Előfizetés

Németh Szilárd volt a téma Brüsszelben is

Határozott fellépésre sürgették zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselők az Európai Bizottságot "a magyarországi civil társadalom megfélemlítését célzó kormányzati törekvésekkel szemben" - közölte pénteken Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Jávor Benedek arról számolt be az MTI brüsszeli irodájához is eljutott közleményében, hogy képviselőtársaival levelet küldtek Frans Timmermansnak, a brüsszeli testület első alelnökének, amelyben hangsúlyozták: "az egyértelmű európai kiállás meg tudná akadályozni, hogy az uniós értékekkel szembehelyezkedő ügynöktörvény-javaslat a magyar parlament elé kerüljön".

Mint írták, a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről tervezett törvényjavaslat "nyilvánvalóan megfélemlítő célzatú", az "egy hosszabb, a sajtó és a társadalom összes politikakontrolláló mechanizmusát kiiktatni igyekvő kormányzati akciósorozat része, és tovább rontja az amúgy is leépülőben lévő magyarországi demokrácia minőségét".

"Most, hogy Lengyelország személyében hű követője akadt a demokráciakorlátozó Orbán-modellnek, a magyar kormányzat pedig az érdemi visszhang nélkül maradt korábbi próbálkozásokon fölbátorodva egyre újabb uniós normasértéseket ránt elő a kalapból, eljött az ideje a határozott cselekvésnek" - emelték ki a levelet aláíró EP-képviselők, haladéktalan fellépést sürgetve annak érdekében, hogy "sikerüljön megelőzni a civil társadalom kormányzati zaklatását - nemcsak Magyarországon, hanem lehetőség szerint a hasonló intézkedéseket fontolgató többi tagállamban is".

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". "Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" Donald Trump amerikai elnökké választásával - mondta.

Vízórák ezrei fagytak el országszerte

Publikálás dátuma
2017.01.13. 16:31

A hideg miatt több mint 2300 vízóra fagyott el az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási területén, Békés és Csongrád megyékben, valamint Bács-Kiskun megye kiskunmajsai járásában. Becslések szerint az esetek kétharmadában nem állandóan lakott ingatlanokban, nyaralókban keletkezett a kár. 

A fő gondot az okozza, hogy a vízmérő aknák nem zárnak megfelelően, a fedlap nyílásain befúj a szél, ami lehűti az aknában a levegőt. A probléma az idő enyhülésével nem oldódik meg, sok érintett ingatlanban ugyanis nincs vízfogyasztás, és a tulajdonosok nem győződtek meg arról, érte-e őket fagykár. Épp ezért a szolgáltató arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a felesleges vízelfolyások megakadályozása érdekében mihamarabb győződjenek meg arról, történt-e fagykár a nyaralókban, nem használt ingatlanokban. Az elfagyás ellen leginkább lehet úgy védekezni, hogy valamilyen hőszigetelő anyaggal letakarják a vízóraakna tetejét. A vízmérőcsere díját - 15 600 forintot - utólag kiszámlázzák a fogyasztóknak.

Iványi Gábor: visszafelé halad az ország

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.01.13. 16:26
FOTÓ: Népszava
Annak ellenére, hogy az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség továbbra is fenyegetett helyzetben van, nem adják fel küldetésüket, a nehézségekkel dacolva folytatják a legelesettebbek megsegítését. Iványi reméli, hogy legalább a kiegyezés 150., valamint a reformáció 500. évfordulójára tekintettel idén felülkerekedik valamiféle józan felismerés a társadalomban arról, hogy abban az irányban, amerre az ország az utóbbi években fordult, nincs megújulás.

A pénzügyi nehézségek ellenére rendületlenül folytatja a hajléktalan-, menekült, család- és idősellátást, a rászoruló családokat támogató Hétköznapi Hősök Programot és az egy évtizede útjára indított Tanulással és Sporttal a Hajléktalanság Ellen akciót az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Iványi Gábor lelkész, az Oltalom és a MET elnöke a tavalyi év tevékenységeiről, valamint a szervezetek előtt álló kihívásokról tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: már lassan harminc éve végeznek szolgálatot a legelesettebbek között, az utóbbi években viszont különösen nagy teher nehezedik rájuk. Mint fogalmazott, az Oltalom és a MET nem tartozik "a kormány által kedvelt és támogatott" szervezetek közé - ennek a mindennapokban is megérzik a hatását.

Intézményeik - éjszakai szállók, népkonyha, nappali melegedő, menekültszálló, férfi és női átmeneti szálló, speciális hajléktalan-ellátás, Családok Átmeneti Otthona, Oltalom Kórház, Fűtött utca, iskola, öt idősotthon - éves szinten több mint egymilliárd forint bevételkieséssel küszködnek. "Főiskolánk évek óta nem kapott állami ösztöndíjas helyeket, ez legalább 250 millió forintos bevételkiesést jelentett. A Főváros 2010-ben egyoldalúan felmondta a szerződéses együttműködést az Oltalommal, ez évente 50 millió forint kiesést jelent" - mondta Iványi. Hozzátette: azzal, hogy a 2011-es új egyházügyi törvény által alkotmánysértő módon elvették az egyházi státuszt a MET-től, az egyszázalékos adófelajánlásoktól is elestek.

