Előfizetés

Ujhelyi ismét az OLAF-hoz fordult

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.26. 15:15
Fotó: Molnár Ádám
A kormány és az ügyészség egyetlen szavát sem hiszi Ujhelyi István, különböző közleményeikből ugyanis szerinte látszik, hogy „bűnös összejátszás van a papíron független nyomozóhatóság és a kabinet között”., Az MSZP alelnöke, EP-képviselője reagált így lapunknak arra, hogy a 4-es metró építésével kapcsolatos OLAF-jelentést továbbra sem akarják nyilvánosságra hozni, ehelyett a kabinet és az ügyészség össze-vissza beszél. A szocialista politikus szerint a tényeket akarják takargatni, azt, hogy nyilván fideszes érdekeltségek is érintettek az ügyben, ami az OLAF nyomozati anyagában szerepel.

Ujhelyi, akit Brüsszelben értünk el telefonon, emlékeztetett, a kormány néhány napja neveket sorolt, szemezgetett a jelentésből, ám természetesen csak azt, ami nem sérti saját érdekeit, illetve amivel az ellenzéket lehet besározni. Amikor a szocialista politikus az OLAF-tól megkérdezte, kik és hogyan hozhatják nyilvánosságra az anyagot kiderült, ezt a döntést „elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, amelyek a jelentést először megkapták”. Magyarországon a Legfőbb Ügyészség és a NAV, pontosabban az adóhatóságon belül az OLAF Koordinációs Iroda, amely a kormány alá tartozik.

Ezzel szemben Csepreghy Nándor korábban a Népszava kérdésére azt állította, a magyar kormány azért nem teheti közzé a jelentést, amelyből kiderül, kik csalták el a 4-es metró építésére adott uniós és állami pénzeket, mert az anyagot nem a magyar adatvédelmi szabályok alapján minősítették, ők pedig uniós szabályt nem sérthetnek. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese közölte, Magyarország brüsszeli EU képviseletén keresztül írásban kérték az OLAF főigazgatójától, hogy a hivatal vagy az Európai Bizottság oldja fel a jelentés uniós korlátozásait. Ha ezt ugyancsak írásban megteszik, a kormány azonnal nyilvánosságra hozza a dokumentumot.

Ezt hallva Ujhelyi újabb levelet fogalmazott az OLAF-nak azt tudakolva, valóban megkereste-e őket az adatvédelmi korlátok feloldása miatt a magyar kormány, illetve léteznek-e azok az akadályok, amikről Csepreghy lapunknak beszélt.

Miközben a miniszterhelyettest kérdeztük a Városháza előtt, ahová azért ment, hogy a dokumentumot otthagyja Tarlós István főpolgármester titkárságán, Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunkat írásban arról tájékoztatta, hogy a kérdéses OLAF-jelentés – mint bizonyítási eszköz – a folyamatban lévő nyomozás részét képezi. „A Büntetőeljárási törvény szabályai szerint a nyomozás iratai csak a nyomozás végén lesznek az ügyben érintettek számára teljes körűen megismerhetők.” A szóvivő arra is felhívta a figyelmünket, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, melyet kedden a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak.

Az MSZP alelnöke ezt nevezte „bűnös összejátszásnak”, s ezért állította, hogy sem a kormánynak, sem az ügyészségnek nem hisz.

Repülhetnek a rendőrök - Átadták az amerikai helikoptereket (fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.26. 15:08
MTI Fotó: Kovács Tamás
Átadták a rendőrség új helikopterflottáját csütörtökön, az öt MD902-es februártól váltja le a Mi-2-es típusú gépeket.

Az ünnepélyes átadáson mondott beszédében Papp Károly országos rendőrfőkapitány felidézte, hogy alig száz éve szállt fel az első magyar repülőgép, majd a hatóságok felismerték, hogy szabályokat kell bevezetni a repüléssel kapcsolatban, amelyeket ellenőrizni is kell. A második világháború után már folyamatosan nyíltak a repülőklubok, ezért létrehozták a rendőrségen belül a Légirendészeti Kapitányságot. Az első szolgálati repülést egy csehszlovák Sokol repülőgéppel teljesítették.

Azóta számos típus teljesített szolgálatot a rendőrségnél, csehszlovák és lengyel gépek váltották egymást, majd az 1970-es években megérkeztek az első helikopterek, a szovjet Mi-2-esek. Ezt a típust váltják az amerikai MD500-as és 902-es gépekkel, utóbbiból öt darab érkezett, az utolsó példány tavaly decemberben landolt Budapesten. A korábban beszerzett MD500-asokkal együtt kilenc amerikai helikopter teljesít februártól szolgálatot a rendőrség flottájában.

Papp Károly elmondta, hogy a helikopterek feladata a polgári repülésben résztvevők, a repülőterek, a légi járművek ellenőrzése, eltűnt emberek felkutatása, a közbiztonság fenntartása, a vízi és közúti forgalom ellenőrzése, kiemelt állami vezetők szállítása és a határvédelem lesz.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

A flottába állított MD902-esek a németországi Baden-Württemberg tartományból érkeztek Magyarországra, a forgószárnyas járműveket a Pratt & Whitney 711 lóerős gázturbinás hajtóművével szerelték fel, legnagyobb sebességük 244 kilométer/óra. A helikoptereket műszeres repülésre alkalmas navigációs rendszerrel, éjjellátóval, robotpilótával, digitális képtovábbítóval és TCAS-szel, azaz ütközéselkerülő rendszerrel is felszerelték.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Botka megelőzte Gyurcsányt

Publikálás dátuma
2017.01.26. 14:49

Botka László a teljes felnőtt népesség és a baloldali szimpatizánsok körében is népszerűbb kormányfő-jelölt lenne, mint Gyurcsány Ferenc – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. 

Vona Gábor 8, Botka László 7, Gyurcsány Ferenc 5, Szél Bernadett 3, Fodor Gábor pedig 2 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. A szegedi polgármester ezzel lényegében Gyurcsány Ferencet megelőzve beéri a Jobbik elnökének támogatottságát. A felmérés arra is rámutat, hogy a magyarok közel kétötöde (37 százalék) ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek.

Botka László nemcsak a teljes felnőtt népesség körében számít népszerűbb kormányfő-jelöltnek Gyurcsány Ferencnél. A baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsainak körében a szocialista politikust 43, míg a DK vezetőjét 40 százalék tartja jobb jelöltnek. Az ismeretlen pártreferenciájúak körében is többen szimpatizálnak Botka Lászlóval (10 százalék), mint a volt kormányfővel (4 százalék).