Kozák: háromból három

Publikálás dátuma
2016.08.22. 07:56
Kozák (a hajóban a második) az ötödik olimpiai aranyát ünnepelte, Szabó Gabriella (elől) pedig Rióban két aranyat nyert FOTÓ: SZ
Megvédte olimpiai bajnoki címét a magyar női 500 méteres kajaknégyes. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó pedig negyedik lett 1000 méteren.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kajak négyes - a londoni győzelem alkalmával Csipes helyén Kovács Katalin ült - a szombati fináléban sokáig nagy csatát vívott a német egységgel, a hajrában azonban magabiztos sikert aratott, kilenctizeddel győzött. A pályafutása ötödik ötkarikás aranyát begyűjtő Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott, hiszen egyesben Szabó Gabriellával, párosban, és a négyes tagjaként sem talált legyőzőre. "Amikor végleg eldőlt, hogy három számban tudok indulni, akkor azért elég merész álomnak tűnt, de az elmúlt hónapokban azt gondoltam, akár egy reális cél is lehet. Szerencsére minden összejött és sikerült" - nyilatkozta a M4 Sportnak Kozák. - Voltak olyan időre menések, amelyek rosszul sikerültek, olyan edzések, amik fájtak, amikor már a sírás kerülgetett. Amikor az edzés végén egyszerűen már nincs több erőd... De akkor is fel kell állni délután, és megint meg kell csinálni. Hogy mi visz ilyenkor tovább? Az, hogy most itt lehetek, a cél, amit kitűztünk magunk elé, amit el akartam érni" – zárta gondolatait.

Csipes Tamara is egyfajta rekordot állított fel aranyérmével, ugyanis édesapja, Csipes Ferenc 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Nem ők az első család, ahol a szülő és a gyermek is olimpiai bajnoknak vallhatja magát, ugyanis a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott.

A férfiak mezőnyében is volt magyar érdekeltségű finálé. A Vasbányai, Mike duó az első két futamban visszafogott teljesítményt nyújtott, de az éremesélyesek közé tartozott a kenusok 1000 méteres fináléjában, lévén 2013-ban világbajnok volt ebben a számban, tavaly és tavalyelőtt pedig második lett. A táv nagy részében az utolsó helyen eveztek, majd az utolsó 250 méteren óriási hajrába kezdtek. A hajrában megszorongatták a harmadik ukránokat, de huszonöt századdal végül lemaradtak a dobogóról."Ennyi volt ez a mai pálya" – mondta Vasbányai Henrik az M4-nek.- Kétszázötvennél indítottunk, azt hittem, lesz elég idő befogni a többieket. Éreztem, hogy jövünk fel és meglehet az érem, még az utolsó ötvenen is tudtunk rátenni, de nem sikerült” – fejezte be.

A kajakos Molnár Péter a kajak egyesek 200 méteres versenyszámában összesítésben 15. lett, miután a B döntőben a hetedik helyen végzett. A Budapest Honvéd 30 éves sportolója - aki csütörtökön, párosban negyedikként zárt Tótka Sándorral - 2008-ban és 2011-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt ebben a számban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt."A tegnapihoz képest ez jobb volt, bár a körülmények nem változtak" - értékelt Molnár Péter. – Jobban összeraktam a pályát, végre ki tudtam magam kajakozni. Tudom, ez így furcsán hangzik, de nagyon erős a 200 mezőnye. A legrosszabb ellenségemnek sem kívánom. Elégedett vagyok, s örülök, hogy itt lehetek – zárta gondolatait Molnár, aki a riói játékok kezdete előtt három nappal került be az olimpiai csapatba Tótkával együtt a doppinggyanúba keveredett Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett.

A férfi kajaknégyes az 1000 méteres versenyszám B döntőjében harmadik lett, így összesítésben a 11. helyen zárt. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású hajó az oroszok és a kazahok egysége mögött futott be. Hufnágel és Ceiner csütörtökön párosban a hetedik helyen végzett az A fináléban.

Szerző