Újratervezés a német belpolitikában

Publikálás dátuma
2016.08.09. 07:31
A német koalíció vezetői: Sigmar Gabriel alkancellár, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer CSU-elnök FOTÓ: EUROPRESS/GETTY
Nagyon erőteljesen, 12 százalékkal csökkent Angela Merkel munkájának megítélése egyetlen hónap alatt. A müncheni merénylet, a würzburgi és az ansbachi terrorakciók miatt megint egyre többen kételkednek a kancellár politikájában. A lehető legrosszabbkor jött ez Merkel számára, hiszen az utóbbi hónapokban egyre kevesebb szó esett hazájában a menekültkérdésről, melynek köszönhetően ismét ötven százaléknál többen voltak elégedettek munkájával. A jelenlegi helyzetnek egy nagy nyertese lehet: Horst Seehofer, a CDU testvérpártja, a CSU elnöke.

Angela Merkel hatodik helyre esett vissza a német kormányzati politikusok népszerűségi listáján. Az ARD televízió múlt héten közzétett felmérése szerint 47 százalék elégedett a munkájával, miközben ez az arány júliusban még 59 százalék volt. Ez a 2013 óta tartó törvénykezési időszakban a második legrosszabb eredmény. Horst Seehofer, a CSU elnöke ezzel szemben majdnem ugyanennyit, 11 százalékot javított, 33-ról 44 százalékra.

A legkedveltebb német politikus továbbra is Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki 71 százalékon áll. A kancellárnál jobban kedvelik még Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert, Lothar de Maiziere belügyminisztert, valamint két környezetvédő politikust, Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnököt, valamint a Zöldek elnökét, Cem Özdemirt.

Hogy ezt a 47 százalékot jobban megértsük: a jelenlegi törvénykezési időszakban a menekültválság kezdetéig rendre 65 százalék feletti volt megítélése, egyszer pedig a 75 százalékot is elérte. A menekültek tömeges beengedése után zuhanórepülésbe kezdett a népszerűsége, amely azonban sosem süllyedt 46 százalék alá. Sőt, júliusban már a 60 százalékot is megközelítette, amire utoljára több mint egy éve volt példa.

Rossz hír a kancellár számára az is, hogy a kereszténydemokrata és a keresztényszocialista szavazók több mint fele, 52 százaléka utasítja el menekültpolitikáját. Még nagyobb az elutasítók aránya a szintén kormánytag szociáldemokrata SPD-nél (62 százalék). A liberális FDP-nél 74 százalék nemet mond erre, az euroszkeptikus Alternatíva (AfD) szavazói pedig száz százalékban ellenzik menekültügyi lépéseit. Összességében a német kormány menekültpolitikájával 41 százalék elégedett és 55 százalék elégedetlen.

Mindez természetesen a teljes kabinet megítélésére kihat. A kormány politikájával 41 százalék elégedett, ami négy százalékkal kevesebb a júliusi értéknél, 55 százalék viszont elégedetlen a kabinettel. Sokakat az bosszant, hogy már egy éve majdnem folyamatos a vita a CDU és a CSU között a menekültpolitika megítélését illetően. A megkérdezettek majdnem harmada azzal vádolja a CSU-t, hogy saját érdekeit helyezi a kormány elé. A megkérdezettek 40 százaléka ezzel szemben kifejezetten jónak tartja, hogy a CSU támadólag lép fel ebben a kérdésben a kancellárral szemben.

A felmérések szerint tehát a júliusi merényletek egyértelműen Seehofernek kedveztek, aki a müncheni, ansbachi és würzburgi események után keményebb fellépést sürgetett a menekültek ellen. (A müncheni bevásárlóközpontban egy szélsőjobboldali, német-iráni férfi gyilkolt, a würzburgi vonaton késsel-baltával támadó 17 éves fiú afgán, az ansbachi támadó pedig egy zavart elméjű szír menekült.)

