Újabb milliárdok kerülhetnek Rogán-közelbe

Publikálás dátuma
2017.02.06. 06:22
A Hunguardnál úgy látják, minden rendben a megbízatások, a tulajdonlások és a szabadalomtársak körül FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Tízmilliárdos nagyságrendű árbevétel mellett legalábbis milliárdos nyereséggel kecsegteti a Rogán Antal propagandaminiszterhez közel álló, offshore-szerű Hunguard Kft.-t a pénzügyi cégek kötelezővé tett átvilágítása. Jelenleg ugyanis a tevékenységet csak ez a cég végezheti.

Szakértők szerint több mint ezer pénzügyi vállalkozásnak kell ez év március végéig átvilágíttatnia pénzügyi rendszerét a Hunguarddal. Egy ilyen eljárás piaci ára a néhány tízmillió forinttól rendszerbonyolultságtól függően akár több százmillió forintig is terjedhet. Elég csak néhány nagyobb hitelintézet, és a Hunguard már rajtuk több mint egymilliárd forintot kaszál. Ezer pénzügyi átvilágításból pedig a Hunguardnak alsó hangon is tízmilliárdnyi bevétele származhat.

A brókerbotrányok hullámán a Fidesz-KDNP két éve tette kötelezővé a pénzügyi vállalkozások átvilágítását. A részleteket vázoló, közel egy év csúszással megjelent rendelet kimondta: csak az a társaság végezhet ilyet, amely szerepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegyzékén. Az informatikai szakma szinte egyöntetűen tiltakozott a szabály ellen. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége akkori véleménye szerint, noha kétségkívül ráfér a pénzügyi szférára egy újabb ellenőrzési szint, a konkrét szabály erre nem alkalmas. Az előírások feltűnően elnagyoltan kezelték az átvilágítás módját, ellenben az auditorral szembeni követelmények kínosan részletesek és szükségtelenül szigorúak lettek. De nemzetbiztonsági szemléletmódjuk is idegen az üzleti audit világától.

Az átvilágítónak például személyi- és telephelybiztonsági tanúsítványt is fel kell mutatnia. Előbbit a Nemzeti Biztonsági Felügyelet állítja ki a nemzetbiztonsági átvilágításon megfelelt személyeknek. Telephelybiztonsági tanúsítvánnyal pedig a cég titkos, úgynevezett minősített adatokat kezelhet. Csak az a bökkenő, hogy a pénzügyi cégek nem államtitkokat, hanem például banktitkokat kezelnek.

Újabb tanúsítási kötelezettség
És a Fidesz-frakció nem áll meg. A "tiltott szerencsejátékok megakadályozását" - valójában a tilalom Fidesz-közeli körök érdekében történő feloldását - célzó szabályba szintén sikerült újabb tanúsítási kötelezettséget csempészniük. Eszerint a játékost azonosító hírközlő eszközt kellene kevéssé pontos feltételek mentén átvilágítani. Ismereteink szerint a Hunguard erre is készséggel vállalkozna.

Felesleges többesszám

Az informatikai szakmából egyedül a Hunguard állt ki határozottan az új szabályok mellett. 2015-ben az azóta megszüntetett Népszabadságban Csik Balázs ügyvezető abbéli véleményének adott hangot, hogy a feltételeknek még vagy fél tucat vállalkozás megfelel. Igaz, neveket nem említett.

A jelek szerint Csik Balázst megcsalta szakismerete. Az MNB szeptemberben közzétette az átvilágítók jegyzékét. A jegybank által használt többes szám ez esetben kissé túlzó. A dokumentumban ugyanis egyetlen név díszeleg: a Hunguard Kft.-é.

Informatikai szakértők megerősítik: jelenleg a kft-n kívül más nem meríti ki az összes követelményt. A megindokolhatatlan nemzetbiztonsági feltételeken túl a szabály százmillió forintos kötelező szakmai biztosítást is feltételül támaszt. Egy lehetséges versenytárs megkeresésünkre csak annyit mondott: a helyzet egyértelmű, mégis ki ölt volna pénzt, időt és energiát abba, hogy felkerüljön a listára, legfeljebb egy-két dísz-megbízást elnyerve, egyszersmind hivatkozási alapot szolgáltatva a Fidesz- és Hunguard-kommunikációnak: íme, mégis többszereplős a piac.

