Előfizetés

Landol az európai Mars-szonda

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.10.19. 07:15
A leszállásra a tervek szerint közép-európai idő szerint ma délután 16.48-kor, Meridiani Planum térségében kerül sor FOTÓK: ESA
Ma ér véget a Mars-szonda három napig tartó leszállási művelete. A modul a terveknek megfelelően, rendben levált szállító eszközéről. Fő feladata az élet jelei után kutatni a vörös bolygó felszínén. Miután keringési pályára áll, a következő években adatokat gyűjt, az elképzelések szerint legalább 2022-ig.

Célba ér ma az európai Mars-szonda. A Giovanni Virginio Schiaparelli olasz csillagász nevét viselő űrjármű teljesíti az olasz, az európai (ESA) és az orosz űrügynökség közös ExoMars küldetését, amelynek célja az élet jelei utáni kutatás a Marson. A szállító Proton rakétát március 14-én bocsátották fel az űrbe a kazahsztáni Bajkonurból, ez két egységet hordozott: a Schiaparelli leszálló egységet és egy keringőegységet TGO-t (Trace Gas Orbiter).

A háromtonnás TGO energiáját egy 20 négyzetméteres napelemtábla biztosítja. A Schiaparelli hét hónap alatt megtett mintegy 50 millió kilométer után, október 16-án vált le a TGO-ról, és lépett be a Mars légkörébe 21 000 km/órás sebességgel. Innentől kezdve minden automata vezérléssel történik, földi beavatkozás lehetősége nélkül. A leszállásra a tervek szerint közép-európai idő szerint délután 16.48-kor Meridiani Planum térségében kerül sor, méghozzá a porviharos évszakban, amelynek csúcspontja tíz nappal későbbre várható.

Korábban ebben az időszakban nem mertek leszállni a Marson, mivel a légköri paraméterek igen élénken változnak, ugyanakkor meteorológiailag rendkívül érdekes mérésekre nyílik így lehetőség. A landolás nem teljesen kockázatmentes: az űrjárműnek mindössze 6 perce lesz arra, hogy működésbe hozza a fékeket és ejtőernyő-rendszerét a biztonságos leszálláshoz.

A 2,4 méter átmérőjű Schiaparelli a leszállás után akkumulátorról üzemelve még csaknem 8 napig fog statikus mérőállomásként szolgálni, és a meteorológiai mérések mellett a mágneses tér jellemzőit is vizsgálja. Az ESA kutatói szerint azonban kérdéses, hogy a porviharban képes lesz-e értékelhető fotókat készíteni. Közben a TGO a Mars légkörében alacsony koncentrációban jelen lévő gázok előfordulását, azok térbeli és időbeli változásait kutatja.

Amerika embert küld a Marsra
Az USA szenátusa szeptember végén megszavazta a NASA által 2017-re kért 19,5 milliárd dolláros (5,3 billió forintos) összeget, egyetlen feltétellel: az űrhivatalnak az elkövetkező 25 évben embert kell küldenie a Marsra. A javaslatot a republikánus és a demokrata szenátorok egyaránt támogatták.

TGO küldetésének fő célja a Mars légkörében lévő metán vizsgálata. A metán a Nap ultraibolya sugárzásának hatására könnyen lebomlik, ezért rövid az élettartama. Légköri jelenléte tehát arra utal, hogy ma is kiáramlik a marsi atmoszférába. A metán vulkáni és biogén eredetű is lehet. Az utóbbi esetre kétféle válasz képzelhető el. Vagy egykor élt mikrobák termelték meg a gázt, és az még mindig szivárog a felszín alatti gázzárványokból, vagy - ami még izgalmasabb felvetés - ma is aktív élőlények tevékenysége során keletkezik.

A mostani Marsraszállás egyben teszt is egy 2020-ra tervezett küldetéshez, amikor az ESA egy, a talajba való behatolásra és mintavételre képes rovert szállítana a bolygó felszínére. A Schiaparelli landolásával ennek lehetőségét próbálják ki. E misszió 2018 májusában indulna.

