Sanyarú sorsú kicsik

Vége a kiscsapatok jó sorának, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének, Michel Platininek bukása után 2018-tól ismét a kontinens meghatározó klubjainak szája íze szerint alakítják át a Bajnokok Ligája lebonyolítását. Több hely jut a csoportkörben a vezető országoknak, cserébe az élklubok nem szállnak ki az első számú kupasorozatból és nem alakítanak saját ligát.

Eredményesen fenyegette meg a kontinens élcsapatait tömörítő G14 elnevezésű csoport az UEFA-t, és elérte célját. A Bayern Münchent irányító Karl-Heinz Rummennigge egyik élharcosa volt egy elitliga létrehozásának, ahol hétről hétre a bajorok, a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United, a Juventus lépett volna pályára egymás ellen.

A G14 szerint egy ilyen sorozat a Bajnokok Ligája eurómillióinál is több bevételt garantált volna a résztvevőknek a televíziós közvetítési jogok értékesítésének és az ehhez kapcsolódó gigantikus reklámbevételeknek köszönhetően. És – tegyük hozzá – tönkretette volna a BL-t, mert kit érdekelt volna egy olyan sorozat, amelyben nem láthatják a szurkolók hétről hétre Cristiano Ronaldót, Lionel Messit vagy éppen Zlatan Ibrahimovicot? Amíg Michel Platini volt az UEFA elnöke, az európai futballszervezet nem hagyta megfélemlíteni magát.

A francia sportvezető sem kizárólag emberbaráti szeretetből védte a kisebb országok érdekeit: 2007-ben azért nyerte meg a versenyt az UEFA elnöki székéért a svéd Lennart Johanssonnal szemben, mert programjában olyan reformokat ígért, melyek az európai második és harmadik vonala számára is reális esélyt kínálnak a BL-csoportkör elérésére (A Magyar Labdarúgó Szövetség Johansson mellé állt, nálunk hagyománya van annak, hogy mindig a vesztes oldalon vagyunk…).

Platini a „futballtörpék” voksaival 2007-ben megszerezte az elnöki tisztséget, és még ugyanebben az évben döntés született a BL reformjáról. Ennek az volt a lényege, hogy létrehozták a „bajnokok ágát”, ahol azoknak az országoknak a bajnokai csatázhattak egymással a csoportkörért, melyek az UEFA-rangsor hátsóbb régióiban elfoglalt helyezéseik miatt csak egy együttest indíthattak a legrangosabb sorozatban.

A 32-es főtáblán öt helyet kaptak a bajnokok ágáról érkezők. Ennek a módosításnak volt haszonélvezője a Debrecen is a 2009-2010-es szezonban, amikor eljutott a csoportkörig, és bár mindegyik mérkőzését elveszítette, a Liverpool elleni két 1-0-ás vereség minden hajdúsági drukker számára örök emlék marad. És láthattuk a főtáblán a ciprusi, az izraeli, az észt vagy a fehérorosz bajnokot is, ami a régi lebonyolításnál elképzelhetetlen – vagy legalábbis nagyon nehezen elképzelhető - lett volna.

Nikolics Nemanja csapata, a Legia Varsó ír csapat kiejtése után főtáblás – hamarosan nehezebb dolguk lehet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM NURKIEWICZ

Nikolics Nemanja csapata, a Legia Varsó ír csapat kiejtése után főtáblás – hamarosan nehezebb dolguk lehet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM NURKIEWICZ

A kiscsapatok előretörésének azonban az volt az ára, hogy a másik ágon a német, olasz, spanyol, angol bajnokság harmadik (vagy negyedik) helyezettjei – kiegészülve többek között francia, holland, portugál, horvát, szerb második vagy harmadik helyezettekkel - vívtak egymással kőkemény oda-visszavágós párharcokat. Az ő szempontjuk is érthető: nehezen tolerálták (konkrétan egyáltalán nem), hogy ugyanazért a csoportkörért egy angol klubnak például némettel, míg a magyarnak bolgárral kellett csatáznia (Azonban ezzel a segítséggel is csak egyszer jutott el magyar klub a csoportkörig, korábban 1995-ben a Ferencvárosnak sikerült ugyanez).