A Hunguardnál a hivatalos papírok szerint 26 munkavállaló dolgozik. Számításunk szerint, ha tavaly valamennyien azonnal elkezdték a pénzügyi szervezetek átvilágítását, a portástól a takarítóig mindenki megbízható, valamennyi helyszínen csak egy-egy személy vizsgálódik és semmilyen más munkát nem végeznek, akkor egy-egy átvilágításra-tanúsítására néhány nap jut. Reálisan pedig csak néhány óra. Szakemberek ez alapján erősen kétségbe vonják a minőségi munka elvégzésének lehetőségét.

Ráadásul egy mégoly alapos átvilágítás se növeli nagyságrendekkel a kisbetétesek védelmét. Tanúsíthatják a rendezett nyilvántartást, a tiszta felelősségi viszonyokat, vagy épp az illetéktelen beavatkozások naplózását. De a pénzügyi szektor nagy része eddig is rendelkezett hasonló, vagy akár szigorúbb, nemzetközi tanúsítvánnyal és az MNB is bármit vizsgálhat. Mindezek mégse gátolták a százmilliárdos brókercsalásokat.

Az adatellenőrzés során a Hunguard munkatársai elméletileg nem férhetnek hozzá banktitkokhoz. De szakértőnk ennek nem látja határozott biztosítékait. Az átvilágítandó cégnek így leginkább önmagát kell védenie az illetéktelen tekintetektől. A legnagyobb bankoknak ez bizonnyal nem jelent nagy kihívást. De a kisebb pénzügyi társaságok önvédelmi rendszere sérülékenyebb lehet.

Fizettek a közművek
A közművek átvilágítása - a Fideszen és a Hunguardon kívül - szinte mindenki számára egyértelművé tette: a kormányerő jogaival visszaélve egyes cégeket arra kényszerít, hogy átutaljon bizonyos összegeket a kedvencének. 2013 végén egy suba alatt benyújtott módosítás tette kötelezővé a közműszámlarendszerek átvilágítását. Pedig a közműcégek számlázásával nem volt általános probléma. (Igaz, a Népszabadság beszántásán leplezetlenül örvendező Fidesz-alelnök, Németh Szilárd rezsibiztosként még heti rendszerességgel ostorozta a szolgáltatókat azért, mert a rendelkezésre álló néhány nap alatt nem pontosan keverték ki az általa kiötölt számlaszíneket, illetve nem mindig vették át az általa kötelezőként előírt helyesírási hibákat. De Németh Szilárd szűkíttette le lényegében a Hunguardra a lehetséges átvilágítók "körét" is. Így a mintegy száz közműtársaság egyenként átlag néhány tízmillióért a kft-t bízta meg. Egyetlen bizonytalan kivétel akadt, amit azonban később a Hunguard és a Fidesz a verseny ékes bizonyítékaként tálalt. A "vizsgán" egyik közműcég se bukott meg, az eljárás komolytalannak tűnt. Igaz, többek szerint a hunguardosok tisztességgel végezték a munkájukat. Több helyütt arra is ügyelni kellett, hogy szakértőik ne férjenek hozzá illetéktelenül számlaadatokhoz.

Nagypolitika-közeli korrupciógyanú

A számítástechnikai profilú Hunguardot 1990-ben alapították informatikai szakemberek. Noha több állami megrendelést is teljesített, árbevétele évtizedekig nem szakadt el a néhány tízmilliós, nyeresége pedig a néhány százezres szinttől. Egészen 2012-ig, amikor a számok megugrottak. Ekkor vette meg a többséget az alapítóktól Csik Balázs. Ez idő tájt került a társaság neve először a politikai hírek közé is. A Fidesz olyan szabályokat alkotott a nyerőgépek "átvilágítására", aminek kapcsán már akkor is a Hunguard neve merült fel. Igaz, a nyerőgépek betiltása - Fidesz-közeli kaszinókba helyezése - miatt ez végül lekerült a napirendről.

