Hol a Quaestor-vagyon?

Publikálás dátuma
2016.08.19. 07:21
Továbbra is bizonytalan, hogy megtalálják-e a fedezetét a kártérítéseknek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Dagad a botrány az egy hete megtartott Quaestor Hrurira Kft. hitelező fóruma óta. A károsultak egy része hivatalosan új felszámoló kijelölését kérte, mivel álláspontjuk szerint a mostani nem nem tárta fel a Quaestor fellelhető vagyonát. Többen időközben az Alkotmánybírósághoz fordultak, a második, úgynevezett Quaestor-törvény egyes rendelkezéseit támadták meg.

Másfél esztendeje, hogy az úgynevezett Quaestor-botrány kirobbant, de a károsultaknak még mindig azért kell küzdeniük, hogy pénzükhöz jussanak. A ma egy hete - botrányos körülmények között - megtartott Quaestor Hrurira Kft. hitelezői fórum hatása nem múlt el nyomtalanul. Az összejövetelen több károsult ügyvédje kíséretében jelent meg, akik úgy vélték, hogy a Quaestor Hrurira Zrt., és a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójának, a Vectiglas Zrt.-nek, illetve Kvantál Kft.-nek a jogi képviselője azonos, ami összeférhetetlen. Azonban Bolevácz Éva ügyvéd ezt a vélelmezést azzal hárította el, hogy szerepe mindössze arra korlátozódott, hogy a Quaestor-cégeknek a hitelezői fórumát vezeti le, ami - álláspontja szerint - nem összeférhetetlen. Az esettel kapcsolatban Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Népszavának azt mondta, hogy ha egy ügyvéd két ellenérdekű fél oldalán vállal szerepet, akkor sérülhet az ügyfeleknek a jóhiszeműséghez fűződő joga.

Időközben a Quaestor Hrurira Kft. károsultjainak egy része beperelte a felszámoló Vectiglas Zrt.-t, arra hivatkozva, hogy nem képviseli megfelelő szakszerűséggel az érdekeiket. A legfőbb kifogás az, hogy nem járt el kellő alapossággal a Quaestor vagyonának feltárása során. Közismert, hogy vélelmezhetően a brókercég tulajdonában vannak olyan vagyonelemek, mint a győri ETO Park és további 30 ingatlant, és nagyságrendileg ugyanennyi egyéb tulajdonrész is, valamint „számos nagy értékű ingóság.” Ezeknek létezéséről onnan tudhatunk, hogy Bagoly Bettinát, a Fővárosi Főügyészség szóvivője tavaly április 1-jén arról számolt be, hogy ezeket vagyonzár alá vették. A felszámoló ugyanakkor arra hivatkozott, hogy azért nem tekintett bele a földhivatalnál lévő ingatlannyilvántartásban, mert ez költségekkel járt volna, és ezzel is óvni kívánta a hitelezők vagyonát. A károsultak szerint ez az érvelés azért is álságos, mert 4200 quaestoros azért fizetett be összességében 52 millió forint regisztrációs díjat, hogy az ilyen - egyébként korántsem milliós nagyságrendű - költségeknek meglegyen a fedezete. A vagyonelemek között olyan is akad, mint a ferencvárosi Duna City nevű telek, ahová a kormány a 2024-es olimpiát tervezi, a Kenese Golfközpont, Balatonkenesén vagy a Lifestyle Hotel Mátraházán. A felszámoló úgymond "költségkímélésével" a quaestorosok mintegy 52 milliárd forintos kára áll szemben.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben határozatában megállapította, hogy a Quaestor károsultak kárrendezéséről szóló törvény diszkriminatív módon, túlságosan szűken határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, illetve alaptörvény-ellenesen szabályozta a Befektető-védelmi Alap tagjainak kárrendezésbe történő bevonását is. Ezért a törvény egyes rendelkezéseit megsemmisítették. Az Országgyűlés ezt követően módosított az eredeti törvényen. Szakács László ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy eddig nyolcan újólag a taláros testülethez fordultak. Sérelmezik, hogy a kártérítésnél a már kifizetett hozamokat hibásan vonták le. A másik kifogás, hogy jogvesztő hatállyal vehették csak igénybe a pórul járt ügyfelek a Quaestor Kárrendezési Alap és a BEVA kártérítését, vagyis a társaságnál fellelt vagyonból nem részesülnek. Harmadrészt az "ex gracia" érvényesülését kifogásolják, azaz amikor egy kormány beavatkozik a kárt szenvedettek érdekében, noha nem lenne kötelessége. A Quaestornál is ez történt, azonban a jog szerint nem teheti meg a kormány, hogy akár pozitív, akár negatív diszkriminációt alkalmazzon, vagyis maga döntse el, hogy egy károsult csoport tagjai közül kit kedvezményez, és kit nem - mondta Szakács László, aki ősszel erre vonatkozó indítványt is benyújt a Parlamentben.

