Már letartóztatnák Pharaont

Publikálás dátuma
2016.11.04. 06:02
A milliárdos Pharaon most éppen nincs Magyarországon FOTÓ: NÉPSZAVA
Ghaith Pharaon eddigi itteni tevékenykedése semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent Magyarország számára. Ezt Lázár János, a hírszerzésért is felelős miniszter állította a Népszavának. A Miniszterelnökség vezetője nem akarta kétségbe vonni a Magyar Narancs újabb, minimum furcsa információját, miszerint augusztusban a spliti kikötőben egymás közelében horgonyzott le Mészáros Lőrinc és a körözött szaúdi üzletember luxusjachtja.

Nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az FBI és az Interpol által körözött Ghaith Pharaon eddigi magyarországi tevékenykedése - állította tegnap lapunknak Lázár János. A hírszerzésért is felelős kancelláriaminiszter ezzel kapcsolatban maga tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt. A szaúdi üzletembert, aki körül egyre nagyobb itthon a botrány, eddig azért nem fogták el a magyar hatóságok, mert amikor számára a schengeni vízumot kiállították, egyetlen tagállam sem tiltakozott. 2014-ben az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia nem emelt kifogást Pharaon vízumkérelmével kapcsolatban, és Németország is elfogadta azt. Senki nem nyilatkozott úgy, hogy Pharaon beléptetése nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. A magyar állam korábban nem rendelkezett olyan információkkal, amelyek aktuálisan megakadályozták volna, hogy a szaúdi milliárdos vízumot kapjon.

Lázár szerint kicsit furcsa, hogy valakit 25 éve köröz az FBI és nem tudja elfogni, miközben a sajtó arról tudósít, hogy szabadon kószál a világban. A miniszterelnök ennek ellenére elvárta Pintér Sándortól, hogy lépjen az ügyben. A belügyminiszter ezt követően az amerikai hatósághoz fordult: Lázár tudomása szerint ők megerősítették, hogy körözik Pharaont, így ha belép az országba, a magyar hatóságoknak kötelességük letartóztatni. Tavaly ősszel Seregélyesen, a szüreti napok vendége volt Pharaon. Erről akkor fotó is készült, ami a Seregélyesi Kisbíróban megjelent. Lázár közölte, a körözést csak ezután erősítették meg. "Nincs információm arról, hogy Magyarország más nemzetközileg körözött személynek adott-e vízumot, de bármelyik schengeni ország megtehette" - fogalmazott tegnap a kancelláriaminiszter. "Nem tudom, honnan van az információ, aminek hitelességét nem akarom kétségbe vonni" - mondta szintén a Népszavának, még a Kormányinfó előtt, amikor a Magyar Narancs cikkével szembesítettük.

A hetilap legfrissebb számában arról írt, hogy augusztus 4-én, három év után először járt az Adrián Pharaon luxusjachtja, a Le Pharaon. A lap a a FleetMon adatbázisából kiderítette, hogy a spliti kikötőben Mészáros Lőrinc jachtja, az Artemy mellett parkolt le. A Magyar Narancs szerint Mészáros biztosan a jachton lehetett, amikor a Le Pharaon befutott, mivel az ő fotósuk augusztus 2-én Maslinica mellett kapta le a felcsúti polgármestert és feleségét, egy Hvar szigetén működő kamera pedig augusztus 10-én rögzítette, ahogy Mészáros felpattan a hajóra. A 4-i éjszakát viszont mindkét hajó tulajdonosai Splitben töltötték. A miniszter szerint a Magyar Narancs olyan minőségű információt közölt, amit titkosszolgálati eszközök nélkül nehéz lenne megszerezni.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén világos válaszokat vár az MSZP a Pharaon-ügy minden részletéről. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke tegnap közölte, a lehető legaprólékosabb tájékoztatást kell kapniuk az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásairól, nemzetközi kérdéseiről, a kérdéses személy belföldi gazdasági tevékenységéről, és a kormány által elvégzett ellenőrzésről. Ezeket az információkat az Alkotmányvédelmi Hivataltól, a Terrorelhárítási Központtól, és az Információs Hivataltól várják. Molnár figyelmeztetett, az ügyben nincs helye ködösítésnek, az ország biztonsága ezt követeli.

Hogyan kerülhetett a kormányfő környezetébe egy nemzetközi bűnöző? - tette fel a kérdést még szerdán Vadai Ágnes. A DK alelnöke pártja nevében Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól arra is választ vár, miként léphetett Magyarország területére a szaúdi üzletember, illetve miért nem tett semmit a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság, amikor a milliárdos 2015-ben bizonyíthatóan Seregélyesen tartózkodott?

Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant - állította aznap a Magyar Időknek a belügyi államtitkár. Kontrát Károly közölte, amennyiben ez a Pharaon azonos azzal a személlyel, akit az FBI és az Interpol köröz, ha Magyarország területére lép, azonnal elfogják. Szerdán a Házban napirend előtt a jobbikos Gyöngyöss Márton közölte, hogy kormánytagok segítik Pharamon tevékenységét. Hat miniszter közvetve vagy közvetlenül érintett - mondta, és név szerint említette Rogán Antalt, Szijjártó Pétert, Varga Mihályt, illetve Lázár Jánost és Pintér Sándort. Utóbbi kettő falaz neki.

A szaúdi üzletember valóban nem él életvitelszerűen Magyarországon és vélhetően ezekben a napokban nem lépte át a határt. A milliárdos, aki a hírek szerint korábban Oszama bin Ladennel is üzletelt, 2015 októberében viszont az országban tartózkodott. Itteni cégei, a Pharaon-Alfa, Pharaon-Beta, Pharaon-Delta, és további négy kft. hivatalosan nem Ghaith Pharaon, hanem bizalmasa,  Ammar M. A. Abu Namous jordán ügyvéd tulajdona. Namous a Bank of Jordan igazgatóságában egy olyan cég képviselőjeként ül, amelynek valódi haszonélvezője a bank 2014-es jelentése szerint Pharaon és három családtagja. Ugyanez a Namous pedig tagja egy másik nagy cég igazgatóságának is, amelyet konkrétan Pharaon elnököl, de tagja még Jordánia magyarországi konzulja, a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa is. A magyarországi Pharaon-cégek egy kivételével mind Zaid Naffa címére vannak bejegyezve. A Postabank-székházat egy olyan cégtől szerezték meg Namousék, amelynek illetékét állítások szerint Tiborcz István, a miniszterelnök veje fizette be.

Szerző

Mészáros hasít, Vajna színre lép

Publikálás dátuma
2016.11.04. 06:01
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Néhány év alatt a 33 leggazdagabb magyar közé kaszinózta Andy Vajnát a kormány. A kormánybiztosnak a Forbes szerint csaknem 45 milliárdos vagyona van, ezzel 21. a listán. Mészáros Lőrinc is szárnyal, legnagyobb cége 20 milliárdos bevételt ért el, összvagyona pedig meghaladja a 35 milliárdot. A felcsúti polgármester ezzel a 28. leggazdagabb magyar. A lista élén továbbra is Csányi Sándor áll, 283 milliárddal. A Forbes 33-as listájából válogattunk.

Még mindig Csányi Sándor vezeti a leggazdagabb magyarok listáját. Bár az OTP-vezér vagyona némileg csökkent tavalyhoz képest, így is dollármilliárdos. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy a Forbes 33-as listájának szereplői közöl mennyien ápolnak jó kapcsolatot a Fidesz-kormánnyal. Például a legújabb szereplő, Andy Vajna is, a kormánybiztos csaknem 45 milliárdos vagyonával a 21. helyre ért oda. Emellett továbbra is tartja Magát Széles Gábor, aki a Videoton Holdingnak köszönhetően több mint 136 milliárdot halmozott fel. A 33-as listára az idén már nem került fel Spéder Zoltán, aki nemrég kénytelen volt megválni az FHB Bankban betöltött tisztségétől és tulajdonrészétől is, és médiaportfóliója is kisebb lett. A pixisből Simicska Lajoshoz hasonlóan kiesett milliárdos egyetlen jelentősebb befektetése az Indexet is kiadó CEMP maradt.

Az első 10
1. Csányi Sándor
2. Bige László
3. Demján Sándor
4. Gattyán György
5. Széles Gábor
6. Szíjj László
7. Veres Tibor
8. Felcsuti Zsolt
9. Kasza Lajos
10. Wáberer György

