Emelkedik a polgármesterek fizetése - vagy mégsem?

Publikálás dátuma
2016.12.13. 15:23
Zugló önkormányzata. Illusztráció: Népszava
Az Országgyűlés kedden megemelte a települési polgármesterek díjazását. A képviselők nagy többséggel, 180 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el - házszabálytól eltéréssel - az önkormányzati törvény ezt tartalmazó módosítását a belügyminiszter kezdeményezésére, ami nem egészen az, aminek látszik.

A változtatás értelmében a településvezetők díjazását a most elfogadott javaslat kihirdetését követő hónaptól már nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják.

Egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 20 százaléka lesz, 1500 lakosig 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, a fölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lesz. A megyei önkormányzatok közgyűlési elnökei az államtitkári illetmény 90 százalékára válnak jogosulttá.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői összevont vitában emlékeztetett, a legkisebb települések vezetőinek fizetését ellenzéki kezdeményezésre növelték az államtitkári tiszteletdíj 20 százalékáról 30 százalékra, amivel az érintett polgármesterek díjazása mintegy 300 ezer forint lesz.

A polgármesteri fizetésemelés összességében évente mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, aminek nagy részét a központi költségvetésből fedezik, a támogatás megítélésénél figyelembe véve a települések egy lakosra jutó adóerő-képességet. A képviselők a módosítással azt is lehetővé tették, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármesterek lemondjanak tiszteletdíjukról, amire eddig nem volt lehetőségük, így kötelező díjazásukat csak az adózást követően ajánlhatták fel az önkormányzatnak.

Nem az, aminek látszik

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy valójában visszarendezés történik és nem komoly béremelés, hiszen a Fidesz-kormány 2014-ben különösen a kistelepülési polgármesterek fizetését drasztikusan visszanyeste, azóta küzdenek, hogy normális megélhetést biztosító pénzhez jussanak, mert a kis falvakban a polgármesterek alig kerestek valamivel többet, mint a közmunkások.

A Magyar Faluszövetség elnöke azt hangsúlyozta, a kistelepülések vezetői reménykednek abban, hogy ma valóban elfogadják a béremelési javaslatot a képviselők, s ezzel visszaadják a polgármesterek hitét, hogy végre méltányolják a közigazgatási hierarchia alján lévők utóbbi években tett erőfeszítéseit. Szabó Gellért hozzátette, a fizetések rendezése segíti a „termékeny béke” megteremtését. Ezzel arra utalt Szentkirály polgármestere, hogy az utóbbi hónapokban mind több jelenlegi vezető fogalmazta meg: ilyen feltételekkel nem folytatja a munkát és politikai elemzők véleménye szerint a bérek rendezése nélkül nehéz lett volna jelentkezőket találni 2019-ben az önkormányzati választások előtt.

Az első jel még májusban érkezett, hogy a polgármesterek több éves hiábavaló kérése mégis megértő fülekre találhat a Fidesz-ben. Boldog István képviselő, korábban a 800 fős Kétpó polgármestere, akkor beadott az önkormányzati törvényhez egy módosító javaslatot, ami a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések vezetőinek juttatásait rendezte volna. A mindenkori helyettes államtitkári illetményt alapul véve, annak 20 százaléka helyett például 30 százalékra emelte volna a polgármesteri fizetéseket, az 5 és 10 ezer lelkes nagyobb települések vezetői pedig az ő javaslata szerint az illetmény 60 százalékára lettek volna jogosultak.

Korábban írtuk: Lázár János kancelláriaminiszter december elején jelentette be, hogy a kormány teljesen új bértáblát kért a belügyminisztertől a polgármesterek fizetésének rendezésére, mert – tesszük hozzá - az eredetileg csak az 1500 fő alatti kistelepülések vezetőinek javadalmazását érintő ötpárti tárgyalásokon kiderült, hogy nagyobb a baj, mint gondolták. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy évi másfél milliárd forintba kerülhet az államnak a bérrendezés, továbbá, hogy a javaslat zárószavazását a házszabálytól való eltéréssel már ma megtartják. Az MSZP tegnap közleményben is megerősítette, hogy – bár nem tartja tökéletesnek a tervet – a kistelepülési vezetők érdekeire tekintettel megszavazza azt. 

Szerző
Frissítve: 2016.12.13. 16:16

Újabb önkormányzatoknál talált hiányosságokat az ÁSZ

Újabb öt, befektetési tevékenységben is érintett önkormányzat ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és többségüknél hiányosságokat talált - közölte a számvevőszék az internetes oldalán kedden.

Az ÁSZ Vecsés, Kazincbarcika, Dunakeszi, Újpest (a főváros IV. kerülete) és Győr ellenőrzését zárta le, a témában készült első hat jelentést december elsején sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. Warvasovszky Tihamér, a számvevőszék alelnöke akkor hangsúlyozta, hogy a befektetésekkel kapcsolatos döntések szabályszerűtlen előkészítése és végrehajtása következtében a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított az érintett önkormányzatoknál.