Szerző

Nagyot zuhant a magyar építőipar

Az Európai Unió egészében csökkent, az euróövezetben pedig stagnált az építőipar termelése júniusban - közölte csütörtökön az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának szezonálisan kiigazított adatai szerint az EU28 tagállamában júniusban 0,3 százalékkal csökkent, az eurózónában pedig nem változott az építőipar teljesítménye az előző hónaphoz képest. Tavaly júniushoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal emelkedett, míg az EU egészében ugyanennyivel csökkent az építőipar termelése. Havi összevetésben júniusban a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Csehországban hanyatlott az építőipari termelés, a legnagyobb növekedést Magyarországon (7,6 százalék) regisztrálták, viszont tavaly júniushoz viszonyítva a legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal Magyarországon esett vissza az építőipar termelése.

Szerző
Témák
építőipar

Két amerikai és egy jamaicai arany az esti atlétikai döntőkben

Két amerikai és egy jamaicai aranyérmese lett a szerda esti atlétikai döntőknek a riói olimpián.

A női 200 méteren a jamaicai Elaine Thompson - a 100 méter bajnoka - nagy fölénnyel nyert a szám vb-győztese, a holland Dafne Schippers, valamint az amerikai Tori Bowie előtt.

A 100 méter gáton hármas amerikai siker született: Brianna Rollins diadalmaskodott Nia Ali és Kristi Castlin előtt.

A női távolugrás döntőjében a világbajnok amerikai Tianna Bartoletta (7,17 méter) két centiméterrel volt jobb, mint a londoni bajnok honfittársa, Brittney Reese. Az orosz Darja Klisina - Rio egyetlen orosz atlétája - 6,63 méterrel kilencedik lett. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn fogadta el a versenyző fellebbezését. Klisina hitelt érdemlően igazolta, hogy versenyeken és azokon kívül is alávetette magát doppingellenőrzéseknek Oroszországon kívül. Honfitársait az államilag támogatott doppingolás miatt zárták ki az olimpiáról.

A férfi 100 méteren sorozatban harmadszor győztes, összességében hétszeres olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt a 200 méter elődöntőjéből meggyőző teljesítménnyel, kiengedve 19.78 másodperccel jutott a fináléba. A 100-on ezüstérmes amerikai Justin Gatlin 20.13-mal kiesett, három századmásodperc választotta el a finálétól.

Eredmények:
nők:

100 m gát, olimpiai bajnok:

Brianna Rollins (Egyesült Államok) 12.48 másodperc
2. Nia Ali (Egyesült Államok) 12.59
3. Kristi Castlin (Egyesült Államok) 12.61

távolugrás, olimpiai bajnok:

Tianna Bartoletta (Egyesült Államok) 7,17 méter
2. Brittney Reese (Egyesült Államok) 7,15
3. Ivana Spanovic (Szerbia) 7,08

200 m, olimpiai bajnok:

Elaine Thompson (Jamaica) 21.78 másodperc
2. Dafne Schippers (Hollandia) 21.88
3. Tori Bowie (Egyesült Államok) 22.15

Szerző