A MET egyházi státusza változatlanul rendezetlen, annak ellenére is, hogy minden megszabott feltételnek megfelelnek. Ráadásul hazai és nemzetközi bíróságok is a MET javára döntöttek az ügyben. "Reméljük, hogy idén, a reformáció és a kiegyezés évfordulójának évében a kormány végre a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság döntésével összhangban kegyeskedik visszaadni egyházi státuszunkat. A MET nem néhány éve alakult, 1981-ben, egy elég nehéz időszakban ismerték el egyházként. Elképesztő, hogy épp a rendszerváltó Fidesz csavarja ki a kezünkből ezt a jogot" - fogalmazott Iványi.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

Külön érdekessége az ügynek, hogy bár az állam a MET 2014. december 31-ig keletkezett kárigényét elismerte és bizonyos összegeket kifizetett, az adófelajánlásokhoz szükséges technikai számot nem adták vissza, így akik továbbra is a MET-nek adnák adójuk egy százalékát, a NAV-tól olyan értesítést kapnak, hogy nem megfelelő alanyt jelöltek meg. Azóta elismerték a 2015-re vonatkozó követelést is, de vonakodnak kifizetni. Technikai szám pedig továbbra sincs. Iványi szerint ez méltatlan játék a hatalom részéről, amivel súlyos nehézségek közé sodorják az egyház által az elmúlt negyedszázadban példásan ellátott, államtól átvállalt szociális és oktatási feladatok elvégzését.

Iványi emlékeztetett: újévi beszédében Áder János köztársasági elnök is beszélt a kiegyezés évének jelentőségéről. "Mi egyelőre nem látunk kiegyezési ajánlatot a kormány részéről. Ha méltóképp meg akarják ünnepelni, talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy egy állandó, már-már háborús feszültség fenntartása, újabb és újabb ellenségek keresése idejétmúlt dolog. Hol a sajtó az ellenség, hol a tanárok, egyes egyházak, most a civil szervezetek. Pedig nem ezekben a körökben keresendők azok, akik Magyarország hangulatát zaklatottá, problematikussá teszik. A magyar embereknek nincs szükségük ezekre a belső harcokra. Békességre volna szükségük, csak abban tudna igazán jól működni, fejlődni az ország" - mondta a MET elnöke.

Felidézte, hogy amikor a 70-es években megalapították a Szegényeket Támogató Alapot, tökéletesen látható volt, mit jelentett civilnek lenni egy olyan társadalmi berendezkedésben, amely arra törekszik, hogy ne legyen kontroll, ne hangozzanak el más vélemények. "Mély fájdalom, hogy indulóban vagyunk visszafelé. Pedig ebből már egyszer kijöttünk. Ne menjünk vissza a rendszerváltás előtti időkbe. Ezek már rég lejárt történetek, amelyek szégyenbe ejtették Magyarországot. Van erre egy bibliai mondás is: nem jó az, ha a megfürdetett disznó visszamegy a sárba. Ebben az irányban nincsen megújulás" - mondta Iványi. Hangsúlyozta: egyetlen civil szervezetnek sem kell magyarázkodnia, munkásságuk önmagukért beszélnek. A kormány civilek ellen indított harcáról úgy vélekedett: akinek igaza van és tiszta a lelkiismerete, az nem próbálja meg elhallgattatni a civileket, a sajtót. Ha mégis ez történik, "ott valami nagy baj van".

Szóba került a Körmenden, embertelen körülmények között fagyoskodó menekültek helyzete is. Iványi szerint emberiesség elleni bűntett, ami ott zajlik. A közösségi szállókon lenne még elég hely, mégis a sátortáborban tartják őket. Iványi szerint az üzenet egyértelmű: aki Magyarországon keresztül akar nyugatra jutni, az keserülje is meg. "Ezt én magyar emberként szégyellem, elfogadhatatlannak tartom, miközben egyesek nem győznek kérkedni azzal, hogy ők keresztények. Pedig bibliai meggyőződésből és a normális, humanista indíttatásból is egyszerre adódik, hogy aki segítséget kér, annak segíteni kell, és abban legyőzendő ellenséget látni tilos. Abban reménykedem, hogy a társadalom józan és tisztességes része felismeri, hogy a mostani egy hibás irány".

Késik a gyermekélelmezési program
Két éve késik a gyermekélelmezési program. Az Európai Bizottság 2014-ben hagyta jóvá a 30 milliárd forintos keretösszegű projektet, amelyből a legszegényebb családok élelmezését és ruházkodását segítenék. A Magyar Nemzet írása szerint a csúszásért a kormányzat felelős, mivel a pályázati feltételeket folyamatosan átírják. A lap a tárca közlése alapján azt írja, a tavasszal induló program első részében Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg rászoruló családjai kapnak majd támogatást.