A Hunguard neve négy éve már a nagypolitika-közeli korrupciógyanú kapcsán merült fel. A kormánypárt ekkor a közműszámlák átvilágítását kötötte a Hunguard által könnyen teljesíthető feltételekhez. Most pedig a pénzügyi cégeket sújtják nagyon hasonlító módon.

A Hunguard 2014-ben az akkori, mintegy négyszázmilliós árbevételéhez képest jelentős, közel kétszázmilliós nyereséget ért el. Ezt Csik Balázs többségi tulajdonosként fel is vette. Tavalyelőtt tovább robogott a szekér: 1,4 milliárdos árbevételük mellett már közel nyolcszázmilliós nyereséget értek el. Ez mintegy 60 százalékos haszonkulcs. Ebből is körülbelül kétszázmilliót vettek ki. Ám ez már nem Csik Balázsnál, hanem a többségi tulajdoni részt tavaly év elején tőle átvevő, titokzatos, máltai Javelin Investments Ltd.-nél kötött ki. A Népszabadság egykori kutatásai szerint a Javelin papíron a pénzért áltulajdonlást vállaló, a botrányos Panama-iratokban is szereplő, ciprusi Kinanis-cégcsoporté. Szakértők szerint ez a felállás ma már szinte kizárólag a valós haszonhúzó elfedésére szolgál. Noha a magyar rendőrséget maga Orbán Viktor utasította a Panama-iratok magyar offshore-szálainak felgöngyölítésére, a Népszabadság kérdésére, miszerint eljutottak-e már a Hunguardig, nem adtak érdemi választ.

A bezsebelt milliárdok lehetséges útvonala kapcsán számos kapcsolódás fedezhető fel Rogán Antal propagandaminiszterhez. A Hunguard élén és kisebbségi tulajdonosként is megmaradó Csik Balázs 2015-ben határozottan cáfolta azt a sejtetést, hogy az akkor Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításai milliárdokat terelnének a piacról a Hunguard zsebébe. Ekkor azonban megfeledkezett megemlíteni azt a később napvilágra került tényt, hogy ez idő tájt a Hunguard másik résztulajdonosával, Lengyel Csabával közösen együtt dolgoztak ki egy informatikai eljárást, amit be is nyújtottak szabadalmaztatásra. A hírbe Rogán Antal beleállt: határozottan leszögezte, hogy ő igenis dolgozott a találmányon. A szabadalmi papírok tanúsága szerint a három "feltaláló" tavaly a felfedezést eladta a MobilSign nevű cégnek, amin keresztül a termékért fizetett már a Magyar Telekom is. Pontos összegek nem ismertek. Noha Rogán Antal azt is rögzítette, hogy az ügyletből nem kapott pénzt, ám a ama kérdésre, hogy később remélhet-e ettől bevételt, már nem válaszoltak. A felállás a hozzáértőket egy piszkos pénzek kifizetésére alkalmas rendszerre emlékeztette. Megjegyzendő: Rogán Antal most megjelent vagyonnyilatkozatában már feltünteti a be nem jegyzett szabadalmat.

Mit sem ér a pecsét
Azt, hogy a Hunguard-féle átvilágítás nem ér túl sokat - pontosabban nem éri el a törvényhozói szándékot -, a Tigáz esete is bizonyítja. A társaság többször is járt az olasz ENI kelet-magyarországi gázszolgáltatójánál. Így a gáztársaság számlázási rendszere meg is kapta a maga hunguardos pecsétjét. Ezután azonban a Tigáz több tízezer ügyfelének úgynevezett "behajtási költségátalányként" tíz- vagy akár százezres fizetési meghagyásokat küldött ki. Pedig erre magánszemélyek esetén egyáltalán nem lett volna joga, sőt a közműhivatal későbbi – a Tigáz által vitatott - döntése szerint vállalati ügyfeleitől és törvénytelenül követelte a pénzeket. A Tigáz a magánszemélyek számára küldött téves meghagyásokat adatbázisokkal indokolta. Mivel a Fidesz hivatalosan azért hozott szabályt a közműszámlák átvilágításáról, hogy "ne legyen téves számla", ám a Tigáz a Hunguard-pecsét ellenére is tömegesen esett ebbe a hibába, az átvilágítás nem túl túl hatékony. A Népszabadság tavalyi megkeresésére a Hunguard vázolta a tanúsítási folyamatot. Ebből végtére az volt leszűrhető, hogy a hasonló esetek ellen a Hunguard-pecsét se véd.