A CSU elnöke jó egy hete egyértelműen elhatárolódott a kancellár menekültpolitikájától, aki néhány nappal korábban megvédte intézkedéseit. A bajor miniszterelnök visszatért ahhoz a régi követeléséhez, amely szerint korlátozni kell a menekültek számát. Hozzátette, azok jobb integrációjára is szükség van, akik az országban keresnek oltalmat. A CSU intézkedéseket is elfogadott, ennek alapján Bajorországban 2017 és 2020 között kétezerrel emelik a rendfenntartók számát, s a legmodernebb felszereléssel látják el őket.

Seehofer ellentámadásba lendült. Stratégiáját jól megtervezte, s így az sem kizárt, hogy távlati céljai között a Münchenből Berlinbe való költözés szerepel. Korábban ugyan több ízben utalt arra, lassan visszavonul, átadja másoknak a helyét, így először a bajor miniszterelnöki, majd a CSU elnöki tisztségét, ám a lemondással kapcsolatos eltökéltsége már nem a régi. Minden jel arra vall például, hogy jövőre ő lesz majd a CSU arca a szeptemberben esedékes parlamenti választási kampányban.

Bár még 2013-ban azt állította, 2018-ban már nem kíván szerepet vállalni a bajor tartományi választás során, ezzel egy régi bajor íratlan szabályt szegezett meg: nevezetesen a lemondásról csak a lemondás napján szabad beszélni, most már e kijelentését sem vehetjük készpénznek. Sőt, a minap már úgy foglalt állást, az az érzése, hogy a párt azt akarja, „vállaljak újabb miniszterelnöki mandátumot”. Mindig mond valamit, majd arra utal: alakulhat persze minden másként is. Látszik, minden hájjal megkent politikus, aki nem most tanulta a politikusi szakmát.

Seehofer amiatt is fogalmazhat rendre kétértelműen, mert így akarja sakkban tartani esetleges utódjelöltjeit. A nála radikálisabb bajor pénzügyminiszter, Markus Söder már régóta áhítozik mind a bajor kormányfői, mind a CSU elnöki tisztségének megkaparintására, ám amint egyre türelmetlenebbé válik, úgy mutat Seehofer egyre kisebb hajlandóságot posztjainak átadására.

Nem elképzelhetetlen azonban egy másik verzió is. A jövő őszi parlamenti választás akár mindent felülírhat, amennyiben Seehofer úgy gondolná, felhagy a müncheni politizálással, s ismét Berlin felé veszi az irányt. Ez azért nem elképzelhetetlen részéről, mert a 67 esztendős politikus pályafutásának jelentős részét a szövetségi politikának szentelte. Eleinte nem is látszott lelkesnek, amikor 2008-ban Bajorországba tette át székhelyét – emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Seehofernek azonban a konzervatív lap szerint csak akkor érné meg a fővárosba költözni, ha esélye lenne a kancellári szék megkaparintására.

Merkel kormányába belépni ugyanis visszalépés lenne számára. Egyszer már volt tárcavezető: 2005-2008 között mezőgazdasági, vagy ahogy ő fogalmazott, „banánokért és krumplikért felelős” miniszter volt. Ám egy idő után unta a banánt, s inkább a tartományi politikát választotta.

Mint a FAZ írja, nem nevezhető valószínűnek, hogy a választást követően olyan konstelláció álljon elő, amely Seehofer kancellári megbízatását eredményezné, de a lap szerint ez a forgatókönyv nem is zárható ki teljesen. Sok lehetősége ugyanis nincs az uniópártoknak személyi döntésekre, amennyiben Merkel lemondana a kancellári megbízatásról a CDU váratlanul gyenge eredménye miatt.

A bajor miniszterelnök tavaly óta a kormány konzervatív tagja, időnként úgy nyilatkozik, mintha saját kabinetjének belső ellenzéke lenne. Olyan államot képzel el, amelyben rend uralkodik. Távol áll tőle a kancellár azon megnyilatkozása, amely szerint „úrrá leszünk a menekültválságon”. Nehezen lehetne kétségbe vonni, hogy a menekültválság Bajorországot érintette a legérzékenyebben, s e tekintetben a tartomány valóban erején felül teljesített.

