Előfizetés

Letelepedést árul Ráhel vendéglátója

Publikálás dátuma
2016.09.05. 18:47
Forrás: alwasatnews.com
Nem csak olajjal, hanem magyar letelepedési kötvényekkel is üzletel Garamvölgyi Balázs. A bahreini tiszteletbeli konzul maga is elismerte, kapcsolatban áll az Arton Capital nevű céggel, amely Afrikában és arab országokban árul kötvényt. A vállalat vezetője szerint nincs szó összeférhetetlenségről, hiszen Garamvölgyi a konzuli munkájáért nem kap pénzt.

Ha a Fidesz-kormány ezt az üzletet a török vagy líbiai partoknál bonyolítaná le, emberkereskedelemnek hívnák, nem folytatható tovább, hogy a pénzért árult fideszes betelepítések százmilliárdos haszna nem a magyar államkasszába folyik be, hanem olyan offshore cégek teszik zsebre, amelyek a Fidesz-kormányhoz közeli személyekhez kötődnek - közölte az MSZP, miután kiderült, nem csak olajjal, hanem letelepedési kötvényekkel is üzletel Garamvölgyi Balázs bahreini tiszteletbeli konzul, akinek neve Orbán Ráhel és Tiborcz István tavaly szeptemberi látogatása kapcsán került elő. Az Index szerint a diplomata jegyezte be ugyanis az Afrikában és az arab országokban letelepedési kötvényekkel üzletelő cég, az European Bond Program weboldalát.

Titokzatos arab cég
Az Arton Capital Kft.-ről korábban kiderült, legalább ötven százalékkal több kötvényt adott el az elmúlt két évben, mint amennyi után adózott. A Magyar Nemzet szerint a letelepedési államkötvényeket forgalmazó cég üzleti beszámolójában súlyos ellentmondás van, hiszen kevesebb kötvényüzletet tüntetett fel a beszámolóiban, mint ahány engedélyt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kiadott. Elképzelhető, hogy a titokzatos arab cég lehet a megoldás kulcsa, mivel ezen a vállalkozáson keresztül szerződnek az ügyfelekkel, így még kevesebbet adót kell fizetniük Magyarországon. Az Arton Capital tulajdonosai, Balogh Radosztina Veselinova és Keremedchiev Milen Georgiev azonban nem panaszkodhatnak: az elmúlt két évben 335 millió forintnyi osztalékot vettek ki csak a magyar cégből.

A céggel való kapcsolatra utal az is, hogy az angol nyelvű African Business májusi számában Garamvölgyi interjút adott, azt ecsetelve, mennyivel többet nyújt a magyar letelepedési kötvény, mint bármely más EU-s országé. Hiszen Magyarországon elég a pénzt befizetni, ami mellett nem kell ingatlant venni, sőt, még csak az országban tartózkodni sem. Cserébe az arab vagy afrikai vásárló hozhatja a teljes családját, szüleit, gyerekeit, és mind szabadon utazhatnak és üzletelhetnek az EU-ban. A Garamvölgyi által bejegyzett Eubond ugyanarra a magyarországi címre van bejegyezve, mint a Rogán Antal által delegált letelepedési kötvényes cég, az Arton Capital Hungary. A vállalkozás tulajdonosa a Bulgáriában bejegyzett Arton Capital.

A konzul az Indexnek kifejtette, nem érdekelt semmilyen letelepedési kötvényes cégben, az Arton Capital csupán arra kérte, hogy segítsen a munkában, gyűjtsön olyanokat, akik Magyarországon telepednének le. Ehhez hozta létre az Eubond.org-ot. Elmondása szerint ez volt az egyetlen ilyen eset, más kötvényes cégnek nem segített. Ellenben a diplomata nem tagadta, jutalékot kap az általa szerzett ügyfelek után.

Hasonlóan nyilatkozott az Arton vezetője is. Balogh Radostina Veselinova elmondta, az Arton nem szokott az Eubondhoz hasonló formációkkal együttműködni, Garamvölgyi az egyetlen, aki így dolgozik. Ezzel Balogh szerint azonban nincs gond, ahogyan azzal sem, ha Garamvölgyi ebben a rendszerben egyszerre két oldalról is benne van: a magyar állam képviselőjeként népszerűsíti a letelepedési programot, majd az Eubond képviselőjeként pénzt vesz fel a beszervezett kliensekért. Az Arton Capital vezetője úgy vélte, összeférhetetlenségről csak abban az esetben beszélhetnénk, ha a követségi dolgozó pénzt kapna a munkáért, a tiszteletbeli konzuli cím azonban nem akadály.

Tafik al-Szalehi a bahreini ifjúsági és sportminisztérium sajtófőnöke Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli konzullal Forrás: bahreini magyar konzuli honlap

Tafik al-Szalehi a bahreini ifjúsági és sportminisztérium sajtófőnöke Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli konzullal Forrás: bahreini magyar konzuli honlap

A letelepedési kötvényeket Rogán Antal körei találták ki, 2013 nyara óta az idén március végéig 3515-en kaptak tartózkodási engedélyt az államkötvénnyel, ráadásul további több mint 5000 engedélyhez a kérelmezők családtagjai jutottak, vagyis már 8-10 ezer körüli gazdasági bevándorlót hozott az üzlet. A ma már 340-345 ezer eurónyi (durván 100 millió forint) összegért ezek a külföldi üzletemberek magyarországi letelepedési engedélyt, és ezzel együtt vízummentes utazási lehetőséget kapnak az Európai Unió tagállamaiba és további 73 országba (6 hónap tartózkodás után igényelhető a letelepedési jog, amelyet márciusig 2456-an meg is kaptak a pénzükért).

