Nyílt levél dr. Schmidt Máriának

Publikálás dátuma
2016.10.25. 14:04
Fotó: Vajda József/Népszava
Az Eleven Emlékmű közössége, amely márciusban múlt két éve, hogy küzd a történelemhamisítás ellen, most az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából nyílt levelet tett közzé a közösségi portálon. A címzett: Schmidt Mária, az ’56 Emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. (Két évvel ezelőtt, március 23-án, a kormányzat által erőltetett Szabadság téri emlékmű akkor még csak tervezett helyével szemben, egy flashmob keretében több százan helyezték el személyes tárgyaikat, emlékeiket, dokumentumaikat a II. világháború, és benne a holokauszt áldozataira emlékezve.)

A levél szöveghűen:

Tisztelt Kormánybiztos és Főigazgató Asszony!

Az Eleven Emlékmű civil közössége a forradalom 60. évfordulója alkalmából 2016. október 22-én két tablóval egészítette ki a Terror Háza előtti “1956 - A szabadságért és függetlenségért” című időszaki kiállítás anyagát. A legnagyobb tisztelettel adózunk az 56-os “pesti srácok” hősiességének és köszönjük a múzeumnak, hogy az Andrássy úti táblákon gazdag anyagot tett közzé az utca népének harcairól. Mégis úgy találtuk, hogy 56 hőseinek bemutatója nem teljes: kimaradtak belőle a forradalom szellemi és politikai előkészítésében kulcsszerepet játszó baloldaliak a reformkommunistáktól a szociáldemokratákig, a Nagy Imre-csoport tagjai, a munkástanácsok, az értelmiségiek és az egyetemisták. Képtelenségnek tartjuk, hogy a “Hőseink” címet viselő táblán az 1989-ben újratemetett mártírok – Nagy Imre miniszterelnök, Losonczy Géza, Gimes Miklós, Maléter Pál és Szilágyi József – közül senki nem kapott helyet, és hiányoznak a forradalom olyan emblematikus figurái is, mint például Bibó István, Göncz Árpád, Kopácsi Sándor, Rácz Sándor vagy Mécs Imre. A kiegészítő tablókat azért készítettük el ugyanabban a méretben és hasonló grafikus keretben, hogy harmonikusan illeszkedjenek a hivatalos kiállításhoz. Kiegészítéseink szakszerűségét hivatásos történész szakértőink szavatolják.

Tisztelt Kormánybiztos és Főigazgató Asszony!

Két és fél éve folyamatos köztéri beszélgetéseinken arra törekszünk, hogy szemtanúk, leszármazottak, szakértők, érdeklődő állampolgárok eszmecseréje révén múltunk különböző korszakait sokoldalúan és árnyaltan közelítsük meg, egy elfogulatlanabb nemzeti önismeret kialakulását segítsük elő. Az Eleven Emlékmű mindezt minden külső támogatás nélkül teszi. 1956-os installációnk létrehozását is kizárólag résztvevőink önkéntes munkája és csekély anyagi támogatása tette lehetővé. Minthogy nincsenek forrásaink a közterületen való fenntartásukra, a tablókat tisztelettel felajánljuk az ’56-os Emlékév kormánybiztossága ill. a Terror Háza Múzeum számára – ezzel is szeretnénk hozzájárulni a múltról való közös tudás bővítéséhez. Reméljük, hogy a 60. évforduló méltó megünneplésére szánt nagyvonalú költésgvetési keretből futja majd installációnk közterületen maradásának szerény költségeire is. Természetesen – hasonlóan a hivatalos ünnepségek megannyi önkénteséhez – mi sem tartunk igényt semmiféle ellenszolgáltatásra.

Az Eleven Emlékmű közössége

Alaptörvény - Nem támogatták a Jobbik javaslatait

A kormánypártok nem támogatták az igazságügyi bizottság keddi ülésén a hetedik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó jobbikos módosítási javaslatokat - közölte Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón. A hvg.hu információi szerint már biztos, hogy megszűnik a letelepedési kötvény.