Ha a würzburgihoz, vagy ansbachihoz hasonló merényletek történnek Németországban, akkor egyre nagyobb lehet az igény Németországban is arra: olyan kancellárra van szükség, aki a rend pártján áll. Vélhetően Seehofer sem ellenezné, ha neki kellene a kancellári székbe ülnie. Mindig is roppant ambiciózus politikus volt. Legkésőbb azonban jövő év tavaszáig döntenie kell arról, mit is tervez a továbbiakban.

Ha tényleg kancellár lenne, úgy kevéssé valószínű a nagykoalíció folytatása, hiszen a szociáldemokraták körében nem örvend nagy népszerűségnek. Bár a CDU és a CSU természetes szövetségesei egymásnak, Seehofer esélye az lehet, ha később tényleg csődöt mond a kancellár menekültpolitikája.

Gerendai: Csúcsra járattuk a Szigetet

Publikálás dátuma
2016.08.09. 07:00
Gerendai: a fesztiválunk egyre kevésbé sztárfüggő, s egyre inkább Sziget-élmény-függő FOTÓ: NÉPSZAVA
Szerdán kezdődik a 24. Sziget Fesztivál, amelynek főszervezője, Gerendai Károly a tavalyi, 441 ezres látogatórekord megdöntését várja. Évről évre fejlesztik a programok és szolgáltatások színvonalát: a látogatók bizalmát megköszönve „garanciát vállalnak a minőségre.” A nagy koncertek és rétegzenei programok mellett felértékelődnek a társművészetek – tánc- és utcaszínház, cirkusz –, és továbbra is kulcsfogalom a szabadság, Európa, a nyitottság, a tolerancia és a sokszínűség.

- Tavaly 441 ezer látogatója volt a Sziget Fesztiválnak, ami európai viszonylatban is nagyon komoly nézőszám. Lehet-e, érdemes-e további rekordokat döntögetni?

- Csúcsra járattuk a Szigetet. Közelítjük a fesztivál fizikai befogadóképességének határát, így ma már nem elsődleges cél a látogatók számának jelentős növelése. Ezzel együtt idén is látogatórekordra számítok, mert nagyon biztatóak voltak az előzetes jegyfogyási adatok. Hetijegy már régóta nem kapható, és a napijegyek jelentős része is elővételben elkelt. Ha a technikai és biztonsági személyzetet, a vendéglátókat és különböző más szolgáltatókat nem számítjuk, akkor napi 80 ezer látogatót nevezhetünk teljes teltháznak. Ezt azért nem lehet héttel felszorozni, hiszen van mínusz egyedik és nulladik nap – amikor lényegesen kevesebb a program –, és az időjárás is mindig közbeszólhat. Ha például lecsap egy nagy vihar (erre bőven volt példa az elmúlt években), az több ezres csökkenést jelenthet a látogatók számában. Az én idei becslésem 450-460 ezer látogató.

- Megkerülhetetlen kérdés: milyen költségvetéssel gazdálkodik az idei Sziget, és várható-e, hogy nyereséges lesz a fesztivál?

- Öt és fél milliárd forint az idei költségvetésünk, és elérhetőnek tartom a nyereséges működést, ha a 450-460 ezres látogatószámot tényleg teljesíteni tudjuk.

- A European Festival Awards díjátadóján – ahol korábban kétszer is a legjobb nagyfesztiválnak választották a Szigetet – idén a „legjobb zenei felhozatal” díját kapták. A 2016-os zenei kínálat szinte áttekinthetetlenül sokszínű – melyek voltak mégis a válogatás elsődleges szempontjai?

