Meghalt az üzbég elnök?

Ellentmondásos hírek kerültek napvilágra az Üzbegisztánt évtizedek óta vaskézzel irányító Iszlam Karimovról. A közép-ázsiai szovjet utódállamban semmilyen információt sem közölnek arról, hogy van az elnök, ami szakértők szerint annak lehet a jele, hogy súlyos állapotba került.

Karimovot néhány nappal az önállóság 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek előtt szállították kórházba. Ezután a közmédiában felolvastak egy üzenetet, amelyet állítólag maga az elnök fogalmazott meg. Később olyan pletykákat lehetett hallani a mintegy 30 milliós országban, hogy Karimov valójában már nem is él.

Hatalmi harc tört ki az utódjelöltek között. Éveken át elsőszülött lánya, Gulina volt az első számú jelölt az elnöki székre. A 44 éves hölgy popénekesként és tervezőként is hírnevet szerzett magának, de a politikai életben is megvetette a lábát nagykövetként. 2014-ben aztán a BBC azt jelentette, hogy házi őrizetben tartották. Állítólag ezt megelőzően parázs vita alakult ki a családban. 2015-ben aztán eljárást indítottak ellene hazájában korrupció miatt, állítólag egymilliárd dollár értékben fogadott el kenőpénzt az üzbég éterben megjelenni kívánó skandináv és orosz távközlési cégektől. Minden vádat tagadott ugyan, de kiesett apja kegyeiből. Azóta jóval többet szerepelt a hírekben húga, Lola Karimova-Tilljajeva. Még ő árulta el a legtöbbet apja mostani állapotáról azzal, hogy elismerte: agyvérzést szenvedett. Előzőleg csak annyit közöltek hivatalosan állapotáról, hogy „kórházban kezelik” Iszlam Karimovot. Lánya cáfolta azonban azt az állítást, amely szerint apja életét vesztette volna. Híre ment, hogy letartóztatták Rusztam Aszimov pénzügyminisztert, ezt azonban kedden cáfolták. Őt is a lehetséges utódok között emlegetik, amint a jelenlegi kormányfőt, Savkat Mirszijajevet is.

Üzbegisztánban katasztrofális az emberi jogok helyzete a Human Rights Watch szerint. Ezrek ülnek börtönben, gyakori a kínzás. 2002-ben a HRW arról számolt be, hogy két ellenzékit forró vízbe raktak, majd megölték őket. 2005 májusában tüntetések törtek ki Andisan városában, amit a rendőrség brutálisan levert, 400-600 személy veszhette életét. Karimov ötször választatta újra magát, legutóbb 2015-ben, amikor 90 százalékos eredményt ért el.

Szerző

Felgyorsítanák a menekültek hazatoloncolását

Németország és Olaszország felgyorsítaná azon menekültek hazatoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

„Matteo Renzi a német kancellárral Maranellóban folytatott megbeszéléseit követően kijelentette, az európai vezetőknek azon kell dolgozniuk, hogy elérjék: mielőbb visszaküldhessék hazájukba azokat a személyeket, akiknek nincs joguk az EU területén maradni. Merkel pedig kijelentette: „Nem vehetünk fel mindenkit”. Hozzátette, nem maradhat minden menekült az Unió területén. Akinek a kérelmét nem fogadják el, azt vissza kell küldeni – közölte. A kancellár megvédte az egy évvel ezelőtti „Németország úttá lesz a menekültválságon” kijelentését.

Renzi és Merkel a német-olasz kormányközi konzultációk keretében találkozott egy,ással. A maranellói megbeszéléseken részt vett továbbá Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, valamint Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Szerző

A Videotonhoz szerződött Fiola Attila

A Videoton labdarúgócsapatában folytatja pályafutását a 16-szoros válogatott Fiola Attila.

A Puskás Akadémiától érkező, 26 éves védő 2019-ig érvényes szerződést írt alá a székesfehérvári klubbal. "Hosszú távon az a célom, hogy bajnoki címet ünnepelhessek a Vidivel, és a nemzetközi porondon is szép sikereket szeretnék elérni" - idézte a Videoton honlapja a futballistát, aki Telkiben készül a nemzeti csapat világbajnoki selejtezőjére.

"Ismét nőtt a versenyhelyzet a kereten belül, ez elengedhetetlen a fejlődéshez" - nyilatkozott az új védőről Kovács Zoltán sportigazgató. "Érkezésével tovább gyorsul az eddig is gyorsnak, dinamikusnak mondható csapatunk, képességeivel pedig nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is hozzásegítheti a klubot ahhoz, hogy elérjük a céljainkat" - tette hozzá.

A vidi.hu emlékeztet rá, hogy Fiola Pakson kezdte a pályafutását, a 2008/2009-es szezonban debütált az élvonalban, majd 2011-ben tagja volt a Paksi FC Ligakupa-győztes, bajnoki ezüstérmes keretének. 2015 januárjában igazolt a Puskás Akadémiához, ahol - akárcsak Pakson - meghatározó tagja volt csapatának. Eddig 173 NB I-es mérkőzésen lépett pályára.

A válogatottba először Egervári Sándor hívta meg 2013-ban, de debütálására már Dárdai Pál irányítása alatt került sor, aki először 2014 októberében, a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn adott lehetőséget neki. A 182 centiméter magas hátvéd ezt követően az Ausztria elleni Eb-csoportmeccsen elszenvedett bokasérüléséig egy válogatott találkozóról sem hiányzott, és jelenleg is tagja Bernd Storck kapitány Telkiben edzőtáborozó keretének.

Szerző