A Fidesz és a KDNP nemzeti ügynek tartja az alkotmánymódosítást, ennek megfelelően nyitottak a jobbító módosító indítványok irányába - mondta Répássy, jelezte ugyanakkor, hogy az igazságügyi bizottságban a kormánypártok két jobbikos módosítási javaslatot elutasítottak, mert álláspontjuk szerint "ezek csak ürügyül szolgálnak a Jobbiknak" az alkotmánymódosítás elutasításához. A Jobbik egyik javaslata azzal kapcsolatos, hogy milyen többségű törvényben határozza meg a letelepedés feltételeit az Országgyűlés. Az ellenzéki párt alkotmányozó többséget akar. Ezt azonban a Fidesz értelmetlennek tartja, mert önmagában is elég garancia, hogy az alaptörvényben rögzítenék: idegen népesség nem telepíthető be Magyarországra, illetve, hogy azok az idegen állampolgárok, akik itt akarnak élni, azok - saját kérelmük alapján - egyedi elbírálásban részesülnek - fejtette ki.

A letelepedési kötvénnyel összefüggő másik jobbikos felvetésről Répássy Róbert azt mondta: a javaslat mindenféle jogcímen megtiltaná a letelepedést. "Magával az elvvel egyetértünk, azt azonban nem fogadjuk el, hogy a Jobbik zsarol", és az alkotmánymódosítást egy gazdasági kérdéssel, a letelepedési kötvények megszüntetésével köti össze - jelentette ki a fideszes politikus. Hozzátette, hogy az alaptörvény-módosítás zárószavazását november 8-ára tervezik, de elképzelhető csúszás- írta az MTI.

A hvg.hu információi szerint már biztos, hogy megszűnik a konstrukció. Már a kormánypártok szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén belengette a letelepedési kötvény megszüntetését a miniszterelnök. Igaz, Orbán Viktor nem az ellenzék által emlegetett nemzetbiztonsági vagy a párton belüli aggályokban megfogalmazott politikai kockázattal indokolta a lépést, hanem azzal, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlen szükség az addig szerinte egyébként hasznos, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak egyre drágább konstrukcióra.

Szerző

Támogatni kellene a meningitis elleni védőoltásokat!

A gennyes agyhártyagyulladást (meningitist) okozó mindkét baktériumtörzs elleni védőoltás hozzáférhetővé tételét szorgalmazta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Póta György elmondta: a cseppfertőzéssel terjedő betegség rendkívül gyors lefolyású, hiszen 12-24 óra alatt juthat el a beteg az első láz megjelenésétől a kritikus állapotig. Emiatt olyan magas a halálozási arány a megbetegedettek között, akiknek a legnagyobb része 5 év alatti gyermek. Ha a beteg nem hal meg, akkor is szinte mindenki súlyos, az egész életére kiható idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyul. Olyan csecsemő, aki úgy gyógyul meg, hogy később soha semmi baja nem származik a megbetegedésből, szinte nincs.

A betegséget két baktériumtörzs, a meningococcus B és C okozza, ezek hozzávetőlegesen fele-fele arányban felelősek a Magyarországon évi mintegy 30 fertőzésért. A C ellen az ezredforduló óta van oltóanyag, amely Magyarországon több mint tíz éve van forgalomban, és a lakosság átoltottsága egyre magasabb. Ez a védőoltás eddig is támogatott volt, jövő évtől pedig ingyenessé válik - utalt Póta György az ezzel kapcsolatos október eleji kormányzati bejelentésre.

A meningococcus B elleni oltóanyagot azonban alig több mint egy éve engedélyezték, és csak fél éve van patikai forgalomban az országban, támogatás nélkül - ismertette. Így az oltóanyag darabja 27 ezer forintba kerül, 2 éves kor alatt ebből négyre van szükség a megbetegedés elleni védelemhez. Ezért az egyesület azt szeretné elérni, hogy az állam a B elleni oltóanyagot is tegye hozzáférhetővé szélesebb rétegek számára "támogatással vagy más módon", hogy "ha a család szeretné ezt a védelmet biztosítani a csecsemő számára, akkor a védőoltás ára ennek ne legyen gátja" - mondta.