Előfizetés

Tárki: utálja a magyar a láthatatlan idegent

Soha nem látott magasságokba nőtt az idegenellenesség a legutóbbi hónapokban. A Tárki 25 éve méri kérdőívek segítségével az idegenekkel szembeni viszonyulásokat Magyarországon, és legfrissebb, októberi felmérésük olyan eredményeket hozott, amelyek már egészen kiugró elzárkózást jeleznek. Válaszaik alapján már az emberek 58 százaléka látszik idegenellenesnek. 

Az elutasítás - elsőre talán meglepő módon - nem akkor robbant igazán nagyot, amikor a legnagyobb számban lehetett tényleg menekülteket látni Magyarországon. A Keleti pályaudvar környékén, káosz és a humanitárius katasztrófával fenyegető helyzet kicsúcsosodása idején, 2015 nyarán és kora őszén nem idegenellenesből lett több, hanem mérlegelőből. Sík Endre, a Tárki kutatásvezetője szerint ekkor mindkét szélsőséges véleményt vallók aránya csökkent a „reálpolitikusi” módon való gondolkodás terjedése miatt. Az idegenellenesség akkor ugrott meg nagyon, amikor már sokkal kevesebb volt Magyarországon a jól látható idegen, ellenben a Fidesz politikai-kampánya továbbra is ezerrel pörgött. Bár ez ellentmondásnak tűnhet, valójában ilyen a gyűlölet lélektana: az arc nélküli idegent könnyebb utálni és rettegni, mint azt, akit hús-vér személyként, esetleg szenvedő helyzetben látunk.

Az Index megbízásából ezzel csaknem egy időben, a népszavazási kampány utolsó napjaiban készített reprezentatív felmérést a Závecz Research arról, hogy ki mennyire fogadna el egy idegent a szomszédjának. Az eredmény: erdélyi magyar bevándorlót a magyarok 76 százaléka látna szívesen szomszédjaként, rockzenészt 60, zsidót 57, afrikai egyetemi hallgatót 51, amerikait 50, kínait 47, homoszexuálist 45, szíriai keresztény menekültet 35, cigányt 32, arabot 21 százalék.

Eötvös Péter rangos díjat kapott Párizsban

Publikálás dátuma
2016.11.17. 21:23
Eötvös Péter egy korábbi sajtótájékoztatón. FOTÓ: Népszava
A Simone és Cino Del Duca Alapítvány zenei nagydíját kapta Eötvös Péter zeneszerző; a 100 ezer euróval (31 millió forint) járó rangos díjat a művész szerdán vette át Párizsban, az Institut de France épületében - tájékoztatott az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány.

A díjat a francia Szépművészeti Akadémia (Académie des Beaux-Arts) javaslatára ítélik oda évente festőművészet, szobrászat és zeneművészet kategóriában 1995 óta. 2014 óta a három művészeti ág képviselői váltakozva részesülhetnek az alapítvány nagydíjában is - áll a közleményben.    Eötvös Péternek nemzetközi jelentőségű zeneszerzői tevékenysége elismeréseképpen ítélték oda a rangos díjat, melyet korábban többek között Kurtág György, Pascal Dusapin és Philippe Boesmans is megkapott. 

Cino Del Duca 1932-ben a fasiszta rezsim elől menekült Franciaországba, ahol Éditions Mondiales néven lapkiadót alapított, valamint elkötelezetten támogatta a művészeteket és a tudományos kutatást. Özvegye 1964-ben alapítványt hozott létre, hogy a család művészetpártoló tevékenységét tovább folytassák. Az alapítvány 2004-ben a feleség, Simone Del Duca halálával került az Institut de France tagintézményei közé.

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Publikálás dátuma
2016.11.17. 21:04
FOTÓ: Ian Walton/Getty Images
Morgan Freeman újabb életműdíjat vehet át februárban: a 79 éves színész az ötven éven felüliekhez szóló filmjeiért kap elismerést.

 Az amerikai nyugdíjasok szövetsége, az AARP csütörtökön jelentette be, hogy Freemannek ítélte oda életműdíját - írta a The Hollywood Reporter. Freeman pályafutása elismeréseként korábban már megkapta az Amerikai Filmintézet életműdíját, a Golden Globe Cecil B. DeMille-életműdíját és Barack Obama elnöktől a Nemzeti Művészeti Érdemérmet is átvehette.

"Az élet egy bizonyos pontján, ha az ember egy kicsit is sikeres, a díjak elkezdenek potyogni az égből. Ez azonban tényleg sokat jelent számomra. 50 évesen kezdtem a filmes karrieremet, és életem néhány legjobb évét azóta éltem át" - mondta el Freeman. A színész február 6-án, egy Beverly Hills-i díszvacsorán veheti át a díjat. Az elismerés korábbi kitüntetettjei között szerepel Michael Douglas, Susan Sarandon, Robert De Niro, Sharon Stone és Robert Redford is.

Freeman 2004-ben kapott Oscar-díjat a Millió dolláros bébi című filmjéért, négy további alkalommal pedig Oscar-jelölt volt. Legutóbb a Ben Hur új feldolgozásában és a Szemfényvesztők 2-ben láthatta a filmvásznon a közönség.