A Népszabadság nem adja egykönnyen magát

Publikálás dátuma
2016.11.15. 12:34
Forás: Liberation/Facebook
A baloldali napilap kivégzésének történetét már nyilván mindenki ismeri, és mint az újságírók több interjúban is elmondták, mióta ez megtörtént, rendkívüli - idehaza legalábbis - mértékű szolidaritást és figyelmet tapasztaltak. Mint pár napja megírtuk, az egyik legszimpatikusabb akciójuk során csaknem 4 millió forint adomány gyűlt össze a Fedél Nélkül különszámából, amelybe a felfüggesztett Népszabadság munkatársai is írtak.

Most a lap kivégzése óta a közösségi portálon kapcsolatot tartó Népszabi szerkesztőség tudatta: 

Négyoldalas Népszabadság-melléklettel jelent ma meg a francia Libération, a címlapon Marabu karikatúrájával. „Ma rajtunk a sor, holnap rajtatok!” – hangzik az a szerkesztőségi véleménycikk, amelyet két külpolitikai szerkesztőnk, Dési András és Horváth Gábor írt a napilap számára.

Később ( 2016. november 15., kedd 13:10 ) az MTI is hírt adott a történtekről: 

A Népszabadság négyoldalas különkiadását közölte a Libération, a francia baloldali lap hasábjain a bezárt magyar lap munkatársainak franciául közölt írásai olvashatók. Veszély című szerkesztőségi írásában Laurent Joffrin főszerkesztő úgy vélte, hogy ami a Népszabadsággal történt az egy olyan kelet-európai történet, amely el kell, hogy gondolkoztassa Nyugat-Európát és az Európai Unió valamennyi demokráciáját. A magyar lapot ugyanis szerinte "egy kapitalista manőverrel Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel állók hosszúra nyúlt keze zárta be". A Libération szerint Orbán Viktor a kommunista rezsim ellen harcoló egykori liberálisként lassanként egy számára hatékonyabbnak tűnő "harci lóra" váltott, a nacionalizmusra, amelyben "a bevándorlás félelmével lebénított és a nagyság álmával kecsegtetett közvélemény támogatását" biztosítani tudja. Törökország és Oroszország mintájára, ugyanazokkal a szlogenekkel, amelyekkel Donald Trump hatalomra jutott, és amelyek megtalálhatók a francia Nemzeti Front vagy Nicolas Sarkozy elnökjelölt propagandájában is, "egy újfajta rendszer épült ki, egy demokratúra, amely egy látszatpluralizmus és egy nagyon is valós zsarnokság keveréke" - írta a főszerkesztő.

Szerző
Frissítve: 2016.11.15. 14:49

Őzet mentettek egy balatoni szálloda medencéjéből - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.11.15. 12:07
Illusztráció/Thinkstock
Különös riasztás érkezett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra hétfő délelőtt. 
Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

 

A körzeti megbízottak kimentek a zamárdi szállodához, ahonnan a hívás érkezett: egy őz ugyanis beleesett az úszómedencébe, ahonnan nem tudott kijönni- informál az esetről a police.hu.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

 

A már pánikban lévő, egyébként vemhes állatot a vízből végül a helyszínre érkező balatonföldvári kollégák húzták ki. A rendőrök a kimerült őzet a parton pokrócra fektették, majd átadták a területileg illetékes vadásztársaság képviselőinek, akik a természetes élőhelyére vitték, és szabadon engedték.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

Szerző

Vigyázzon a nagyira! - A hideg után újabb csapás jön: ónos eső

Publikálás dátuma
2016.11.15. 11:15
Illusztráció/Thinkstock
Budapesten a napsütés sem feledteti, hogy kedd reggel már komoly ízelítőt kaptunk a télből, ha csak nem fűtött garázsból indult útnak az autóval a polgár, akkor bizony kapargatnia kellett az egyelőre még vékony jeget az ablakokról. Szerdán újabb veszély leselkedik ránk, ugyanis az előrejelzés szerint havas eső, hó, sőt, ónos eső is eshet. Állítólag csütörtöktől megenyhül az idő.

Jó tudni: az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le. Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának. Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, mindkét jelzőt régóta használjuk. Az angol, a német vagy az újlatin nyelvekben „fagyott”, „darás” vagy „túlhűtött esőnek” nevezik.(wikipédia) 

Azt is jó tudni, hogy:  a combnyaktörés: végzetes is lehet. Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak)törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg idős korban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik. A törést követő évben, a halálozási ráta akár a 25 százalékot is elérheti. Sok beteg a műtétet követő néhány hónapon belül, a komplikációk és a kísérő betegségek következtében hal meg. A betegek akár 30 százaléka szorul élete végéig ápolásra. Mindezekből következik, hogy az egyéneknek és a szakembereknek lehetőség szerint mindent meg kell tenniük azért, hogy az első törés ne következzen be. (Webbeteg) 

És azt főleg jó tudni, hogy: az idős emberek - emberileg teljesen érthető módon - gyakran nem akarnak tudomást venni képességeik drámai csökkenéséről, olyannyira, hogy időnként gyerekes makacssággal tiltakoznak a tanácsok, esetleg gyengéd tilalmak ellen, úgymint: a jóég áldjon meg mama (papa) ónos eső esett, ma nem menj a piacra/szomszédba/kutyát sétáltani/kóbormacskét etetni stb. (empirikus tapasztalat) 

Legyünk résen! 

Szerző
Témák
ónos eső