Előfizetés

A pokol legmélyebb bugyraiban

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2016.12.16. 06:47
A gyötrődés és a fájdalom festője volt
Kínzóak, fájdalmasak, lidércesek, ugyanakkor gyönyörűek Ország Lili képei. A pokol legmélyebb bugyraiba szállnak le az alkotásai, megjelenítve a festőjük és a mi szorongásainkat, rémeinket, leggyötrőbb belső vívódásainkat. A Magyar Nemzeti Galériában Árny a kövön címmel mától látható életmű kiállítás Kolozsváry Marianna kurátor munkáját is dicséri. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Sokkoló hatásúak már Ország Lili fiatalkori képei is. Rögtön a bejáratnál látható az Önarckép (Kislány fal előtt) című munkája, ami dermesztő. Egészen pöttömnyi fehér ruhás, rémült arcú kislány cövekel egy fölé magasodó, hatalmas, piros téglafal előtt. Szürke köveken áll, melyek a kép elejét uralják, rideg tégla és kő mindenütt, mintha ebből állna a világ. És ebben a hideg mesterkéltségben ott szorong ez a csöppség, itt kellene boldogulnia, magára hagyottan, ami nyilvánvaló lehetetlenség. Kiráz tőle a hideg, pedig fűtik a Magyar Nemzeti Galériát rendesen, de ezek a művek tényleg sokkolóak, megmutatják azt az eldurvult világot, amiben létezni kényszerülünk.

Tudható, hogy Ország Lilit családjával együtt gyerekkorában bevitték Ungváron a téglagyárba, amikor a zsidókat összegyűjtötték, és ott nyomorogtak, rettegtek étlen-szomjan. Aztán egy menlevél segítségével Kassánál sikerült leszállniuk a halálvonatról. Ekkor vált zsigeri élményévé Országnak a szorongás, ekkor égett bele a lelkébe a fal, mint börtön, ami útját állja, elzárja attól, amit akar, végletesen behatárolja a lehetőségeit, akár megtestesítőjévé válik a rémségeknek. A fal így fő vezérmotívummá lett, temérdek művön tér vissza. A kiállításon pedig felépítettek téglafalakat, és bizonyos alkotásokat ezeken helyeztek el.

Falak, falak és falak mindenütt, amit mi is számtalanszor érzünk. Behúzott nyakú férfi megy el csupasz téglafalú ház előtt magába gubózva, az Ember lámpafényben című festményen. Fátyolos nő áll láthatatlan arccal téglafal előtt, ugyanolyan szürke mozaikköveken, mint amelyeken a kislány állott. Ezek a szürke, undok kövek is többször visszatérnek, ilyeneken állnak a Cipők című festmény üres lábbelijei is, melyekről eszembe jutnak Pauer Gyula szobrász cipői, amiket a Dunába lőtt zsidók emlékére állított a parton. És hát a szorongás című kép fekete ruhás nő alakja is masszív téglafal előtt ül összeroskadva, és termetes, rút patkány szagolgatja a lábánál.

A gyötrődés és a fájdalom festője volt

A gyötrődés és a fájdalom festője volt

Lehetne még sorolni, hátborzongató, szürreális víziók, némiképp monomániásak, de egymás mellé helyezve őket éppen ettől sokszorozódik meg a hatásuk. Megyek egyiktől a másikig, és mind több szorítást érzek a gyomron tájékán, miközben azért azt is látom, hogy bármennyi borzadályos rútságot is ábrázolnak ezek a képek, mint műalkotások tulajdonképpen szépek, mert sűrűek, markánsak, izgalmas kompozíciójúak, és helyettünk mennek pokolra, segítenek valamelyest feldolgozni a feldolgozhatatlant.

Az ember azt hiszi, hogy esetleg már valamennyire hozzájuk edződik, már netán azt gondolom, hogy különösebb figyelem nélkül elsétálhatok valamelyik mellett, aztán hirtelen megint akad egy olyan, amelyik durr, behúz nekem egy képzeletbeli gyomrost. Lecövekelek az akasztott nő című kép előtt, ami 1956-ban készült. Sötét, de mégis csillagos éjszakában, lámpavasra húzott, gondosan vasalt, rózsaszín női ruha lengedez rajta, amibe oda lehet képzelni bárkit.

Korábbi kép a Kóró, ami csaknem olyan dacos magányossággal áll a tájban, mint Csontváry Magányos cédrusa. Csak az fenséges. Ez pedig összeaszottságában a pusztulás jelképe. Persze, hogy van temetőt ábrázoló kép is, meg olyan montázs, amelyen szanaszét hullva láthatók emberi testrészek. Lenyűgözőek a sajátos ikonok, melyek orosz és bulgáriai út ihletettségében is születtek, kapaszkodók igyekeznek lenni hithez, élethez, aranyló színük jóval biztatóbb az eddigieknél.

A legelképesztőbb most is a Labirintus című sorozat. Amikor krisztusi korban, 1980-ban először láttam, kijövet a kiállításról, egy ideig nem tudtam beszélni. Képzőművészeti alkotások ritkán váltanak ki ilyen elementáris hatást, tán leginkább a zene képes erre. De ez a labirintus sok képből álló sorozat, amihez még fel is építenek egy valóban labirintus jellegű, zegzugos teret, amiben félhomály van, csak az alkotásokra vetül fény. Ebben az ördögi labirintusban, mint valami veszélyes útvesztőben téblábol, kóvályog a látogató, és valahogy úgy érezheti magát, mint egy Kafka regény kiutat nem találó antihőse, aki végeérhetetlenül sivár hivatali folyosókon bolyongva nem leli önmagát. Ezek a szürkén kavargó, hömpölygő, örvényszerűen magukba vonzó képek, melyek így összegyűjtve egymás után, magunkkal szembesítenek bennünket, azzal, amit nem akarunk látni a tükörben, de mégiscsak ott van bennünk, és tudnunk kell róla, hogy némiképp kezelhessük.

