Bayer Zsolt;lovagkereszt;Bayer-botrány;

Bayer-botrány - Már 70 felett a lovagkeresztet visszaadók száma

Tegnap óta tovább emelkedett azoknak a száma, akik Bayer Zsolt múlt heti kitüntetése miatt adták vissza az államtól kapott kitüntetésüket, mert semmilyen összefüggésbe nem akarnak kerülni a radikális nézeteiről ismert szélsőjobboldali publicistával. Hétfő este negyvenen voltak a listán, azóta hetven fölé emelkedett a lovagkeresztet visszaküldők száma (köztük van a Népszava főszerkesztője, Németh Péter is), a kormány azonban továbbra is kérlelhetetlen az ügyben, Halász János Fidesz-szóvivő szerint például Orbán Viktor barátja megérdemli az elismerést. Az RTL Klub megszólaltatta Bayert, aki szerint félreértelmezik a szavait, idézeteit kiragadják szövegkörnyezetükből, és sajnálja azokat, akik visszaadták a kitüntetést. A publicista a nol.hu-nak adott nyilatkozatában úgy üzent azoknak, akik arra várnak, hogy visszaküldje a lovagkeresztet, hogy "Godot-ra várnak".

Már 69 azoknak a száma, akik Bayer Zsolt kitüntetése miatt küldik vissza lovagkeresztjüket Áder János államfőnek. A folyamatosan növekvő szám azonban nem hatja meg a kormányoldalt, Halász János például úgy nyilatkozott, hogy Bayer Zsolt (B.Zs.) "munkássága számtalan olyan értéket tartalmaz, amely típusú értékek alapján mások is kaptak kitüntetéseket". A Fidesz-szóvivő megjegyezte, vannak olyan gondolatok, kijelentések, amelyekkel nem értenek egyet, de a publicista letett valamit az asztalra. A Miniszterelnökség álláspontja is hasonló, Lázár János az RTL Híradónak elmondta: "mindenkinek a pályafutását, életművét lehet kritikával illetni, és nyilván vannak hibák is, de Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba", ezért helyes dolognak tartja a kitüntetést - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábbi felvétel Bayer Zsoltról. FOTÓ: Vajda József/Népszava

Korábbi felvétel Bayer Zsoltról. FOTÓ: Vajda József/Népszava

Az RTL Klub Híradója időközben megszólaltatta a főszereplőt is. Bayer Zsolt úgy nyilatkozott: "nem nagyon tudom felfogni, hogy hogy lehetnek emberek a saját zárt, szűk, szomorú világukba ennyire bezárva". A publicista hozzátette, nem is gondolkodik azon, hogy visszaadja kitüntetését, és sajnálja azokat, akik miatta így tettek. Szerinte a szavait félreértelmezik, egy-egy idézetet kiragadnak a szövegkörnyezetből, de nem érdeklik a történtek és a kritikák.

Bayer a nol.hu-nak adott interjújában arra, hogy a Médiatanács is gyűlöletkeltőnek, és kirekesztőnek találta egy cikkét - amiben minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett, és ami miatt 250 ezer forintos bírságot szabtak ki a publikáló Magyar Hírlapra  -, úgy reagált: "Sag schon! És akkor mi van?" A portál felidézte, hogy 2013-ban hasonló tiltakozás bontakozott ki Szaniszló Ferenc Táncsics-díja miatt, aminek a vége az lett, hogy Balog Zoltán kérésére a jobboldali műsorvezető visszaadta a kitüntetést. Bayer azonban kijelentette, akkor sem fontolná meg, hogy visszaadja a lovagkeresztet, ha ő is kapna egy ilyen kérést, de szerinte nem is fog ilyen megkeresés érkezni. "Úgyhogy üzenném mindazoknak, akik ebben reménykednek, hogy Godot-ra várnak! Nem fog semmilyen megkeresés érkezni" - nyilatkozta Bayer a portálnak.

Íme az eddigi teljes lista azokról, akik nem kérnek a gyűlöletből:

- Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa

Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnológus

Tóth Bálint matematikus

Rózsa Péter újságíró, a Magyar Televízió Kultúrház című műsorának korábbi vezetője

Polgár András üzletember

Krausz Tamás történész, az Eszmélet szerkesztője

Erdélyi Ágnes filozófus

Péter Vladimir, Munkácsy Mihály-díjas magyar ötvös- és szobrászművész

Galkó Balázs színész

Kertesi Gábor közgazdász, az MTA doktora

Köllő János közgazdász, az MTA doktora

Varga Júlia közgazdász

Bruszt László szociológusprofesszor

Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője

Takács Imre művészettörténész

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Catherine Feidt volt francia tiszteletbeli konzul

Felcsuti Péter közgazdász

Darvas Ágnes szociológus

Fokasz Nikosz szociológus, az MTA doktora

Hegyesi Gábor szociológus

Somlai Péter szociológus, az MTA doktora

Székelyi Mária szociológus

Tausz Katalin szociológus

Polónyi István oktatáskutató

Kuti Éva, az Általános Vállalkozási Főiskola nonprofit kutatója

Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere

Dióssy László volt környezetvédelmi szakállamtitkár

Mosonyi Alíz író, újságíró, dramaturg

Lőcsei Jenő, Liszt Ferenc-díjas táncos, koreográfus, érdemes művész

Kerekes András újságíró

Koncz E. Katalin közgazdász, az Open Society Foundations budapesti igazgatója

Karsai László történész, egyetemi tanár

Inotai András kutatóprofesszor

Székely Anna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének volt ügyvezető igazgatója

