Előfizetés

Pharaon külügyi segítséggel tárgyalt a Quaestor vezérével

Publikálás dátuma
2016.11.23. 13:19
Tarsoly Csaba a Quaestor-per nyári tárgyalásán FOTÓ: Tóth Gergő
A holnap megjelenő Magyar Narancs exkluzív interjút közöl Tarsoly Csabával, a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottjával. Tarsoly letartóztatása óta először szólalt meg nyilvánosan.

Tarsoly a Quaestor befektetéseiről beszélt, így került szóba a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrész, a Duna City.

Budapestnek ezzel a részével sokan akartak már kezdeni valamit az elmúlt évtizedekben -- így volt ezzel Quaestor-csoport is, mikor hozzájuk került a terület tulajdonjogának 50 százaléka. A soroksári Duna-ág mentén mintegy 33 hektáron 500 000 m² alapterületű ingatlanfejlesztés volt tervben. „Ezzel kapcsolatban jött egy kérés, hogy nincs Budapesten normális konferencia-központ. Ezért mi a Duna Citybe terveztünk egy 10 ezer fős központot szállodával  – mondta a lapnak Tarsoly. 

A Quaestor kormányzati segítséget is kapott a megvalósításhoz. Tarsoly állítása szerint egyenesen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma hajtott fel egy befektetőt a Quaestornak, hogy végre beindulhasson a projekt. „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.”

Ez a Pharaon ugyanaz a Pharaon, akit többek között pénzmosás és terrorizmus támogatásának gyanúja miatt évtizedek óta köröz az FBI. Ezt a Pharaont mutatta be a Külügyminisztérium Tarsoly Csabának, méghozzá a Quaestor bedőlése előtti hetekben.

További információkat itt talál!

Tizenegy néven keresik világszerte
Ghaith Pharaont tizenegy különböző néven, négy különböző születési dátummal és két különböző születési hellyel körözi az Egyesült Államok. A körözési káosznak köszönhetően könnyedén utazgatott Európa-szerte, a franciák, a spanyolok és a horvátok sem tudták azonosítani az FBI által kerestetett Pharaonnal.
A kaotikus helyzetet csak fokozta, hogy arab területeken meglehetősen gyakori név a Pharaon, amely magyarul fáraót jelent. Összehasonlításképpen a név hasonló, mint hazánkban a Király.
A lap forrásai az ujjnyomat kérdésére is választ adtak. Ghaith Pharaon schengeni vízumot kérő lapjához mellékelni kellett a férfi ujjnyomatát is. Ezt a mintát a magyar hatóságok összevetették az Interpol nyilvántartásával, ám egyik körözött személyével sem egyezett meg. Az FBI ugyanis a nemzetközi körözés kibocsátásához nem csatolta Pharaon ujjnyomatát, tehát nem küldte át az Interpolnak.
A BM végül többször is megkérte az amerikai­akat, hogy küldjék meg a kérdéses ujjnyomatot. Az először átküldött minták azonban használhatatlannak bizonyultak. Másodjára már összehasonlításra alkalmas ujjnyomat érkezett, amelyet össze lehetett vetni a vízumkérő lapon szereplővel. Ezek egyezőséget mutattak, így már semmi akadálya annak, hogy az Interpol listáján szereplő körözött személyt azonosítsák és azonnal elfogják, ha az ország területére lép.

Molnár Gyula: biztonság kell a nyugdíjasoknak

A kiszolgáltatottság helyett biztonságot, a szegénység helyett büszkeséget kell nyújtani a nyugdíjasoknak - mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke egy szerdai, az idősügyről rendezett budapesti konferencián.

A pártelnök a Friedrich Ebert Stiftung és a Táncsics Mihály Alapítvány által az új idősügyi stratégiáról és a fenntartható nyugdíjrendszerről rendezett konferenciáján arról beszélt, szeretnék bebizonyítani, hogy a szocialista párt politikájának egyik alappillére a 2,7 millió nyugdíjassal való aktív és intenzív foglalkozás.

Miközben a társadalom egyharmada nyugdíjas korú, a nyugdíjasellátásra, a nyugdíjas ügyekre csak minden tízedik forintot fordítja a társadalom, ebből az következik, hogy nem megfelelő, amit a nyugdíjakkal és a nyugdíjsokkal tesznek - jegyezte meg.

A pártelnök szerint újra kell építeni a fenntartható nyugdíjrendszert, és változtatni kell azon, hogy a nyugdíjemelés mértékét az inflációhoz kötik. Hozzátette: vissza kell térni a vegyes rendszerhez és azt kell használni, ami adott évben a nyugdíjasok számára kedvező.

Úgy vélte, növelni kell a nyugdíjak, a közgyógyellátás forrását, és rugalmas rendszerre kell áttérni, ahol ha valaki korábban el akar mennyi nyugdíjba, megtehesse. Jelezte: ennek a feltételeit pontosan kell rögzíteni. Mint mondta, az "urizáló politikával szemben" partnernek kell tekinteni a társadalmat és a civil szervezeteket és indokoltnak tartaná az idősügyi tanács visszaállítását.

A pártelnök visszataszítónak nevezte, hogy "állandóan felülvizsgálják" a jogosultságokat és kifejtette, úgy véli, ha valaki egyszer megszerezte a jogosultságot, "nem lehet állandóan vegzálni". Indokoltnak tartaná a szavai szerint megalázó szociális temetés megszüntetését és a kérdést inkább szociális segéllyel rendezné.

