Putyin már Trumpra vár

Publikálás dátuma
2016.12.31 06:33
Moszkva tagadja a hekkervádakat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MORRIS MACMATZEN
Oroszország Vlagyimir Putyin államfő közlése szerint egyelőre nem utasít ki az államból egyetlen amerikai diplomatát sem azt követően, hogy csütörtökön este Barack Obama elnök bejelentette 35 orosz diplomata kiutasítását az amerikai demokraták elleni hekkertámadások miatt.

Bár Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap azt közölte, hogy hazája 35 amerikai diplomatát utasít ki, válaszként az amerikai lépésre, nem sokkal később azonban Putyin elnök világossá tette, hogy nem utasítanak ki egyetlen diplomatát sem. Utalt arra, ez gesztus a január 20-án beiktatandó amerikai elnök, Donald Trump számára, s nem akarnak gondot okozni az Oroszországban lévő amerikai diplomaták számára.

Putyin más ellenlépéseket sem támogat. Ugyan röviddel az amerikai lépés bejelentése után Moszkva azt közölte, bezárnak egy moszkvai iskolát, ahol az amerikai, brit és kanadai követségek személyzetének gyerekei tanulnak, illetve az amerikai követség üdülőjére is lakatot tesznek, az orosz elnök azt közölte, ez sem szerepel napirenden. „Oroszország nem tiltja meg a diplomaták családjai és gyermekei számára, hogy ne kereshessék fel az üdülőhelyeket az újévi ünnepségek alkalmával. S ezenfelül minden az országba akkreditált diplomata gyermekét meghívta a Kremlbe, hogy vegyenek részt az ünnepségeken.

Az orosz elnök hozzátette azt is, mindezektől függetlenül hazája fenntartja magának a jogot ellenlépések megtételére, de a következő lépéseket már „Donald Trump” elnök politikája alapján teszik meg.

Szergej Lavrov külügyminiszter szóvivője, Anna Zaharova szokatlanul éles hangnemben bírálta Washingtont. Facebook oldalán a következőket írta Barack Obama kormányzatáról: „Ez nem kormány. Ez külpolitikai lúzerek rosszindulatú és korlátolt csoportja”. Zaharova szerint Obama nyolc év után sem tudta elegánsan lezárni elnökségét, ehelyett szégyenfoltot hagy maga után.

Moszkvának nem érdemes kemény válaszlépéseket tenni, mert három hét múlva Donald Trump ülhet az elnöki székbe, aki elődjénél jóval oroszbarátabb külpolitikát folytathat, erre utal például, hogy azt a Rex Tillersont jelölte külügyminiszternek, aki kiváló kapcsolatokat ápol az orosz vezetéssel. Trump több ízben is az oroszok megbüntetése ellen foglalt állást, szerdán úgy fogalmazott, nem kell firtatni az ügyet, senki sem tudja pontosan, mi is történt. A leendő elnök bejelentette, jövő héten találkozni kíván az amerikai titkosszolgálatokkal. Trump elvben vissza is vonhatja a döntést. E terveiről egyelőre nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy „fontosabb” dolgokkal foglalkoznak majd. Ugyanakkor a republikánusok közül sokan nem értenek egyet a leendő elnök oroszbarát megnyilvánulásaival. Paul Ryan, a képviselőház elnöke közölte, Oroszország érdekei nem közösek Amerikáéval. Keményebb szankciókat követelt John McCain és Lindsey Graham republikánus szenátorok.

Obama a 35 orosz diplomata kiutasításával és büntetőintézkedések elfogadásával torolta meg az állítólagos orosz hekkertámadásokat, amelyekkel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megállapításai szerint tudatosan próbálták meg befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredményét Donald Trump javára.

Barack Obama intézkedései elsősorban az orosz katonai hírszerzést, a Felderítő Főcsoportfőnökséget, a GRU-t, valamint a KGB utódának nevezett Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, az FSZB-t érintették. Washington szerint ugyanis e két szervezet áll az internetes akciók mögött. A 35 kiutasított diplomata 72 órát kapott arra, hogy elhagyja New York-i, illetve San Francisco-i állomáshelyét. Két titkosszolgálati célokra használt orosz objektumot Marylandben és New Yorkban Moszkva költségére zárnak be. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) jelentést készít az orosz kibertevékenységről a Kongresszus tagjai számára.

Szerző

"Nem erre szerződtünk" - a Microsoft dolgozói petícióban kérik, ne kelljen fegyvert fejleszteniük

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:18
Illusztráció
Fotó: DPA/AFP/ Gambarini Mauricio
A Microsoftnak péntekig 94 munkatársa írta alá a petíciót, melyben arra kérik a céget: álljon el egy az amerikai hadsereggel kötött 480 millió dolláros szerződéstől, és mindenfajta hadiipari fejlesztéstől - írja a Reuters.
Tavaly novemberben nyert tendert a cég, ekkor azt vállalta el, hogy legalább 2500 működő "kiterjesztett valóság headsetet" szállít le a katonáknak. Ezeket csatatéren és kiképzésen egyaránt használnák, növelve így a katonák "halálosságát, mobilitását és szituációs éberségét".
"Nem fegyverek fejlesztésére szerződtünk, és követeljük a beleszólást abba, hogy hogyan használják fel a munkánkat"
- olvasható a dolgozók tiltakozásul megfogalmazott, a Twitteren közzétett levelében. Azt kérik a vállalattól, hogy dolgozzon ki egy nyilvános irányelvet arra nézve, hogy hol lehet alkalmazni a technológiáját.
A Microsoft közleményben úgy kommentálta a kezdeményezést: mindig örül, ha visszajelzést kap munkatársaitól. Emellett viszont elkötelezett a hadsereg segítésében. Az amerikai hadsereg egyáltalán nem reagált a hírre.

A pilóták hibájából ütközhetett hegynek a tavaly lezuhant iráni utasszállító

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:26
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARWAN NAAMANI
Hibázott továbbá a meteorológiai szolgálat, a légitársaság, de még a repülőgép gyártója is.
Az előzetes jelentés alapján főként a pilóták által elkövetett hibák vezettek az Iran Aseman légitársaság ATR 72-es repülőgépének tavaly téli katasztrófához - írja az airportal.hu. Az Iran Aseman gépének becsapódását a 60 utas és 6 fős személyzet közül senki sem élte túl.
Az első hibát a célállomáshoz közeledve, a süllyedés megkezdésekor követték el: túl mélyre ereszkedtek.
Már a repülőtér megközelítését sem lett volna szabad megkezdeniük, mivel az időjárási viszonyok rosszabbak voltak az engedélyezett üzemelési minimumoknál.
A repülőgép eközben felhőbe került, ahol jegesedés jelentkezett, ám a jégtelenítő berendezéseket mindössze néhány percig üzemeltették. Ehelyett igyekeztek kirepülni a felhőből, ezért még alacsonyabbra süllyedtek. A hegyek feletti légmozgás pedig már túl soknak bizonyult.
A dokumentum több kritikát is megfogalmaz a meteorológiai szolgálat működéséről és a légitársaság képzési gyakorlatáról is. A meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hegyek felett várható hullámjelenségről. A légitársaság kiképzési anyaga pedig nem tette lehetővé a kialakult időjárási helyzet felismerését. A repülőgépet gyártó ATR által kiadott kézikönyvben – amelytől a légitársaság által kidolgozott eljárás ráadásul el is tért – szintén nem volt egyértelmű, hogy a kialakult vészhelyzet hogyan hárítható el.
Frissítve: 2019.02.23 18:27