Előfizetés

Burokban a negyven felettiek

Publikálás dátuma
2016.08.03. 07:15
A csapat – Átlagosan félmillióan néznek egy részt FOTÓ: NÉPSZAVA
Középsuli Olivért és Bendét, a macsót valósággal lerohanták a rajongók a balatoni táborban. Az biztos, az a felnőtt, aki nem éli át, nehezen tudja elképzelni, milyen óriási hatást vált ki tinédzserek százezreiből a Középsuli filmsorozat és a Kozepsuli.hu. Kovács Robertina felelős szerkesztővel beszélgettünk.

- Olvastam egy internetes statisztikában, hogy rendkívül gyorsan nő még mindig a nézőik száma. A középiskolások száma véges, ki akkor a célközönségük?

- Kevés olyan fiatal van, aki ne nézné, vagy legalább is ne hallott volna a Középsuli sorozatról. Átlagosan félmillióan néznek egy részt, de van olyan epizód, amely túl van az egymillión. De a Középsuli nem csupán sorozat, hanem internetes oldal, a Kozepsuli.hu, van naponta frissülő Középsuli tévé, Instagram oldal, ask.fm csatorna, és olyan Facebook oldal is, amelyen minden posztot ezrek lájkolnak. A Középsuli mára rendkívül erős branddé nőtte ki magát.

- Az elején sokan kritizálták a sorozatot, voltak szélsőséges vélemények is. Ezen túltették magukat?

- Az eredményeink olyanok, hogy csak dicséret illet, nem bírálat. Tréfát félretéve, nyíltan beszélünk dolgokról, a homoszexualitástól a pénzig, a tanulástól a szerelemig, a fiatalok nyelvén, mert felismertük, hogy ez a generáció köszönőviszonyban sincs azzal a képpel, ami az idősebbekben él róluk.

- Miért, mit gondolnak róluk?

- Azt gondolják sokan, hogy a tinik kötelező olvasmányokat olvasnak meg leckét írnak, a bulikban vagánykodnak, mindent úgy csinálnak, mint a fiatalok régen.

Kovács Robertina

Kovács Robertina

- De mi a valóság?

- Egyre kevesebben olvasnak könyvet, hiszen az interneten fent van a lényeg. A virtuális valóság határozza meg a mindennapokat. Ott is kommunikálnak. Középsuli sorozatszereplők meg YouTube-szereplők a sztárok, külön kasztok vannak, néhol külön nyelvvel.

- Milyen nyelvvel?

- Például a gamerek, a játékosok nyelvével.

- A szülők azért nyilván tudnak a gyerek hobbijáról.

- Ön hány pokémont ejtett el ma? Milyet? Beni vagy Boldzer vagy Olivér a menőbb?

- Akkor ez most azt jelenti, elkorcsosult a világ?

- Ugyan, dehogy. Csak megváltozott. A Középsuli azt ismerte fel, hogy életkori szempontból kettészakadt a társadalom. Azzal, hogy hidat képzett közöttük, összekapcsolt több generációt. Egyszer azt írták rólunk, forradalmat csináltunk a tinik világában.

- Azért azt is írták, hogy a filmsorozat nehezen követhető, és a szereplők nem valóságszerűek.

- Szerencsére Chuck Norris van, aki utánad lép be a forgóajtón, és előtted lép ki. A Középsuli brand része a film, amely karikírozva, szarkasztikusan mutatja be a mai fiatalok világát, egyfajta görbe tükröt tartva eléjük. Higgye el, ők értik. Kicsit persze a felnőtteket is ráébresztjük arra, hogy ne higgyék azt, hogy minden olyan, mint régen.

- Kik a szereplők?

- Komoly castingokon választottuk ki őket. Többségük tehetséges színésznövendék. A humoros figurák közé tartozik Krisztosz, az ordítva beszélő testnevelőtanár, a tinisztárok közé Olivér, a rosszcsont, Bende, a macsó, Barbi, a tatai lány, vagy épp Rozi, az ügyetlen széplány. De Delhusa Gjon, a beugró énektanár is rendkívül népszerű, akárcsak Zsófi, a pasifaló, Zsanett, a plázacica, Paula, a pénzéhes cserediák, Eszter, a dacos focistalány, vagy Sátán Tamás, a sorozatbeli 999 főszerkesztője, alias Szokol Péter.

- Ez most a 444.hu vagy a 888.hu paródiája?

