Előfizetés

Új veszélyek fenyegetik az ATM-ek biztonságát

A kiberalvilágban legalább tizenketten árulnak az áldozatok ujjlenyomatának ellopására képes gyorsolvasó (skimmer) eszközöket, és legalább hárman foglalkoznak olyanok kifejlesztésével, amelyek képesek adatokat begyűjteni vénaszkennerekről és íriszfelismerő rendszerekből - derült ki a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég kutatásából, amelyben azt vizsgálták, miképpen használhatják ki a kiberbűnözők a bankok által bevezetni tervezett új ATM-es azonosítási technológiákat.

Miközben sok pénzügyi intézmény tekint úgy a biometrikus megoldásokra - mint az ujjlenyomat-leolvasó, arc- vagy íriszfelismerő technikák - , mint a jelenleg használt azonosítási eljárások legígéretesebb kiegészítőire vagy teljes felváltóira, a hackerek a biometriában új lehetőségeket látnak a bizalmas információk ellopására.

A "letapogatók" tesztelése 2015 szeptemberében kezdődött, a Kaspersky Lab kutatói szerint a tesztelés első fázisában a fejlesztők számos hibát találtak az eszközökben. Az alvilági közösségekben olyan mobilalkalmazások fejlesztésén is dolgoznak, amelyek maszkot helyeznek az emberi arcra - ez lehetővé teszi számukra, hogy például valakinek a közösségi médiában fellelhető fényképe segítségével kijátsszák az arcfelismerő rendszert.

"Problémát jelent a biometriában, hogy - az illetéktelen kezekbe kerülés esetén egyszerűen módosítható jelszavaktól és PIN-kódoktól eltérően - lehetetlen megváltoztatni valakinek az ujjlenyomatát vagy írisz képét. Így ha biometrikus adatainkat egyszer ellopják, már nem lehet biztonságosan használni őket azonosításra" - figyelmeztetett Olga Kochetova, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. A kutatók a bankok számára több óvintézkedést is javasoltak.

Hazaérkezett a megvert kamionsofőr

Publikálás dátuma
2016.09.28. 07:15
FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZOLTÁN
Huszonkét órás utazás után kedd délután hazaérkezett debreceni otthonába a Franciaországban, a Calais felé vezető autópálya egyik parkolójában megvert magyar kamionsofőr, akire bevándorlók támadtak rá - kamionjába feljutva akartak átjutni Nagy-Britanniába.

,,A félelem rajtam van, ha besötétedik" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem mer sötétedés után vezetni és kocsiban aludni. Emlékei szerint mintegy negyedóráig ütlegelték különféle vasakkal, szerszámokkal, előbb a kamionja mellett, majd a kocsi fülkéjében is.

Ez a referendumcirkusz a belpolitikáról szól

Publikálás dátuma
2016.09.28. 07:08
„A közös döntéseket fogadjuk el, nem a diktátumokat” FORRÁS: LIBERÁLISOK.HU
Azzal, hogy az Európai Bizottság elnökének múlt heti bejelentését követően Orbán Viktor nem fújta le a kvótanépszavazást elismerte, az egész cirkusz a belpolitikáról szól - állította lapunknak Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakértője. Véleménye szerint a miniszterelnök a referendummal híveket akar toborozni, hiszterizálni, beszorítani az ellenzéket és elvonni a figyelmet a korrupcióról.

- Sokan nem értik, miért buzdítanak arra, hogy október 2-án menjünk el szavazni és a kérdésre mondjunk igent. Ezzel akarnak kitűnni a demokratikus ellenzéki pártok közül?

- Mi már akkor a részvétel és az igen szavazat mellett tettük le a voksot, amikor más pártok még nem határozták el, mit javasolnak a szimpatizánsaiknak. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke arra kérte a demokratikus ellenzék vezetőit, üljenek le és közösen alakítsák ki a kampánystratégiát, ám válaszra sem méltatták. A kvótareferendum értelmetlen, ám ha már a kormány elérte, hogy kiírják, akkor szerintünk ezt az alkalmat arra kell használni, hogy kiálljunk az európai értékek mellett és igent mondjunk azokra. Senkit nem akarok bírálni, de bojkottal, passzivitással nem lehet kormányt váltani, a távolmaradásból sem derül ki, ki teszi ezt tudatosan. Egy pártnak politikai ítéletet kell megfogalmazni.

- Önöket azzal vádolják, hogy Brüsszel diktátumait szentesítik az igennel.

- Tisztázzuk végre, hogy a döntéseket az Európai Tanács (ET), az Európai Parlament (EP), illetve az Európai Bizottság (EB) hozza. Az ET tagja Orbán Viktor, az EP-ben húsz magyar képviselő ül, a Bizottságban pedig Navracsics Tibor foglal helyet. Migránsügyben a Lisszaboni Szerződés értelmében a minősített többség dönt, amit minden tagállamnak kötelezően alkalmaznia kell. A Liberálisok ezeket a közös döntéseket fogadják el, nem diktátumokat.

- Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke múlt héten Lengyelországra és Magyarországra utalva közölte, akik nem fogadnak be területükre menekülteket, azoknak másképp kell szolidárisnak lenniük, például megszervezhetik az unió külső határainak védelmét. Ezek után van értelme a kvótanépszavazásnak?

- Kötelező betelepítésről eddig sem volt szó, csak áthelyezésről, ami azt jelenti, hogy Magyarországnak le kellett volna folytatnia a menekültügyi eljárásokat. Az érvényes szabályok értelmében a migránsok 90 százaléka biztosan nem kapott volna nálunk menedékjogot. Ha Orbán okos lenne, most azt mondaná, okafogyottá vált a referendum, Juncker meghátrált a magyar miniszterelnök előtt és az áttelepítésről is lemondott. Önmagát leplezi le azzal, hogy semmit nem állít le, világossá válik, hogy ez az egész referendumnak csúfolt cirkusz a belpolitikáról szól. A kormány hiszterizálni akarja az embereket, elterelni a figyelmet az egészségügy, az oktatás problémáiról, a mélyszegénységről, a korrupcióról. Emellett be akarja szorítani az ellenzéket, a menekültügy ugyanis nehéz és népszerűtlen kérdés.

- A Liberálisok elfogadják a kormány játékszabályait, ezért kampányolnak Juncker bejelentése után is?

- Amíg a kormány nem vonja vissza, addig ez politikai realitás, amihez alkalmazkodnunk kell. Mi igenre biztatunk, mert ez a népszavazás Európa-ellenes az európai megoldások ellen hergeli az embereket.

- Érvényes lesz a vasárnapi népszavazás?

- Nem, bár a választásra jogosultak legalább 40 százaléka szerintem szavazni fog. Az eredmény ennek ellenére várhatóan rossz bizonyítványt állít ki Magyarországról, mert aki elmegy, annak a 90 százaléka várhatóan nemmel voksol majd.