Platini azonban megbukott, a FIFA korrupciós botránya idén februárban őt is elsodorta az UEFA éléről, először hat évre tiltották el minden sporttevékenységtől, később a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ezt a büntetést négy esztendőre mérsékelte. Az UEFA-nak szeptemberben lehet új elnöke – a jelöltek a múlt héten Budapesten ismertették elképzeléseiket.

A BL reformjáról elnök nélkül is döntött az európai szövetség: 2018-tól az UEFA-rangsor első négy helyezettjét négy-négy klub képviselheti a csoportkörben, ők tehát mentesülnek a selejtezők megvívása alól. Eddig az volt a szabály, hogy az első három helyezett országból – évek óta Spanyolország, Németország, Anglia – három-három klub automatikusan a csoportkörbe került, a negyedik helyezettek pedig selejtezőre kényszerültek a többi ország ezüst- vagy bronzérmesével. Ez azzal jár, hogy a bajnokok ága megszűnik, holland, portugál, francia vagy éppen horvát bajnoki ezüst- vagy bronzérmes elbúcsúztatása nélkül nem lehet eljutni a több millió eurót garantáló főtáblára.

A magyar klubfutball siralmas helyzetét nem befolyásolja a módosítás a BL-ben. Amíg az albán Partizani Tirana ellen nyeretlenül búcsúzik a magyar bajnok, addig teljesen fölösleges azzal foglalkozni, mi változik a selejtező lebonyolításában. A BL főtáblája a magyar klubok számára eddig is egy másik dimenzió volt, amelytől fényévekre vannak…

Három UEFA-elnökjelölt
Az UEFA küldöttei szeptember 14-én Athénban három jelölt közül választanak új elnököt. Az európai futball irányításáért indul harcba a szlovén szövetséget vezető Aleksandar Ceferin, a holland labdarúgás első embere, Michael van Praag (ő pályázott már a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA elnöki tisztségére is) és a spanyol futballszervezet irányítója, az UEFA jelenlegi első alelnöke, a spanyol Ángel Maria Villar.
Szerző

A horvátokkal csap össze a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:43

