Kaltenbach Jenő visszaadja kitüntetését Bayer Zsolt miatt

Publikálás dátuma
2016.08.19 16:00
Kaltenbach Jenő a Fővárosi Közgyűlésben FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa, majd az LMP, később a PM fővárosi képviselője azért adja vissza állami kitüntetését, mert Bayer Zsolt, a "gyűlöletgyáros" a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg a nemzeti ünnep alkalmából. Kaltenbach nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek.

"Az Ön egyik elődje Mádl Ferenc 2005-ben megtisztelt avval, hogy megkapjam a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét" - írja nyílt levelében Kaltenbach Jenő, majd így folytatja:
"Egy kitüntetés rangját, tisztaságát azonban elsősorban nem az határozza meg, hogy ki adja, hanem azok köre, akik kapják. Ma is jóleső érzés tölt el, amikor arra gondolok, hogy hány kiválósággal kerültem evvel egy lapra.

Elnök Úr!
Ma Ön odaítélte ezt a rangos elismerést valakinek, aki tevékenységével minden jóérzésű ember megvetését váltotta ki az elmúlt években. Evvel Ön megbecstelenítette, vállalhatatlanná tette mind az odaítélőt mind a kitüntetést magát. Hogy Ön ezért önmagával hogyan számol el, az az Ön dolga. Hogy én hogyan tudok evvel együtt élni, az meg az enyém.
Legnagyobb sajnálatomra úgy érzem, hogy nem tehetek úgy, mintha semmi sem történt volna. Az Ön döntésével nem vállalhatok közösséget, ezért kérem, tekintse úgy, hogy korábban kapott kitüntetésemet ezennel visszaadom. Kérem, töröltesse a nevemet a kitüntetettek listájáról. Kérem kitüntetett társaimat, cselekedjenek lelkiismeretük parancsa szerint." - zárja nyílt levelét a volt ombudsman.

Az ellenzék is tiltakozik

Bayer kitüntetése óriási felháborodást keltett az ellenzék körében, az MSZP szégyennek nevezte, az Együtt pedig felszólította Áder János államfőt, hogy vonja vissza a lovagkeresztet.

Bayer tevékenységére jellemző, hogy a  Médiatanács néhány hónappal ezelőtt gyűlöletkeltő és kirekesztő tartalomnak ítélte meg egy cikkét -amiben minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett-, és 250 ezer forintos bírságot szabott ki a cikket publikáló Magyar Hírlapra. 

Más alkalommal Ferenc pápáról írt véleményt, az egyházfőt "demens vénembernek" és "gazembernek" titulálva. Egyben kijelentette, hogy Ferenc pápa teljesen alkalmatlan a posztja betöltésére.

Szaniszló Ferenc visszaadta

Hasonló felháborodást váltott ki, hogy Szaniszló Ferencet az Echo TV "sztárját"  2013-ban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter Táncsics-díjjal tüntette ki. Több korábbi díjazott úgy döntött, hogy visszaadja az elismerését Szaniszló miatt. Még a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás is reklamált a Facebookon saját stílusában: "Vonják vissza ennek a szaniszló nevű elmeháborodott zsebnyilasnak a díját! - tudósított annak idején a hvg.hu.

A miniszter végül levélben kérte az Echo TV arcát, hogy adja vissza a Táncsics-díjat. Mindezt azzal indokolta, hogy rossz döntést hozott, mert "nem volt tudomása az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól".

Szaniszló Ferenc úgy reagált: a pusztuló világrend önlelepleződésének megnyilvánulása, hogy megkérték őt Táncsics-díja visszaadására, neki a Táncsics-díj nem kell, és lemond róla.

Az első tizenkettő
Első körben tizenketten adták vissza a Táncsics-díjat tiltakozásul Szaniszló kitüntetése miatt:
Benda László, az MTV volt külpolitikai újságírója
Bolgár György, Klubrádió
Hardy Mihály, PR-igazgató, újságíró, médiaszakértő
Horváth Zoltán, a HVG volt főszerkesztő-helyettese
Márványi Péter, a Magyar Rádió egykori szerkesztőségvezetője
Nej György, a Magyar Rádió egykori műsorvezetője
Németh Péter, a Népszava főszerkesztője
Rangos Katalin, Klubrádió
Révész Sándor, a Népszabadság publicistája
Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese
Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, az MTI volt elnöke
Zalai István, a Vasárnapi Hírek főszerkesztő-helyettese

Szerző
2016.08.19 16:00

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39