- Egyik sem és mindkettő. Általában az internetes újságírás egyes jelenségeit parodizáljuk. Azért lett 999, mert eredetileg 666 lett volna Olivér gyakornoki helyének neve, hisz Sátán Tamás a főszerkesztő, de azt túl erősnek gondoltuk, így megfordítottuk a számokat. De ez csak játék, hisz amúgy a szerkesztőség fiatal tagjai felnéznek a tapasztalt újságíró kollégákra, és örülünk, ha tanulhatunk tőlük, meg ha írnak rólunk. Vannak szerencsére, akik a kezdetektől biztatnak, támogatnak.

- Látva, miként kezelik a közösségi médiát, azért ez tudatosan felépített koncepciónak tűnik, nem fiatal újságírók eszement sikerének.

- Mert ez rendkívül tudatosan felépített brand. A YouTube amerikai központjától megkaptuk az ezüst Play gombot, az Instagramon az egyik legértékesebb magyar brandnek tartanak minket. Elkezdtük Szlovákiában és Romániában ugyanezt megvalósítani, szeptemberben indulunk Oroszországban, a román Noi liceenii sorozat már túl van a százezer nézőn.

- Miből élnek? A Businessandcafe azt írja, ez zseniális üzleti modell is lehet.

- Meglehetősen pontosak a számaik is, pár kivétellel. 35 millió letöltésünk van, ami már szép pénzt hoz a Google-tól. A reklámhelyek értékesítését pedig a tenderünkön győztes cég végzi.

- Kapnak érdemi állami vagy önkormányzati támogatást?

- Nem, de szerencsére olyan komoly hirdetői partnereink vannak, mint az OTP Bank, a Topjoy, a Microsoft, olyan nagy cégek, melyek fontosnak tartják ezt a korosztályt, illetve amelyek hisznek abban, hogy lehet a fiataloknak nyíltan beszélni dolgokról, és kell is, különben felnő egy olyan nemzedék, amelynek a tagjai nem tudnak elküldeni egy ajánlott levelet, mert még soha nem jártak postán. A Cseh Tamás programon nyertünk egy kevés pénzt, és indulunk még majd pályázatokon. Reálisan nézve azonban, ha bármely cég vagy állami szereplő a 12-20 éves korosztályt meg akarja célozni, az eredményeink alapján a jövőben nehezen tud majd kihagyni minket.

- Van küldetéstudatuk, vagy ez csak üzlet?

- Nem lehetne jól csinálni, ha mi magunk nem élveznénk, és nem éreznénk azt, hogy nagyon szeretjük az olvasóinkat, a nézőinket. A Középsuli szórakoztatás, parodisztikus tükör, és bizonyos értelemben a fiataloknak segít a látókörük tágításában.

- Úgy, mint ahogy egykor Veress Pali bácsi csinálta?

- Nem, picit másképp, úgy, ahogy a trendi Középsuli csinálja. Nekünk is pszichológusok segítenek, plusz saját tapasztalatunk, interjúk, körkérdések alapján próbálunk érdekes tartalmakat átadni.

- Azért vannak ritka fárasztó poénok is...

- Persze, de ez a fésületlen lazaság is a Középsuli egyik jellemzője. Mi nem akarjuk a rajongókat telíteni mély bölcsességekkel, az üzenet átjön máshogy is. Amúgy aki ilyeneket keres, az kutassa a sorozat kódvonalát.

- Micsodát?

- A saját szórakoztatásunkra elrejtettünk a részekben latin eredetű mondásokat, meg mindenféle hasonló áthallásos üzenetet. A tornatanár például azt üvölti: Te is, fiam, Eszti?

- Nem gondolkodtak azon, hogy bevigyék a sorozatot valamelyik kereskedelmi tévébe?

- Nekünk ez akkor éri meg, ha nagyon jó ajánlatot kapunk. Hisz a világháló a jövő, a klasszikus tévézés kora lejárt.

Ez lenne az új Barátok Közt?
A Kozepsuli.hu egy youtube csatorna, amely 2014-ben indult, egy interaktív, speciálisan középiskolásoknak szánt ál-doku-reality tv formájában. Könnyen azonosítható karakterek, jó csajok, szórakoztató dialógusok, változó minőségű dramaturggal fűszerezve. Kész is van a tökéletes recept a tinédzser szívek elrablására.
A piac a youtube irányába halad, a televízió napjainkban még mindig makacs népszerűsége ellenére. A címben megfogalmazott kérdésre (ez lenne az új Barátok Közt?) az a válasz, hogy még nem, de hamarosan azzá válhat.
Nézettségi adatok alapján a Barátok Közt durván 880 ezer embert érdekel, a Középsuli pedig igen gyakran megugorja az 500 ezer megtekintést is, ami egy másfél éves terméknél kimondottan ígéretesnek mondható.
Számok
395 videó van fent a csatornán
ebből 30 konkrét sorozatepizód
142 046 feliratkozó
34 965 915 megtekintés
Forrás: businessandcafe.blog.hu

