Előfizetés

Gyürey Vera az idei Krisztina-díjas

Gyürey Vera filmtörténész, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Mephistóért Oscar-díjat nyert Szabó István Kossuth-díjas filmrendező felesége kapja a Gyémánt László festőművész felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet pénteken adnak át Budapesten.

A Kárpáti Tamás újságíró, a Premier művészeti magazin főszerkesztője által alapított elismerést évente azok a művészfeleségek kapják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek születhettek. Az idei kitüntetett, Gyürey Vera 1962-től négy évtizeden át tanított a budapesti József Attila Gimnáziumban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, a 20. századi magyar irodalomtörténeti tanszéken módszertant oktatott. A magyar nyelv és irodalom tantárgy előadója volt az egykori Művelődési Minisztériumban, később az Országos Pedagógiai Intézetben. 2004-ben Balogh Gyöngyivel és Honffy Pállal megírta A magyar játékfilm története a kezdetektől 1990-ig című kötetet, 2007-ben A magyar filmtörténet képeskönyve című munkája jelent meg.

Gyürey, aki a magyar filmek felújítási programjáért kapott Balázs Béla-díjat, 1990-től húsz éven át volt a Magyar Filmintézet igazgatója. Gyürey tavaly a hamburgi Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon munkásságának elismeréseként megkapta a Reinhold Schünzel-díjat.

Az első Krisztina-díjat 2011-ben a kuratórium döntése alapján Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta. Azóta többek között Haraszty István "Édeske" szobrászművész feleségét (Haraszty Éva), Juhász Ferenc költő hitvesét (Kilián Katalin), Gálvölgyi János színész hitvesét (Gálvölgyi Judit) tüntették ki.

Leonard Cohen múzsáját gyászolja

Publikálás dátuma
2016.08.04. 07:48
Leonard Cohen híres dalának ihletőjét gyászolja FOTÓ: GETTY IMAGES
Ellepték Leonard Cohen Grammy-díjas kanadai énekes-dalszerző hivatalos Facebook közösségi oldalát a gyász megnyilvánulásai. Az immáron hatvan éve aktívan zenélő, nyolcvanegy éves alkotó múzsája, Marianne Ihlen a múlt héten hunyt el.

Cohen közösségi oldala a művész norvég barátnője emlékére, akivel 1960-ban együtt éltek a görög partok közelében fekvő Hidra szigetén, több megemlékező sort megosztott azt követően, hogy az asszony nyolcvanegy éves korában, július 28-án elhunyt.

Allan Showalter, a művész oldalának üzemeltetője kedden este Leonard Cohen megbízásából tisztelgő sorokat, azt a levelet, amelyben Cohent értesítik egykori szerelme elvesztéséről és a So Long, Marianne című leghíresebb dalát osztotta meg a legendás művész 2,2 millió internetes követőt számláló közösségi felületén.

Leonard Cohen jószerivel végig Marianne Ihlennel élt együtt az 1960-as években - többek között Hidra szigetén, New Yorkban és Montrealban. Később a zenész azt nyilatkozta, Marianne volt a leggyönyörűbb nő, akivel valaha találkozott. Az általa ihletett klasszikus, a So Long, Marianne című folkdal 1967-ben született, azon év decemberében jelent meg a Columbia kultikus lemezkiadó által kiadott Songs of Leonard Cohen című albumon.

A legutóbbi Cohen-album, Popular Problems címmel a költő-dalszerző 80. születésnapja után egy nappal jelent meg. Az album listaelső volt az osztrák, belga, kanadai, cseh, dán, holland, norvég, új-zélandi, portugál és svéd zenei toplistán is, négy országban kapott aranylemez minősítést.

Mel Gibson az angol értelmező szótárról

Publikálás dátuma
2016.08.04. 07:47
Gibson nagy álma válik valóra FOTÓ: GETTY IMAGES
Izgalmas filmes vállalkozás van születőfélben. Farhad Safinia amerikai-iráni forgatókönyvíró élete első nagyjátékfilmjét rendezheti, The Professor and the Madman címmel. A készülő alkotás James Murray skót filológus, professzor történetéről szól, arról a férfiről, aki 1857-ben vágott bele az angol értelmezőszótár összeállításába, s éveken 1915-ös haláláig vezette annak szerkesztői bizottságot. 

A történet Simon Winchester brit író könyvéből készül, a mű megfilmesítési jogait Mel Gibson Oscar-díjas ausztrál színész-rendező vásárolta meg évtizedekkel ezelőtt. A készülő produkció forgatókönyvét Todd Komarnicki és John Boorman írta a leendő rendező, Farhad Safinia közreműködésével.

A projektből végül nem teljesen távozott Mel Gibson, ugyanis az idén hatvanéves filmsztár alakítja a főszerepet: Murray bőrébe bújik. Filmbéli társa a sajtóhírek szerint Sean Penn Oscar-díjas amerikai színész lesz, aki azt a William Chester Minort alakítaná, aki több mint tízezer szócikket nyújtott be a testülethez, mialatt egy bűnözőknek fenntartott elmegyógyintézet bentlakója volt.

Gibson legfrissebb rendezése, a Hacksaw Ridge című második világháborús dráma novemberben érkezik az észak-amerikai mozikba, ekkoriban mutatják be a főszereplésével készült Blood Father című filmet is. Sean Peen rendezése, a volt párja, Charlize Theron és Javier Bardem főszereplésével készült The Last Face a tavaszi cannes-i filmfesztivál legnagyobb bukása volt.