Előfizetés

Orbán szoprán ígéretei Botkának

Tanács István
Publikálás dátuma
2017.01.30. 15:40
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Alsó hangon 50 milliárd, „szoprán hangfekvésben” 70 milliárd forint költségvetési támogatást ígért szegedi fejlesztésekre hétfőn Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Botka László komoly polgármester, a támogatásra pedig lesz pénz, mert 4 százalék fölötti növekedést vár 2017-re.

Hazaárulónak tartja-e azokat, akik aláírják a népszavazási ívet az olimpia rendezése ellen? A kormányfő erről az aláírásgyűjtés után tud majd nyilatkozni.

Fülig érő mosollyal állt ki a sajtótájékoztatóra hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, és Botka László, Szeged szocialista polgármestere, miután a miniszterelnök mindent megígért, amit az előre jelzett információk szerint Botka kért tőle. A Modern Városok miniszterelnöki roadshow korábban kialakult játékszabályai szerint lehetett kérni egy infrastrukturális, egy munkahelyteremtő és egy sport célú fejlesztést. Az infrastruktúra régi igény – a harmadik Tisza-híd megépítése, méghozzá úgy, hogy a második világháború végén bombázás miatt megszűnt vasúti forgalmat is helyreállítsák. Ez azt jelentené, hogy Makó városát bekapcsolnák a szegedi elővárosi vasútforgalomba, és megvalósulhatna a Szeged-Temesvár vasúti összeköttetés – persze nagyon sok további milliárdból, akkor, ha Románia ás az Európai Unió is úgy akarja.

Orbán nem nyuszi - Vagy mégis?
Arra a kérdésre, lesz-e miniszterelnök-jelölti vita, Orbán azt mondta: komoly emberrel tárgyaltam, komoly megállapodás született, az élet eldönti a kérdést. Hozzátette: nem lehet nyuszisággal vagy gyávasággal vádolni. (Miniszterelnök-jelölti vita sem 3, sem 7 éve nem volt - a szerk.) A kormányfő a Vona Gábor megítélésére vonatkozó újságírói kérdésre egyáltalán nem akart reagálni.

A harmadik híd a város déli részén épül meg, mintegy 40 milliárd forintba kerül, de egy korábbi operatív programból már megvan az összeg fele. A két hídfő környékén ipari fejlesztési területet is létrehoznának, vagyis ennek a beruházásnak is lenne munkahelyteremtő jellege. Az igazi munkahelyteremtés azonban a lézerközpont mellett megvalósuló új ipari parkban történne. Az elképzelések szerint a lézerközpont mellé számos startup cég települ, egy részük egy szintén a kormány által finanszírozott inkubátorházba, más részük hazai és külföldi fejlesztő cégek ott létesülő telephelyére.

A sportberuházás egy fedett uszoda lesz, továbbá egy szabadtéri atlétikai központ, amelyet, ha minden jól alakul, fedett atlétikai csarnok építése is követne. A miniszterelnök – bár további tárgyalásokkal – támogatást ígért egy negyedik Tisza-hídra, amely kombinált gyalogos- és kerékpáros közlekedésre lenne alkalmas. Régen a Tiszát Szeged főutcájának szerették nevezni, de az utóbbi évtizedekben a város hátat fordított a folyónak. Régi elképzelés, hogy a város a folyó felé forduljon újra – ehhez a két parton kellene éttermeket, vízi lakóházakat, és hasonlókat építeni. Ehhez is lesz majd támogatás.

A polgármester kérte, hogy a buszpályaudvart, amely állami területen fekszik, vigyék ki a Mars térről. A miniszterelnök ezzel egyetértett, sőt, azt ígérte, ingyen átadják a városnak a Mars téri telket, azzal a feltétellel, hogy nem építik be, hanem közösségi térként funkcionál majd. Ugyancsak mintegy másfél milliárdot ad a kormány a szegedi repülőtér korszerűsítésére, hogy a nemzetközi szabványok változása miatt ne sorolják hátrább a kereskedelmi II-es kategóriából. Megállapodtak abban is, hogy a város főterén, a Széchenyi téren visszaállítják a második világháborút megelőző állapotokat, ahogyan történt az Budapesten, a Kossuth téren is, amely a „nemzet parkolójából a nemzet főtere lett”.

A sajtótájékoztatón Orbán azt is bejelentette: ha jól alakul a gazdaság helyzete, akkor a következő években hozzáfoghatnak az észak-déli közlekedési folyosó megépítéséhez. Ez azt jelentené, hogy a nemrég felújított 47-es főutat bővítenék autópályává. Ha az elkészülne, akkor Szegedről Miskolcra nem Budapesten, hanem Debrecenen keresztül lehetne autón utazni.