Ország Lili megszenvedett helyettünk. Éppen hogy a tűrt kategóriába tartozott, élete zömét egy harminc négyzetméteres lakásban élve, ami műteremként is szolgált, hozott létre döbbenetes műveket. Olykor egyik depresszióból a másikba esett, de hát ezek is inspirációt jelentettek számára. Végre 1978-ban, már külföldi sikerek után is, Pozsgay Imre akkori kulturális miniszter segítségével, méltó, tágas, műteremlakást kap a Várban, az Úri utcában. Csak pár hónapig élvezheti. Évek óta elhanyagolt miómái bélelzáródást okoznak. Megműtik. Az operáció sikerül. Mégsem jön már ki a kórházból, mert tüdőgyulladást kap.

Nem az a típus volt, aki révbe ér. Ő a gyötrődés, a fájdalom festője volt. Bár ez a grandiózus tárlat, egyfajta révbe érés. Csak hát ő már nem láthatja, mert 52 évesen eltávozott közülünk.

Autizmus és D-vitaminhiány? - Összefüggést találtak

Publikálás dátuma
2016.12.15. 21:26
Illusztráció/Thinkstock
Ausztrál kutatók a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között találtak összefüggést. A kutatást John McGrath professzor, a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetének tudósa vezette, akinek munkáját Henning Tiemeier, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház tudósa segítette.

A tudósok a kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitaminszinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitaminszint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel - mondta el McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát. Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik. A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, amelyet állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban résztvevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

Új testőre van Matolcsy Györgynek

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2016.12.15. 21:10
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Anélkül, hogy bármilyen érdemi munkát végzett volna, már meg is szűnt a 140 millióból alakult Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft., a jegybank érdekeltségében lévő egyik biztonsági cég. Hétfőn a Parlamentben a nyilvánosság is láthatta Matolcsy György kalandos múltú új főtestőrét, amint az újságírókat taszigálta.

Egy évet sem ért meg az MNB Biztonsági Szolgáltatások Zrt. által alapított Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft. Az anyacéget a jegybank hozta létre 200 milliós alaptőkével. Ők létesítették a most végelszámolással eltűnő kft-t, 140 millió forintból. Hivatalosan semmit nem csinált a cég, melynek összesen két alkalmazottja volt.

A Népszava információja szerint a ma is aktív kormányőr rendőrtiszt, Marosán Attila által vezetett, egyszemélyes igazgatósággal, évi kétmilliárdból működő MNBB Zrt. azért hozta létre leányvállalatát, hogy annak legyen feladata a bankelnök, annak lakása, illetve az alelnökök közvetlen védelme. Valójában – tudomásunk szerint - ezt, amint fényképek is tanúsítják, Marosánék végezték.

Hogy a 140 milliós vállalattal kapcsolatban az elmúlt évben mi történt, annak a cégnyilvántartásban nincsen nyoma, csak annyi, hogy a Qualitas csaknem ötmilliós mínusszal zárt. Egyéves születésnapját sem érhette meg, mert közben elrendelték végelszámolását.

A banki cég tanácsadójaként dolgozhatott korábban Orbán Viktor korábbi testőre – bár ezzel kapcsolatban a jegybank és az MNBB Zrt. is visszautasította kérdéseinket. Ez a bizonyos Holló Attila Csaba lett most az MNB puccsszerűen leváltott bankbiztonsági szolgálatának feje. Holló, a Köztársasági Őrezredtől való távozása után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál lett biztonsági igazgató. Onnan azután kellett hirtelen mennie, amikor egy azóta is szigorúan titkos minősítésű büntetőeljárás részeként bilincsben vitték el Péceli Edit főtanácsadót, az elhunyt Szalai Annamária elnök egykori bizalmasát. Péceli korábban többször célzott arra munkatársai előtt – erről a Népszava akkoriban be is számolt -, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat embereként került a médiahatósághoz és Holló munkatársa volt.

Holló Attila Csaba testőrként a nyilvánosság előtt hétfőn jelent meg először, amikor a Matolcsyt kérdezni szándékozó újságírókat taszigálta el a jegybankelnök mellől – bordó steppelt kabátban, sállal látható a tévéfelvételeken -, illetve vezette őt a menekülési útvonal felé a riporterek elől.

A jegybank történetében még sohasem fordult elő, hogy a bankbiztonságért felelős vezető – akinek nevében a feladata - az elnök testőreként lépett volna fel, ráadásul újságírókkal szemben.

Komplett MNB-titkosszolgálat
Az MNB-nél kötött ki Göbölös László, az AH előző főigazgatója, Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója, aki a romagyilkosságok eltussolásával kapcsolatosan gyanúba keveredett. Az MNB-t szolgálja Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképző tisztje is.
Hatalomtechnikailag teljesen érthető Matolcsy részéről, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben – írja az Index.
A Népszava forrásai szerint a jegybankelnök azért igazolt befolyásos, és széles informátori körrel rendelkező tábornokokat és főtiszteket, hogy minden hírforrást igyekezzen elzárni a nyilvánosság elől. Másfelől arra számít, hogy a meglehetősen zárt kormányzati körökből is sikerüljön elsőként értesülnie a várható döntésekről.
Az MNBB korábban 112 darab pisztolyt és 200 ezer lőszert is vásárolt.