Paul Lendvai új könyve: Orbán Magyarországa

Publikálás dátuma
2016.10.10 07:01
Lendvai: a kormányfő ambíciói átlépték az országhatárt FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Bécsben ma mutatják be Paul Lendvai új könyvét. Az évtizedek óta Ausztriában élő író-újságírónak ez a 17. kötete. A magyar miniszterelnökről írta Orbáns Ungarn (Orbán Magyarországa) címmel. Politikai életrajz, ahogy erről a Kremayr&Scheriau kiadó által megjelentetett mű borítója is beszámol. A magyarul „Új honfoglalás“ címmel a Noran Libro kiadónál megjelenő könyvnek két hét múlva lesz a budapesti premierje.

A ma 53 éves Orbán Viktort gyermekkorától kíséri végig az elemző. A politikus ifjúságának a Fidesz megalakulásáig, a rendszerváltásig szóló rövid összefoglalója azonban inkább csak a tehetséges vidéki fiú korán kibontakozott feltörekvési vágyának, családjából eredeztethető agressziójának, a hatalom és a futball iránti olthatatlan szeretetének a felfestésére szolgál.

Lendvai elsősorban a különleges képességű politikusra figyel, főleg a 2002 utáni 14 évre, az ellenzékben eltöltött nyolc esztendőre, s a 2010 óta egyre inkább megszilárduló miniszterelnöki hatalom éveire.

A kelet-európai szakértőnek számító neves újságíró hűvösen szemlélődő külföldiként és egyúttal egykori hazáját féltő szenvedélyes megfigyelőként értékeli Orbánt és a magyar politikai világot. Tudásanyaga is hatalmas, nincs olyan politikai pletyka sem, amelyről ne lenne tudomása (még Orbán rosszul megkötött nyakkendőjének gúnyos SZDSZ-es megigazításáról is tud, mint a Fidesznek a liberalizmustól való elfordulásának eredőjéről). Érdekes kettősség jellemzi a könyve, A szerző meghajol Orbán politikai tehetsége, a kudarcból kilábaló ereje, gyors és bátor döntési képessége előtt. Ugyanakkor rácsodálkozik kétszínű pávatáncára is. Sokszor egyetért a „vezér“ helyzetértékelésével, (például BajnaI Gordon politikai alkalmatlanságáról), hatalomtechnikai alapon értékeli a „kibeszéletlen Trianonból“ táplálkozó, tömegvonzású nacionalizmusát.

Szinte egy lexikonnal ér fel a könyv, amelyben 2010-től az Orbán-kormány összes provokációja, a demokráciát autoriterré torzító valamennyi húzása, emberek, életek könyörtelen kikészítése megtalálható. Paul Lendvai tán csodálja Orbánt, de nem szereti. Egyáltalán nem hisz abban, hogy az egykoron rebellis, liberális ifjúból valódi rendpárti, törvénytisztelő, keresztény-konzervatív férfiú lett. Ennek okát a kormányfő cinizmusában látja, valamint abban, hogy elvtelen ügyeskedéseinek egyetlen célja a hatalom megtartása.

Lendvai számos államfővel, magas rangú politikai szereplővel találkozott életében, rengeteg interjúja jelent meg velük. Tapasztalt lélekbúvárként vizsgálja Orbánt, látja elhatalmasodó bizalmatlanságát, amivel összefügg a híveitől kikövetelt lojalitás, a az, hogy a hűségért cserébe megbocsátja bűneiket. Jól látja növekvő önhittségét, az igazság iránti közömbösségét, embereinek tudatos összeugratását, pozícióik cserélgetését.

A szerző szerint az orbáni Magyarországon romokban hever az ellenzék, s Lendvai nem is kecsegtet közeli feltámadásával. Érzékeli, hogy a mindig konfrontatív Orbán ambíciói már átlépték az országhatárt, a menekültválság Európában az ő malmára hajtja a vizet, hogy neki kedvez a brexit, hogy ő erősödik, ha Angela Merkel pozíciója gyengül. A bölcs mondásokban gazdag elemzésben joggal idézi Lord Acton, brit történészt: „A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom maradéktalanul korrumpál.“

Szerző
2016.10.10 07:01

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39