A Rogán "találmányaként" megalkotott letelepedési kötvénybiznisszel a Fidesz-többség párszereplős, monopolizált piacot teremtett, ahol a 300 ezer eurós állampapírokat odaadta néhány, általa kiválasztott közvetítő cégnek. A Rogán elnökölte egykori parlamenti gazdasági bizottság által, pályáztatás nélkül kiválasztott cégek így letelepedési kötvényenként 23-31 millió forintot nyernek az üzleten, az állam pedig ugyanennyit bukik. Ezzel akár évi 60 milliárdot is kereshetnek a szerencsés vállalkozások, amelyek még nemzetbiztonsági átvilágításon sem estek át.

Eddig 74 és 95 milliárd forint körüli összeget tettek zsebre a Rogánék által kiválasztott offshore-cégek, amelyek 25-30 százalékos haszonkulccsal adják a belépést hazánkba. A kötvényeket áruló cégek közül ötnél az sem tudható, ki a tulajdonosuk, noha az érdekeltek között megtalálható volt Bibó-kollégiumi szobatárs és volt politikus is. Emellett a cégek között van olyan is, amely valamilyen formában Habony Árpádhoz köthető. A titokzatos miniszterelnöki tanácsadó Hong Kong-i helikopteres városnézését például a Kínában árusító Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik tulajdonosa fizette. Emellett több mint 5 milliárdot kereshetett a letelepedési üzleten egy Habonyhoz és a kabinetminiszterhez köthető ügyvéd, Kosik Kristóf. A Kosik Ügyvédi Iroda 5 ezer eurót kap minden kötvényértékesítés után. A szabályozás pedig világosan előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével.

Az MSZP most törvényjavaslatban kezdeményezi a letelepedési államkötvények megszüntetését, a kötvényforgalmazó cégek nyilvános elszámoltatását, illetve az érintett cégek letelepedési kötvényből származó hasznának 75 százalékos megadóztatását, a kötvényforgalmazó cégek vezetőinek pedig az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kellene elszámolnia.

Mesterházy barátja
A tiszteletbeli konzul korábban a szocialistákhoz állt közel. Kinevezése is ehhez az időszakhoz köthető, igaz, Bahreinben többször is megfordult, ám már jóval kinevezése előtt tiszteletbeli konzulként mutatkozott be bahreini üzleti körökben. Ezt saját honlapja is mutatja: 2007 óta tölti be a tisztséget, miközben hivatalos kinevezése valójában egy évvel későbbi, ahogy az a kormány hivatalos oldalán is szerepel. A minimum egyéves különbség a tiszteletbeli konzul szerint egyszerű véletlen. "Ez csak elírás lehet, nem tudok rá mit mondani, hivatalosan, ahogy emlékszem, talán 2008-tól vagyok tiszteletbeli konzul. Hogy 2007 miért jelent meg? Elírás lehet" - mondta az Indexnek. Garamvölgyi 2007-ben egyébként még Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnököt kalauzolta Bahreinben. Egy másik véletlen, hogy Garamvölgyi közel került a 2010-es szocialista kampányhoz is: Mesterházy Attila kampánystábjának környékén többször is találkozhattak az MSZP-sek a tiszteletbeli konzullal. A diplomata azonban állította, nem volt pozíciója a kampányban, ám 2010-ben valóban találkozott Mesterházyval karácsonykor, egy rendezvényen, ami lehet "kampányrendezvény volt". Kapcsolatukat az MSZP-s politikus is elismerte.

Kedden még szükség lehet az esernyőre

Publikálás dátuma
2016.09.05. 18:05
Fotó: Thinkstock
Kedden még főként északnyugaton, nyugaton várható eső, zápor, majd délután északkelet felől csökkenni kezd a felhőzet mennyisége. Nyugaton erős, viharos lesz az északi szél, de máshol is előfordulhatnak még élénk északkeleti széllökések. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 28 fok között alakul. 

Szerdán már sok napsütésre számíthatunk, kisebb csapadék legfeljebb eleinte délnyugaton alakulhat ki. Élénk lesz a keleti-északkeleti szél. Melegszik az idő, délután már 26-31 fokra van kilátás.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, és pénteken is csak időnként jelenhetnek meg felhők az égen, csapadék ezeken a napokon nem várható. A szél is veszít erejéből. A friss hajnalokat követően délutánonként egyre többfelé mérhetünk 30 fok körüli maximumokat.

Pedagógusokat küldhetnek el - Ombudsmanhoz fordult az LMP

Az LMP az alapvető jogok biztosához fordul arra kérve Székely Lászlót: hivatalból indítson eljárást a szakképzés átalakítása miatt.

Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a jogbiztonságot, valamint a jogot a művelődéshez látja sérülni a szakképzés gyors átalakítása miatt, ami - mint azt kifogásolta - a közismereti órák számának jelentős csökkenésével is járt. 

Összesen évente mintegy 400-zal csökken a fizika-, kémia- vagy biológiaórák száma a szakgimnáziumokban - mutatott rá, ami szerinte azt eredményezi, hogy már tizennégy éves korban eldől, ki szerezhet általános műveltséget és tanulhat tovább bárhol. A politikus azon félemének is hangot adott, hogy az átalakítás pedagógusok elbocsátásával jár majd. Kijelentette: azért van szakemberhiány Magyarországon, mert a képzettek már régen Nyugaton dolgoznak.