Előfizetés

Paralimpia - Áttörésben bíznak a pályázók

B.P.
Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:50
Akadálymentesített állomás lifttel – a pályázat sikeréhez vélhetően több ilyen kell majd FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Két hét elteltével kaptunk választ a 2024-es budapesti paralimpiai pályázatot előkészítő Budapest2024 Zrt.-től az akadálymentesítést érintő kérdéseinkre: megtudtuk, hogy a hármas metró vonalán a jelenlegi tervek szerint a 20-ból 13 állomás lesz a felújítás után akadálymentes és eddig 450 akadálymentesített szoba várja majd a játékokra érkező vendégeket.

Korábban az alábbi kérdéseket tettük fel Budapest2024 Zrt.-nek:

  • Bár mindig csúszik, valamikor elkezdődik a hármas metró teljes felújítása, amelynek végén a húszból két állomás lesz akadálymentes. Nem gondolja úgy a Budapest2024 Zrt., hogy ennek rendkívül rossz üzenetértéke van a paralimpiai pályázat szempontjából, különösen annak ismeretében, hogy 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is az összes metróállomást akadálymentesítették, ez tehát alapelvárásnak tekinthető a pályázókkal szemben?

  • Lobbiztak-e, lobbiznak-e azért, hogy az összes metróállomás akadálymentes legyen Budapesten is?

  • A tervek szerint hány akadálymentes szoba várja majd a paralimpiára érkező kerekesszékes vendégeket?

  • Jól tudjuk-e, hogy jelenleg összesen 80-100 kerekesszékes vendéget lehet teljesen akadálymentesített szobákban elhelyezni Budapesten?

Az elmúlt két hétben kétszer egyeztettünk a Budapest2024 Zrt.-vel a válaszok időpontjáról, a második ígéret tegnap dél volt, kevéssel később az alábbi visszajelzés érkezett:

„A Budapest 2024 Zrt. 50 százalékban a MOB, 50 százalékban pedig a Főváros tulajdonában van, ezért nyilvánvaló, hogy szoros az együttműködés a Fővárosi Önkormányzattal, a cég döntéseiről a Fővárosi Közgyűlés is szavaz. A 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat későbbi beruházásai és fejlesztései igazodnak a főváros hosszútávú terveihez. Sok olyan beruházást, fejlesztést tartalmaz a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat, amelyek egy esetleges sikertelen pályázat esetén is megvalósulnak, hiszen ezek már országos vagy fővárosi fejlesztési tervekben vagy jogszabályban rögzítettek.

A hármas metró vonalán jelenleg a 20 állomásból 2 akadálymentes. A felújítás után a tervek szerint 13 állomás, tehát az állomások 65 százaléka válik akadálymentessé. A hármas metró felújítására jelenleg egy meghatározott támogatási összeg áll rendelkezésre, melyből a teljes körű felújítás mellett 11 állomás akadálymentesítésére van lehetőség. Együttműködve az erre illetékes döntéshozókkal arra törekszünk, hogy 2024-ig minél több állomás akadálymentesítése valósuljon meg. Más, korábban olimpiát és paralimpiát rendezett városokban sem akadálymentes az összes metróállomás. Londonban például csaknem 20 állomás akadálymentesítése nem történt meg, csak mozgólépcső van a felszín és a peron között.

Célunk, hogy az idelátogató paralimpikonok és fogyatékkal élő vendégek maximálisan elégedettek legyenek. Az akadálymentesítés fő szempont a helyszínek, a közlekedési eszközök, a megállók, az állomások és a szállodák tekintetében egyaránt. Az akadálymentesítést szolgáló fejlesztések előnyeit nemcsak a fogyatékkal élők, hanem a babakocsival közlekedők is élvezhetik majd. A 2024-es olimpiai és paralimpiával kapcsolatos előszerződési folyamat még tart a szállodákkal. Eddig csaknem 450 akadálymentesített szoba van az aláírt partnerek hoteleiben. Ez a szám várhatóan egyre több lesz az előszerződési folyamat előrehaladtával és azzal, hogy a szállodákban egyre több akadálymentesített szobát alakítanak ki.