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A világbajnoki ezüstérmes ellen vasárnap Budapesten folytatja szereplését a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatát vereséggel kezdő magyar válogatott.
A szlovák futballisták Magyarország csütörtök esti, 2-0-s legyőzése után már a kissé harsány, ám mindenképpen indokolt öltözői ünneplésen is túl voltak, amikor szemlátomást elégedetten, felszabadultan végigsétáltak a nagyszombati stadion újságíróknak fenntartott vegyes zónáján. A hazai játékosok készséggel válaszoltak a feléjük záporozó kérdésekre – naná, az E jelű selejtezőcsoportban a jövő évi kontinenstornás részvételt érő első két hely megszerzése szempontjából az első fontos párharcot megnyerték, ilyenkor azért a legtöbb sportoló szívesen értékel.
Ugyanott távozhatott a „vert sereg”, azaz a magyar futballválogatott is: volt, aki nem kívánt nyilatkozni, a legtöbb, magyar címeres melegítőt viselő játékos viszont megállt, miután megszólították. A csapatkapitány, Szalai Ádám például meglehetősen kritikusan beszélt a történtekről: szerinte a védekezés csapatszinten kiábrándító és elkeserítő volt, mindezt pedig az első bekapott gól példázta a legjobban. Később úgy fogalmazott, hogy a két csapat játékosainak taktikai felkészültsége közötti különbség nyilvánvaló volt, ami elsősorban annak tudható be, hogy a szlovákok nívósabb bajnokságokban szerepelnek, mint a magyarok.
„Nyilván jobb lett volna győzelemmel kezdeni a selejtezősorozatot, de van még hét meccsünk, szóval lesz lehetőségünk javítani – felelte Korhut Mihály, akit arról kérdeztünk, szerinte máris az Eb-álmok végét jelentheti-e a szlovákiai vereség. – Mindjárt vasárnap itt a következő lehetőség, higgye el, nagyon szeretnénk jó eredményt elérni Horvátország ellen, nem volna jó két vereséggel indulni. Tudjuk, hogy az esélyek nem mellettünk szólnak, hiszen a tavalyi vb második helyezettje jön hozzánk, ám otthon játszunk, ráadásul telt ház előtt. Ha csapatként funkcionálunk, bízom benne, hogy eredményesek lehetünk.”
Egykedvűen állta a kérdéseket az a Szoboszlai Dominik is, aki azzal, hogy Marco Rossi az 55. percben beküldte, 18 évesen bemutatkozhatott a felnőttválogatottban. A Red Bull Salzburggal szerdán szerződést hosszabbító középpályás elismerte, hogy izgult, a bal lábán jól látható kék-fehér kötés miatt kapott kérdés hallatán pedig nem is tagadta, hogy megsérült. Az, hogy vasárnap egyről a kettőre léphet-e, pillanatnyilag kérdéses.
„Sok pozitívumot én sem tudnék kiemelni, a futballban elsősorban mégiscsak a végeredmény számít. Úgy érzem, hogy a szlovákok elleni meccs elején sikerült megvalósítani, amit megbeszéltünk, ám sajnos a mérkőzés közben rosszul reagáltunk le bizonyos helyzeteket. Vannak dolgok, amiket meg kell beszélnünk, elkerülhető hibák jöttek elő ezúttal is – kezdte a Népszava kérdéseire reagálva Nagy Ádám. – A papírforma egy dolog, nekünk vasárnap azért kell küzdenünk hazai pályán, hogy azt felborítsuk. Sajnos vereséggel kezdtünk, ezért mindenképpen győzelemmel kell folytatnunk, hogy ne legyen nagy a lemaradásunk. Biztosan nagyon csalódottak a szurkolóink is, nem véletlenül látogattak meg minket kedden az edzőtáborban és kísértek el bennünket Nagyszombatba is rengetegen. Bízom benne, hogy látták és értékelik, hogy kúsztunk-másztunk, mindent megtettünk.”
Igaz, ha valamire, hát a habitusra nem lehetett panasz, a Szlovákiában elszenvedett kétgólos vereség ellenére Marco Rossi szövetségi kapitány is példásnak nevezte a játékosok hozzáállását. Az olasz edző is elismerte: egyszerűen annyi történt a nyitányon, hogy az ellenfél jobb volt.

Tétmérkőzésen gól nélkül

Jó nevekből áll a vasárnapi ellenfél, Horvátország: a csütörtöki, Azerbajdzsán elleni 2-1-re megnyert zágrábi selejtezőn pályára lépett például a csapatban az Aranylabdás Luka Modric, a Chelsea-t erősítő Mateo Kovacic, a Barcelona játékosa, Ivan Rakitic vagy éppen a hoffenheimi Andrej Kramaric is. „Szalai Ádám a csapattársam a Hoffenheimben, így tudom, hogy mi vár ránk Budapesten: pokoli hangulatra számíthatunk. Nehezebb lesz, mint Azerbajdzsán ellen, ám abban bízom, hogy több területünk lesz majd, az nekünk kedvezne. Jól játszottunk az azeriek ellen, ha ezt megismételjük, akkor vasárnap is be tudjuk gyűjteni a pontokat” – mondta a Dnevniknek az nso.hu által idézett Kramaric. Mostanáig egyébként két tétmérkőzést számlál a horvát és a magyar futballválogatott közös történelme: vb-selejtezőn 2004 szeptemberében vendéglátóként 3-0-ra Horvátország nyert, 2005 októberében, Budapesten 0-0-s végeredmény született. 