1. Csányi Sándor, 283,1 milliárd forint

Csányi Sándor portfóliója nem változott döntően az elmúlt évihez képest, vagyonának csökkenése az OT Industries gyenge éve, valamint a Bonafarm tavalyihoz képest szerényebb forgalma okozta. Mindkét területen nagy építkezésben van, és hosszú távú terveket hajt végre, az OT esetében több egyszeri tétel is rontotta az eredményt. Szingapúri érdekeltségeinek vagyoni helyzete sem változott jelentősen, kivéve a CSIM Pte. nevű cégét, amelynek nettó vagyona több mint tízmilliárd forinttal nőtt az idén is bekért cégpapírok szerint. Így Csányi Szingapúrban tartott összvagyona a Forbes kimutatása szerint 127 milliárd forint. Év végén indul a mohácsi gigavágóhíd, és Csányi érdekeltségébe tartozik most már a legjelentősebb hazai agrárintegrátor cég, a több mint 200 milliárd forint árbevételű KITE is. Az agráriumban egyértelműen erősödtek pozíciói, nemcsak a legnagyobb befektető a szektorban (Bonafarm), de minden bizonnyal az egyik legbefolyásosabb szereplő is. Miközben a kormányközeli vállalkozók szépen gyarapodtak a különböző állami tendereknek köszönhetően, és egyre több oligarcha-konfliktus került napvilágra (Simicska Lajos után Spéder Zoltán), Csányi helye és szerepe a sajátos magyar államkapitalizmusban is megkérdőjelezhetetlen. A legnagyobb lakossági bank első embere, a Mol alelnöke (ha ezek sérülnek, az az államnak is fáj), a legnagyobb agrárcsoport tulajdonosa, a Paks II. beruházásnál is fontos szerepre pályázó OT Industries harmadát is tulajdonolja. Olyan vállalatbirodalmak ezek, amelyek régiós szinten is szabad szemmel láthatók, vagyis a magyar állam szerepvállalása nélkül is megállnak a lábukon. Tudják ezt azok is jól, akik politikai kapcsolataik révén kerültek fel a milliárdos listára.

3. Demján Sándor, 176,1 milliárd forint

Noha eladta élete egyik fő művét, a TriGránit portfóliójának jó részét (a márkával együtt), és idén kiszállt a Gránit Bankból is, arról nem tett le, hogy megvédje a takarékszövetkezeteket, mint mondja, soha nem a szektort bekebelezni igyekvő Spéder Zoltán ellen, hanem a takarékok mellett állt ki. Ingatlanfejlesztésben is lehet még nagy dobása Demjánnak, portfóliójának része maradt a WestEnd, és több építési telek a magyar és a horvát piacon, de a Nyugati pályaudvar mögötti - a város kellős közepén fekvő - telkek is a tulajdonában vannak. A sikeres kiszállók mögött úgy tűnik nem jött össze az orosz lottókaland, az Orglot Magyarország Zrt. mérlege szerint csaknem 52 milliárdos veszteséget termelt.

4. Gattyán György, 173,2 milliárd forint

Nagy port ver fel, ha az ország egyik leggazdagabb emberét lehallgatják, titkos adatgyűjtés folytatnak ellene. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nyáron mondta ki, hogy a magyar hatóságok és a nyomozati szervek aránytalanul jártak el, ráadásul a korábban a birtokukban lévő információk alapján kevésbé megalapozottan Gattyán György ügyében. A Live Jasmin élő pornóvideó-szolgáltató alapítója olyan birodalmat épített fel, amely évről évre képes volt 8-10 milliárd forinttal növelni tulajdonosa vagyonát. A NAV korábban gyanúsnak találta, hogy a portugál milliárdos egy portugál társaságnak kölcsönözte ki a pénznyomdának is beillő Jasmin know-howját, gyanújuk szerint erre azért volt szükség, hogy Gattyán az alacsonyabb, portugál adókulcsok szerint adózzon. Az ügy az Európai Bíróságot is megjárta, ahol Gattyánnak kedvező döntés született, majd a magyar bíróság is felfüggesztette a NAV korábbi határozatát. Noha korábban kategorikusan tagadta, az ügy kirobbanása után Gattyán cégbirodalmát Luxemburgba költöztette, a holdinggá alakítás idén ért véget. Idehaza csak pornómilliárdosnak nevezik, Gattyán mégis megtesz mindent, hogy ne a szexbiznisz jusson eszébe mindenkinek azonnal, ha meghallja a nevét. Például társalapítója a Prima Primissima-díjnak. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a befektetőként felkarolt magyar Tequballnak leigazolta az egykori világsztár focistát, Ronaldinhót. A lábteniszhez tervezett speciális asztalt gyártó cég szponzori szerződést kötött a magyar bajnok FTC-vel is.

5. Széles Gábor, 136,8 milliárd forint

Vagyonának alapja, hogy övé a Videoton Holding 51 százaléka, a felpörgő fehérvári gyáróriás évi tízmilliárdokat képes termelni tulajdonosainak. Az osztalékvagyont Széles Gábor a média mellett újabban a turizmusba fekteti. A XIV. században még a Csányiak uralták azt a területen, ahol Széles turisztikai paradicsomot húzott fel. Zalacsányban kész a 18 lyukú golfpálya, és a klubház mellett 55 luxuslakást építettek fel. Az egyetlen fájó pont, hogy kevesebb orosz turista jön. Ezt egyrészt ellensúlyozhatja, hogy egyre több külföldi vesz telket a faluban, másrészt Szélesnek komoly tervei vannak a sármelléki reptérrel is. A legutóbb 2007-ben felújított légikikötőre a kormány is áldozott ötmilliárdot, ebből a legnagyobb előrelépés, ha valóban összekötik Sármelléket az M7-essel. A milliárdos gond nélkül tudja finanszírozni médiaérdekeltségeit is, de a G-nap után a hozzá tartozó Echo TV együttműködésre lépett a kormányzati agytröszttel, a Századvéggel is.

