Előfizetés

A Fidesz újabb fogást keres a Jobbikon

A Fidesz-frakció támogatja, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén - a Belügyminisztérium részvételével - mielőbb kerüljön napirendre a Magyarországon működő paramilitáris szervezetek és "egyes szélsőséges parlamenti pártok" esetleges kapcsolatának átfogó vizsgálata - közölte Halász János, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet vezetője a közelmúltban gépkarabéllyal megölt egy rendőrt Bőnyben. Szerinte ez egy olyan jelenségre - egy "kiterjedt, veszélyes, szélsőséges, félkatonai szervezkedésre" - hívta fel a figyelmet, aminek a végére kell járni. Fel kell tárni, hogy van-e, és ha igen, milyen politikai, pénzügyi vagy bármilyen kapcsolat ilyen paramilitáris szervezetek és "egyes szélsőséges parlamenti pártok" között - mondta Halász János.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bevándorlásügyben hangsúlyozta: arra hívják fel a kormányt, hogy a következő időszakban is minden lehetséges eszközzel lépjen fel a kényszerbetelepítés ellen.
A politikus szerint a terrorveszély állandósult Európában, a kötelező kényszerbetelepítés terve ugyanakkor nem került le a napirendről, "Brüsszel továbbra is erőlteti". Három hét múlva lesz a következő EU-s csúcstalálkozó, amelyen várhatóan ismét tárgyalnak a témáról - közölte, fontosnak nevezve ezért, hogy a kormány minden eszközzel, határozottan, az eddigi álláspontját megerősítve fellépjen a kötelező kvóták ellen.

Csalódást okozó volt - folytatta Hidvéghi Balázs -, hogy az ellenzék nem támogatta a betelepítéssel kapcsolatos alkotmánymódosítást. Világossá vált, kire lehet és kire nem lehet számítani ezekben a kérdésekben - mondta, úgy fogalmazva, hogy a Jobbik, ugyanúgy, ahogy az MSZP és a DK, szembefordult a választóival. A kommunikációs igazgató jelezte egyúttal, várják az Alkotmánybíróság döntését arról, hogy a jelenlegi alaptörvényszöveg önmagában biztosítékot jelent-e a betelepítés ellen vagy sem.

A letelepedési kötvények okozta kárról szóló sajtóhírekre Halász János kérdésre úgy reagált: nem igaz, hogy kára lett volna a költségvetésnek, "az elmúlt három évben egyetlen fillért sem kellett kifizetni letelepedési kötvénnyel kapcsolatosan".

Párbeszéd: az szja mérséklésére van szükség

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője azt kéri, hogy a kormány ne a társasági nyereségadót csökkentse 9 százalékra az eddigi 19 és 10 százalékról, hanem a kis és közepes jövedelmek szja-kulcsát is.

Tordai Bence szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország 2017-től "világrekorder" lesz az alacsony társaságiadó-kulcsokban, mert a nagyvállatoknak csak az adóparadicsomokban kell az itteninél kevesebbet fizetniük. Eközben Magyarország a kis és közepes jövedelmekre kivetett, összességében 33,5 adóteherben is világelső - tette hozzá.

Megjegyezte: azt a problémát kellene megoldani, hogy a félmilliárd forint feletti profittal rendelkező cégek egy része most sem 19 százalékkal adózik, hanem csak hattal, de sok olyan óriáscég is van, amelyik "egy fillér adót nem fizet a magyar költségvetésbe".
Tordai Bence kijelentette, pártja egyetért a béremelés szükségességével, de azt nem a munkáltatói járulékok, hanem a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével érnék el. Megismételte korábbi javaslatukat, amelyik szerint nulla, 15 és 30 százalékos kulcsokat kellene bevezetni.

Egyúttal azt kérte, hogy a kis- és közepes vállalkozások esetében a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelését úgy ellentételezze az állam, hogy a bérköltség legfeljebb csak a járulékcsökkentéssel azonos mértékben nőjön.

Lezárták a Rákóczi hidat - Kiemelték a bombát

Kiemelték a vízből a Duna budapesti szakaszán két héttel ezelőtt talált világháborús bombát szerda délután, a Déli összekötő vasúti híd közelében. Feloldották a forgalomkorlátozást a Rákóczi hídon, újra a teljes vonalán jár a csepeli HÉV és az 1-es villamos is.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: az 500 kilogramm tömegű, GP-1000-es típusú amerikai bomba gyújtószerkezetét kiszerelték, a robbanótestet a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik és később megsemmisítik.  A lezárás a folyón érvényben marad, amíg a tűzszerészek befejezik munkájukat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán azt közölte: megnyitották a Rákóczi hidat, a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és a Petőfi híd között, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat és a Művészetek Palotája körüli kisebb forgalmú utakat. Az 1-es villamos és a csepeli, H7-es HÉV ismét a teljes vonalon közlekedik.  A MÁV honlapján azt írta: befejeződött a hatósági intézkedés, így újra elindulhatott a vonatforgalom Ferencváros és Kelenföld között. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan az esti, késő esti órákban áll helyre az érintett vasútvonalakon.

 A bombát először november 9-én próbálták meg kiemelni a vízből, akkor azonban a nagy sodrás, a megerősödött szél miatt nem tudtak olyan fix pontot rögzíteni, ahonnan a búvárok merülhettek volna, ezért felfüggesztették az intézkedést.