A számvevőszék - mint az aszhirportal.hu oldalon olvasható - a 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, társadalmi jelentőségükre tekintettel terjesztette ki a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is.

A számvevőszék a korábban lezárult és a most befejezett ellenőrzések során is a 2014 januárjától 2015. április 30-áig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát.

Megállapították, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működése összességében csak Győr esetében volt szabályszerű. Kazincbarcikán az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső kontrollrendszerben, ami veszélyeztette a befektetési döntések szabályszerűségét. Vecsés, Dunakeszi és Újpest esetében az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatoknál a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabálytalanságai a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését, elszámoltathatóságát nem támogatták - olvasható.

Dunakesziben a befektetésekkel kapcsolatos hatáskörök ellentmondásos szabályozása miatt nem volt biztosított a döntéshozó elszámoltathatósága. Vecsésen a befektetések előkészítése és a döntéshozatal során nem gondoskodtak a kockázatok mérsékléséről, valamint a kontrolltevékenységek nem megfelelő szabályozása és működtetése akadályozta a hibák megelőzését, feltárását. Ugyanennél az önkormányzatnál az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási, az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét - írták.

Az ÁSZ hasonló hiányosságot tárt fel Újpesten és Kazincbarcikán is, ahol a kötelezettségvállalási, az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási és az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét. Utóbbi önkormányzatnál nem elemezték a befektetési tevékenységgel összefüggő kockázatokat sem, ezáltal nem volt biztosított a felelős vagyongazdálkodás.

A vizsgálat szerint Dunakeszin és Újpesten a befektetési döntések előkészítésekor nem mérték fel a kockázatokat, nem tervezték meg, hogy hol és milyen beavatkozások szükségesek a káros következmények elkerülése érdekében, így nem tettek meg mindent a befektetett közvagyon biztonságos megőrzéséért. Győrben befektetési döntések előkészítésekor szintén nem mérték fel teljes körűen a kockázatokat, de ettől függetlenül a befektetésekkel kapcsolatos döntések végrehajtása szabályszerűen történt.

Kazincbarcikán nem végezték el a befektetett pénzügyi eszközök év végi értékelését. Ezzel megsértették a valódiság számviteli alapelvét, mivel a beszámolóban szereplő tételek értékelése nem felelt meg az előírt értékelési elveknek és eljárásoknak. Kazincbarcikán és Újpesten is hiányosság volt továbbá, hogy az egyes befektetések számviteli nyilvántartási értékének helytelen megállapítása, valamint a részletező nyilvántartás nem megfelelő vezetése következtében az önkormányzatok beszámolója nem mutatott valós képet a vagyonukról.

Újpest és Győr estében pozitív megállapítás volt, hogy az önkormányzatok a befektetési szolgáltató esetleges nem teljesítésére felkészülve, a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél elkülönített értékpapír-alszámla megnyitásáról gondoskodtak - állapította meg az ÁSZ.

Szerző

Politikai "komisszárok" pályáznak a sportszövetségekre

Az ellenzéki pártok az Országgyűlésben bírálták a sportszövetségekkel kapcsolatban tervezett változtatásokat. Schmuck Erzsébet (LMP) szerint visszaélésszerűen használják a kivételes eljárást a kormánypártiak, és emlékeztetett, hogy már többször felszólították a kormányt, hogy hívja vissza a sportszövetségektől a politikai komisszárokat. Az MSZP-s Burány Sándor szerint semmi sem indokolja, hogy ezt a törvényjavaslatot kivételes eljárásban, "kapkodva" fogadják el.

Az LMP-s képviselő a leginkább megbotránkoztatónak az állami vezetők szerepvállalásáról szóló módosítást nevezte. Hozzátette: az LMP már többször felszólította kormányt, hívja vissza a sportszövetségektől a politikai komisszárokat. Ő is az úszószövetség elnöki posztjával hozta összefüggésbe módosítást, szerinte az újabb lépés a mindent maga alá gyűrő állami önkény felé vezető úton, kártékony a magyar sportra. Hamisnak tartotta azt a hivatkozást, hogy a törvényjavaslattal az offshore cégek ellen akarnak fellépni. Szerinte az adóelkerülést támogatja a javaslat, nevetségesen alacsonyra, 10 százalékra viszik le az utólagos adózás kulcsot.

Burány Sándor azt mondta, hogy a törvényjavaslat eljárása azokra az esetekre való, amikor olyan horderejű dolog történik, amely az eddigi jogszabályi feltételek között nem oldható meg és a parlamentnek néhány napon belül reagálnia kell. Hozzátette: ilyen változás most nem történt, talán csak az, hogy Gyárfás Tamás lemondott az úszószövetség elnöki posztjáról. A mostani javaslattal az is lehetővé válik, hogy akár Orbán Viktor miniszterelnök is sportvezető legyen - közölte. Azt firtatta, valóban az-e a korszerű sportfinanszírozás, hogy az egyes szövetségek minél nagyobb embert próbálnak megszerezni. 

Szerző
Frissítve: 2016.12.13. 14:55