Kitért arra is, hogy a nyugdíjasok kérdését nemcsak szociális és egészségügyi oldalról vizsgálják, hanem szeretnének a nyugdíjasoknak megteremteni az "új típusú aktivitás lehetőségét" is.

Molnár Gyula szólt arról is, hogy a kormány az államadósságra hivatkozva - min fogalmazott "ellopott háromezer milliárd forintot a nyugdíjkasszából", és ezért a következő kormánynak foglalkoznia kell azzal, hogy a jelenlegi rezsim veszteseit kárpótolja. Mint mondta, lesz új kárpótlási törvény, ez pedig az Orbán-rendszer kárvallottjainak a kárpótlását fogja rendezni.

A konferencián előadást tartott volna Angelika Weikert (SPD), a bajor tartományi parlament képviselője is a németországi szegénység leküzdésének szempontjairól. A képviselő családi ok miatt lemondta előadását, ám azt eljuttatta a szervezőknek és azt Jan Niklas Engels, a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának vezetője olvasta fel.

Előadásában a képviselő arról írt, az Európai Unió megfogalmazása szerint azok a szegények, akik annyira kevés anyai, kulturális és szociális eszközzel rendelkeznek, hogy "kizáródnak" abból az életmódból, amit az országban, ahol élnek, minimumnak tekintenek.

Mint írta, Németországban a lakosság 6,7 százalékát fenyegeti a szegénység, főleg a 18 év alattiakat, a fiatal felnőtteket és a 65 év felettieket. A szegények egyharmada gyermekét egyedül nevelő szülő, és a "migrációs hátterű" lakosokat is jobban fenyegeti a szegénység. Jelezte: alacsony a mobilitás is az egyes társadalmi rétegek között, vagyis aki szegény, annak valószínűleg a gyermeke is szegénységben él majd.

A képviselő úgy vélte, a helyzet megoldásának a kulcsa a foglalkoztatottság, mert a munka teszi lehetővé a társadalmi életben részvételt, ugyanakkor - hívta fel a figyelmet - minél alacsonyabb a képzettség szintje, annál alacsonyabb a foglalkoztatottság és nagyobb a szegénység fenyegetettsége.

A szerdai konferencián előadások hangzanak el többek között a jövőbeni nyugdíjaspolitikáról, az élhető időskor feltételeiről, és a generációk közötti együttműködésről.

Fidesz: a szocialisták csak kihasználták és elszegényítették a nyugdíjasokat

A Fidesz közleményében felidézte, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt elvettek egyhavi nyugdíjat és hagyták elértéktelenedni is azt. Megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát, áfa-csökkentést is ígértek, aztán duplájára emelték az élelmiszerek áfáját. Emellett még havi 16 ezer forintos nyugdíjadót, vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak bevezetni - sorolták. 

Kiemelték: a polgári kormány megbecsüli az időseket; 2010 óta garantált a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, az inflációkövető nyugdíjemelés. 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, és a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a vásárlóerejük 8,6 százalékkal javult - ez több mint egy havi nyugdíj összege.

A Fidesz kitért arra is, hogy jövőre is garantálják a nyugdíjak értékének megőrzését. A keddi bérmegállapodásban foglalt jelentős béremelések lehetőséget adnak arra is, hogy a nyugdíjak is növekedjenek. A nyugdíjasok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, ingyenes tüzelőanyag-programmal és a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével is segítik. Mint írták, idén már olcsóbb a sertéshús, jövőre pedig a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája is csökken, amelyekkel a nyugdíjasok további több tízezer forintot spórolhatnak meg.

Úszó-háború - Gyárfás pert indít rágalmazás miatt

Publikálás dátuma
2016.11.23. 12:26
FOTÓ: Szalmás Péter
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az olimpiai bajnok Szabó József ellen, az általa irányított szervezet pedig a nyíltvízi úszók egykori szövetségi kapitánya, Németh Zsolt ellen indít pert rágalmazás miatt.

A MÚSZ szerdai közleménye szerint hitelrontásért perlik be Németh Zsoltot, amiért azt állította egy televíziós nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. "Állításával ellentétben az egyesületek kizárólag az eredményességi rangsor alapján kapják a támogatásokat, amelyekről a szerződést a szövetség akkor továbbítja a számukra, amikor a nekik járó források megérkeznek a szövetséghez az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ennek aláírása, folyósítása teljes mértékben független a mindenkori közgyűlés időpontjától" - derül ki a MÚSZ állásfoglalásából.

A közlemény szerint Gyárfás Tamás azért tesz jogi lépéseket Szabó Józseffel szemben, mert egy portálon "hamis állításokat" fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az elnök a múltban jutalékot vett fel a megkötött szponzori szerződések után. Gyárfás kijelentette: az olimpiai aranyérmes úszóval a nyilvánosság előtt nem kíván vitát folytatni, a bíróságon azonban kénytelen elégtételt kérni, hiszen "1993 óta soha, semmilyen formában nem vett fel jutalékot, fizetést, illetve költségtérítést a MÚSZ-tól, mint ahogy Szabó József többi, részben kegyeletsértő állításai is minden valóságalapot nélkülöznek".

Németh Zsolt és Szabó József is azzal összefüggésben szólalt meg, hogy egyre inkább elmérgesedett a helyzet a MÚSZ elnöksége és azon versenyzők között, akik a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vezetésével mielőbbi változásokat ösztönöznek a sportágban.