A fesztiválunk egyre inkább Sziget-élmény-függő FOTÓ: NÉPSZAVA

A fesztiválunk egyre inkább Sziget-élmény-függő FOTÓ: NÉPSZAVA

- Természetesen kellenek az első kategóriás sztárok (mint Rihanna), de a Sziget Fesztivál ma már abban a szerencsés helyzetben van, hogy – több mint két évtizedes munkával – elnyerte a látogatók bizalmát. Nagyon sokan a pontos program ismerete nélkül megvásárolják a napi- és hetijegyeket, mert tudják, hogy a Sziget nem okoz csalódást. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a fesztiválunk egyre kevésbé sztárfüggő, s egyre inkább Sziget-élmény-függő. Nem szeretnénk, s ma már nem is kell részt venni abban az értelmetlen versenyben, hogy meghívjuk nagyjából ugyanazokat a sztárokat, mint a többi nagy európai fesztivál, s aztán megküzdünk a látogatókért. Ez az évtizedek során elnyert bizalom persze hatalmas felelősséget ró ránk: nem engedhetünk a minőségből, sőt évről évre szeretnénk fejleszteni. A nagyszínpadi koncertek mellett például igazán elsőrangú lesz a Világzenei Színpad kínálata – ami egyáltalán nem csak a fiataloknak szól –, de gyakorlatilag az összes helyszínünket felsorolhatnám. Garanciát vállalunk a minőségre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a „futottak még” kategóriába tartozó előadókat hívjunk, mert a látogatóknak elég egyetlen egyszer csalódni, s elveszítjük a bizalmukat.

- A zenei programok mellett az elmúlt években érezhetően felfutott a táncszínház, az utcaszínház és a cirkusz. Ennek mi a magyarázata?

- Régóta az a törekvésünk, hogy ezek a társművészeti programok ne csak kiegészítsék a koncerteket, hanem önállóan is megállják a helyüket. Nagyon ajánlom például a Transe Express nevű, eredeti tehetségű francia utcaszínházi társulatot, akik legutóbb 2007-ben jártak nálunk, s most öt előadást tartanak. A Cirque du Sziget önálló fesztivállá nőtte ki magát – két sátorral és a mellettük felállított szabadtéri színpaddal; magyar, német, francia, kanadai, ausztrál fellépőkkel. Klasszikus zene, opera és jazz is lesz a Szigeten, bár ezekről általában méltatlanul kevés szó esik.

- Újabb kezdeményezéseik közül az egyik legjobb az Art of Freedom, amely a kreativitást támogatja a (képző)művészetek terén. Milyen céljai vannak ennek a nonprofit programnak?

- A Sziget számunkra elsősorban a szabadságot jelenti, ami pedig ezer szállal összefonódik a kreativitással, a művészi önkifejezéssel. A másik szempont, hogy figyeljünk arra a környezetre, ami körbevesz bennünket; hogy a Szigeten a terek, formák, színek, mozgások saját funkciót kapjanak, s ezáltal örömet adjanak a látogatóknak. Nagyjából ez volt az Art of Freedom filozófiája, s a pályázatra beérkezett remek alkotások messzemenően igazolták a várakozásainkat.

- Minden eddiginél színesebb és bővebb az Európa Színpad kínálata. A kisebb hangerő miatt még az éjszakai órákban is lesznek ott akusztikus és elektronikus live act koncertek; YourOpen címmel európai „tehetségmutató” fesztivált is tartanak. Az európai értékek hangsúlyozása politikai üzenetként is felfogható?

- Direktben nem politizálunk, de a Sziget Fesztiválnak van – mindig is volt – egy markáns értékrendje. Ezt képviselik a Civil Sziget programjai, az Afrika-falu, a Magic Mirror sátor vagy az említett Európa Színpad. Alapértékünk a nyitottság, a tolerancia, a sokszínűség és a másság elfogadása – ezek nélkül nem is képzelhető el egy olyan békés, barátságos tömeg, ami a Sziget látogatóiból összeáll. Azt gondoljuk, hogy egyszerűen jobb lesz a világ, ha nyitottak és toleránsak vagyunk – ha senkit nem különböztetünk meg bőrszíne vagy szexuális orientációja miatt.

- Jövőre lesz a 25. Sziget Fesztivál. Mivel készülnek a jubileumra?

- Brainstorming már volt, de konkrét akciótervekig még nem jutottunk el, mert most mindenkit 100 százalékban lefoglal az idei fesztivál. Az biztos, hogy a folyamatos minőségfejlesztére jövőre is nagy hangsúlyt fektetünk, koncepciónkon és alapértékeinken pedig nem változtatunk.

