Előfizetés

A Fidesz a versenyjogot is átírta a Népszabadság bezárásáért?

Publikálás dátuma
2016.11.01. 18:05
Korábbi tüntetés a Népszabadság bezárása ellen a Szabad sajtó úton. Forrás: Facebook/Népszabi szerkesztőség
A Fidesz a versenyjogot is átírta, hogy egyszerűbb legyen a médiapiac átrendezése - ezt bizonyítja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egyszerű eljárásban néhány nap alatt hagyta jóvá a Népszabadságot kiadó Mediaworks eladását a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Group Nyrt.-nek, mondván, hogy utóbbinak közvetlenül nincs kiadói érdekeltsége. A lap az elmúlt 26 évben a magyar demokráciát szolgálja - üzeni a megszüntetett baloldali napilapot a náci állampárt propaganda újságjához hasonlító Kósa Lajosnak a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

Versenyjogi szempontból nem tartja bonyolult ügynek a Mediaworks Hungary Zrt. eladását a Mészáros Lőrinchez köthető a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A hivatal élére nemrég újabb hat évre kinevezett Juhász Miklós a napi.hu oldalán tegnap megjelent interjúban beszélt arról, miért adtak néhány nap alatt engedélyt a Népszabadság korábbi kiadójának felvásárlására, holott néhány éve épp a GVH akadályozta meg a hasonló médiapiaci koncentráció kialakulását, amikor megtiltotta a vidéki lapok piacán 2010-2011-ben legnagyobb részesedéssel bíró német Axel Springer és a Népszabadságot akkor kiadó svájci Ringier fúzióját.

A Versenyhivatal elnöke emlékeztetett rá, hogy az idén január 1-jétől úgy módosultak a szabályok, hogy az egyszerű megítélésű, kérelemre induló eljárásokban a hatóságnak nyolc nap alatt meg kell hoznia a döntést. Október végéig a versenyjogi beadványok 40 százaléka ilyen pofonegyszerű eset volt, semmi meglepő nincs tehát abban, hogy a Pannon Lapok felvásárlásán éppen csak túlkerült Mediaworks eladása sem ébresztett kételyt a hivatal munkatársaiban. Az indoklás pofonegyszerű: az Opimus anyacégének tevékenységi körében nem szerepelt a lapkiadás, vagyis szóba sem került, hogy a cégcsoport felborítja a médiapiac egyensúlyát – hangzott Juhász Miklós érvelése. A magyarázat ott bukik meg, hogy az Opimus Group Nyrt. egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. szerezte meg a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát.

A Népszabadság megjelenésének meglepetésszerű felfüggesztése a múlt hónap elején, majd a lapot kiadó osztrák cég hirtelen eladása miatt sokan azt gondolják, a kormány hátszelével lezajló lépések célja a kritikus baloldali média elhallgattatása és a megyei lappiac megszerzése. Azóta tudjuk, hogy ez utóbbi téren az állami éhség nem csillapodik, hiszen már szóba került a Kisalföldet és a Délmagyarországot megjelentető Lapcom Zrt. megvásárlása és a jelenleg 12 vidéki lapot tulajdonló Opimus Press Zrt.-be olvasztása is.

Az „állampárti” napilap olvasói között nem csak az első években voltak fiatalok FOTÓ: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN

Az „állampárti” napilap olvasói között nem csak az első években voltak fiatalok FOTÓ: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN

Valójában tehát nem pusztán arról van szó, hogy lazult a versenyhivatali szabályozás a médiapiacon, sokkal inkább arról, hogy a Fidesz-kormány újraírta az alapelveket. Mindezek ismeretében biztosak lehetünk benne, hogy Orbán Viktor nem áll le addig, amíg nem tudja közvetlenül irányítani a teljes magyar médiapiacot, ám az még ebben az összefüggésben is érthetetlen, miért tartotta fontosnak Kósa Lajos a mögöttünk álló hosszú hétvégén, hogy még egyet belerúgjon a Népszabadságba. Gróf Tisza István egykori miniszterelnök szobrának avatásán a Debreceni Egyetem előtti téren ugyanis arról beszélt, hogy a baloldali napilap a totális diktatúra kiszolgálójaként született az ’56-os forradalom vérbefojtása után, vagyis állampárti lapként pont olyan volt, mint egy náci napilap.