6. Szíjj László, 119,3 milliárd forint

A tiszakécskei Szíjj László ugyanabban utazik (mélyépítésben), mint Simicska Lajos, legnagyobb vállalkozása, a Duna Aszfalt a Közgép legszebb időszakát idézi. Az elképesztő felfutásra csak pár szám: 125 milliárdos éves árbevétel, 11 milliárdos adózott profit, 4,1 milliárdos (egy évvel korábban 5,6 milliárdos) osztalék, több elnyert gigaközbeszerzés, jellemzően útépítésekre. Szíjj cége tavaly önállóan 24, konzorciumban 61,7 milliárd forint értékű állami, önkormányzati megbízást kapott. Egyre több közös érdekeltsége van a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel is. Társtulajdonosok például a CLH Kft.-ben, és az idén augusztusban alapították meg a Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t. A Figyelő információi szerint most már bankja is lehet. Őt sejtik az MKB 45 százalékát megvásárló Metis Magántőkealap mögött - ugyanakkor ezt nem erősítették meg, így a számításba sem vették bele. Szíjj enélkül is nagyot szökkent a Forbes listáján, 2014-ben 21 milliárd forinttal 26. volt, tavaly 74 milliárddal a 12. helyen végzett.

11. Rákosi Tamás, 78 milliárd forint

Az RTL Klub korábbi vezérigazgatójának (Dirk Gerkens - a szerk.) TV2-höz igazolásával ő is átpártolt a másik kereskedelmi csatornához, cége, az IKO Productions ott folytatja a műsorgyártást. Rákosi nem az az otthonülős alkat, mint azt korábban a Forbesnak is elmondta, így nem meglepő, hogy idén új ötletekbe fogott. Az IKO Digital a tulajdonosa két új portálnak is, a Fintechradar.hu és a Nuus.hu oldalaknak.

14. Leisztinger Tamás, 65,3 milliárd forint

A diósgyőri klubot birtokló Leisztingert szép szavakkal méltatta az idén a kormányfő, amikor közösen átadták a DVTK új edzőközpontját. Ezt leszámítva nem volt igazán jó éve. Tavaly még Csányi Sándor és a Simicska-Nyerges páros után neki voltak a legkiterjedtebb termőföldjei és vadászterületei az országban, ez mostanra több ezer hektárral megcsappant. A tavaszi földárveréseken többek között az ő cégei által bérelt területekre kerestek új vevőket, akikről később kiderült, hogy Garancsi Istvánhoz kapcsolhatók. Ennek lehetett a következménye, hogy eladta az érintett földeken gazdálkodó öt agrárcéget. Ezek Garancsi birodalmába kerültek, aki hármat már októberben tovább is adott egy felcsúti vállalkozónak, Flier Jánosnak. Leisztinger mindössze néhány százmillió forintot kapott az agrárcégekért, holott azokat a Forbes korábban több milliárdra becsülte. Októberben zárult az a tranzakció, amelyben Jászai Gellérthez került a Hungest csoport nagy része, tizennyolc szállodából tizennégy. Sajtóinformációk szerint 23-24 milliárdos üzletről van szó. Leisztnger az édességek felé fordult, lett egy Chimney Cake (Kürtőskalács) nevű cége Barcelonában, pénzügyi befektetőként pedig közös vállalkozást alapított a Szamos családdal. Ami a magyar futballt illeti, Miskolc és Diósgyőr után következő célpontja Eger, a részben általa alapított Eger Labdarúgó Sport Kft. révén.

16. Simicska Lajos, 55,8 milliárd forint

Simicska Lajos

Simicska Lajos

A médiapiaci átrendeződés leginkább Simicska vagyonát érintette, ez a portfóliója gyakorlatilag elértéktelenedett. A Hír TV-nek még idő kell, hogy megtalálja a piaci hirdetőket, a Magyar Nemzet ugyan értékes márka a magyar piacon, de példányszáma az egykori Népszabadság felét, ha eléri (20 ezer). A hozzá köthető ingyenes Metropol napilapot kénytelen volt bezárni (helyét Habony Árpád ingyen lapja vette át), rádiójától, a Class FM-től megszabadult. A közbeszerzéseken a Szíjj és Mészáros fémjelezte csoport vette át a helyét, de Simicska igyekszik a tendereken aláígérni a vetélytársaknak. A Közgép mérlegéből első látásra nem látszik, hogy lett volna G-nap, a bevétel még nőtt is. Az állami megrendelések kifutását jelzi viszont, hogy a társaság eszközeinek értéke 30 milliárddal csökkent, és jócskán megcsappant a Közgép követelésállománya is, ami nagyrészt az állami munkák és előlegek kiesésének köszönhető. A Közgép 350 fős leépítése jelzi, nincs minden rendben. Simicska nettó nyolcmilliárdos osztalékot vett fel a hozzá köthető cégekből. Ez ugyan fele a tavalyi adatoknak, de így is jelentős summa.

