Romokban hever a menekültügy

Publikálás dátuma
2017.02.04 06:05
Menekültek Horgosnál MTI Fotó: Molnár Edvárd
Minden az ellen szól, hogy értelmes és racionális párbeszéd folyjon Magyarországon a menekültügyről. Más megoldás azonban nincs. A menekültekre vonatkozó Genfi Egyezmény ugyanúgy érvényes ma is, ahogyan például 1956-ban az volt, vagy a '90-es évek elején, a délszláv háború idején. A vitának nem arról kell szólnia, hogy Magyarország eleget tesz-e menedékjogi kötelezettségeinek, hanem arról, milyen módon tesz eleget azoknak.

A Magyar Helsinki Bizottság programvezetője, Gyulai Gábor kezdte így annak az alternatív koncepciónak a bemutatását, amit szervezete dolgozott ki – a Menedék Egyesület és a Cordelia Alapítvány közreműködésével – a mostani áldatlan helyzet megváltoztatására.

A jogvédők egyetlen pillanatig sem vitatják, hogy a terrorizmus valós veszély, ahogyan azt sem, hogy a szervezett bűnözés „iszonyatos mértékben” rátelepül a migrációra. A kihívásokra azonban a legkevésbé sem jó válasz, hogy a magyar kormány „lerombolta” a menekültügyi rendszert. Magyarországot a háborúk elől menekülők nem tekintik célországnak, és a nálunk maradók aránya akkor sem fog lényegesen növekedni, ha a menekültügyi eljárás során emberséges körülményeket teremtünk a számukra – hangsúlyozta Gyulai Gábor. A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint tavaly július óta a magyar hatóságok több mint 20 ezer embertől tagadták meg jogsértő módon, hogy benyújthassák menedékkérelmüket. A menekültügy „baromi nehéz műfaj”, sok szempontot kell egyszerre érvényesíteni – konstatálta a programvezető. A tájékoztatón résztvevő újságírók rögtön ízelítőt is kaptak a műfaj nehézségeiből: a jogvédők egy órán át sorolták, milyen elképzeléseik vannak a rendszer átalakítására.

A 40 oldalas kiadványban összegzett javaslatok között szerepel: biztosítani kell a menekülőknek, hogy alapvető jogukkal élve beadhassák menedékkérelmüket. Így a hatóságok számára is lehetővé válik, hogy beazonosíthassák – és nemzetbiztonsági szempontból is átvilágíthassák – az ország területére érkező külföldieket. Tranzitzónák helyett a jogvédők megfelelő körülményeket és ellátást biztosító regisztrációs táborokat hoznának létre. A javaslatcsomag költségeiről nem készült pontos kimutatás, de Gyulai Gábor biztosra veszi, hogy erre a célra lenne uniós támogatás. És az is biztos, hogy a menekültügyi rendszer átalakítása nem vinne el annyi pénzt, amennyibe a kormány idegenellenes kampánya került.

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.