Szuhay Péter muzeológus

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke

Kende János operatőr

Krausz Péter politikai elemző

Kovács János Mátyás közgazdász

Falus András, Széchenyi-díjas magyar immunológus

Kálmán Zsófia orvos-jogász, gyermekgyógyász főorvos

Bíró András író

- Báron György, szerkesztő, filmesztéta, filmkritikus

- Soltész Anikó, a Seed Kisvállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója

- Juhász R. József, szlovákiai magyar költő és performer

- Kabdebó György, a Filmjus elnöke

- Rajk László, építész

- Megyik János, képzőművész

- Steiger Kornél, filozófus

- Ripp Zoltán, történész

Daróczi Ágnes, kisebbségkutató

"Bayer Zsolt nem jó magyar"
Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Egész életemben azon munkálkodtam, hogy a hazai legnagyobb kisebbségnek, a romáknak elismertsége legyen a nemzetiségek között, és kollektív jogaik mellett egyénenként emberi jogaikat is sikerüljön érvényesíteni. Tettem mindezt a Hazám, Magyarország érdekében és humanista meggyőződésem miatt.Munkásságomat az amerikai, a magyar, a német és az ír állam ismerte el kitüntetésekkel. A 2006-ban kapott Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt kitüntetése miatt ezennel visszaadom.
És kérdezem, hogyan kaphat kitüntetést egy olyan újságíró, aki a népem legyilkolására uszít? Bayer Zsolt nem csupán felelőtlen újságíró, de nem jó magyar, mert gyűlöletet és kirekesztést szít. A háborúk nem a fegyverek zajával, de uszító hangú cikkekkel kezdődtek az újkor hajnala óta. Bayer Zsolt uszító cikkei után következtek a sorozatgyilkosságok. Én a béke és az együttműködés elkötelezett híve vagyok. Nem vállalhatok vele közösséget - írta Daróczi Ágnes kisebbségkutató az Áder Jánosnak címzett nyílt levelében.

 

Koltai Tamás, tavaly elhunyt színikritikus, akinek családja jelentette be, hogy visszaküldik a kitüntetést, mert meggyőződésük, hogy ő is így tenne.

- Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

„Hosszan gondolkodtam, hogy mi lenne a helyes lépés, mert bár egy pillanatig sem volt kétséges számomra, hogy Bayer Zsolt egyes kijelentései, kirekesztő publicisztikái vállalhatatlanok, súlyosan sértőek, de mert a Táncsics-díjról is lemondtam már egy kolléga miatt, tartottam tőle, hogy túlzottan teátrálisnak tűnik, ha ismét a kitüntetés visszaadók között olvasható a nevem. Végül Bayer Zsolt nyilatkozata adta meg a végső lökést; szerinte ugyanis a sag schon kategóriába tartozik, ha a Médiatanács is kirekesztőnek találja írását, azaz semmilyen módon és senki hatására nem hajlandó elgondolkodni azon, hogy helyes-e az az út, amin jár. Bayer Zsoltnak tehát lehet mindegy, amit mások gondolnak és lehet mindegy kiket igyekszik megalázni, kirekeszteni; nekem nem lehet mindegy. Lemondásommal csak részben tiltakozom Bayer Zsolt ellen, másik részben a kormányról beszélek: elfogadhatatlanul cinikus az a kormányzat, amely visszaélve hatalmi helyzetével, olyan embereket emel piedesztálra, akik másokat elgázolnának, vagy a föld alá süllyesztenének” – áll Németh Péter döntésének indoklásában. 

- Erős Ferenc, szociológus

Talyigás Katalin, Szociális Innováció Alapítvány

Lennert László, távközlési szakember

- Valcsicsák Imre, filozófus, hadtörténész

- Szalai Erzsébet, szociológus, az MTA doktora, egyetemi tanár

- Bernáth Gábor, szociológus, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója és volt igazgatója

- Horn Miklós, a Budapesti Gazdasági Főiskola ny. főigazgatója, főiskolai tanár

- Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke

- Szomor Éva gyógypedagógus, Berlin Brandenburg International School

- Gál Péter közgazdász, egyetemi tanár

- Kertész Iván zenekritikus özvegye

- Tóth Imre okleveles vegyész

- Pásztory Dóra paralimpikon úszó

- Vágvölgyi B. András újságíró

Az Áder János köztársasági elnökkel a róla megosztott katonatörténet miatt perben álló újságíró személyes üzenetet is küldött az államfőnek.

"A hónap végén tudom postázni, vagy ha úgy is jó Janó, akkor a kis Balsainak, az ügyvédednek odaadom a Kúrián, 7-én felségsértési ügyünk felülvizsgálatának tárgyalásán, stanicliben."

- Kardos Péter főrabbi

- Ranschburg Jenő pszichológus nevében szintén a családja küldte vissza

- Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész

Snétberger Ferenc tavaly Hazám-díjat is kapott. Fotó: Molnár Ádám

Snétberger Ferenc tavaly Hazám-díjat is kapott. Fotó: Molnár Ádám

A Facebook oldalán tette közzé Áder Jánosnak írt levelét, amelyben úgy fogalmazott: „Szégyellem, hogy ilyen emberrel kerültem egy lapra. A továbbiakban nem tudom ezt a közösséget vállalni, már csak tanítványaim miatt sem. El kell határolódjak egy ilyen embertől, különben munkásságom hiteltelenné válik”.