Garancsi István

Garancsi István

20. Garancsi István, 45,8 milliárd forint

Jó időzítéssel vonta ki a takarékok felforgatása alól saját kis szövetkezetét, a Duna Takarékot, jókor fektetett be az online pénztárgépeket ellátó Mobil Adat Kft.-be, remekül látta meg a pillanatot, hogy beszálljon az ESMA plakátcégbe, közvetlenül azelőtt, hogy újraszabták volna a közterületi reklámpiacot, most tavasszal pedig bővítette portfólióját néhány agrárvállalkozással. Birtokol a soproni kaszinóból, de a legnagyobb vagyon ingatlanban pihen, a CD Hungary portfóliója a Forbes szerint 32 milliárdot érhet. Vagyona emellett a Market Zrt.-ből és a MET Zrt.-ből ered. A Market épít többek közt a Kopaszi-gáton, a Római parton, a CEU-nak, az E.ON-nak is.

21. Vajna András György (Andy Vajna), 44,9 milliárd forint

Andy Vajna

Andy Vajna

A kaszinópiacot sikerült a szabályozónak addig csűrnie-csavarnia, míg a legnagyobb falatnak számító Budapest mind az öt kaszinója a filmügyi kormánybiztos kezébe került. A tavalyi volt az első olyan év, amikor az összes játékterme üzemelt, a 23 milliárdos forgalom felét haza is vitte osztalékként. Vajna hazai befektetéseit az AV Investments nevű befektetőcégen keresztül intézi, tavaly innen is 8 milliárd forint osztalékot vett ki, miközben akadtak drága befektetései is. Igaz, a TV2 jelentette milliárdos befektetésbe besegített az állami Eximbank is, a kormánybiztosnak főhet a feje a csatorna miatt. Ugyanakkor a csoport agresszív portfólióépítésbe kezdett.

28. Mészáros Lőrinc, 35,4 milliárd forint

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

A Mészáros és Mészáros Kft. eddigi legjobb évét zárta, 20 milliárdos árbevétellel, de a felcsúti polgármesterről már nem csak a mérlegéből látszik, hogy gazdag. A nyáron egy luxusjachton fotózta le a Magyar Narancs, kiderült, hogy egyik cégének 700 milliós villája van Horvátországban. Emellett a polgármester milliárdokat fektetett az eszéki futballklubba is. Mészárosék szállítanak ivóvizet a MÁV-nak, vasútvillamossági munkákat végeznek a GYSEV-nek, és régiós vízügyi tenderekből is nyertek több tízmilliárdos kiírást. Szíjj Lászlóval közösen megalapította a Marlera-Istriát; Horvátországban fognak építkezni.

Szerző

Mészáros hasít, Vajna színre lép

Publikálás dátuma
2016.11.04. 06:01
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Néhány év alatt a 33 leggazdagabb magyar közé kaszinózta Andy Vajnát a kormány. A kormánybiztosnak a Forbes szerint csaknem 45 milliárdos vagyona van, ezzel 21. a listán. Mészáros Lőrinc is szárnyal, legnagyobb cége 20 milliárdos bevételt ért el, összvagyona pedig meghaladja a 35 milliárdot. A felcsúti polgármester ezzel a 28. leggazdagabb magyar. A lista élén továbbra is Csányi Sándor áll, 283 milliárddal. A Forbes 33-as listájából válogattunk.

Még mindig Csányi Sándor vezeti a leggazdagabb magyarok listáját. Bár az OTP-vezér vagyona némileg csökkent tavalyhoz képest, így is dollármilliárdos. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy a Forbes 33-as listájának szereplői közöl mennyien ápolnak jó kapcsolatot a Fidesz-kormánnyal. Például a legújabb szereplő, Andy Vajna is, a kormánybiztos csaknem 45 milliárdos vagyonával a 21. helyre ért oda. Emellett továbbra is tartja Magát Széles Gábor, aki a Videoton Holdingnak köszönhetően több mint 136 milliárdot halmozott fel. A 33-as listára az idén már nem került fel Spéder Zoltán, aki nemrég kénytelen volt megválni az FHB Bankban betöltött tisztségétől és tulajdonrészétől is, és médiaportfóliója is kisebb lett. A pixisből Simicska Lajoshoz hasonlóan kiesett milliárdos egyetlen jelentősebb befektetése az Indexet is kiadó CEMP maradt.

