Pukli István nélkül is folytatja munkáját a Tanítanék

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:03
Pukli távozott, a belső ellentétekről nem sokat tudni FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kilépett a Tanítanék Mozgalomból Pukli István, mert nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll a pénteki Lásd az embert! megmozdulás mellett. Pilz Olivér, az oktatási tiltakozások bölcsőjének tekinthető miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék másik vezéralakja szerint eddig is hangot adtak véleményüknek humanitárius kérdésekben, a mozgalom Pukli távozása után is folytatja a megkezdett munkát.

Radikális üzemmódba kapcsolást ígért még nyár elején a Tanítanék Mozgalom, de más szervezetek is azt hangoztatták, forró őszre számíthat a kormány az oktatásügy helyzete miatt. Ezt a forró őszt egyelőre csak Pukli István, a Tanítanék egyik vezetője, a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozások emblematikus alakja, a fővárosi Teleki Blanka Igazgatója hozta el nekünk. Négy hete a kormány napilapjában (Magyar Idők) beszélt arról, nem céljuk az Orbán-kormány megdöntése, a jelenlegi baloldal amúgy sem jelent alternatívát az ország irányítására. Tegnap pedig a Magyar Nemzetben jelentette be: kilép a Tanítanékból.

Mint ismert, a mozgalom csatlakozott a kvótanépszavazás és a gyűlöletkeltés ellen péntekre meghirdetett, Lásd meg az embert! elnevezésű demonstrációhoz. Pukli szerint ez elhibázott lépés, nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll "egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett". Úgy véli, függetlenül attól, magánemberként mit gondol a kérdésről, egy ilyen lépéssel "rengeteg támogatót veszíthet a mozgalom". Pukli elmondta, a Magyar Időknek adott interjúja miatt is voltak nézeteltérései a Tanítanék többi vezetőjével, amiket szerinte nem sikerült teljesen elsimítani, a "sorozatos félreértések" és másként gondolkodás is közrejátszott abban, hogy kilépett.

A mozgalom másik vezetőjét, Pilz Olivért is hirtelen érte Pukli döntése, bár az igazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, levelet is írt a Tanítanék tagjainak.

- Nem sokkal az interjú megjelenése előtt, szerda reggel kaptam rövid levelet Istvántól. Az okokról egyelőre mi is csak annyit tudunk, amennyi a sajtóban megjelent - mondta lapunknak Pilz. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke hangsúlyozta: a történtek után is köszönettel tartoznak Pukli Istvánnak, az igazgató szerinte eddig is sokat tett az oktatásügyért.

Azzal viszont nem ért egyet, hogy a Lásd meg az embert! demonstrációhoz való csatlakozás a mozgalom kárára válna. - A rendezvény nem politikai, hanem civil kezdeményezés. A Tanítanék Mozgalom eddig is megnyilvánult humanitárius kérdésekben, most is van mondanivalónk. Az akció elnevezésében is benne van az, amit a pedagógusok szintén hiányolnak: a kormány intézkedései mögött nem látjuk az embert. Pilz leszögezte: a Tanítanék folytatja a megkezdett munkát Pukli távozása után is. - Ez nem egy egyszemélyű mozgalom, a szervezetnek több tízezer követője van, társadalmi támogatottsága is elég nagynak mondható. Az irány eddig is megvolt, azon haladunk tovább. Amíg nem sikerül érdemi javulásokat elérni az oktatásban, nem állunk meg - emelte ki. Azt Pilz nem tudta megmondani, hogy a zuglói igazgató nyilatkozatai és kilépése ronthat-e a mozgalom támogatottságán, ugyanakkor hangsúlyozta: a Tanítanék olyan szervezet marad, ami "nem mond ezen a héten sem mást, mint amit az előző héten mondott".

Bár a mozgalom támogatottságát nem mérik, egyértelmű, hogy a félreérthető nyilatkozatok, a belső ellentétek romboló hatással bírnak. Korábban Pukli úgy nyilatkozott: be kell látni, a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Rá egy napra pedig úgy, a mozgalomnak nem lehet célja a kormány megbuktatása. Korábban Pukli visszautasította még a feltételezését is annak, hogy politikai pályára akarna lépni. A Magyar Nemzetnek tegnap azt nyilatkozta: ebben a kérdésben minden nap másképp gondolkodik, "egyik nap így ébredek fel, a másik nap úgy".