Orbán bizakodó volt, újságírói kérdésre válaszolva úgy összegzett: alsó hangon 50 milliárdos nagyságrendű az az összeg, amelybe a Szegednek megígért fejlesztések kerülnek, ő azonban jobban szereti a „szoprán hangfekvést”, ami ebben az esetben 70 milliárd. A fedezet szerinte benne van a magyar gazdaság jelenlegi kilátásaiban. Várakozása szerint 2017-ben a magyar gazdaság növekedése meghaladhatja a 4 százalékot.

Újságírói kérdésre, mi a garancia, hogy a központi költségvetésből támogatandó beruházások valóban megvalósulnak, hiszen a Modern Városok roadshow-n tett korábbi ígéretei közül több olyan is van, amelyet kormányrendelettel húztak ki a listából, Orbán azt felelte: ő nem tud ilyenről. Semmilyen korábbi döntésünket nem vontuk vissza – hangsúlyozta. Nem állítom, hogy mindig jó döntéseket hoztunk, fejtegette, de ez idáig egyetlen egyetlen olyan kritikát sem kellett elszenvednünk, amely a szavahihetőségemet kétségbe vonta.

A sajtótájékoztatón egyéb aktuális témákról is kérdezték a két politikust. Arra a kérdésre, Orbán támogatja-e, hogy az emberek dönthessenek népszavazáson a budapesti olimpia megrendezéséről, a miniszterelnök azt felelte: ha az emberek akarnak dönteni róla, akkor majd dönteni fognak. A kormány tudomásul veszi, hogy olyan formában születik meg a döntés, amilyen formában az emberek ezt akarják. Hazaárulónak tartja-e azokat, akik aláírják a népszavazási ívet az olimpia rendezése ellen? Erről az aláírásgyűjtés után tud majd nyilatkozni – mondta Orbán.

Donald Trump első elnöki intézkedéseivel kapcsolatban több kérdést is kapott a miniszterelnök. Egyetért-e azzal, hogy Trump ki akarja léptetni Amerikát a párizsi klímaegyezményből? Aligha fog ehhez engedélyt kérni tőlem, hangzott a válasz. És arról mi a véleménye, hogy Trump felfüggesztette a muzulmán országokból érkező menekültek befogadását? A leghelyesebb, ha csak annyit nyilvánítunk ki: minden országnak joga van ahhoz, hogy a saját biztonságáról maga gondoskodjék – mondta Orbán. - Van egy stratégiánk a határ megvédésére. A déli határ megvédése, egy új fal megépítése elkerülhetetlen. Emlékeztetnék, huszonegynéhány percen múlt, hogy Törökország elnöke és a családja életben maradt a tavalyi törökországi puccskísérletben. Mindent meg kell tenni a tőlünk délre eső országok stabilizálásáért, de nem építhetjük a saját jövőnket és biztonságunkat mások stabilitására. Képesnek kell lennünk, hogy megvédjük a magyar emberek biztonságát.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is kapott egy nagypolitikai kérdést: hogyan áll a baloldali összefogás ügye? Botka azzal pöccintette le a kérdezőt, hogy nem ezen a rendezvényen kíván erről beszélni.

Igéretekből nincs hiány
A Modern Városok Programot (MVP) 2015 márciusában hirdette meg Orbán Viktor. Abban az évben 13 megyei jogú várost látogatott meg a miniszterelnök és nagyjából 1300 milliárd forintos keretösszegről beszélt. Tavaly további hat város láthatta vendégül a kormányfőt és az összeg 1500-1700 milliárd forintra hízott. Erre az évre még négy város maradt, Szeged, Győr, Hódmezővásárhely, és Salgótarján, a forrás – legalábbis ígéret szintjén – már elérte a 2400 milliárd forintot. A tegnapi szegedi látogatást, illetve a még hátra lévő három várost figyelembe véve, az MVP megvalósítására szánt összeg akár a 3 ezer milliárdot is megközelítheti. A miniszterelnök a szükséges összeget részben uniós támogatásokból teremtené elő, de a 2017-re a kormány által várt 4 százalékos gazdasági növekedés nyújtotta többlet forrással is számol.