Frissítve: 2019.03.23 14:43

Férfi kézi BL: két lépésre a négyes döntő

Publikálás dátuma
2019.03.23 12:30
Bodó Richárd (labdával) csapata, a Szeged a legjobb magyar együttes – legalábbis a korábbi szövetségi kapitány, a Wisla Plock ed
Fotó: MTI/ Ujvári Sándor
A Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata is idegenben kezdi meg párharcát a legjobb nyolcba kerülésért.
Az A és B csoport első helyezettje, a Barcelona és a Paris Saint-Germain már biztosította helyét a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a további hat helyre pedig tizenketten pályáznak. Köztük van két magyar együttes, a Telekom Veszprém és a magyar bajnok Mol-Pick Szeged is.
A B csoport második helyén záró szegediek vasárnap idegenben kezdik párharcukat a Wisla Plock ellen (tv: Sport 1, 16.00). A lengyel csapat az alsó ágon szerepelt, a D csoport második helyén végzett a román Dinamo Bucuresti mögött, majd a Silkeborg ellen játszott a nyolcaddöntőbe jutásért. Plockban négy góllal a dánok győztek, a visszavágón viszont hét találattal nyert Javier Sabaté csapata.
A korábbi magyar szövetségi kapitány – aki két évig a Telekom Veszprém trénere is volt – úgy véli, a Szegednek nincsen gyenge pontja. 
„A legjobb magyar csapatról van szó, amely ebben a szezonban komplett és a négyes döntőbe jutás a célja. Ugyanakkor mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk ezt” – idézi a Wisla Plock honlapja a spanyol szakvezetőt. Nem csupán Sabaté tartja esélyesnek a legjobb négybe kerülésre a Szegedet, ugyanis az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) szakírói által kiadott listán a Paris Saint-Germain és a Barcelona mögött a Tisza-parti együttest tartják a harmadik legerősebbnek.
A felek korábban négyszer találkoztak a Bajnokok Ligájában, legutóbb 2017 decemberében egygólos sikert arattak a lengyelek. 
„Biztosan nehéz dolgunk lesz ellenük, mivel tavaly a BL-csoportkörben itthon vereséget szenvedtünk ellenük, idegenben pedig nyertünk, míg a kaliszi felkészülési tornán is ők bizonyultak jobbnak” – idézi a Mol-Pick Szeged honlapja Marin Segót, aki 2012 és 2014 között a Wisla Plock kapusa volt.
A Szegedhez hasonlóan a Veszprém is a második helyen zárta a csoportkört, így vasárnap idegenben kezdi párharcát az alsó ágról érkezett ellenféllel, a Sporting CP-vel szemben (tv: Sport 1, 18.00). A portugál együttes másodikként zárt a C csoportban, majd 59–57-es összesítéssel lépett túl a román Dinamo Bucurestin.
„Láttam játszani párszor a Sportingot, és azt kell, hogy mondjam, nem lesz könnyű ellenfél, nagyon jó csapatot alkotnak. Tiszteljük őket, és tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz meccs vár ránk idegenben” – olvashatóak Dragan Gajic szavai a veszprémiek honlapján.
„El kell felejtenünk a Szeged elleni vasárnapi kisiklást, és csak arra szabad összpontosítanunk, hogy kijavítsuk a hibákat, és olyan formát mutassunk, mint korábban a Bajnokok Ligájában” – mondta a csapatkapitány Nagy László, aki a hétvégén pályafutása 250. európai kupamérkőzését játssza, a magyar együttes színeiben pedig a századikat. Hozzátette, a Sporting CP története során először jutott a legjobb 14 közé a BL-ben, ezért biztosan rendkívül motivált lesz, ahogyan a veszprémiek is, akik tavaly nagy meglepetésre éppen ebben a fázisban esetek ki a dán Skjern HB együttesével szemben.
A már korábban említett EHF-rangsor szerint a Telekom Veszprém a negyedik legerősebb gárda, így a magyar csapat a párharc esélyese. Ugyanakkor tavaly a Skjern ellen is kevesen gondolták volna, hogy kiesik a Veszprém, így a bakonyiak nem vehetik fél vállról a portugálok elleni két ütközetet.
A Szeged továbbjutása esetén a Vardar Szkopje–PPD Zagreb párharc győztesével játszhat a négyes döntőbe kerülésért, míg a Veszprémmel a Meshkov Brest vagy a Flensburg-Handewitt jöhet szembe a következő körben.
Frissítve: 2019.03.23 12:30