Bizonytalan pilóták, bizonytalan légimentés

G.E.
Publikálás dátuma
2016.08.03. 07:07
A pilóták kedvelik az EC135-ös típusú helikoptereket FOTÓ: RÁCS TAMÁS
Az utóbbi évek fejetlensége után ma már biztos, hogy a kormány végleg feladta álmait az egységes nemzeti helikopterbeszerzésről. 2013-tól tavaly nyárig az a hír járta, hogy közös nemzetközi pályázattal akarják megoldani a kiöregedett honvédségi és rendőrségi gépek cseréjét, valamint a légi mentők lejáró bérleti szerződésének folytatását. Azóta a rendőrök vettek öt használt gépet, a katonák utoljára Hende Csaba miniszter tavaly szeptemberi távozása előtt hallották, hogy lesz pénz az igényeikre, a múlt pénteken pedig biztossá vált, hogy a légi mentés is külön oldja meg a saját beszerzését.

A most megjelent kormányhatározat az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) bízta meg a pályázat kiírásával, ami azért érdekes, mert tavaly ősszel még a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. kapta ezt a feladatot, csak a kiírást januárban váratlanul visszavonták. Akkor a balatonfüredi, budaörsi, debreceni, miskolci, pécsi, sármelléki és szentesi légibázisokon működő mentőhelikopterek új bérleti szerződését akarták megkötni 2 évre, majd további háromszor egy évre, ami alatt viszont már vételi jogot is tartalmazott volna a bérlet. A törölt közbeszerzés miatt gyorsított eljárásban kellett meghosszabbítani egy évvel a március közepén lejárt bérleti megállapodást a gépek tulajdonosával, az osztrák Helikopter Air Transport GmbH nevű céggel.

Az új kormányhatározat alapján a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. nemcsak nem lesz kiírója az új tendernek, de valójában a megszüntetését készítik elő. A szöveg ugyanis azon túl, hogy 15 évre szóló megállapodást vár, egyben „üzemanyag-ellátással együtt történő (wet-lease alapú)” bérlésről beszél. A Népszava érdeklődésére az egyik legtapasztaltabb hazai mentőhelikopter pilóta úgy magyarázta ennek jelentését, hogy valójában üzemben tartó céget keresnek. A Légimentőket ugyan 2005-ben az OMSZ hozta létre és a helikopteres mentés biztosítása azóta is állami feladat, Rács Tamás szavai alapján ezeknek a gépeknek a bérbeadása mindenhol a világon kereskedelmi célú tevékenység, vagyis a pályázatra kereskedelmi légitársaságok jelentkezhetnek majd. Az osztrák cég is - ahonnan már több mint tíz éve béreljük az EC135-ös típusú helikoptereket - ilyen kereskedelmi vállalkozás, amely több mint 30 gépet birtokol és ad bérbe, ezek közül 7 dolgozik Magyarországon. Léteznek hasonló céllal működő hazai cégek is, de nem biztos, hogy megfelelő gépparkkal rendelkeznek – vázolta a helyzetet a szakember.

A pilóták megszerették a kis gépeket és tartanak tőle, hogy egy nagyobb helikopterrel nehezebb dolguk lenne a városokban. A szentesi légibázison dolgozó Rács Tamás úgy fogalmazott, a hazai légi mentő pilóták átlagos életkora 56 év, a nemzetközi szabályok alapján pedig csak 60 éves korukig repülhetnek. A munkában tölthető néhány évre nem szívesen tanulnának meg egy új géptípust, de elküldeni sem lehet őket, mert nincs utánpótlás. Egy helikopter vezetői jogosítványt 4-5 millió forintért nem nehéz megszerezni – érvelt a pilóta, de ez még csak 50 óra repülési időt jelent, miközben ebben a szakmában ezer repült óra után engedik sérülttel felszállni a vezetőt. Szerinte azt is figyelembe kell majd venni, hogy ha nem olyan közeli céget választanak, mint az osztrák bérbeadó, akkor nem lesz elég a légibázisokra egy-egy gépet tervezni, mindenképpen szükség lesz legalább egy, de akár két tartalékra is, hogy meghibásodás esetén is el tudják látni a feladataikat az ország majdnem egész területén. Ausztriából másfél óra alatt Magyarországon van a cseregép, ha az eredeti komolyabb javítást igényel, de ez egy amerikai helikopternél több napot venne igénybe, ami rontaná a kieső területen balesetet szenvedők esélyeit a felgyógyulásra.