Feszült politikai légkör
Az európai-orosz együttműködés politikailag nehéz időszakban valósul meg: az ukrán válság és Oroszország beavatkozása a szíriai konfliktusba a hidegháború vége óta nem tapasztalt kihívás elé állítja a Moszkva és a Nyugat közti kapcsolatot. - A földi krízisek idejében hidakat építhet az űrutazás - fogalmazott korábban Jan Wörner, az ESA igazgatója.
Szergej Szaveljev, a Roszkozmosz alelnöke szerint az ExoMars egyedülálló példa Nyugat és Kelet együttműködésére az űrkutatás területén. Oroszország 2013-ban szállt be a projektbe, amikor a NASA a növekvő költségek miatt kénytelen volt kimaradni az ambiciózus tervek megvalósításából.
Az amerikai űrkutatási hivatal ennek ellenére továbbra is nyújt anyagi támogatást a projekthez. Az ESA több mint 1,3 milliárd eurót fektetett a projektbe, a szakértők szerint a Roszkozmosz pedig egymilliárd euróval járult hozzá a megvalósuláshoz.
MTI

Olasz, orosz és lengyel szakemberek mellett magyarok is részt vettek az ExoMars misszióban. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban működő SGF Kft. mérnökei a TGO CaSSIS műszerének elkészítésében játszottak szerepet. Mint a Szalai Sándor vezette kutatócsoport munkatársa, Tróznai Gábor, az It Café oldalnak elmondta, a Berni Egyetemmel közösen fejlesztettek ki egy fedélzeti szoftvert. Mivel a nemzetközi stáb többször átalakult, a magyar mérnököket csak 2014 végén keresték meg, így alig 10 hónap alatt kellett a projektet végrehajtani, egy földi ellenőrző berendezéssel együtt.

A Földhöz leginkább hasonló bolygó adhat menedéket az emberiségnek

Már él az az ember a Földön, aki elsőként lép majd a Mars felszínére, hiszen az elmúlt években sok olyan eredmény született, amely közelebb vitte az emberiséget egy űrhajósok alkotta Mars-expedícióhoz - mondta Sík András Mars-kutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.
Nagyjából kilenc hónapig tart eljutni a Földről a Marsra és még kilenc hónap visszatérni onnan. És míg azok az eszközök, amelyek az ember marsi túlélését biztosíthatják, már részben rendelkezésre állnak, az az életfenntartó rendszer, amely garantálja az űrhajósok odajutását, még nem létezik.
- Eddig ilyen messziről még anyagmintát sem hoztunk vissza, tehát nem tudjuk például, hogy milyen a sugárzásveszély, ahogy azt sem, hogy milyen pszichológiai kihívások várnak majd az űrhajósokra - emlékeztetett a kutató.
A Mars a Földhöz leginkább hasonló bolygó, és ha az emberiség kinövi a Földet, vagy valami miatt az elhagyására kényszerül, akkor a legjobb esélye a Marson van a túlélésre. Bár a Hold sokkal közelebb van, ott nincsenek megfelelő erőforrások, nincs például nagy mennyiségű víz, a gravitáció egy hatoda a földi értéknek, és semmi sem véd a sugárzástól. -
A Mars ugyan messzebb van, de elképzelhető, hogy életben tudna maradni egy emberi kolónia. Kezdetben talán a bolygó felszíne alatt, de szépen lassan kialakítható lenne egy bázis vagy önfenntartó város - utalt Elon Musk amerikai milliárdos elképzeléseire, aki egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson olyan Mars-rakéták terveiről beszélt, amelyek száz utast, és mellettük árut is képesek lennének szállítani.
A kutató felidézte, hogy a Mars-utazás gondolata nem most született meg, hiszen már az Apollo-program sikerei után, a hetvenes évek elején úgy számolt a NASA, hogy a kétezres évek elejére ember léphet a Marsra. Ma már nagyon közel van az a technológiai fejlesztési ciklus, amelyben egy űrkutatási mérnökcsapat felelősségteljesen be tud vállalni egy ilyen nagyszabású utat.
MTI

Senki nem fékezheti meg Matolcsy ámokfutását

Publikálás dátuma
2016.10.19. 07:00
Fotó: Népszava
Már minden párt Matolcsy György lemondását követeli - kivéve a hatalmon lévőket. Előtte még az MSZP meghallgatásra invitálná a jegybankelnököt a gazdasági bizottság elé, hogy számot adjon arról, milyen ellenszolgáltatást nyújt a bankszövetség elnökétől, Patai Mihálytól kapott/bérelt lakásért. Szakács László szocialista képviselő tegnap a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt tartott tájékoztatóján indítványozta ezt, hozzátéve, a bizottságnak azt kellene megvitatnia, hogy szakmailag pártatlannak tekinthető-e a jegybankelnök.

Az ATV már az után nyomozott, ki is lehet a jegybankelnök főnöke, aki számon kérhetné az etikai normák betartását. Azt jogosan feltételezték, hogy Matolcsy György nem egy törvények felett álló valaki, ám nem találták olyan személyt vagy intézményt, aki (amely) vállalná a felelősségre vonást azért, amit a Népszabadság szellőztetett meg, jelesül, hogy Matolcsy György egy várbéli, Országház utcai luxuslakásban lakik, amely Patai MihályFé, a Bankszövetség és egyben az Unicredit Bank vezetőjéé. Az egyértelműen kifogásolható magatartást mindeddig csak a sajtó és az ellenzéki politikusok tették szóvá, a kormány és pártjai hallgatnak. (Az sem éppen problémamentes, hogy Matolcsy György fiatal barátnője az MNB legjobban fizetett munkatársai közé tartozott.) Valóban igaz lenne, hogy Matolcsynak nincs felettese, és nem elszámoltatható?

