Előfizetés

A kis cégeknek alig jut az adócsökkentésből

Az Európai Unió legkisebb társasági adókulcsa Magyarországé, ám még a gazdasági elemzők is találgatják, mi célja a kormánynak a 19, illetve 10 százalékról egységesen 9 százalékra mérsékelt adófajtával. 

A versenyképesség növelése mindenre ráhúzható frázisa mellett befektetők csábítása is közrejátszhatott, például a Brexit előtt álló Nagy-Britanniából. A napi.hu összegzése szerint, viszont az adómérték a befektetési döntésekben csupán a 9-10. szempont, amit megelőz a jogrendszer stabilitása, az igazságszolgáltatás integritása, a korrupció mértéke. Ezekben viszont nem állunk túl jól.

A kvázi adóparadicsomi állapotot előidézése 150-170 milliárd forintba kerül, ennyi adómegtakarítás marad ugyanis a cégeknél. Egy jegybanki elemzés alapján valójában az a mintegy 800 vállalat jár jól, amelyek árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. A költségvetési bevételből idén már hiányzó pénzből is ők kapják a legtöbbet. Az 500 milliósok csoportjába 350 nagyvállalat, 290 középvállalat, 80 kisvállalat és 30 mikrovállalat tartozik. A csoportnál maradó 130-150 milliárd forint társasági adóból a nagyvállalatok 70 százalékkal részesednek, 14 százalékát viszik a középvállalatok, és a maradékon pedig a kis és mikrovállaltok osztoznak. A korábban felső kulccsal adózó társaságok nemzetgazdasági szerepe minden tekintetben meghatározó, ugyanis a hozzáadott érték 30 százalékát, a kibocsátás 40 százalékát, az összes export szintén 40 százalékát adták, a beruházások 21 százalékát tudhatták magukénak és a foglalkoztatottak 9 százaléka dolgozott náluk és a nemzetgazdasági szintű összes bérköltség 17 százalékát fizették ezek a vállalkozások.

Mintegy 310 ezer vállalkozás számára mindössze egy százalékos adóelőnyt jelent a 10-ről 9 százalékra csökkentett a társasági adó, ennek megfelelően a rájuk jutó "megtakarítás" is kisebb, mindössze 20-23 milliárd forint.

Református templom felújítására gyűjtenek

Debrecen önkormányzata, a helyi egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 21-én a Kölcsey Központban rendezi meg a város hagyományos bálját, amelynek bevételéből az idén a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítását támogatják – jelentették be a szervezők.

Papp László polgármester kiemelte: a város története az elmúlt évszázadokban összeforrt a reformációval, Debrecen „sokat kapott a református egyháztól”, s a reformáció kezdetének 500. évfordulója jó alkalom arra, hogy templomfelújítással mutassák ki hálájukat a város polgárai.

A városi bál bevételét és a jótékonysági felajánlásokat az önkormányzat költségvetéséből egészítik ki, hogy az idén elkészülhessen a templom mintegy százmillió forintba kerülő, az 1914-es eredeti állapotnak megfelelő rekonstrukciója. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egyebek mellett arról beszélt, hogy a főépület 1912-re készült el, az Árpád téri templomot 1914 elején adták át, s mindkét épület jól példázta azt a prosperitást, amely 1867 és 1914 között jellemezte Debrecent és egész Magyarországot.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szimbolikusnak nevezte a templom helyreállításának ügyét. A templom felépítése ugyanis része volt annak az 1909-től 1917-ig tartó folyamatnak, amellyel annak idején a reformáció létrejöttének 400. évfordulóját ünnepelték meg.

Jótékony gyermekmenük

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:18
FORRÁS: RONALD MCDONALD GYERMEKSEGÉLY ALAPÍTVÁNY
Január elsejétől azok, akik HappyMeal menüt vásárolnak bármely hazai McDonald’s étteremben minden menü árából öt forintot a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány javára ajánlanak fel.

Az alapítvány egy világméretű kezdeményezés, amelynek hazai szervezetét 1994-ben hozták létre. A világszerte fenntartott 359 Ronald ház azoknak a családoknak biztosít térítésmentesen otthont a kórházak közelében, akiknek beteg gyermeke elhúzódó, a lakóhelytől távol eső orvosi kezelésre szorul.

1999 óta Budapesten, 2004 óta pedig már Miskolcon is működik Ronald ház. Az alapítvány 2016 januárjában létrehozta az első Ronald-szobákat Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinika területén. Ezek a házak és szobák Magyarországon eddig csaknem 9000 beteg gyermeknek és családjuknak segítettek a betegség nehéz időszakaiban.

„A tavalyi évben hatalmas mérföldkövet jelentett, hogy januárban megnyílhattak az első Ronald Szobák a pécsi Gyermekklinika épületében, őszre pedig felújíthattuk a budapesti házat. Reméljük,hogy az új támogatási lehetőség révén érkező adomány még több fejlesztést tesz majd lehetővé, amellyel még több beteg gyermek és szüleik találhatnak nálunk otthonra, illetve olyan környezetet teremthetünk a házakban és a kórházakon belül, ahol a szülők megpihenhetnek, feltöltődhetnek, a kicsik pedig megfeledkezhetnek betegségükről és az orvosi kezelésekről – mondta Konyári Andrea a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány operatív igazgatója.

Az alapítvány munkáját a McDonald’s és más vállalatok, vállalkozók és magánszemélyek nagylelkű adományai teszik lehetővé.