Döntöttek - Jogerősen is felmentették Hiszékeny Dezsőt

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2017.01.30. 14:37
Fotó: Molnár Ádám
Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő felmentő ítéletét. A XIII. kerület korábbi alpolgármesterét vesztegetéssel vádolta az ügyészség, mely szerint ötmillió forintot kért egy üzlethelyiség bérbeadásának „elintézéséért” egy vállalkozótól – aki valójában fedett nyomozó volt. A bíróság nem látta bizonyítottnak a cselekmény elkövetését.

A vád szerint 2013. januárjában a mai MSZP-s országgyűlési képviselő, akkori XIII. kerületi alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítőn keresztül ötmillió forintot kért saját magának azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak adja. „A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett” - fogalmazott a vádirat. Az ügyészség ugyanakkor leírta: „B. István – A Nemzeti Védelmi Szolgálat besúgója - 2013. január 20-án a - bérlemény megszerzésének, illetve ennek érdekében jogtalan előny fizetésének „valós szándéka nélkül” kereste a kapcsolatot az alpolgármesterrel.

Hiszékeny az eljárás során kijelentette: a vád hamis, koholt, és közönséges provokáción alapszik, de még így sem sikerült őt „lebuktatni”.

Ebben a Nemzeti Védelmi Szolgálat beépített, előzőleg is többszörösen büntetett, jelenleg is büntetőeljárás alatt álló besúgója volt a vád provokátora és koronatanúja. Az általa bemutatott, vállalkozóként jelentkező fedett nyomozótól azonban a másodrendű vádlott,­ és az utóbb már csak tanúként szereplő ügynök állítólag 15­-öt akart kérni, hogy a többin megosztozzanak.

Az ügyész először büntetés kiszabását, illetve súlyosítást kért, utóbb viszont az első fokú eljárás megismétlését indítványozta

Az ügyész azzal kezdte perbeszédét, hogy tudományos kutatások szerint a magyar a negyedik legnehezebb nyelv a világon. Ebből igyekezett levezetni azt, hogy a bíróság tévesen értékelte a lehallgatott beszélgetések tartalmát. Szavak, félmondatok újraértelmezései jelentik szerinte azt, hogy a vádlott elkövette a terhére rótt bűncselekményt.

A kenőpénzt azonban minden esetben a fedett nyomozó hozta szóba, Hiszékeny Dezső pedig az egyik – lehallgatott –beszélgetésen kilencszer hárította el a felvetést, például úgy, hogy „ez elég durva", „nincs ilyen", „soha semmit ne adjon", „ez egy irreális történet".

Kádár András védő szerint nem a bíróság, hanem az ügyészség „torzított”, amikor például az egyik lehallgatás leiratából több fontos részletet kihagyott, illetve a leirat tartalma nem egyezett az elhangzottakkal.

Hiszékeny több hónapon át tartó totális megfigyelése, lehallgatása során csupán pár mondatnyit találtak a vád megalapozásához, a több tízezer oldalnyi összes többi anyagot 2033-ig titkosították a nyomozó szervek.

Az ítélőtábla hétfőn jogerősen is elutasította az ügyészi fellebbezést és hatályban tartotta a felmentő ítéletet.

Kapcsolódó
Hiszékeny: „nem vádirat, vágyirat”

Busztragédia - Két sérült hazamehet a kórházból

Publikálás dátuma
2017.01.30. 13:42
Tamás Róbert orvos igazgató az olaszországi buszbaleset sérültjeinek fogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón 2017. január 22-
A veronai buszbaleset Honvédkórházban kezelt négy sérültje közül ketten valószínűleg már hétfő délután elhagyhatják az intézményt - mondta a MH Egészségügyi Központ - Honvédkórház orvosigazgatója.

Tamás Róbert közölte, azokról a sérültekről van szó, akik utoljára érkeztek a budapesti kórházba, egyikük koponyaalapi, másikuk csuklótörést szenvedett.

A két, kiterjedt égési sérüléssel kezelt sérült állapota is stabil, de a következő napokban valószínűleg műtét vár rájuk - mondta. Az orvosigazgató beszámolt arról is, hogy a sérültek elfogadják a pszichológusok segítségét, akik mindennap kapcsolatban vannak a betegekkel.

A veronai Brogo Trento kórházban kezelt két súlyos beteg állapota is stabil, de továbbra is életveszélyes az utolsó hírek szerint. Folyamatos megfigyelés alatt állnak, egyelőre nem szállíthatóak. A 16 áldozat azonosítása ezen a héten zárulhat le, s csak ezután engedélyezhetik az olasz hatóságok a holttestek elszállítását.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.