Az MNB - túlnyomóan narancsszínű - felügyelőbizottsága lerázta magáról a problémát, mondván, a testület mandátuma csupán jogi kérdésekre terjed ki, ahhoz, hogy etikaiakkal is foglalkozzanak, előbb tisztázni kellene a tulajdonosi ellenőrzés tartalmát. A nemzetgazdasági miniszter sem lehet a felettes, mert ő a tulajdonos államot képviseli a részvénytársaságban. Mivel Matolcsy György állami vezető, az őt kinevező - egykori fideszes - köztársasági elnök hivatalát is megkereste a szerkesztőség, ám szintén elutasító választ kaptak: "az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak" - írta a sajtóosztály.

A jegybankelnököt a jegybanktörvény alapján sokan kérdőre vonhatják, ám felmentését tulajdonképpen egyedül Orbán Viktor miniszterelnök (a Fidesz elnöke) kezdeményezheti - mondta Bodnár Zoltán, a liberálisok jogász-bankár ügyvivője. A jegybank egykori alelnöke arra is emlékeztetett, az Országgyűlés is hozhat ilyen tartalmú határozatot, ám annak kicsi a valószínűsége, hogy a kormánypárti többség szembe menne a miniszterelnök akaratával. Az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága maga elé idézheti Matolcsyt és korlátozás nélkül kérdezheti, akár azt is megtudakolhatja, hogy hol lakik. A jegybanki felügyelőbizottság hatásköre is tágabb, mint amit az ATV-nek elismertek, lehetne véleménye az etikai szabályok betartásáról is - mondta lapunknak Bodnár.

A jegybank független és azt a jegybankelnök magára is érvényesnek tekinti. Nagyobbrészt igaza is van, hazai földön pillanatnyilag nincs senki, aki megfékezhetné ámokfutását. Felmentését is csak akkor kezdeményezheti a miniszterelnök, ha nem felel meg a Európai Központi Bank (EKB) alapokmányában lefektetett feltételeknek, vagy súlyosan megszegi kötelezettségeit, bár a példák alapján ezek körébe tartozik az etikai normák áthágása is - fejtette ki Bodnár Zoltán. Az EKB konkrétan megfogalmazza, hogy a jegybankok vezetőinek többek között el kell kerülniük az érdekütközéseket, vagyis hogy olyan személyes érdekeltségeik legyenek, amelyek akadályozhatják az elfogulatlan és objektív szakmai tevékenységet, sőt még a látszatra is ügyelniük kell. Szakmai kapcsolatban lévő jogi-, vagy természetes személlyel nem lehet semmilyen magán természetű pénzügyi tranzakciója az EKB dolgozójának, és ez érvényes Matolcsy Györgyre is (ld. Patai lakását).

Ezek alapján lenne oka Orbán Viktornak, hogy "jobbkeze" felmentését kérje, ám vélhetően ezt nem teszi meg. Ha mégis megtenné, hosszú procedúra venné kezdetét. A jegybankelnök ugyanis a munkaügyi bírósághoz fordulhat, de ha az nem neki adna igazat, még tovább mehet az Európai Unió Bíróságához, s az ítéletig - vélhetően még évekig - betöltheti hivatalát. Így végső soron a bíróság tekinthető Matolcsy "főnökének" - összegezte Bodnár Zoltán.

A jegybank függetlenségét változatlanul nagyon fontosnak tartja a liberálisok ügyvivője, azonban gondot jelent, hogy Magyarországon ehhez nem társul elszámoltathatóság, s ez teremtett mára szinte ellenőrizhetetlen, visszatetszést keltő és kárt okozó helyzeteket.

Senki nem fékezheti meg Matolcsy ámokfutását

Publikálás dátuma
2016.10.19. 07:00
Fotó: Népszava
Már minden párt Matolcsy György lemondását követeli - kivéve a hatalmon lévőket. Előtte még az MSZP meghallgatásra invitálná a jegybankelnököt a gazdasági bizottság elé, hogy számot adjon arról, milyen ellenszolgáltatást nyújt a bankszövetség elnökétől, Patai Mihálytól kapott/bérelt lakásért. Szakács László szocialista képviselő tegnap a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt tartott tájékoztatóján indítványozta ezt, hozzátéve, a bizottságnak azt kellene megvitatnia, hogy szakmailag pártatlannak tekinthető-e a jegybankelnök.