Sziget - Kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált

A Sziget fesztivál a főváros egyik legbiztonságosabb helyszíne - hangsúlyozta Gerendai Károly főszervező a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, melyen elhangzott: éjszakánként kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált.

A Sziget Kft. ügyvezetője emlékeztetett, komoly logisztikai feladat egy ekkora rendezvény biztonságát garantálni: a fesztiválon városnyi, 80-90 ezer ember szórakozik egyszerre, ezért igyekeztek minden típusú problémát előre lemodellezni, és protokollt készíteni rá.

Gondolnak az odajutás biztosítására is, ezért növelik a tömegközlekedési kapacitásokat - jegyezte meg Gerendai Károly.
Mint hozzátette: a karszalagok immár a személyes azonosíthatóságot is szolgálják, így pontosan tudható lesz majd, melyik vonalkóddal ki lépett be a Szigetre.

A beléptetés - részben a terrorveszély miatt szigorodik -, ám a technikai eszközök és a személyzet megnövelt száma miatt nem lesz jelentősen lassabb - ígérte a főszervező. "Minden elemében túlbiztosítjuk a rendezvényt" - hangsúlyozta Gerendai Károly, hozzátéve: nem lehet száz százalékos biztonságot garantálni, ezért szükséges a fesztiválozók együttműködése is. Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója szintén kiemelte az együttműködés és a felelős szórakozás fontosságát. Beszámolója szerint éjszakánként kilenc, nappal hat mentőautó biztosítja a rendezvényt, a helyszínen sürgősségi ambulanciát alakítanak ki, de három helyen mentőhelikpoter is le tud szállni.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője hozzáfűzte: a mentők részletesen kidolgozott mentési terv alapján tevékenykednek, ennek a láncnak az elején a helyszíni segítők állnak. Szeles Géza, a Sziget egészségügyi bázisának vezetője elmondta, hogy nemcsak a bejelentéseket várják, hanem a fesztivál területét szektorokra osztva háromfős járőrcsoportok keresik a sérülteket. A következő elem egy gyors beavatkozó egység mentősök és a drogpszichológiai ambulancia részvételével. A helszíni ambulanciát - ahol egyszerűbb beavatkozásokat is el tudnak végezni - egy 300 négyzetméteres, légkondicionált sátorban állítják fel, 12 ágyas fektetővel, detoxikálóval, traumatológiai rendelővel.

Zacher Gábor, a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa elmondása szerint a Szigeten ellátásban részesülők átlagosan nyolc százaléka kerül a kórházba, ahol idén már egy kódleolvasót is elhelyeznek, így megoldható lesz a betegek azonosítása. Szintén újdonság, hogy a kórházból egy járat igény esetén vissza is szállítja a Szigetre a fesztiválozókat. Zacher Gábor hangsúlyozta: az egészségügyi biztonság sokkal nagyobb egy ilyen fesztiválon, mint egy városi szórakozóhelyen, ezért "nyugodtan el lehet engedni a fiatalokat a Szigetre". Benis Dániel, a Sziget technikai vezetője az MTI-nek elmondta, a rendezvényen mintegy 1300 fős biztonsági személyzet dolgozik, de a tűzoltókkal, a rendvédelmi erőkkel, az egészségügyiekkel együtt csaknem 3000 fő szolgálja a fesztivál biztonságát. A Sziget két napig el tudná látni árammal magát, a vízrendszert védik a fertőzésektől, de lesz drónelfogó drón is - említett példákat.

Gerendai Károly hangsúlyozta: a Szigeten évente elvégzett kétezer ellátás többségét darázscsípés, napszúrás, ficam és hasonló, kisebb problémák kezelése teszi ki, de a kórházi ellátásra szorulók többsége is vissza szokott térni a Szigetre. Szeles Géza tapasztalatai szerint a fesztiválozók általában figyelnek egymásra, egy esetet gyakran többen is bejelentenek.

Ennek fontosságát Zacher Gábor is kiemelte, hozzátéve: csak tavaly 98 új kábítószer jelent meg a piacon, amelyek hatásáról gyakran még nincsenek adatok, ezért sem szabad elfogadni a fesztiválokon ismeretlen szereket.

Szerző