Megítélésünk szerint, már a budapesti paralimpia lehetősége és az erről szóló hírek, beszélgetések, fórumok megváltoztatják sokakban a fogyatékkal élők világáról alkotott képet, közelebb kerülnek hozzájuk, megértőbbek lesznek a nehézségeikkel kapcsolatban, segítenek az esetleges mentális akadályok leküzdésében. Amennyiben pedig valóban hazánk rendezheti meg a 2024-es olimpiát és paralimpiát, Magyarország történetének talán legnagyobb áttörését eredményezhetné ezen a területen.”

A koncepció szimpatikus, igazán jó természetesen akkor lenne, ha minden állomást sikerülne akadálymentesíteni – függetlenül attól, hogy mi volt Londonban -, és nemcsak a paralimpia miatt.

Minimális kampánycsapat
A riói paralimpián is igyekeztek a 2024-es rendezésre pályázó városok megmutatni magukat és népszerűsíteni jelentkezésüket. Párizs és Los Angeles is körülbelül 40-40 tagú küldöttséggel hirdette paralimpiai pályázatát, Budapestet négyen reklámozták…
 IPC-kongresszust nem kapta meg Budapest
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) 2011-ben szerette volna megrendezni Budapesten a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) kongresszusát, de a főváros nem felelt meg az alapvető jelentkezési feltételeknek sem: nem volt olyan létesítmény, amely rendelkezett volna tíz akadálymentesített WC-vel, és nem sikerült találni három olyan hotelt, ahol el lehetett volna helyezni összesen 80 kerekesszékes kongresszusi résztvevőt.
Az MPB – köszönhetően Gömöri Zsolt akkori elnök baráti kapcsolatának Sir Philip Cravennel, az IPC elnökével – megrendezhette az IPC Vezető Testületi ülését.

Vásáry Tamás a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:47

A világot járt Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester a Bóta Café vendége október 5-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében. 

Mély érzésű, bölcs humanista, akinek zenében és szóban egyaránt fontos mondandója van számunkra. Már több kötet megjelent vaskos önéletrajzából.

Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd Skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. 

Díj igaz embereknek

Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:46
Kulka János FOTÓ: NÉPSZAVA
Igaz Ember-díjjal tünteti ki Kulka János Kossuth-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját és Fahidi Éva holokauszt-túlélőt, írót, a Németországi Szövetségi Köztársaság érdemrendjének birtokosát a Mensch Nemzetközi Alapítvány. 

Kulkát, Balázs Béla-díjas kiváló művész, Keleti Éva fotográfus, Fahidit pedig Mihály György médiaszakember méltatja. Az eseményen – amely egyben adománygyűjtő akció is - megemlékeznek az őszi zsidó nagyünnepekről, a jóm kippúri háború 63. évfordulójáról és az életének 93. évében elhunyt Izrael Állam kilencedik elnökéről, Simon Pereszről is.

A rendezvényt holnap este 7 órakor tartják a budapesti Wesselényi utcában található Goldmark Teremben. Az adományokat a nagy szegénységben élő első- és másodgenerációs holokauszt túlélők megsegítésére fordítják.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány azokat tünteti ki, akik – az alapító okirat megfogalmazása szerint – "sokat tettek a toleráns társadalmi értékrend, a demokratikus történelmi tudat formálásáért, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását".

A kitüntettek hosszú listájáról néhány név: Branko Lustig filmproducer, Göncz Árpád köztársasági elnök, George Herbert Walker, nagykövet, Chief Dan Daly, tűzoltó ezredes, Schweitzer József professzor, ny. országos főrabbi, Tom Lantos kongresszusi tag, Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, Yitzak Navon izraeli államelnök, Nemes Jeles László filmrendező, Benedek István Gábor író, Röhrig Géza író, költő, énekes.