Utolsó kívánság: egy könyv

Publikálás dátuma
2017.01.17 06:45
Molnár Miklós az utóbbi években a regényírásra adta a fejét FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
A nemrégiben hetvennyolc évesen elhunyt Balázs Béla-díjas tévéoperatőrnek és fotóművésznek Molnár Miklósnak az utolsó kívánsága az volt, hogy megélhesse Végső forgatás című regényének megjelenését. Az álma teljesült, Miklós a művét a kezébe vehette, de egy héttel később elhunyt. Életének nagy részét a filmezés tette ki, de utolsó éveiben az irodalom világa felé fordult.

Molnár Miklós egész életét végigkísérte a filmezés és a mozi szeretete. Élete nagy részét a Magyar Televíziónál töltötte, ahol 1961-től dolgozott mint vezető operatőr, majd nyugdíjba vonulása után filmezés témájával foglalkozó könyvei jelentek meg. 1995-ben a Videóvarázs című művében filmrajongóknak írta meg hogyan készíthetnek otthon trükkfelvételeket a saját kamerájukat használva. 2005-ben egy olyan albumot adott ki, melyben magyar hírességekről, többek közt Eszenyi Enikőről, Puskás Öcsiről és Jancsó Miklósról készített háromdimenziós felvételeket.

Molnár Miklós már gyerekkorában rajongott a mozi nyújtotta csodákért. Még 1952-ben tizennégy éves korában olvasta a Színház és mozi című újságban, hogy a fővárosban megnyitott a „Plasztikus mozi” (a mai Toldi mozi), melyben térhatású filmeket vetítenek. Meggyőzte a szüleit, hogy utazzanak fel Pestre, így már gyermekként élvezhette a háromdimenziós mozizást.

Nagy hatást gyakorolhatott rá az élmény, mivel később Miklós rögzítette a hazai televíziózás első 3D-s felvételét. 1973-ban Szentgyörgyi Albert Magyarországra látogatott, akit ő és a stábja két napon át interjúvolt a Margitszigeti Nagyszálló halljában. Az egyik forgatási szünetben megkérdezte Szentgyörgyit, hogy készíthet-e róla térhatású felvételt a jövő tévénézőinek, mire a professzor igent mondott. Így két kamera segítségével megörökítette a tudóst.

Az utóbbi években a regényírásra adta a fejét. A filmezés szeretete azonban az írás során is meghatározónak bizonyult. A tavaly megjelent Filmszakadás című könyvében egy valós személyről, egy eltűnt mozigépészről írt. A sztori a második világháború után játszódik Miklós szülőfaluján, Dunavecsén, ahol a város járásbíróságán dolgozó férfiről kiderül, hogy titokban mozigépész is, és egy olyan fotográfiai eszközt talált fel, mellyel meg tudta kettőzni a képen szereplő személyt.

Miklós gyerekkorából személyesen ismerte a férfit, de később megtudta, hogy a gépészt elvitte az Államvédelmi Hatóság (ÁVH), feltehetőleg mert a találmányával nyugatra akart menekülni. A férfi ugyancsak járásbíróságon dolgozó szerelme B-listára került, Dunavecsén már nem vállalhatott munkát, így Londonba repült, ahol bébiszitterként, majd nyelvtanárként tanított. A valóságban a szerző 2000-ben találkozott a gépész volt barátnőjével, aki elmesélte a történetet, miszerint az ÁVH 1951. március 1-én disszidálás gyanújával letartóztatta a férfit, aki húsz nappal később elhunyt. Miklós ekkor úgy döntötte, hogy megírja az eltűnt mozigépész és szerelme történetét, de regényében másképp alakítja a sorsukat.

Utolsó könyvében folytatta a pár történetét, ezúttal tágítva a történet horizontját. A hősök immár Dunavecsétől Londonon át egy skóciai kitérővel egészen Kaliforniáig utaznak, majd az 1956-os forradalom idején visszatérnek hazánkba, ahol Mosonmagyaróváron, Budapesten és végül Dunavecsén járnak. Több híresség is feltűnik a történetben, a hősök Londonban a 6:3 legendás csapatának több tagját is látják, Hollywoodban találkoznak színészóriásokkal, mint Elizabeth Taylorrel és a világ ellen lázadó James Deannel, és a hírhedt náci orvos, Josef Mengele is szerepet kap a regényben.

Molnár Miklós nemcsak a könyveiben, de a valóságban is romantikus típus volt. Feleségével, Hegedős Piroskával 1971-ben egy forgatáson ismerkedett össze a Balaton közelében, Kisbárapátiban. Mindketten a Magyar Televíziónál dolgoztak, Miklós mint operatőr, Piroska mint rendezőasszisztens, és a stábbal Kisbárapátiban rendhagyó módon egy disznótorról kellett forgatniuk. Egy hét múlva Piroska lakására egy futár egy csokor vörös szegfűt vitt, melyről kiderült, hogy Miklós küldte. Aznap este a pár együtt táncolt egy összejövetelen, két év múlva egybekeltek.

Tavaly tavasszal mikor megjelent az operatőr első regénye, a férfi rögtön nekifogott a folytatás megírásának. A könyvet idén ősszel fejezte be, azonban az utolsó javításokat már a kórházi ágyban végezte el. A kiadóval karácsonyra tervezték, hogy megjelenik a kötet. Miklós azonban sietett, így a könyv hamarabb elkészült. Mikor a kiadó vezetője, Köves József kihozta a regényt a nyomdából, rögtön hívta telefonon Piroskát, aki taxival sietett a kórházba. Mikor Miklósnak odaadta a könyvet, a férfi büszkén emelte azt fel, mondván: „Itt van a könyvem. Könyvet írtam!"

Molnár Miklósnak az utolsó hónapokban az írás adott erőt. Piroska sosem fogja elfelejteni a pillanatot, mikor férje kezébe vette a kész regényt: „Aznap Miki megfiatalodott. Egy csoda nap volt" jegyezte meg az operatőr özvegye.

2017.01.17 06:45

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39