Előfizetés

Bekeményítene Seehofer

R.T.
Publikálás dátuma
2016.09.09. 07:35
Horst Seehofer nem éri be Merkel önkritikájával FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES/JOHANNES SIMON
Kemény intézkedéseket követel a német keresztényszocialista CSU a menekülthullám csökkentésére. Az erről szóló dokumentumot a párt pénteken és szombaton esedékes elnökségi ülésén tárgyalják meg.

Nem várható nyugalom a német belpolitikában Angela Merkelnek szerdán, a Bundestagban elhangzott beszéde után sem. Ebben bár önkritikusan beszélt arról: menekültpolitikájának is szerepe van a bevándorlásellenes Alternatíva előretörésében, s abban, hogy a párt a vasárnapi, Mecklenburg-Elő-Pomerániában megrendezett tartományi választáson megelőzte a kereszténydemokrata CDU-t, mégis megvédte döntéseit, azt közölte, egy évvel korábban sokkal rosszabb volt a helyzet. „Németország Németország marad” – emelte ki.

A keresztényszocialista CSU azonban nem éri be ennyivel, s folytatja a konfrontatív politikát a testvérpárttal szemben. A keresztényszocialisták egy a Spiegel által megszerzett dokumentum szerint kemény intézkedéseket követelnek. A „Világos kurzus a bevándorlásnál” nevet viselő papírt pénteken és szombaton, a CSU Schwarzenfeldben megrendezendő elnökségi ülésén vitatják meg. A dokumentum a Merkel-beszéd kapcsán leszögezi: „Németországnak Németországnak kell maradnia”.

A CSU nem engedné meg, hogy az ország megváltozzék a bevándorlás, vagy a menekültáradat által. A papír szerint nem az országnak kell igazodnia a bevándorlókhoz, hanem fordítva. A párt tervezete szerint teljes burkatilalmat kell bevezetni. „A muzulmán női viseletnek nincs keresnivalója Németországban” – közlik. Ezért bárhol, „ahol ez jogilag lehetséges”, be kell tiltani a burka és a nikáb nyilvános használatát.

„A burka az iszlamizmus egyenruhája, amely a lehető legnagyobb mértékig akadálya az integrációnak, s mai világunkban a nők elfogadhatatlan elnyomásának jelképe” – hangzik a dokumentum. Aki pedig nem akar lemondani a viseléséről, „egy másik országot kell keresnie”.

A CSU dokumentuma szerint nem szabad lehetővé tenni a vízumliberalizációt Törökország számára, amelyről az Európai Unió és Ankara között márciusban megszületett megállapodás is rendelkezik. A keresztényszocialisták rámutatnak, hogy „Törökország egyre jobban eltávolodik a demokratikus alapértékektől”. Érdekes azonban az a megjegyzés, amely szerint mindezek ellenére a párt támogatja az Ankarával megkötött megállapodást, mert „a balkáni útvonal lezárása mellett ez is hozzájárult a menekültáradat lelassulásához”.

A dokumentum szerint ehhez hasonló megállapodásokat kell kötni más államokkal is, ezeket azonban nem lenne szabad olyan engedményekkel összekötni, mint a vízummentesség, vagy az európai uniós csatlakozás. Angela Merkel szerdai beszédében szintén modellnek nevezte a Törökországgal megkötött megállapodást, s mint mondta, hasonlóra törekszik Egyiptommal, Tunéziával, illetve Líbiával is.

A CSU szerint le kell számolni a kettős állampolgárság intézményével is. A párt elnöksége nem óhajtja azt, hogy a külföldi szülők gyermekei, akik Németország területén születtek, automatikusan megkapják a német állampolgárságot. Úgy vélik, ez szintén az integráció akadálya, mert nem lehet az ember egyszerre „két úr szolgája”.

A dokumentum állítja, olyan törvényt kell hozni, amelynek révén korlátozzák a bevándorlást. A jövőben pedig előnyben kell részesíteni azokat a menekülteket, akik „a mi keresztény kultúrkörünkből érkeztek”. A tervezet is tartalmazza Horst Seehofer pártelnöknek azt a régi követelését, amely az ország évente legfeljebb 200 ezer bevándorlót fogadjon be.

A párt mindemellett szigorúbb határvédelmet is követel. A CSU szerint amíg nem biztosítják az Európai Unió külső határainak védelmét, addig vissza kell állítani a német határon az ellenőrzést.

Moszkva megerősítheti közel-keleti pozícióit

Publikálás dátuma
2016.09.09. 07:34
Netanjahu és Abbász 2010 óta nem tárgyalt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Létrejön a hat éve várt nagy találkozó Moszkvában Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök között. Az orosz külügyminisztérium szóvivője tegnap jelentette be, hogy a két közel-keleti politikus „elvben” megállapodott abban, hogy mégiscsak tárgyalóasztalhoz ülnek az orosz fővárosban.

