Újabb csendes kormányfiaskó

Publikálás dátuma
2016.11.12. 06:03
Handó Tünde FOTÓ: NÉPSZAVA
Bár az Igazságügyi Minisztérium (IM) kedden még cáfolta a Népszava bírói körökből származó információját a közigazgatási bíráskodás átszervezésének leállításáról, csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője már tényként közölte, a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása lekerült a napirendről.

Handó Tünde azt mondta az interjúban: „Nem lesz új közigazgatási bírósági rendszer, azt azonban remélem, hogy a közigazgatási pereknek lesz önálló rendtartása. Ennek a bírói kar is az egyik kezdeményezője volt. Ez, az új perrendek megtanulása, értelmezése lesz a legnagyobb kihívás 2017-2018-ban. Éppen elég lesz ezzel megküzdenie a bírói karnak, ezért megnyugvással fogadtam azt a hírt, hogy szervezeti átalakítás nem lesz.”

Lapunk azt írta, hétfőn született meg a döntés, hogy az igazságügyi miniszter visszavonja A közigazgatási perrendtartásról, illetve Az általános közigazgatási rendtartásról szóló javaslatokat, pedig a parlament már le is folytatta azok együttes általános vitáját. Abban tévedtünk, hogy nem a két irományt vonják vissza, hanem csak legvitatottabb elemét: az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozását.

Trócsányi László miniszter expozéjában még úgy fogalmazott: „a közigazgatás reformjának megkoronázásaként a közigazgatási hatósági eljárásokat és a közigazgatási bíróságok eljárásait szabályozzák újra” a javaslatok. A megkoronázás elmarad, ami a szakmai szervezetek, az ellenzéki pártok és a szakértők folyamatos kritikája miatt szerencsés döntésnek látszik, bár szokatlan a kormány részéről, hogy szakmai érvek eltérítik szándékától.

Hazánkban a közigazgatási és munkaügyi külön bíróságok és a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok 2013. január 1-jétől működnek, vagyis egy alig hároméves rendszer szétverésére készültek, egybehangzó vélemények szerint azért, hogy csorbítsák a bírói függetlenséget. A szakmai szempontok alapján döntő bírók mellé nagy gyakorlattal rendelkező, de a hivatalnoki rendszerben szocializálódott közigazgatási szakembereket akartak ugyanis ültetni, akik sokak szerint elnézőbbek lettek volna az állami vezetők kisebb-nagyobb botrányainak megítélésekor. Az átszervezés megszüntette volna az önálló munkaügyi bíróságokat is, a lépés ellen nemcsak az érintettek, hanem a szakszervezetek is tiltakoztak.

A sikertelen népszavazás és az Alaptörvény módosítás kudarca árnyékában az újabb fiaskó nem kap nagy visszhangot, ráadásul abban sem lehetünk biztosak, hogy nem hozzák-e vissza a közeli jövőben kicsit átszabva a bírósági rendszer átszervezését.

Szerző

Nincsenek illúzióik, de nem adják fel

Publikálás dátuma
2016.11.12. 06:01
A Fidesz a saját érdekei szerint alakított át mindent FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Egy-két héten belül megküldik a jelenlegi aránytalan, igazságtalan választási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatukat a pártoknak, szakértőknek, nemzetközi szervezeteknek a szocialisták. Molnár Zsolt lapunknak elismerte, látva a Fidesz hatalomgyakorlási mechanizmusát tudják, kevés az esély arra, hogy az elképzeléseiket a parlament elfogadja, ennek ellenére nem adják fel. Annál is inkább, mert a választási eljárásban lehet változtatásokat elérni.

Még csiszolják az új választási rendszerre vonatkozó javaslatukat, de néhány héten belül végleges lesz az ajánlat és akkor azt megküldik a pártoknak, szakértőknek, nemzetközi szervezeteknek a szocialisták. Molnár Zsolt, az MSZP elnökségi tagja lapunknak arról beszélt, hogy a tervezetet az ellenzéki együttműködési tárgyalások részévé kívánják tenni. Sőt, a választási rendszer átalakításáról széles körben kezdeményeznek majd egyeztetést.

Elképzeléseiket a Fidesznek is eljuttatják, de a fogadtatást illetően nincsenek illúzióik. A kormánypárt hatalomgyakorlási mechanizmusát ismerve tudják, kevés esély van arra, hogy az aránytalan, igazságtalan választási rendszert a parlamenti többség megváltoztassa, különösen a demokratikus ellenzék kezdeményezésére, de nem adják fel. Arra viszont látnak esélyt, hogy a választási eljárási szabályok 2018-ra megváltozzanak, azt ugyanis, hogy a névjegyzékekkel, illetve a kamupártokkal gond van, Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke is felvetette.