Lakásügyek is előkerültek

Tavaly a Magyar Nemzet Csik Balázst felfedezte a Rogán Antalhoz fűződő botrányos belvárosi ingatlanügyek szereplői között is. A propagandaminiszter V. kerületi polgármestersége idején a Hunguard ügyvezető-feltalálótárs és családja jelentős kedvezményekkel juthatott belvárosi lakáshoz. A Hunguardnak dolgozó ügyvédi iroda szintén felbukkan Rogán Antal környezetében. A Hunguard másik ügyvezetője, Szűcs Ákos 2010-ben a Habony Árpád rokonai birtokolta Club Tihanyt irányította. A Népszabadság azt is feltárta, hogy a MobilSignnak helyet adó épület Pozsgai Petra és a Rogán Antal jobbkezeként emlegetett Kertész Balázs közös tulajdona. A MobilSignt 2014-ben Csik Balázs és Lengyel Csaba alapította, amit aztán eladtak - a Csik Balázzsal más cégekben közösen szereplő Pozsgai Petrának. Később az Index arra talált bizonyítékokat, hogy a szabadalomügyekben kulcsszerepet játszó Pozsgai Petra a Rogán Antal bizalmasaként ismert Kertész Balázs felesége.

A Hunguard tehát a Fidesz újabb szabályai révén további milliárdokkal gazdagíthatja ismeretlen tulajdonosát.

A cég elégedett önmagával
Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre a Hunguardtól nem kaptunk érdemi választ. A vonatkozó szabály ismertetése mellett kifejtették: a Hunguard Kft.-t „több mint 25 éves, a kiberbiztonság élvonalában szerzett tapasztalata, illetve megoldásainak színvonala képessé teszi arra, hogy a megbízásokat a kor technológiai elvárásainak és az információs biztonság legmagasabb fokú követelményeinek megfelelve kezelje”. A konkrét adatokra vonatkozó kérdéseink megválaszolását pedig üzleti titokra hivatkozva ütötték el.

Szerző

Női kézilabda BL - Magabiztos győri siker

A Győri Audi ETO KC 32-26-ra győzött a dán Esbjerg otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája második csoportkörének 2. csoportjában, a második forduló vasárnapi játéknapján.

Női BL, 2. csoportkör, 2. forduló, 2. csoport:
Esbjerg (dán)-Győri Audi ETO KC 26-32 (12-14)

a Győr gólszerzői: Görbicz 11, Amorim 6, Mörk, Groot 5-5, Tomori, Broch 2-2, Knedlikova 1

Támadásépítésben és -befejezésben, valamint védekezésben is remekül kezdett a Győr, így négy percen belül három góllal ellépett (0-3) BL-újonc ellenfelétől. Mivel a vendégek nem tudták folytatni hatékony, pontos játékukat, a dán bajnokcsapat hamarosan egyenlített (5-5).

Kisvártatva visszaállt, majd Kari Aalvik Grimsbö és Kiss Éva védéseinek, illetve Görbicz Anita góljainak köszönhetően nőtt a különbég (7-12), de létszámfölényben eredményesebben kézilabdáztak a dánok, így az első félidő hajrájában ismét szorossá tették az állást (12-13).

A második félidőt taktikus, fegyelmezett játékkal kezdték a győriek, akik két és fél percet követően újra négy találattal vezettek (13-17). Sérülés miatt az Esbjerg csak egy kapust tudott nevezni a meccsre, a norvég Emliy Stang Sandro így a játékidő kétharmadánál fáradni kezdett, ezt pedig jól használta ki az előző idényben BL-ezüstérmes magyar együttes (18-24).

