Fogyatékos? Maradjon intézetben!

Súlyos szakmai hibáktól hemzseg az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati kiírása, amely uniós forrásból a fogyatékos emberek tömegintézeteinek reformját célozná meg - mutatott rá a Társaság a Szabadságjogokért. A tervezet ellen, amely jelenlegi formájában nemzetközi irányelvekkel is szembemegy, más szakmai szervezetek is tiltakoznak. Ha a kormány nem változtat, Brüsszel közbelépésére lehet számítani.

Az intézetekben élő értelmi fogyatékos emberek életkörülményeinek javítására szánt pénzek pazarlására fogja ösztönözni a pályázókat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pályázati kiírása - véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A program, amelyet 35 milliárd forintnyi uniós forrásból valósítanának meg, az emberi jogi jogvédő szervezet szerint elfogadhatatlan, hiszen teljesen ellentétes az eredeti céllal: ahelyett, hogy a nagy bentlakásos intézetekben élőket közösségi lakhatási formákhoz juttatná, nem teszi kötelezővé a sokszor meglehetősen rossz körülményekkel bíró tömegotthonok bezárását (az Emmi adatai szerint jelenleg 18 ezer fogyatékos ember lakik ilyen, gyakran túlzsúfolt intézetekben). Sőt egy másik pályázat keretében a minisztérium mintegy 4 milliárd forintot biztosítana azok felújítására.

A TASZ szerint ezt totális hátraarc. Verdes Tamás, a szervezet fogyatékosügyi programvezetője elmondta: a kormány 2012-ben elfogadott egy intézetkiváltási stratégiát, amivel elérték, hogy hét tömegintézet bezárásra kerüljön. A programmal - amelyre akkor 6 milliárd forintot szántak - mintegy 600 embernek sikerült jobb ellátást nyújtó, kisebb lakóotthonokban élhetőbb életet biztosítani. A stratégia kidolgozásában és kivitelezésében pedig aktívan részt vehettek a civil szakmai szervezetek. Ezzel szemben a mostani pályázat felett a kormány megszüntette a szakmai kontrollt, s a korábbi pályázatoknál vétójoggal rendelkező Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület támogatása is súlytalanná vált a pályázatok kiválogatásában.

A pályázat tervezetét szeptember 29-ig lehetett véleményezni, az érintett szakmai szervezetek szinte kivétel nélkül ellenezték a jelenlegi koncepciót. Petri Gábor, az Európai Fogyatékosügyi Fórum kuratóriumi tagja állásfoglalásában arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, a szervezetek kihagyása, részvételük hiánya a végrehajtásban egyértelműen ellentétes az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek jogairól szóló Egyezményével.

Kifogásolta azt is, hogy a forrásból mintegy 9 millió forintot lehetne egy főre költeni. Szerinte ez túlzó, ennyi pénzből egyszerre több embert lehetne kisebb lakóotthonokba költöztetni. Rámutatott arra is, hogy a pályázat támogatja új, 25 fős otthonok létrehozását, de a nemzetközi konszenzus szerint egy 25 fős létesítmény már intézetnek számít, amely valamennyi kutatás és szakértő szerint sem alkalmas arra, hogy egyénre szabott, jó minőségű lakhatást biztosítson az ott élőknek.

Vagyis az állam az intézetek további bezárása helyett újabbakat alapít, ami viszont ugyancsak ellentétes az uniós irányelvekkel. "Az uniós pénzeket a célokkal ellentétesen akarják felhasználni, így várható, hogy Brüsszel lépni fog az ügyben" - mondta Verdes Tamás, emlékeztetve: ugyanilyen helyzet miatt idén Csehországban már közbelépett az Európai Bizottság. De bízik abban, hogy erre nem kerül sor, és sikerül elérni, hogy a magyar kormány a fogyatékos személyeket képviselő szervezetek és az érintettek bevonásával átdolgozza a tervezetet. Az ügyben kerestük az Emmi-t is, későbbre ígértek tájékoztatást.

Szerző

Szombaton fizetős lesz a parkolás

Miután október 15., szombat munkanap, az autósoknak fizetniük kell a parkolásért és változik a vasúti közlekedési rend is. 

A MÁV tájékoztatása szerint a vonatok október 14-én a munkanapra, 15-én pedig a pénteki napra érvényes menetrend szerint járnak. A Mindenszentek ünnepnapját is magába foglaló hosszú, négynapos hétvégén ugyancsak módosul majd a vonatok közlekedési rendje.

Október 30-án és 31-én a munkaszüneti napra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak majd a vonatok.

Szerző

Kiakadtak Balogra az evangélikusok

Nagy felzúdulást keltett evangélikus körökben Balog Zoltán Indexnek adott interjúja. 

Ebben a minisztert Bayer Zsolt egyik megjegyzéséről is megkérdezték. A Magyar Hírlap főmunkatársa ugyanis a menekültválság és a terrorizmus összetett okairól beszélő Ferenc pápa szavait a blogján úgy kommentálta: “a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”. A református lelkész, humán miniszter Balog válasza erre ez volt: „Bayer evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások”. Balicza Iván, a budavári gyülekezet nyugalmazott evangélikus lelkésze az Indexnek azt írta: a miniszter részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztus volt ez a mondat. Foglalkozik az üggyel Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora is. Ő a Kötőszó című evangélikus blogon azt közölte: “Balog Zoltánnak ezzel a válasszal sikerült jóval felülmúlnia Bayer rosszindulatát”.

Szerző