Wilders mindenki ellen

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:32
Wilderstől minden más holland párt elzárkózik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX WONG
Nyerésre áll a szélsőjobboldal 2017 első nagy parlamenti választásán. A holland Szabadságpárt vezeti a népszerűségi preferenciákat, de önmagában nem tud kormányt alakítani. Koalíciós társat egyelőre nem remélhet.

Az Európai Unió szempontjából az első idei, igazán fontos választást Hollandiában, március 15-én rendezik meg. Januárban eddig két közvélemény-kutatást hoztak nyilvánosságra, mindkettőt a szélsőjobboldali, populista holland Szabadságpártnak (PVV) általában igen jó eredményeket mérő Peil Iroda. Míg az intézet tavaly decemberben azt hozta ki, hogy Geert Wilders pártja 36 mandátumot szerezve messze az élen végez, ha csekély mértékben is, de az idei felmérések szerint már csökkent a különbség a PVV és a jelenlegi kabinet legerősebb pártja, a liberális VVD között. Wildersék ugyanis a január 15-én közzétett kutatás szerint 34 mandátumra tehetnek szert, a VVD pedig stabilan 23 képviselői helynél jár.

Persze a helyzet még valamelyest változhat a következő szűk két hónapban. Az azonban már most biztos, hogy Wildersnek, szerepeljék bármilyen jól is, lehetetlen lesz kormányt alakítania. Ehhez abszolút többség kellene, az azonban kizárt, hogy 76 mandátumra tegyen szert a 150 tagú törvényhozásban. Mark Rutte a napokban kizárta a koalíciós együttműködést a VVD-vel. Mint a kormányfő fogalmazott, annak az esélye, hogy a liberálisok a Szabadságpárttal szövetkezzenek „nem 0,1, hanem nulla százalék”. A többi parlamenti párt, a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták, a szocialisták, a baloldali liberálisok, valamint a környezetvédők már korábban egyértelműen nemet mondtak arra, hogy közösködjenek a szélsőségesekkel. Rutte korábban ahhoz a feltételhez kötötte a Wilderssel való kormányzást, hogy a pártelnök határolódjon el egy korábbi kirekesztő kijelentésétől. Ezt azonban nem tette meg.

A helyzet hasonlít ahhoz, ami a kilencvenes évek Belgiumában alakult ki. Akkor a parlamenti pártok egyetértésre jutottak abban, hogy nem szövetkeznek az egyre népszerűbbé váló Flamand Blokkal. Franciaországban azért nem ekkora az ellenállás a Nemzeti Fronttal szemben, hiszen egyes önkormányzatokban a Republikánusok együttműködnek Marine Le Pen pártjával.

Szerző

Davosi félelmek

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:31
A svájci városban az idén nincsenek heves antiglobalista tüntetések FOTÓ: JEFF CHRISTENSEN/HULTON ARCHIVE
Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a fennálló világrendre, mondta Joe Biden leköszönő amerikai alelnök Davosban tegnap, a Világgazdasági Fórum (WEF) második napján. Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter arra figyelmeztette Európát, vegye komolyan a populizmust.

Donald Trump amerikai elnök pénteki beiktatása rányomja bélyegét a davosi konferenciára is. A keddi megnyitón Hszi Csin-ping kínai elnök bírálta Trump protekcionista gazdasági elképzeléseit és lépett fel a globalizáció védelmében, tegnap az olasz külügyminiszter fogalmazott meg éles bírálatot Trump és a Brexit támogatói felé. Az idei davosi találkozót egészében uralja a Brexit kérdése és Trump megválasztása, illetve az olasz népszavazás eredménye, azaz a populizmus és gazdasági protekcionizmus problematikája.

Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter egyenesen felszólította Európát, az európai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan a populizmus veszélyét, mert ez az egyik legnagyobb kihívás, amivel meg kell birkóznia. Az olasz politikus állította, hogy Európa legnagyobb problémája maga Európa, az, hogy míg a Brexit támogatóinak és Donald Trumpnak van víziója, bármilyen legyen is az, addig „nekünk”, Európának nincs. Európának nincs stratégiája arra, hogyan szálljon szembe az új kihívásokkal, Európa nem csinál mást, csak utólag próbál reagálni a dolgokra, mondta az olasz miniszter.

Hasonló szellemben nyilatkozott Bill Clinton egykori pénzügyminisztere, Larry Summers elmondta Donald Trump megválasztása kapcsán, hogy a populista politikák miatt épp azok az emberek sérülnek, akiknek segítséget ígértek általa, a populista közpolitikának épp az alacsony keresetű és középosztálybeli emberek lesznek az áldozatai, akiknek ezeket a politikákat a kampányban eladták. Trump nem vesz részt a fórumon, hiszen pénteken veszi át hivatalát, de tanácsadója, Anthony Scaramucci jelen van.

A távozó amerikai alelnök, Joe Biden a populizmus és a középosztály problémája mellett az orosz fenyegetés kérdéséről is beszélt. Biden úgy vélekedett, hogy jelenleg Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a „liberális világrendre”, Moszkva a demokráciák nemzetközi közösségét érdekszférákkal, regionális hatalmi politikai vetélkedéssel akarja felváltani. Annak érdekében, hogy aláaknázza az Európai Unió egységét, s viszályt szítson a nyugat-európai országok között Vlagyimir Putyin orosz elnök minden lehetséges eszközt be fog vetni.

A washingtoni politikus szerint a továbbiakban is számítani kell arra, hogy a Kreml megpróbálja befolyásolni az idén Európában tartandó választásokat, mint tette azt az amerikai elnökválasztás során is. Idén két európai kulcsállamban, Németországban és Franciaországban is választások lesznek, de voksolnak Hollandiában és Csehországban is. Az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell kiállnia a liberális értékek védelmében, s az együttműködés kulcseleme a NATO kell, hogy legyen, szögezte le a leköszönő amerikai alelnök.

Szerző

Trump és az örök emlékezet - Egy különleges "hajviseletű" állatot neveztek el róla

Publikálás dátuma
2017.01.18. 19:43
Fotó: Getty Images
Egy különleges "hajviseletű", apró molylepke lett az első élőlény, amely Donald Trump megválasztott amerikai elnökről kapta a nevét.

A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában. Nevét a fejét borító jellegzetes, aranyszínű pikkelyekről kapta, melyek feltűnően emlékeztetnek az Egyesült Államok leendő elnökének elhíresült hajviseletére - olvasható a BBC honlapján. Az apró, mindössze egy centiméteres szárnyfesztávolságú állat Kalifornia déli részén és Mexikó Baja California nevű államában honos.

Nazari elmondta, reméli, hogy a névadás arra inspirálja Tumpot, hogy hivatali ideje alatt előtérbe helyezze az ökológiai problémákat. "Remélem, hogy az elnöknél az ilyen törékeny amerikai ökoszisztémák védelme kiemelt prioritást élvez majd. Ezekben az ökoszisztémákban sok felfedezetlen és nem regisztrált faj él, és meg kell őrizni őket az eljövendő generációk számára" - fogalmazott a kutató.

Barack Obamáról elnöksége idején kilenc állatfajt neveztek el.

Szerző
Témák
Trump molylepke