A hajrában nem változott a mérkőzés képe, a dánok rendkívül lelkesen, a vendégek viszont látványosan, pontosan kézilabdáztak, és magabiztos sikert arattak. A mezőny legeredményesebb játékosa, Görbicz Anita lett 11 találattal. Az ETO csapatkapitánya legutóbb 2013 októberében szerzett legalább tíz gólt a Bajnokok Ligájában.

A győriek jövő vasárnap a norvég Larvikot látják vendégül a középdöntőben.

Az állás: 1. Győri ETO 10 pont, 2. Larvik (norvég) 7, 3. Midtjylland (dán) 6 (150-151), 4. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 6 (155-173), 5. CSM Bucuresti (román) 5, 6. Esbjerg 2

szombaton játszották:
1. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Thüringer HC (német) 32-24 (15-10)
Az állás: 1. Vardar Szkopje (macedón) 11 pont, 2. Ferencváros 9, 3. Buducnost Podgorica (montenegrói) 8, 4. Metz (francia) 4 (143-143), 5. Thüringer HC 4 (149-164), 6. Asztrahanocska (orosz) 0
A csoportok első négy helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe.

Szerző

Női kézilabda BL - Magabiztos győri siker

A Győri Audi ETO KC 32-26-ra győzött a dán Esbjerg otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája második csoportkörének 2. csoportjában, a második forduló vasárnapi játéknapján.

Női BL, 2. csoportkör, 2. forduló, 2. csoport:
Esbjerg (dán)-Győri Audi ETO KC 26-32 (12-14)

a Győr gólszerzői: Görbicz 11, Amorim 6, Mörk, Groot 5-5, Tomori, Broch 2-2, Knedlikova 1

Támadásépítésben és -befejezésben, valamint védekezésben is remekül kezdett a Győr, így négy percen belül három góllal ellépett (0-3) BL-újonc ellenfelétől. Mivel a vendégek nem tudták folytatni hatékony, pontos játékukat, a dán bajnokcsapat hamarosan egyenlített (5-5).

Kisvártatva visszaállt, majd Kari Aalvik Grimsbö és Kiss Éva védéseinek, illetve Görbicz Anita góljainak köszönhetően nőtt a különbég (7-12), de létszámfölényben eredményesebben kézilabdáztak a dánok, így az első félidő hajrájában ismét szorossá tették az állást (12-13).

A második félidőt taktikus, fegyelmezett játékkal kezdték a győriek, akik két és fél percet követően újra négy találattal vezettek (13-17). Sérülés miatt az Esbjerg csak egy kapust tudott nevezni a meccsre, a norvég Emliy Stang Sandro így a játékidő kétharmadánál fáradni kezdett, ezt pedig jól használta ki az előző idényben BL-ezüstérmes magyar együttes (18-24).

A hajrában nem változott a mérkőzés képe, a dánok rendkívül lelkesen, a vendégek viszont látványosan, pontosan kézilabdáztak, és magabiztos sikert arattak. A mezőny legeredményesebb játékosa, Görbicz Anita lett 11 találattal. Az ETO csapatkapitánya legutóbb 2013 októberében szerzett legalább tíz gólt a Bajnokok Ligájában.

A győriek jövő vasárnap a norvég Larvikot látják vendégül a középdöntőben.

Az állás: 1. Győri ETO 10 pont, 2. Larvik (norvég) 7, 3. Midtjylland (dán) 6 (150-151), 4. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 6 (155-173), 5. CSM Bucuresti (román) 5, 6. Esbjerg 2

szombaton játszották:
1. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Thüringer HC (német) 32-24 (15-10)
Az állás: 1. Vardar Szkopje (macedón) 11 pont, 2. Ferencváros 9, 3. Buducnost Podgorica (montenegrói) 8, 4. Metz (francia) 4 (143-143), 5. Thüringer HC 4 (149-164), 6. Asztrahanocska (orosz) 0
A csoportok első négy helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe.

Szerző