Az első 10
1. Csányi Sándor
2. Bige László
3. Demján Sándor
4. Gattyán György
5. Széles Gábor
6. Szíjj László
7. Veres Tibor
8. Felcsuti Zsolt
9. Kasza Lajos
10. Wáberer György

1. Csányi Sándor, 283,1 milliárd forint

Csányi Sándor portfóliója nem változott döntően az elmúlt évihez képest, vagyonának csökkenése az OT Industries gyenge éve, valamint a Bonafarm tavalyihoz képest szerényebb forgalma okozta. Mindkét területen nagy építkezésben van, és hosszú távú terveket hajt végre, az OT esetében több egyszeri tétel is rontotta az eredményt. Szingapúri érdekeltségeinek vagyoni helyzete sem változott jelentősen, kivéve a CSIM Pte. nevű cégét, amelynek nettó vagyona több mint tízmilliárd forinttal nőtt az idén is bekért cégpapírok szerint. Így Csányi Szingapúrban tartott összvagyona a Forbes kimutatása szerint 127 milliárd forint. Év végén indul a mohácsi gigavágóhíd, és Csányi érdekeltségébe tartozik most már a legjelentősebb hazai agrárintegrátor cég, a több mint 200 milliárd forint árbevételű KITE is. Az agráriumban egyértelműen erősödtek pozíciói, nemcsak a legnagyobb befektető a szektorban (Bonafarm), de minden bizonnyal az egyik legbefolyásosabb szereplő is. Miközben a kormányközeli vállalkozók szépen gyarapodtak a különböző állami tendereknek köszönhetően, és egyre több oligarcha-konfliktus került napvilágra (Simicska Lajos után Spéder Zoltán), Csányi helye és szerepe a sajátos magyar államkapitalizmusban is megkérdőjelezhetetlen. A legnagyobb lakossági bank első embere, a Mol alelnöke (ha ezek sérülnek, az az államnak is fáj), a legnagyobb agrárcsoport tulajdonosa, a Paks II. beruházásnál is fontos szerepre pályázó OT Industries harmadát is tulajdonolja. Olyan vállalatbirodalmak ezek, amelyek régiós szinten is szabad szemmel láthatók, vagyis a magyar állam szerepvállalása nélkül is megállnak a lábukon. Tudják ezt azok is jól, akik politikai kapcsolataik révén kerültek fel a milliárdos listára.

3. Demján Sándor, 176,1 milliárd forint

Noha eladta élete egyik fő művét, a TriGránit portfóliójának jó részét (a márkával együtt), és idén kiszállt a Gránit Bankból is, arról nem tett le, hogy megvédje a takarékszövetkezeteket, mint mondja, soha nem a szektort bekebelezni igyekvő Spéder Zoltán ellen, hanem a takarékok mellett állt ki. Ingatlanfejlesztésben is lehet még nagy dobása Demjánnak, portfóliójának része maradt a WestEnd, és több építési telek a magyar és a horvát piacon, de a Nyugati pályaudvar mögötti - a város kellős közepén fekvő - telkek is a tulajdonában vannak. A sikeres kiszállók mögött úgy tűnik nem jött össze az orosz lottókaland, az Orglot Magyarország Zrt. mérlege szerint csaknem 52 milliárdos veszteséget termelt.

4. Gattyán György, 173,2 milliárd forint

Nagy port ver fel, ha az ország egyik leggazdagabb emberét lehallgatják, titkos adatgyűjtés folytatnak ellene. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nyáron mondta ki, hogy a magyar hatóságok és a nyomozati szervek aránytalanul jártak el, ráadásul a korábban a birtokukban lévő információk alapján kevésbé megalapozottan Gattyán György ügyében. A Live Jasmin élő pornóvideó-szolgáltató alapítója olyan birodalmat épített fel, amely évről évre képes volt 8-10 milliárd forinttal növelni tulajdonosa vagyonát. A NAV korábban gyanúsnak találta, hogy a portugál milliárdos egy portugál társaságnak kölcsönözte ki a pénznyomdának is beillő Jasmin know-howját, gyanújuk szerint erre azért volt szükség, hogy Gattyán az alacsonyabb, portugál adókulcsok szerint adózzon. Az ügy az Európai Bíróságot is megjárta, ahol Gattyánnak kedvező döntés született, majd a magyar bíróság is felfüggesztette a NAV korábbi határozatát. Noha korábban kategorikusan tagadta, az ügy kirobbanása után Gattyán cégbirodalmát Luxemburgba költöztette, a holdinggá alakítás idén ért véget. Idehaza csak pornómilliárdosnak nevezik, Gattyán mégis megtesz mindent, hogy ne a szexbiznisz jusson eszébe mindenkinek azonnal, ha meghallja a nevét. Például társalapítója a Prima Primissima-díjnak. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a befektetőként felkarolt magyar Tequballnak leigazolta az egykori világsztár focistát, Ronaldinhót. A lábteniszhez tervezett speciális asztalt gyártó cég szponzori szerződést kötött a magyar bajnok FTC-vel is.

