Fogyatékos? Maradjon intézetben!

Súlyos szakmai hibáktól hemzseg az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati kiírása, amely uniós forrásból a fogyatékos emberek tömegintézeteinek reformját célozná meg - mutatott rá a Társaság a Szabadságjogokért. A tervezet ellen, amely jelenlegi formájában nemzetközi irányelvekkel is szembemegy, más szakmai szervezetek is tiltakoznak. Ha a kormány nem változtat, Brüsszel közbelépésére lehet számítani.

Az intézetekben élő értelmi fogyatékos emberek életkörülményeinek javítására szánt pénzek pazarlására fogja ösztönözni a pályázókat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pályázati kiírása - véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A program, amelyet 35 milliárd forintnyi uniós forrásból valósítanának meg, az emberi jogi jogvédő szervezet szerint elfogadhatatlan, hiszen teljesen ellentétes az eredeti céllal: ahelyett, hogy a nagy bentlakásos intézetekben élőket közösségi lakhatási formákhoz juttatná, nem teszi kötelezővé a sokszor meglehetősen rossz körülményekkel bíró tömegotthonok bezárását (az Emmi adatai szerint jelenleg 18 ezer fogyatékos ember lakik ilyen, gyakran túlzsúfolt intézetekben). Sőt egy másik pályázat keretében a minisztérium mintegy 4 milliárd forintot biztosítana azok felújítására.

A TASZ szerint ezt totális hátraarc. Verdes Tamás, a szervezet fogyatékosügyi programvezetője elmondta: a kormány 2012-ben elfogadott egy intézetkiváltási stratégiát, amivel elérték, hogy hét tömegintézet bezárásra kerüljön. A programmal - amelyre akkor 6 milliárd forintot szántak - mintegy 600 embernek sikerült jobb ellátást nyújtó, kisebb lakóotthonokban élhetőbb életet biztosítani. A stratégia kidolgozásában és kivitelezésében pedig aktívan részt vehettek a civil szakmai szervezetek. Ezzel szemben a mostani pályázat felett a kormány megszüntette a szakmai kontrollt, s a korábbi pályázatoknál vétójoggal rendelkező Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület támogatása is súlytalanná vált a pályázatok kiválogatásában.

A pályázat tervezetét szeptember 29-ig lehetett véleményezni, az érintett szakmai szervezetek szinte kivétel nélkül ellenezték a jelenlegi koncepciót. Petri Gábor, az Európai Fogyatékosügyi Fórum kuratóriumi tagja állásfoglalásában arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, a szervezetek kihagyása, részvételük hiánya a végrehajtásban egyértelműen ellentétes az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek jogairól szóló Egyezményével.

Kifogásolta azt is, hogy a forrásból mintegy 9 millió forintot lehetne egy főre költeni. Szerinte ez túlzó, ennyi pénzből egyszerre több embert lehetne kisebb lakóotthonokba költöztetni. Rámutatott arra is, hogy a pályázat támogatja új, 25 fős otthonok létrehozását, de a nemzetközi konszenzus szerint egy 25 fős létesítmény már intézetnek számít, amely valamennyi kutatás és szakértő szerint sem alkalmas arra, hogy egyénre szabott, jó minőségű lakhatást biztosítson az ott élőknek.

Vagyis az állam az intézetek további bezárása helyett újabbakat alapít, ami viszont ugyancsak ellentétes az uniós irányelvekkel. "Az uniós pénzeket a célokkal ellentétesen akarják felhasználni, így várható, hogy Brüsszel lépni fog az ügyben" - mondta Verdes Tamás, emlékeztetve: ugyanilyen helyzet miatt idén Csehországban már közbelépett az Európai Bizottság. De bízik abban, hogy erre nem kerül sor, és sikerül elérni, hogy a magyar kormány a fogyatékos személyeket képviselő szervezetek és az érintettek bevonásával átdolgozza a tervezetet. Az ügyben kerestük az Emmi-t is, későbbre ígértek tájékoztatást.

2016.10.14 07:16

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42