Az ATV már az után nyomozott, ki is lehet a jegybankelnök főnöke, aki számon kérhetné az etikai normák betartását. Azt jogosan feltételezték, hogy Matolcsy György nem egy törvények felett álló valaki, ám nem találták olyan személyt vagy intézményt, aki (amely) vállalná a felelősségre vonást azért, amit a Népszabadság szellőztetett meg, jelesül, hogy Matolcsy György egy várbéli, Országház utcai luxuslakásban lakik, amely Patai MihályFé, a Bankszövetség és egyben az Unicredit Bank vezetőjéé. Az egyértelműen kifogásolható magatartást mindeddig csak a sajtó és az ellenzéki politikusok tették szóvá, a kormány és pártjai hallgatnak. (Az sem éppen problémamentes, hogy Matolcsy György fiatal barátnője az MNB legjobban fizetett munkatársai közé tartozott.) Valóban igaz lenne, hogy Matolcsynak nincs felettese, és nem elszámoltatható?

Az MNB - túlnyomóan narancsszínű - felügyelőbizottsága lerázta magáról a problémát, mondván, a testület mandátuma csupán jogi kérdésekre terjed ki, ahhoz, hogy etikaiakkal is foglalkozzanak, előbb tisztázni kellene a tulajdonosi ellenőrzés tartalmát. A nemzetgazdasági miniszter sem lehet a felettes, mert ő a tulajdonos államot képviseli a részvénytársaságban. Mivel Matolcsy György állami vezető, az őt kinevező - egykori fideszes - köztársasági elnök hivatalát is megkereste a szerkesztőség, ám szintén elutasító választ kaptak: "az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak" - írta a sajtóosztály.

A jegybankelnököt a jegybanktörvény alapján sokan kérdőre vonhatják, ám felmentését tulajdonképpen egyedül Orbán Viktor miniszterelnök (a Fidesz elnöke) kezdeményezheti - mondta Bodnár Zoltán, a liberálisok jogász-bankár ügyvivője. A jegybank egykori alelnöke arra is emlékeztetett, az Országgyűlés is hozhat ilyen tartalmú határozatot, ám annak kicsi a valószínűsége, hogy a kormánypárti többség szembe menne a miniszterelnök akaratával. Az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága maga elé idézheti Matolcsyt és korlátozás nélkül kérdezheti, akár azt is megtudakolhatja, hogy hol lakik. A jegybanki felügyelőbizottság hatásköre is tágabb, mint amit az ATV-nek elismertek, lehetne véleménye az etikai szabályok betartásáról is - mondta lapunknak Bodnár.

A jegybank független és azt a jegybankelnök magára is érvényesnek tekinti. Nagyobbrészt igaza is van, hazai földön pillanatnyilag nincs senki, aki megfékezhetné ámokfutását. Felmentését is csak akkor kezdeményezheti a miniszterelnök, ha nem felel meg a Európai Központi Bank (EKB) alapokmányában lefektetett feltételeknek, vagy súlyosan megszegi kötelezettségeit, bár a példák alapján ezek körébe tartozik az etikai normák áthágása is - fejtette ki Bodnár Zoltán. Az EKB konkrétan megfogalmazza, hogy a jegybankok vezetőinek többek között el kell kerülniük az érdekütközéseket, vagyis hogy olyan személyes érdekeltségeik legyenek, amelyek akadályozhatják az elfogulatlan és objektív szakmai tevékenységet, sőt még a látszatra is ügyelniük kell. Szakmai kapcsolatban lévő jogi-, vagy természetes személlyel nem lehet semmilyen magán természetű pénzügyi tranzakciója az EKB dolgozójának, és ez érvényes Matolcsy Györgyre is (ld. Patai lakását).

Ezek alapján lenne oka Orbán Viktornak, hogy "jobbkeze" felmentését kérje, ám vélhetően ezt nem teszi meg. Ha mégis megtenné, hosszú procedúra venné kezdetét. A jegybankelnök ugyanis a munkaügyi bírósághoz fordulhat, de ha az nem neki adna igazat, még tovább mehet az Európai Unió Bíróságához, s az ítéletig - vélhetően még évekig - betöltheti hivatalát. Így végső soron a bíróság tekinthető Matolcsy "főnökének" - összegezte Bodnár Zoltán.

A jegybank függetlenségét változatlanul nagyon fontosnak tartja a liberálisok ügyvivője, azonban gondot jelent, hogy Magyarországon ehhez nem társul elszámoltathatóság, s ez teremtett mára szinte ellenőrizhetetlen, visszatetszést keltő és kárt okozó helyzeteket.