A kormány megbuktatására vonatkozó kijelentés valóban félreérthető volt: annak beismerése, hogy a kormány bukása nélkül nem lehet érdemben javítani az oktatás helyzetén, nem jelenti azt, hogy a Tanítanéktól kell várni az Orbán-kabinet megdöntését. Ezt Pilz Olivér is elmondta, ugyancsak a Magyar Időkben. Egy szakmai alapokon létrejött civil szerveződésnek valóban nem lehet célja a kormány leváltása, hiszen ahhoz az eszközei sincsenek meg. Ez az ellenzéki politikai pártok dolga lenne. Egy, az oktatás helyzetének javítása érdekében létrejött szervezetnek az oktatás helyzetének javítása lehet a célja, amihez - és ezt viszont már a Tanítanék vezetői is belátták - a jelenlegi hatalom leváltásán keresztül vezet az út. Magát a kormányváltást viszont nem tőlük kell várni, akkor sem, ha az elmúlt években levezényelt intézkedések miatt az oktatásügy is igencsak átpolitizált területté vált. Ugyanakkor elég vészjósló kórképet ad a jelenlegi ellenzéki pártok helyzetéről, hogy az orbáni irányból kiábrándult tömegek egy szakmai-civil szerveződésben látták meg a kormányváltó erőt.

Pukli István folytatni szeretné az oktatás javításáért megkezdett küzdelmet. Lehet, hogy új civil szervezetet alapít, nyilatkozata alapján már az sem kizárt, hogy politikai pályára lép. Egy felelősségteljes vezető viszont nem kelhet fel az egyik nap "így", a másik nap "úgy". Félő, hogy a Tanítanék emiatt veszít majd támogatókat, nem pedig azért, mert kiáll egy, az emberek idegengyűlöletének gátlástalan felkorbácsolása elleni megmozdulás mellett.

Újabb pofon a tanároknak
A pedagógusok újabb arcul csapása az, ami a Köznevelési Kerekasztalnál történt, ráadásul törvényellenes is - közölte Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra a hírre reagált így, miszerint a kerekasztal keddi ülésén a kormány elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azon javaslatát, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára azon hét évvel a nyugdíj előtt álló tanárok, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárás során. Gallóné emlékeztetett: a kerekasztal március 8-ai döntésében viszont az olvasható, az érintett tanároknak nem kell minősítésen átesniük, automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülnek. Korábban Balog Zoltán miniszter is erre tett ígéretet, de a hatályos köznevelési törvény is erről rendelkezik. Horváth Péter, az NPK elnöke a Népszabadságnak pedig arról számolt be, a kar valójában nem is azt javasolta, amit most a kormány elfogadott.

Szerző

Közpénzen tanul Matolcsy barátnője?

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:00

A Pécsi Tudományegyetem jegybank által támogatott doktori iskoláján tanul jelenleg a jegybankelnök szeretője - tudta meg lapunk. Havi 300 ezres ösztöndíja mellé még külön doktori disszertációs témát is kaphatott a PTE-n Vajda Zita. Matolcsy György jegybankelnök barátnője az elérhető adatok szerint a PTE Földtudományi Doktori Iskoláján szerezheti meg a PhD-fokozatát két év múlva. Témája "az ázsiai-magyar kapcsolatok vizsgálata", ez pedig köztudottan Matolcsy egyik szívügye is. Ugyanakkor kettőjük viszonya nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet, ám egyelőre nem tudni, az MNB-elnök bevallotta-e házasságon kívüli kapcsolatát az őt átvilágító szolgálatoknak.

Oktat az MNB

Nem csak a diákokat támogatják a Pallas Athéné alapítványok bőkezűen Pécsett, több mint 31 millió forintot kapott a Geo Research Nonprofit Kft. is, amelynek tulajdonosai között a pécsi egyetem politikai földrajzi, fejlődési és regionális tanulmányok tanszékének oktatói találhatók, élükön Pap Norbert tanszékvezetővel. A jegybank ugyanakkor nem csak a pécsi egyetemet támogatta. A a HVG információi szerint a Kecskeméti Főiskolát (KF) vezető Ailer Piroska például tagja a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) kuratóriumának, mely alapítvány több mint 101 millióval támogatta a főiskolát 2015 márciusában.

A "Gazdálkodás és Menedzsment" alapszakhoz, valamint a Gazdasági szakmérnöki szakirányú továbbképzéshez valamivel több, mint 61, "egyéb költségekre" pedig több mint 40 milliót adtak. Idén márciusban 173 milliós szerződést kötöttek egy magánszeméllyel (akit így nem kell megnevezni) az alapítványt bevonva, a következő tárgykörben: "a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatást nyújt a szakmai közreműködésével és pénzügyi támogatásával a KF Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez". A főiskolát nyáron Pallas Athéné Egyetemmé nevezték át, s a Szolnoki Főiskola is beleolvadt.