A hét gép bérlése most 1,5-2 milliárd forint évente, a teljes háttér biztosítása ennél minden bizonnyal többe kerül majd. Egyelőre nem tudni, ki nyer az üzleten, csak az látszik biztosnak, hogy a 11 éves Magyar Légimentő Nonprofit Kft. valakik szerint feleslegessé vált.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is, de kérdéseinkre először mindössze annyit írtak, hogy "válaszadásig szíves türelmét kérjük". Néhány perccel később újabb üzenetben tették hozzá, hogy "a közbeszerzési eljárás kiírásának előkészítése folyamatban van, annak részleteit a pályázat megjelenése után ismertethetjük". Szerettük volna megtudni, mikor várható a közbeszerzési pályázat kiírása, hiszen a kormány azonnali lépést vár, de erre nem kaptunk választ. Az azonban biztos, hogy szorítja az idő a mentősöket, hiszen a bonyolult tenderre elegendő időt kell hagyni a pályázóknak, ha pedig mégsem a mostani osztrák cég lesz a nyertes, meg kell szervezniük a pilóták és a szerelők átképzését is 2017 március 31-ig, amikor lejár a jelenlegi megállapodás.  

Sokat hoztak a konyhára fizetős bevándorlók

A kormányzati kötvénybizniszben ma az ellenőrzés rendszere egyáltalán nem működik, vagy pénzért eltekintenek minden jelzett kockázattól, ez pedig súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra és Európára - közölte az MSZP.

A párt szerint az ügyben a miniszterelnök felelőssége sem kerülhető meg: Orbán Viktor tudtával és beleegyezésével, üzletelnek Rogánék a letelepedési kötvényekkel, kérdés mekkora részt kapott az eddig már 100 milliárdos üzletből, amivel már egy városnyi gazdasági bevándorlót hívott be hazánkba". A párt követeli, azonnal függesszék fel a kötvények árusítását, a nemzetbiztonsági szervek világítsák át a közvetítő offshore-cégeket és a vásárlókat, az eredményeket hozzák nyilvánosságra; illetve indítsanak hivatalból vizsgálatot, s derítsék ki, ki a felelős azért, hogy sem a TEK, sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, de rendőrség és a Bevándorlási Hivatal sem képes kiszűrni a bűnöző bevándorlókat.

Ezzel szemben Gulyás Gergely Fidesz-alelnök szerint az, hogy a vizsgálat négyszeres szűrőn megy át, az nagyobb biztonságot jelent az ország számára. Ugyanakkor Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke megjegyezte: a sajtó tényként kezeli, hogy kötvényvásárlással büntetett előéletű külföldiek is szereztek letelepedési jogot. A Belügyminisztérium szerint alaptalanok, minden igazságot nélkülöznek a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos vádak. Megírtuk: júliustól a kabinet eltörölte a letelepedési kötvények szabályozásából azt a kitételt, miszerint a kötvényt jegyző külföldiek először csak tartózkodási engedélyt kapnak, és fél év tartózkodás után kapják meg a letelepedési engedélyt.

Gulyás szerint nem igaz, hogy azért változtattak a szabályokon, hogy azokat a Fideszhez közeli üzletembereket segítsék, akik a letelepedési kötvényeket értékesítik. Nem állította, hogy egyes részletei a szabályozásnak ne lennének vitathatóak, de szerinte maga a konstrukció jó.

A kötvények ügyében csalás gyanúja miatt feljelentést tett Szigetvári Viktor miután a 444 megírta, hogy az eladott kötvények vásárlóinak darabszáma és az így letelepedési engedélyt kapók száma között eltérés van. Az Együtt elnöke kifejtette, bizonyos, hogy a Rogán-Habony érdekkörhöz köthető program nemcsak komoly nemzetbiztonsági kockázatokat jelent, de milliárdos pénzügyi visszaélésekre is lehetőséget ad. A letelepedési-biznisz jól fut, a 444 becslései szerint a kötvények 2013-as bevezetése óta legkevesebb 65 milliárd forintos hasznot hozott a Rogán és körei által kijelölt közvetítőcégeknek. Közöttük van olyan, amely valamilyen formában Habony Árpádhoz köthető. A tanácsadó Hong Kong-i helikopteres városnézését például a Kínában árusító Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik tulajdonosa fizette. Emellett több mint 5 milliárdot kereshetett a letelepedési üzleten egy Habonyhoz és a kabinetminiszterhez köthető ügyvéd, Kosik Kristóf. A Kosik Ügyvédi Iroda 5 ezer eurót kap minden kötvényértékesítés után. A szabályozás pedig világosan előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével. Ezzel kapcsolatban Gulyás kifejtette, ő maga sem tudja, hogy miért egy ügyvédi irodán keresztül kell intézni a papírokat.