koncert;születésnap;Gödör Klub;Cabaret Medrano;

Ünnepel a romkocsma-világ talán legsikeresebb zenekara

Ma este a Gödör Klubban ünnepli 15. születésnapját a pesti romkocsmák világának talán legsikeresebb zenekara, a szakmai körben is igen elismert Cabaret Medrano. A koncerthez rendhagyó kiállítás társul, hiszen az együttes tagjai közül többen is aktív képzőművészek. Kamondy Imre költő-színész-énekes-harmonikást, a zenekar vezetőjét kérdeztük a részletekről.

A Cabaret Medrano zenekart 2001-ben alapította Verebes György vajdasági születésű festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, valamint Kamondy Imre, aki a nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt, majd érdeklődése a költészet, a zene és a művészetterápia felé fordult. Az együttes – amely hamarosan ismertté, népszerűvé vált a pesti klubokban, romkocsmákban – jellegzetes közép-kelet-európai hangzásvilágot teremtett. Ebben az 1920-as évek berlini kabaréja, a Brecht-dalok világa éppúgy tetten érhető, mint a budapesti kávéházi és cirkuszi hagyomány vagy a cseh Bohumil Hrabal és a lengyel Sławomir Mrożek groteszk stílusa.

Dalaikban nagyon fontos a szöveg, a történetmesélés, és minden koncertjük félig-meddig színházi előadás is, ahol az este hangulata nagy mértékben befolyásolja a repertoárt, az interpretációt. Magában a zenében legalább öt stílusréteg – magyar népzene, balkáni folklórkincs, klezmer, tangó, francia sanzon – figyelhető meg, de koloritként olykor más stílusok, műfajok is előbukkannak. Az elmúlt tizenöt év alatt három lemezük jelent meg: 2007-ben adták ki az Éjszakai járat című albumot, amit az Ez mind nem volt (2010) és az Esővonat (2014) követett.

Az együttes jelenlegi felállásában Kamondy Imre énekel és harmonikázik, Verebes György zongorázik, György Andrea hegedül, Horváth Gábor basszusgitározik, Szert Zsigmond dobol, Nagy Balázs Krisztián gitározik, illetve a ma esti koncerten debütál velük Tamás Áron klarinétos.

Kamondy Imre kérdésünkre elmondta: a Gödörben összegző koncertre készülnek, egyetlen új dal ősbemutatóját tervezik, viszont jó néhány olyan régebbi számot is eljátszanak, ami már évek óta nem szerepelt a repertoáron. Ezeket „leporolták”, újrahangszerelték, mert a születésnapra több régi zenésztársuk csatlakozik hozzájuk, így az estnek lesznek olyan részei, amikor egyszerre tízen állnak a színpadon. A régi Medrano-tagok közül ott lesz velük a sokoldalú zongorista, harmonikás és színházi zeneszerző, Darvas Kristóf; a jelenleg az Európa Kiadóban zenélő Darvas Bence; a számos zenekarban (Vasárnapi Gyerekek, Balaton, Pluto, Űrhajó) alapembernek számító Dudás Zsombor ütőhangszeres; valamint Nemes Janó szaxofonos, aki hat-hét évig játszott velük, s mostanában a Vodku muzsikusa.

A koncert kísérőrendezvénye a zenekar tagjainak alkotásaiból nyíló kiállítás, hiszen az efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András nevével fémjelzett, legendás Bizottságon kívül a Medrano az egyetlen olyan zenekar, ahol szinte mindenki képzőművész. Verebes György olaj- és akrilfestményeit, György Andrea grafikáit, Nagy Balázs concept art installációit állítja ki. Kamondy Imre ezúttal fotográfusként is bemutatkozik: Van Gogh festményének ihletésére elhagyott, udvarban kint felejtett székeket kezdett – analóg technikával – fényképezni. Saját készítésű, szürreális zöldségszobrai is megjelennek, amiket Ormos József fotózott le műtermi körülmények között.

A zenekarhoz szorosan kötődik Rontó Lili festő és grafikus, aki az elmúlt másfél évtizedben lemezeik borítóját, más produkcióik plakátját tervezte, s munkáiban gyakran Egon Schiele festészetére utal vissza. „Az írek száz évvel ezelőtti, tömeges Amerikába vándorlásáról tervezek egy dalt, ami még nincs kész, de elképzeltem hozzá egy tengeri kikötőt, amit Lili megfestett. Ez is látható lesz a Gödörben” – mondja Kamondy Imre. A koncerten a zenekar mindhárom lemeze mellett Kamondy Kacat király a Lim-Lomok földjén című, nem csak gyerekeknek szóló verses mesekönyvét is megtalálják az érdeklődők.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet” – értékeli a Cabaret Medrano eddigi tizenöt évét a zenekarvezető. Következetes munkával elérték a szakmai elismertséget: olyan helyeken léptek fel, mint a Katona József Színház, a Nemzeti Színház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nemzeti Múzeum, a Müpa, a Fővárosi Nagycirkusz, a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) vagy a Babel Sound Fesztivál. Ugyanakkor továbbra is nagyon nehezen jutnak el a szélesebb közönséghez, mert ritkán szerepelnek tévében, dalaikat alig játsszák a rádiók. „Nem tudnak minket kategóriákba sorolni, s ezért inkább nem foglalkoznak velünk” – mondja Kamondy. A hanglemezkiadás pedig napjainkban már szinte finanszírozhatatlan: valamikor a közeljövőben azért szeretnének még egy lemezt új dalokkal, de utána már csak az interneten teszik elérhetővé zenéjüket.

A Gödör-beli születésnapi koncert maratoninak ígérkezik, mert a Cabaret Medrano mellett két másik, „baráti” zenekar is színpadra lép. A programot a svéd, magyar, francia és amerikai muzsikusokból álló Taraf de Akácfa nyitja, akik utcazenészként találkoztak, de mostanában főleg klubokban koncerteznek. Muzsikájuk bolgár, macedón, román, balkáni cigány és erdélyi magyar motívumokból építkezik – egészen egyedi kombinációban. Éjfél után pedig a szentendrei Presszó Tangó Libidó lép színpadra, akik a délszláv kocsmazenét és a francia sanzont is a jamaicai reggae és ska-zene kontextusába helyezik. Dalaikra ezért általában még a legvisszafogottabb zenebarátok is táncra perdülnek.