Előfizetés

Paul Lendvai: a magyar média példátlan válságban van

Publikálás dátuma
2016.11.18. 21:00
Paul Lendvai a kitüntetett Tódor Jánossal FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Paul Lendvai, Ausztriában élő újságíró 2012-ben alapította sajtódíját, amelyet pénteken adtak át a szabadúszó Tódor Jánosnak a budapesti Spinoza Színházban. Az elismerést évente egy olyan újságíró kapja meg, aki a magyar nyomtatott és internetes médiában kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeket publikált. Az átadáson Paul Lendvai beszédet mondott, amelyet alább közlünk.

Ötödször van alkalmam ezt a díjat átadni egy magyar újságírónak, de ez a találkozás a díjazott kollégával, a szabadúszó Tódor Jánossal és a pályázókkal egybeesik a magyar sajtó példátlanul válságos helyzetével. Kurt Tucholsky, a kíváló német publicista és kritikus, aki a nácik győzelme után, 45 éves korában Svédországban öngyilkos lett, így figyelmeztetett egyik cikkében: "egy ország nemcsak az, amit tesz, hanem az is, amit tűr".

S ebből a szempontból az a bérgyilkosság, amelynek az egykori kádárista termékből liberális szabadelvű hírlappá vált Népszabadság nemrégen áldozatul esett, joggal váltott ki meglepően erős nemzetközi visszhangot. A konzervatív Frankfurter Allgemeinétől a baloldali párizsi Liberationig minden valamire való napi- és hetilap foglalkozott ezzel a felháborító esettel, amelyben sajnos egy osztrák spekuláns is szerepet játszott.

A később amerikai elnökké választott Thomas Jefferson írta 1787-ben: "ha választanom kellene, hogy kormányunk legyen újságok nélkül vagy újságok kormány nélkül, egy pillanatra sem haboznék, hogy az utóbbit válasszam". Ez a híres idézet jutott eszembe, amikor a Népszavában egy érdekes interjút olvastam Lázár János kancelláriaminiszterrel, az Orbán-holdudvar talán legtehetségesebb és legcinikusabb politikusával. Ö arról beszélt, hogy a politika és politikusok, illetve az újságírás,és az újságírók kéz a kézben járnak, elválaszthatatlanok egymástól. S még hozzátette, hogy a magyar újságíró társadalom az elmúlt évtizedekben kiszolgáltatottabbá vált. Nem könnyű szakma.

Kéz a kézben járnak, de elfelejtette hozzátenni, hogy egyre jobban össze vannak bilincselve, s ennek a bilincsnek egyetlen kulcsa a "vezér", Orbán Viktor zsebében van, aki nemzetközi kirándulásai közben kézi vezérléssel irányítja a magyar médiát is, kivéve az egykori legokosabb barátja, a Simicska Lajos kezében maradt, s bizonytalan jövőjű, de kétségkívül érdekesebbé vált Magyar Nemzetet, Hír TV-t és Heti Választ. Az, ami egyébként 2015 tavasza óta a médiavilágban és a gazdaság stratégiailag is fontos szektoraiban történik, nagyszerű anyagot nyújtana skandináv krimiszerzők számára.

A bátorság mellett a kíváncsiság is a jó újságírók fő erénye. Ezert örülök, hogy az idei, már ötödik Lendvai-díj nyertese Tódor János személyében egy olyan tapasztalt hírlapíró, aki riportokban és szociográfiai cikksorozatokban foglalkozott olyan kényes témákkal, mint az etnikai bűncselekmények és perek, és a kiszolgáltatott menekültek és közmunkások helyzete. Köszönöm Kovács Zoltánnak, Bojtár B. Endrének és Aczél Endrének, a zsűri tagjainak, hogy nagy elfoglaltságuk ellenére időt találtak a beérkezett anyagok alapos elbírálására. A zsűri döntései az elmúlt öt évben hozzájárultak a független és kritikus újságírás bátorításához.

A nemrég elhunyt kimagasló német publicista és szerző, Klaus Harpprecht írta egyszer, hogy az újságírás a legszebb és legborzalmasabb foglalkozás. Ezt bizonyítják az elmúlt évtizedek eseményei Magyarországon is. Ezért kellene minden lehetséges eszközzel a szabad és kritikus média még megmaradt kis szigeteit támogatni.

Hillary Clintonról írt könyvet Avar János

Publikálás dátuma
2016.11.18. 20:46
FOTÓ: Getty Images
Hillary, az elvesztett elnökség címmel írt könyvet Avar János újságíró az amerikai elnökválasztásról, Hillary Clinton páratlan életútjáról.

A kötet bemutatója november 21-én, hétfő délután 3 órától lesz Budapesten, az Örkény István Könyvesboltban (Szent István krt. 26.). A szerzővel Bombera Krisztina tévés újságíró beszélget.

Nem ússzuk meg eső nélkül a hétvégét

Publikálás dátuma
2016.11.18. 20:10
Illusztráció: Thinkstock
Szombaton keleten több órára kisüt a nap, máshol a felhők lesznek túlsúlyban, de napközben inkább csak nyugaton és északon a határhoz közel eső tájakon, estétől a Dunántúlon viszont egyre többfelé várható eső, zápor. Többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és Szeged környékén erős lökések kísérhetik a déli-délkeleti szelet. Hajnalban 2-10, délután 10-18 fokot mérhetünk. Kettősfronti hatás.

Vasárnap reggel még az Északi-középhegység és a főváros térségében, helyenként a Dunántúlon eshet, napközben azonban megszűnik a csapadék, egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 10 és 18 fok között alakul. 

Hétfőn száraz, alapvetően napos, továbbra is enyhe időre van kilátás. Hajnalban, reggel főként északkeleten, keleten képződhet pára, köd. Itt nem lesz jelentős a légmozgás, máshol többfelé szeles lesz az idő.

Kedden és szerdán a középső és nyugati országrészben szeles, de enyhe időre van kilátás több órás napsütéssel, míg keleten, északkeleten egyre inkább jellemzővé válhat a napközben is borongós, helyenként tartósan ködös idő. Itt a hőmérséklet is alacsonyabb lesz - írja az Időkép előrejelzésében.