Trump Ausztráliával is összekülönbözött

Donald Trumpnak már van külügyminisztere is, Rex Tillerson jelölését 56-43 arányban jóváhagyta a szenátus (négy demokrata szenátor is támogatta), szerdán este az elnök jelenlétében, Mike Pence alelnök előtt letette a hivatali esküt. „Ideje friss szemmel körülpillantani a világban, s új megoldásokat keresni, amelyek azon az igazságon alapulnak, hogy minden népnek joga van védelmezni saját érdekeit” - mondta a ceremónia előtt Trump.

Tillerson az ExxonMobil volt vezérigazgatója, az olajcégnek jelentős üzleti érdekei voltak Oroszországban, a külügyminisztert Barátság-éremmel tüntette ki Vlagyimir Putyin.

A Trump-kabinetnek előzőleg négy tagját erősítették meg: James Mattis védelmi, John Kelly belbiztonsági, Elaine Chao közlekedési tárcavezető, illetve Nikki Haley ENSZ-nagykövet is letette már az esküt. Hasonló időszakban az Obama-kormánynak már tíz miniszterét iktatták be. A kinevezésre várók közül a legnagyobb bajban az oktatási tárca élére szánt millárdosnő, Betsy DeVos lehet, ugyanis már két republikánus szenátor is bejelentette, nem szavaz rá, mivel semmiféle tapasztalata nincs a közoktatási rendszerről. Pence alelnök igenjével még így is átmehet a szenátusi voksoláson.

Tillerson külügyminiszter gondjai egyre csak szaporodnak, nem csupán a hét muszlim többségű államra kirótt utazási tilalom miatti felfordulás, de egyre több relációban növekvő feszültségek várják. A Washington Post értesült arról, hogy ismerkedő telefonbeszélgetései egyikén Donald Trump összerúgta a port Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel, a beszélgetés ingerült hangnemben folyt, a tervezettnél rövidebb lett, Trump azt mondta, ez volt aznap a legrosszabb beszélgetése, s lecsapta a kagylót. Turnbull nem erősítette meg a Post értesülését, annyit mondott, továbbra is erős az amerikai-ausztrál különleges kapcsolat.

A vita középpontjában az Obama-kormányzat által megkötött megállapodás áll, amelynek értelmében az Egyesült Államok megígérte, hogy befogad 1250, jórészt muszlim menekültet, akiket Ausztrália nem hajlandó beengedni, csendes-óceáni szigeteken menekülttáborokban várakoznak, Canberra költségén, nyomorúságos körülmények között. Trump azt mondta, „nem akarom ezeket az embereket”. Későbbiekben ugyan azt ígérte, „szándékai szerint” tiszteletben tartja a megállapodást, de az ausztrál sajtó számára kiadott közlemény szerint egyelőre tovább vizsgálják az egyezséget. „Tanulmányozom ezt az ostoba alkut” – írta Trump Twitteren. Sean Spicer fehérházi szóvivő ugyanakkor azt közölte, Washington tartja magát a megállapodáshoz, ezt erősítette meg a State Department is.

Szerző

Kelemen Hunor maradt az RMDSZ elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.23 16:02
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszél a párt kongresszusán
Fotó: MTI/ Biró István
Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton kolozsvári kongresszusán.
Kelemen Hunor egyedül indult a tisztségért, és 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből. Programbeszédében rámutatott: míg 2018, Erdély és Románia egyesülése centenáriumának éve a visszatekintésre adott alkalmat, a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a 22. századot. Úgy vélte: nemzedékének az a feladata, hogy helyzetbe hozza a mai húsz-, harmincéveseket.  "Abból kell kiindulni, amit el akarunk érni" - fogalmazott az elnök. Az RMDSZ-kongresszuson pódiumbeszélgetésen bocsátották közvitára az Erdély jövőjéről készített vitairatot. Mint Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök megfogalmazta: cél a teljes értékű erdélyi magyar társadalom megteremtése, a két jelszó pedig az erdélyiség és a versenyképesség. A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. "Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által" - áll a határozatban.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 16:28

Száznál több szeparatistát tartóztattak le Kasmírban

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:16

Fotó: NurPhoto/ Faisal Khan
A múltheti merénylet megbosszulását ígérte India, és a jelek szerint így is tesz.
Száznál több szeparatistát fogtak el az indiai hatóságok szombatra virradóra Kasmírban, írja a Reuters. A lépés válasz arra, hogy múlthéten a területen egy öngyilkos merénylő közel 40 indiai fegyveressel végzett. A kormány akkor arra figyelmeztetett, minden rendelkézésére álló eszközzel fellép, hogy elégtételt vegyen a támadókon. A pakisztáni bázisú Jaish-e-Mohammed terrorcsoport vállalta magára a merényletet.
Az újabb katonák érkezése, és a szeparatista csoportok aktivistáinak, illetve vezetőinek őrizetbe vétele aközelgő választás békéjét hvatott biztosítani, nyilatkozta egy rendőrségi tisztviselő. Indiában májusban tartanak választást, a kormánypárt az újraválasztását várhatja a határozott fellépéstől.
A letartóztatásokat demonstrációk követték, ahol kövekkel dobáló tüntetők könygázzal támadó rendőrökkel kerültek szembe. A helyiek Kasmír muszlim lakosságának zaklatásaként élik meg az indiai fellépést.
A múltheti merénylet, illetve hogy India Pakisztánt kéri miatta számon, tovább növelte a feszültséget a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatában. A két fél osztozik Kasmír területén, de mindkettő igényt tart annak egészére. India ráadásul jövő héten készül feloldani egy korlátozást, ami eddig megakadályozta, hogy az ország más területeiről Kasmírba lehessen költözni, ami szintén hozzájárulhat a békétlenséghez.