Az időpont egyelőre nem rögzített. Eredetileg szeptember 9-re, azaz mára tervezték az egyeztetést, de a palesztin elnök előzetesen lemondta azt, most pedig Netanjahu kért halasztást. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelezte, „a legfontosabb a kellő időpont megválasztása”, s Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy létrejöjjön a személyes találkozó Netanjahu és Abbász között.

A két politikus ugyanis 2010 óta nem egyeztetett közvetlenül, még a John Kerry amerikai külügyminiszter által 2013-ban életrehívott, majd 2014-ben újra zátonyra futott béketárgyalások is csak közvetve folytak. Oroszország nyilván saját nemzetközi szerepének felértékelésére javasolt izraeli-palesztin csúcsot Moszkvában, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, újra megkerülhetetlen tényező a Közel-Keleten, s meg tudja valósítani azt, ami az amerikai diplomáciának nem sikerült.

Ha a találkozó létrejön, az valóban az orosz diplomácia sikerének számít majd, s azt jelzi, hogy Moszkva közel-keleti befolyása gyarapodik, nem korlátozódik Iránra és Szíriára. Kétségtelen, hogy Egyiptomban is teret nyert a Kreml, Putyin és Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök között szoros együttműködés alakult ki. Ezt jelzi az is, hogy augusztus végén Sziszi hozta nyilvánosságra, hogy Putyin kezdeményezné az izraeli-palesztin békefolyamat újraindítását, s felajánlotta, hogy az orosz fővárosban keríthetnének sort az Abbász-Netanjahu találkozóra.

Ugyanakkor az izraeli sajtó arra emlékeztetett, hogy már évek óta bizonyított tény, hogy Mahmúd Abbász a nyolcvanas években a KGB-nek dolgozott Szíriában. Ez egybeesik azzal az időszakkal, amikor Mihail Bogdanov, jelenlegi külügyminiszter helyettes, Putyin elnök közel-keleti különmegbízottja, aki a moszkvai találkozót is szervezi, Damaszkuszban volt nagykövet. A felújított ügynökvád kapcsán megszólalt palesztin vezetők az Abbász elleni lejárató kampány részének nyilvánították, és nevetségesnek nevezték a palesztin elnök KGB-s beszervezésének vádját.

Trump Putyint dicsérte

A demokrata és a republikánus elnökjelölt egyaránt bizonytalankodott az elnökjelölti tévéviták főpróbájaként emlegetett szerdai „főparancsnoki fórumon”, amelyet az NBC tévécsatorna szervezett. Hillary Clinton és Donald Trump első alkalommal szerepelt ugyanazon a színpadon, de nem egyszerre, fél-fél órában válaszoltak veteránok kérdéseire.

Clintonnak könnyebb dolga volt, hogy felkészültségét bizonyítsa külpolitikai, védelmi kérdésekben. Utalhatott rá, hogy külügyminisztersége idején hozták meg a nehéz döntést az Oszama bin Laden elleni kommandósakcióról, s megemlítette azt is, hogy már szenátorként is volt rálátása a külpolitikára, tagja volt a szenátus külügyi bizottságának.

Ízelítőt kaphatott azonban arról, mi vár rá a tévévitákban, az idő harmadában ugyanis az email-ügy miatt volt kénytelen magyarázkodni, s még egy veterán is kioktatta, hogy őt bizony elbocsátották volna, ha hasonló hanyagsággal kezeli a titkosított információkat.

A volt First Lady megerősítette, elnökként első számú prioritása lesz az Iszlám Állam elleni harc, kizárta azonban amerikai szárazföldi csapatok küldését Irakba és Szíriába. Clinton ezúttal is hangsúlyozta, Trump nem alkalmas arra, hogy rábízzák a nukleáris fegyverek indítókódját.

Ezúttal is kiderült, Trump nehezebben igazodik le a külpolitikai, nemzetbiztonsági kérdésekben. A milliárdos nem igazán tudta megválaszolni, mi is a sokat emlegetett „titkos terve” az Iszlám Állam legyőzésére. Matt Lauer, a moderátor szembesítette korábbi kijelentéseivel, miszerint „többet tud az Iszlám Államról, mint a tábornokok”, s 30 napot ad az amerikai katonai vezetésnek, hogy álljon elő egy tervvel az IS legyőzésére.

Trump Barack Obamát és Clintont hibáztatta az amerikai fegyveres erők „zavarbaejtően leromlott” állapotáért. Szerinte Vlagyimir Putyin 82 százalékos népszerűségi mutatója bizonyítja, hogy az orosz elnök jó vezető, s jó kapcsolatokat akar vele ápolni. Nem titkolta, hízelgett neki, hogy Putyin állítólag „briliáns” jelzővel illette, de azt mondta, elnökként ez nem fogja befolyásolni a külpolitikáját.

Obama laoszi sajtóértekezletén felhívta az amerikaiakat, utasítsák el Trump „elfogadhatatlan és felháborító” állításait.