5. Széles Gábor, 136,8 milliárd forint

Vagyonának alapja, hogy övé a Videoton Holding 51 százaléka, a felpörgő fehérvári gyáróriás évi tízmilliárdokat képes termelni tulajdonosainak. Az osztalékvagyont Széles Gábor a média mellett újabban a turizmusba fekteti. A XIV. században még a Csányiak uralták azt a területen, ahol Széles turisztikai paradicsomot húzott fel. Zalacsányban kész a 18 lyukú golfpálya, és a klubház mellett 55 luxuslakást építettek fel. Az egyetlen fájó pont, hogy kevesebb orosz turista jön. Ezt egyrészt ellensúlyozhatja, hogy egyre több külföldi vesz telket a faluban, másrészt Szélesnek komoly tervei vannak a sármelléki reptérrel is. A legutóbb 2007-ben felújított légikikötőre a kormány is áldozott ötmilliárdot, ebből a legnagyobb előrelépés, ha valóban összekötik Sármelléket az M7-essel. A milliárdos gond nélkül tudja finanszírozni médiaérdekeltségeit is, de a G-nap után a hozzá tartozó Echo TV együttműködésre lépett a kormányzati agytröszttel, a Századvéggel is.

6. Szíjj László, 119,3 milliárd forint

A tiszakécskei Szíjj László ugyanabban utazik (mélyépítésben), mint Simicska Lajos, legnagyobb vállalkozása, a Duna Aszfalt a Közgép legszebb időszakát idézi. Az elképesztő felfutásra csak pár szám: 125 milliárdos éves árbevétel, 11 milliárdos adózott profit, 4,1 milliárdos (egy évvel korábban 5,6 milliárdos) osztalék, több elnyert gigaközbeszerzés, jellemzően útépítésekre. Szíjj cége tavaly önállóan 24, konzorciumban 61,7 milliárd forint értékű állami, önkormányzati megbízást kapott. Egyre több közös érdekeltsége van a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel is. Társtulajdonosok például a CLH Kft.-ben, és az idén augusztusban alapították meg a Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t. A Figyelő információi szerint most már bankja is lehet. Őt sejtik az MKB 45 százalékát megvásárló Metis Magántőkealap mögött - ugyanakkor ezt nem erősítették meg, így a számításba sem vették bele. Szíjj enélkül is nagyot szökkent a Forbes listáján, 2014-ben 21 milliárd forinttal 26. volt, tavaly 74 milliárddal a 12. helyen végzett.

11. Rákosi Tamás, 78 milliárd forint

Az RTL Klub korábbi vezérigazgatójának (Dirk Gerkens - a szerk.) TV2-höz igazolásával ő is átpártolt a másik kereskedelmi csatornához, cége, az IKO Productions ott folytatja a műsorgyártást. Rákosi nem az az otthonülős alkat, mint azt korábban a Forbesnak is elmondta, így nem meglepő, hogy idén új ötletekbe fogott. Az IKO Digital a tulajdonosa két új portálnak is, a Fintechradar.hu és a Nuus.hu oldalaknak.

14. Leisztinger Tamás, 65,3 milliárd forint

A diósgyőri klubot birtokló Leisztingert szép szavakkal méltatta az idén a kormányfő, amikor közösen átadták a DVTK új edzőközpontját. Ezt leszámítva nem volt igazán jó éve. Tavaly még Csányi Sándor és a Simicska-Nyerges páros után neki voltak a legkiterjedtebb termőföldjei és vadászterületei az országban, ez mostanra több ezer hektárral megcsappant. A tavaszi földárveréseken többek között az ő cégei által bérelt területekre kerestek új vevőket, akikről később kiderült, hogy Garancsi Istvánhoz kapcsolhatók. Ennek lehetett a következménye, hogy eladta az érintett földeken gazdálkodó öt agrárcéget. Ezek Garancsi birodalmába kerültek, aki hármat már októberben tovább is adott egy felcsúti vállalkozónak, Flier Jánosnak. Leisztinger mindössze néhány százmillió forintot kapott az agrárcégekért, holott azokat a Forbes korábban több milliárdra becsülte. Októberben zárult az a tranzakció, amelyben Jászai Gellérthez került a Hungest csoport nagy része, tizennyolc szállodából tizennégy. Sajtóinformációk szerint 23-24 milliárdos üzletről van szó. Leisztnger az édességek felé fordult, lett egy Chimney Cake (Kürtőskalács) nevű cége Barcelonában, pénzügyi befektetőként pedig közös vállalkozást alapított a Szamos családdal. Ami a magyar futballt illeti, Miskolc és Diósgyőr után következő célpontja Eger, a részben általa alapított Eger Labdarúgó Sport Kft. révén.