Cinikus szavak, melyekkel egy józan erkölcsi értékrenddel rendelkező ember nem tud mit kezdeni – kommentálta lapunknak Földes György a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői kijelentéseit. Párhuzamot lehet vonni a náci és a kommunista rendszer borzalmai között, de ez nem jelenti azt, hogy azonosítani is lehet őket egymással, Kósának azonban a jelek szerint ez nem okoz gondot – mutatott rá a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

A lap részvényeinek egy részét korábban birtokló Szabad Sajtó Alapítvány egykori elnöke szerint a Népszabadság az elmúlt 26 évben a magyar demokráciát szolgálja. Mennyit kellett volna vezekelnie a Népszabadságnak Kósa szerint? – tette fel a költői kérdést Földes, hozzátéve, hogy az elképesztő párhuzamot ráadásul egy olyan párt frakcióvezetője hozta fel a nyilvános rendezvényen, amely magát keresztény-konzervatívnak aposztrofálja. Földes György néhány napja a Népszabadság megszüntetéséről szólva úgy fogalmazott: "a Fidesz-kormány évek óta dolgozik a baloldali, demokratikus sajtó ellehetetlenítésén, a minőségi tájékoztatást és tájékozódást szolgáló médiumok felszámolásán. Ennek a folyamatnak a csúcspontja, helyesebben a mélypontja a Népszabadság bezárása. Nemzeti szégyen, hogy ez megtörténhet."

Hidegfront jön, vége a napsütéses időnek?

Publikálás dátuma
2016.11.01. 17:48
Illusztráció: Thinkstock
Szerdán eleinte változóan, délután már többnyire erősen felhős lesz az ég fölöttünk, észak felől hidegfront érkezik. Eleinte helyenként, délutántól főként az ország déli-délnyugati felén egyre többfelé várható eső, zápor. Sokfelé feltámad a szél. Hajnalban 0, +7, napközben 11-17 fokra készülhetünk. Hidegfronti hatás érvényesül.

Csütörtök reggelre délen is eláll az eső, észak felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, napközben már csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor. A nyugati-északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. Hajnalban -1, +7, délután 8-12 fok várható. 

Pénteken sok napsütésre, száraz időre van kilátás, a szél is jelentősen veszít erejéből, csupán északnyugaton lehetnek élénk lökések. Hajnalban többfelé fagyhat, délután 8-12 fokot mérhetünk.

Szombat reggel még több helyen fagyhat, napközben azonban már 9-17 fok várható. Változóan felhős-napos, száraz időre készülhetünk. A délies szél egyre többfelé feltámad, a Dunántúlon erős lesz. Vasárnap tovább enyhül az idő, de a szeles időben már eső, zápor is előfordulhat - írja az idokep.hu.

Orbán kisvasútja - Lázárék a tiltakozókkal fizettetnék ki az új tervet

Publikálás dátuma
2016.11.01. 17:21
FOTÓ: Népszava
Saját költségükön terveztessék át az etyekiek a tervezett kisvasút útvonalát, ha nem tetszik nekik a mostani – ezt válaszolta a a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség a tiltakozó lakosoknak. 

Korábban a Magyar Nemzet derítette ki, hogy a lakosság tiltakozása miatt átmenetileg lekerült a napirendről az Orbán Viktor miniszterelnök szívének különösen kedves, Bicskét Etyekkel összekötő kisvasút megépítése.

A tervezett nyomvonal az etyekiek földjén vagy otthonukhoz közel haladt volna, aminek nem örültek a lakosok. Ezután Tessely Zoltán, a terület fejlesztéséért felelős miniszteri biztos azt kérte az önkormányzattól, készítsenek egy új, színvonalas tervet, ellenkező esetben marad az eredeti elképzelés. 

Az RTL Klub Híradójából most az is kiderült, hogy a Miniszterelnökség azt válaszolta a kisvasút nyomvonala miatt tiltakozó etyeki lakosoknak, hogy saját költségükön terveztessék át az útvonalat, ha nem tetszik nekik a mostani.

A felcsúti nyomvonal meghosszabbításának tervét viszont nem közölték a helyiekkel - ezt az egyik lovardatulajdonos maga derítette ki, aki azt mondta az RTL Híradójának, hogy a telkén haladnának át a sínek, de a nyomvonal több magánbirtokot is érint.

A miniszterelnök falujában nyár elején adták át az egymilliárd forintból felújított kisvasutat, amely érdeklődés hiányában egyelőre inkább csak üresen közlekedik a felcsúti stadionig.