Az MNB egyik, a Matolcsy-érában vásárolt kastélyáról elnevezett „Tiszaroffi akcióterv” célja a környéken élő, az ország bármely felsőoktatási intézményében tanuló hallgatók támogatása, negyvenöten kaptak is már ösztöndíjat. Emellett külön alapítvány jutott a határon túli magyar intézmények támogatására. A legtöbb pénz a felsőoktatásra ment el. A legnagyobb egyszeri támogatást ugyanakkor nem az erdélyiek kapták, hanem a komáromi Selye János Egyetem, amely 684 ezer euróhoz, több mint 200 millió forinthoz jutott doktori iskolákra és "a végzős teológushallgatók közgazdasági és pénzügyi képzésének elősegítésére". A kolozsvári központú Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemhez kisebb összegek mellett 120 milliós egyszeri támogatás futott be, a nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetemnek 40 millió forint jutott. De Erdélyben nemcsak az egyetemek számíthattak nagyobb összegre, a Kató Béla püspök vezette Erdélyi Református Egyházkerület például 50 milliót kapott, oktatásfejlesztési programok támogatása címszó alatt.

Emellett Matolcsy februárban katedrára is állt a Corvinuson, a Közgazdaság-tudományi Kar MNB-tanszék által gondozott, gazdasági kormányzás című óráján. Az MNB sokat fizet azért, hogy tanszéke lehessen a Corvinuson, tavaly és az idén is 100 millió forintot utalt át az egyetemnek. A tanszék mellett a Társadalomtudományi Kart is támogatja a bank, például a Környezettudományi Intézetből átalakított Gazdaságföldrajzi, Geoökonómiai és Fenntartható Fejlődés Intézetet, illetve a regionális és környezet-gazdaságtan mesterszak újraindítását. A jegybank emellett ösztöndíjprogramokat is indított a Corvinuson.

 "Megalapozottan, szakismerete birtokában”

A közpénz azt követően is áramlik Vajda Zitához, hogy májusban eljött az MNB-től. A Népszabadság szerint ugyanis összesen négy jegybank-közeli helyről jár neki pénz: Vajda a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) igazgatóhelyettes, a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű jegybanki alapítványban kuratóriumi tag, a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-ben igazgatósági tag, továbbá tudományos kutatóként is dolgozik a Pageo Kutatóintézetben. A Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forint jár, ugyanennyit kap a Pageo-ban kutatóként, a PADI nem árulta el, hogy a kuratóriumi tagságért pontosan mennyit kap, de az alapító okirat főszabályként havi 555 ezer forintos juttatásra utal. Ezen felül adható béren kívüli juttatás és költségtérítés is. A Vízház Zrt.-beli fizetését egyáltalán nem árulták el.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján választották ki Vajdát, az alapítványok közölték: "felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki a nevezett posztokra, többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik, korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a Nemzeti Bankban és a Morgan Stanley-nél dolgozott. Két diplomát szerzett – a Külkereskedelmi Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott –, angolul felsőfokon, spanyolul középfokon beszélő nemzetközi szakember. Az általa jelenleg betöltött pozíciókban a korábban megszerzett nemzetközi relevanciá­jú szakmai tudását jól tudja kamatoztatni".

Maga Vajda Zita a Figyelőnek azt mondta, előmenetelének semmi köze ahhoz, hogy Matolcsyval „összetartoznak” és vállaltan is egy párt alkotnak, szerinte „megalapozottan, szakismerete birtokában” nyerte el pozícióit. "Független munkavállaló voltam mindig is, aki a szakmai tudásával jutott előre" - közölte Vajda Zita, aki egyik diplomáját a BGF minőségügyi menedzsment szak reklám szakirányán szerezte, majd a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodási szakának kiegészítő képzését végezte el levelező tagozaton. Dolgozott a Morgan Stanley-nél is pénzügyi elemzőként, ahová egy „kőkemény állásinterjút” követően került, ezután döntött úgy, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) szeretne dolgozni.

Az NGM-be azért került, mert be akart szállni a 2010-es kormányprogram megvalósításába, majd 2013-ban követte Matolcsy Györgyöt a jegybankba. "A globális gondolkodás, a nemzetközi kapcsolatok mindig is érdekeltek, ezért vállaltam el, hogy a nemzetközi utazások szervezésével foglalkozzam" - mondta a Figyelőnek, azt is kifejtve: "meggyőződésem, jelentős részben annak köszönhető, hogy Magyarország elkerülte a görög utat, mert nemzetközi kutatásokat végeztünk ezen a szakterületen."

Melegszik az idő, eső nem lesz

Publikálás dátuma
2016.09.29. 00:42
FOTÓ: Thinkstock
Csütörtökön sok lesz a napsütés, inkább csak kezdetben lehetnek erősebben fátyolfelhős tájak.

Csapadék továbbra sem várható. A nyugati, délnyugati szél helyenként az északi és keleti tájakon élénkülhet meg. Hajnalban 6-13, délután 22-27 fokot mérhetünk. Gyenge melegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Szerző