16. Simicska Lajos, 55,8 milliárd forint

Simicska Lajos

Simicska Lajos

A médiapiaci átrendeződés leginkább Simicska vagyonát érintette, ez a portfóliója gyakorlatilag elértéktelenedett. A Hír TV-nek még idő kell, hogy megtalálja a piaci hirdetőket, a Magyar Nemzet ugyan értékes márka a magyar piacon, de példányszáma az egykori Népszabadság felét, ha eléri (20 ezer). A hozzá köthető ingyenes Metropol napilapot kénytelen volt bezárni (helyét Habony Árpád ingyen lapja vette át), rádiójától, a Class FM-től megszabadult. A közbeszerzéseken a Szíjj és Mészáros fémjelezte csoport vette át a helyét, de Simicska igyekszik a tendereken aláígérni a vetélytársaknak. A Közgép mérlegéből első látásra nem látszik, hogy lett volna G-nap, a bevétel még nőtt is. Az állami megrendelések kifutását jelzi viszont, hogy a társaság eszközeinek értéke 30 milliárddal csökkent, és jócskán megcsappant a Közgép követelésállománya is, ami nagyrészt az állami munkák és előlegek kiesésének köszönhető. A Közgép 350 fős leépítése jelzi, nincs minden rendben. Simicska nettó nyolcmilliárdos osztalékot vett fel a hozzá köthető cégekből. Ez ugyan fele a tavalyi adatoknak, de így is jelentős summa.

Garancsi István

Garancsi István

20. Garancsi István, 45,8 milliárd forint

Jó időzítéssel vonta ki a takarékok felforgatása alól saját kis szövetkezetét, a Duna Takarékot, jókor fektetett be az online pénztárgépeket ellátó Mobil Adat Kft.-be, remekül látta meg a pillanatot, hogy beszálljon az ESMA plakátcégbe, közvetlenül azelőtt, hogy újraszabták volna a közterületi reklámpiacot, most tavasszal pedig bővítette portfólióját néhány agrárvállalkozással. Birtokol a soproni kaszinóból, de a legnagyobb vagyon ingatlanban pihen, a CD Hungary portfóliója a Forbes szerint 32 milliárdot érhet. Vagyona emellett a Market Zrt.-ből és a MET Zrt.-ből ered. A Market épít többek közt a Kopaszi-gáton, a Római parton, a CEU-nak, az E.ON-nak is.

21. Vajna András György (Andy Vajna), 44,9 milliárd forint

Andy Vajna

Andy Vajna

A kaszinópiacot sikerült a szabályozónak addig csűrnie-csavarnia, míg a legnagyobb falatnak számító Budapest mind az öt kaszinója a filmügyi kormánybiztos kezébe került. A tavalyi volt az első olyan év, amikor az összes játékterme üzemelt, a 23 milliárdos forgalom felét haza is vitte osztalékként. Vajna hazai befektetéseit az AV Investments nevű befektetőcégen keresztül intézi, tavaly innen is 8 milliárd forint osztalékot vett ki, miközben akadtak drága befektetései is. Igaz, a TV2 jelentette milliárdos befektetésbe besegített az állami Eximbank is, a kormánybiztosnak főhet a feje a csatorna miatt. Ugyanakkor a csoport agresszív portfólióépítésbe kezdett.

28. Mészáros Lőrinc, 35,4 milliárd forint

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

A Mészáros és Mészáros Kft. eddigi legjobb évét zárta, 20 milliárdos árbevétellel, de a felcsúti polgármesterről már nem csak a mérlegéből látszik, hogy gazdag. A nyáron egy luxusjachton fotózta le a Magyar Narancs, kiderült, hogy egyik cégének 700 milliós villája van Horvátországban. Emellett a polgármester milliárdokat fektetett az eszéki futballklubba is. Mészárosék szállítanak ivóvizet a MÁV-nak, vasútvillamossági munkákat végeznek a GYSEV-nek, és régiós vízügyi tenderekből is nyertek több tízmilliárdos kiírást. Szíjj Lászlóval közösen megalapította a Marlera-Istriát; Horvátországban fognak építkezni.

Szerző