A megyei listákon alapuló választási rendszerre vonatkozó javaslatát csütörtökön, konferencián ismertette az MSZP. Molnár megismételte, a jelenlegi rendszer aránytalan, csak egyetlen párt érdekei szerint épül fel. Torzak az egyéni választókerületek is, és mivel ezeket a hibákat nem lehet kis módosításokkal korrigálni, ezért a szocialisták egyfordulós, megyei listás választást szeretnének, feltéve, hogy a többi demokratikus ellenzéki párt, a témával foglalkozó szervezet, szakértő egyetért azzal.

Elképzelésük szerint a jövőben is 199 képviselő alkotná a parlamentet, 196-an a 19 megyei listáról, hárman pedig határon túli listáról jutnának be. A megyei listán elnyerhető mandátumok számát lakosságszám-arányosan határoznák meg, például Budapesten 34, Pest megyében 24, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13, Nógrádban 4 mandátumot lehetne szerezni.

Javaslatuk értelmében mindenki, aki a voksolás napján külföldön tartózkodik szavazhatna levélben, nem csak a határon túli állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Átalakítanák a kampánytámogatást is, el akarják érni, hogy az 1 százalékos eredményt el nem érő listák állítóinak vissza kellene fizetniük az államtól korteskedésre kapott összeget. 2014-ben nagyon sok vita volt az úgynevezett kamupártok miatt, ezzel a szabályozással viszont azokat ki lehetne szűrni. Azt is el akarják érni, hogy választási kampány idején tilos legyen kormányzati és önkormányzati hirdetéseket közzétenni.

Molnár emlékeztetett, több demokratikus ellenzéki párt, szervezet programjában szerepel az arányos választási rendszer megteremtése. 2010-ben a szocialistáknak már volt erre vonatkozó javaslatuk. Ennek lényege, hogy a pártok valóban annyi mandátumot szerezzenek, ahány szavazatot kapnak, ami a jelenlegi rendszerben egyáltalán nem érvényesül. Ha az ellenzék támogatja a szocialisták elképzelését, nem kizárt, hogy azt a Ház elé terjesztik, de ehhez konszenzus kell. Természetesen az úgynevezett vegyes, azaz egyéni választókerületi és listás rendszerre vonatkozó javaslatot is hajlandó kidolgozni az MSZP, ha a többi párt ezt kívánja. Molnár szerint mind a kettőre nyitottak, csak a mostanira nem.

Micsoda rendszer az, amelyben 44 százalékkal kétharmadot lehet szerezni? A legutóbbi parlamenti választáson így nyert a Fidesz - emlékeztette lapunkat Tóth Bertalan. Ráadásul az ellenzéki pártok a leadott szavazatokhoz képest kevesebb mandátumot kaptak - figyelmeztetett az MSZP frakcióvezetője. A választási rendszer, amit konszenzus nélkül fogadott el az Országgyűlés, a győztest kompenzálja, a választókerületeket is saját érdekei szerint rajzolta meg a kormánypárt, ezért ideje lenne azt megváltoztatni. Abban a frakcióvezető sem bízik, hogy a Fidesz most partner lesz egy új törvény megalkotásában, de véleménye szerint fontos bemutatni, hogy az MSZP miben gondolkodik. Azt Tóth is elképzelhetőnek tartja, hogy az eljárási szabályok változzanak, azt viszont kevésbé tartja elképzelhetőnek, hogy a kampányköltéseknek gátat tudnak szabni.

Szerző

Brazil Nagydíj - Ismét Hamilton volt a leggyorsabb

A délelőtti első szabadedzéshez hasonlóan a délutáni második gyakorláson is a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton autózta a legjobb időt a Forma-1-es Brazil Nagydíj pénteki napján. A Mercedes brit pilótája mögött a vb-pontversenyben vezető csapattársa, Nico Rosberg végzett a második, míg a finn Valtteri Bottas (Williams) a harmadik helyen. A délelőtt második holland Max Verstappen (Red Bull) ezúttal csak a hatodik időt érte el.

Eredmények (a formula1.com alapján):
2. szabadedzés:
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:12.271 perc
2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:12.301
3. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1:12.761
4. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:12.789
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:12.828
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:12.928
korábban:
1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:11.895 perc
2. Verstappen 1:11.991
3. Rosberg 1:12.125
4. Ricciardo 1:12.371
5. Bottas 1:13.129
6. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1:13.289

A további program:
szombat:
3. szabadedzés 13.00
időmérő edzés 17.00
vasárnap:
futam 17.00

Szerző