Még bizakodik az MSZP

Publikálás dátuma
2017.01.09. 06:01
Október 2-án a Parlament előtt a Párbeszéd hívta tárgyalásra a demokratikus pártokat. A képen Karácsony Gergely FOTÓ: MTI
Néhány napon belül ismét asztalhoz ülnek a demokratikus ellenzék pártjai, hogy az előválasztásról egyeztessenek - értesült a Népszava. Forrásaink szerint a résztvevők közül néhánynak fogy a türelme. Vannak, akik úgy gondolják, ha az előválasztás részleteiben nincs egyetértés, más megoldást kell választani.

Nem lehet sokáig húzni az időt – figyelmeztettek ellenzéki politikusok az előválasztás kapcsán. A Népszava úgy értesült, néhány napon belül folytatódik az egyeztetés, amelyen a parlamenti erők közül az MSZP, a DK, a Párbeszéd vesz részt, illetve ott lesz a MoMa delegáltja is. Bár a szocialisták több mint egy hónapja elkészítették saját koncepciójukat, amit a tárgyalópartnereknek is elküldtek, érdemben máig nem született róla döntés.

A vita nem az MSZP javaslatáról szól, hanem arról, lehessen-e interneten is lebonyolítani az előválasztást. A kisebb pártok ezt támogatják, pénteken Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a civilekkel közösen mutatta be azt az online előválasztási rendszert, amit ősszel már élesben szeretnének működtetni. A digitális előválasztást viszont a szocialisták, illetve a DK nem tartja jónak, részben azért, mert a Fidesz meghekkelheti, és abban sem biztosak, hogy tényleg teljes anonimitást biztosít a résztvevőknek. A két ellenzéki párt állítólag érti, hogy a kisebbek számára ez jó megoldás, hiszen aktivisták sem kellenek a lebonyolításhoz. Ám az MSZP-sek arra figyelmeztetnek, a parlamenti választáson személyesen kell részt venni, ezért a demokratikus ellenzék majdani közös jelöltjét sem lenne szabad más módszerrel kiválasztani.

Október 2-án a Parlament előtt a Párbeszéd hívta tárgyalásra a demokratikus pártokat. A képen Karácsony Gergely FOTÓ: MTI

Október 2-án a Parlament előtt a Párbeszéd hívta tárgyalásra a demokratikus pártokat. A képen Karácsony Gergely FOTÓ: MTI

Forrásaink szerint a szocialisták bíznak abban, hogy a tétlenkedés ellenére lesz előválasztás, ha mégsem, akkor más módszert választanak. Azt ugyanis nem akarják megvárni, amíg a jelenleginél is erősebb lesz az Orbánékat magasztaló kormánypropaganda. Annál is inkább, mert borítékolják, hogy 2014-hez hasonlóan a következő választáson sem lesznek egyenlő feltételei a kormánypártoknak, illetve az ellenzéknek.

Ha a baloldali ellenzék pártjai módszertani vitáikkal szórakoztatják a szimpatizánsaikat, nem arról beszélnek, milyen kormányt akarnak, ki az a néhány ezer ember, aki képes lesz újraépíteni a köztársaságot, bajban lesznek. A változást akarókat nem az előválasztási módszertan, hanem a győzelem forgatókönyve érdekli – intették erre mostanában többen az egyeztetések résztvevőit. Arra is figyelmeztettek, bárhogyan választják ki végül a közös ellenzéki képviselőjelölteket, siessenek, hogy azután elkészíthessék a köztársaság újraépítésének programját. Megüzenték, ha 2018-ban győz a baloldal, mindenkinek jut feladat. Ám, ha a pártok csak a saját rövidtávú érdekeik szerint cselekszenek, akkor baj lesz.

Megírtuk, az MSZP javaslata értelmében a kisebb pártokkal, civil szervezetekkel, szakszervezetekkel tervezett tárgyalássorozat végén mind a 106 egyéni választókerületben tartanának előválasztást, ahol az indulóknak és az előválasztáson voksolni kívánó, közélet iránt érdeklődőknek is közös értéknyilatkozat aláírásával kellene rögzíteniük, hogy egyetértenek olyan alapelvekben, mint a demokrácia, az alkotmányos alapelvek vagy az egyenlőség és az igazságosság. Az, hogy minden körzetben tartanának előválasztást, egyben azt is jelenti, hogy valamennyi jelöltnek meg kellene méretnie magát, azoknak is, akik egyéni győzelmet arattak a 2014-es választáson. Ahhoz, hogy egyáltalán jelölt lehessen valaki, 500 ajánlást kellene összegyűjtenie. A legolcsóbb megoldás az lenne, ha pártirodákban történne az előválasztási voksolás, de a szocialisták bármilyen más megoldásra is nyitottak. Állítólag utóbbival néhány hetet még várnak.

Ha nem tud nyugvópontra jutni a szövetségeseivel, járja a maga útját, mert ezzel a teszetoszasággal még a parlamentből is kieshet – üzente pártjának a Magyar Nemzetben Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő szerint pártjának ahelyett, hogy „százalékokat pakolgat képzeletbeli kockás papírra”, inkább önmagában kellene megerősödnie, és esélyei tudatában kellene később koalíciós partnereket keresni, mert így semmire sem jut.

Az már valószínű, hogy több demokratikus ellenzéki lista is lehet majd a következő parlamenti választáson. Az LMP továbbra is mereven elzárkózik az együttműködéstől, mert sem az MSZP-t sem a DK-t nem tartják alkalmasnak a kormányváltásra. Az ökopárt szerint az előválasztás nem olyan népszerű, ahogy többen állítják, a közös lista pedig nem megfelelő megoldás. Önálló listát állítanak, nem közösködnek az MSZP-vel és a DK-val, így sokkal több szavazatot tudnak szerezni - közölte néhány hete lapunkkal az Együtt elnöke. Szigetvári Viktornak az ellen nincs kifogása, hogy részt vegyenek egy esetleges előválasztáson és a helyben győztes ellenében - ha az nem az ő politikusuk - ne indítsanak saját jelöltet, ám az önálló listához ragaszkodik.

Október 2-án, a kvótanépszavazás napján a Párbeszéd dobta be az előválasztás ötletét. Akkor, a Kossuth téri demonstrációjukon hívták tárgyalóasztalhoz a demokratikus ellenzék pártjait. Karácsony Gergely társelnök azzal érvelt, a 2014 előtti együttműködés hibáiból tanulva legközelebb nem szabad zárt ajtók mögött, a választókat megkerülve meghozni a döntéseket, mert ezt a polgárok nem honorálják.

Szerző

Jégbe fagyott egy hattyú a Tisza-tavon (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.08. 22:30

Jégbe fagyott egy hattyú a Tisza-tavon Tiszafüred és Poroszló között. A madarat a Hortobágyi Madárkórház önkéntes segítője mentette ki a jégről.  Az MTI Fotósa, Czeglédi Zsolt megörökítette a bajba jutott állat mentését.Szerző

Jégbe fagyott egy hattyú a Tisza-tavon (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.08. 22:30

Jégbe fagyott egy hattyú a Tisza-tavon Tiszafüred és Poroszló között. A madarat a Hortobágyi Madárkórház önkéntes segítője mentette ki a jégről.  Az MTI Fotósa, Czeglédi Zsolt megörökítette a bajba jutott állat mentését.Szerző