Papírforma magyar győzelmek

Publikálás dátuma
2017.02.06 06:50
Görbicz Anita volt a Győr legeredményesebbje Dániában FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Az FTC Rail-Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC is győzelemmel folytatta szereplését a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének 2. játéknapján. A fővárosiak szombaton kilenc év után fogadhatták ellenfelüket újra a Népligetben, míg a kisalföldiek tegnap Görbicz Anita remek egyéni teljesítményének köszönhetően győzedelmeskedtek.

Népliget, végállomás. Dabasi és Syma-csarnokbéli kitérők után a Ferencváros játékosai szombaton úgy érezhették: megannyi albérletben töltött esztendő után hazatértek a Bajnokok Ligájában is. Természetesen nemcsak a kiváló kézilabdázókat, hanem az Elek Gyula Arénába a mérkőzés egészében fergeteges hangulatot teremtő Fradi-szurkolók is feldobta a visszatérés – a fanatikusokat az sem zökkentette ki a mindvégig hangos dalolászásból, hogy a német ellen kapuvédői lila felsőben léptek pályára.

Planéta szerint kár a hajráértFORRÁS: THUERINGER-HC.DE

Planéta szerint kár a hajráért FORRÁS: THUERINGER-HC.DE

A kézilabdapályán történtek persze nem is adtak különösebb okot arra, hogy a drukkerek mással foglalkozzanak. A zöldek kapusa, Bíró Blanka bravúrral mutatkozott be, a kontratámadásból pedig Faluvégi Dorottya juttatta előnyhöz a házigazdát. Noha 3-2-ig még kapaszkodott a válogatott jobbátlövő Planéta Szimonetta nélkül kezdő Thüringer, a 10. percben már 7-3-ra állt a párharc. A következő negyedórában ugyan felvette a kesztyűt a mérkőzést kimondva kimondatlanul is a jövő heti, német bajnoki rangadóra való felkészülésnek szentelő vendégcsapat, amely egészen 11-10-ig zárkózott fel, a félidőt megelőző percekben már újra a Fradi volt nyeregben, így fél óra után 15-10 állt az eredményjelzőn.

A térfélcserét követően amolyan örömkézilabdát láthatott az Elek-aréna továbbra is lelkes közönsége, miközben a németek 12 perc alatt csupán kétszer találtak be. A magasabb sebességre kapcsoló FTC állva hagyta ellenfelét; hiába kért rövid időn belül kétszer is időt a vendégeket felkészítő Herbert Müller, a villámgyors zöld-mezeseket nem tudta megállítani az ekkor már Planétával (is) rohamozó német bajnok. A hajrára még a sérüléséből visszatérő Szöllősi-Zácsik Szandra is beállt a Fradiba, amely csapat az egy héttel korábbi, Franciaországban aratott sikerét követően újabb értékes győzelmet aratott.

„Biztosan nagyon sok pluszt adott a lányoknak az, hogy újra abban a csarnokban játszhattak, ahol edzünk és a legtöbb időnket töltjük. Ettől is hazai pálya a hazai pálya. Természetesen a szurkolók támogatásától is, akik ma is csodálatos hangulattal töltötték meg az arénát” – nyilatkozta lapunknak a lefújást követően Elek Gábor, a budapestiek vezetőedzője. – Fizikailag vagyunk olyan állapotban, hogy a kritikus szakaszokban rá tudunk tenni egy lapáttal, így pedig a németek ellen is kirajzolódott a különbség. Bevallom, az első félidőben a támadójátékunk annyira nem tetszett. Lassabbak voltunk, a lerohanásainkban pedig nagyon biztonsági játékot játszottunk. Amint rágyorsítottunk az első félidő végén és a második játékrész elején, látványosan eredményesebbek lettünk – értékelt a tréner.

Egyébként nemcsak a zöld-fehérben játszók, s a magyar csapatért lelkesedők várták a honi ezüstérmes és a német első BL-randevúját, hanem Planéta Szimonetta is. A győri nevelésű válogatott jobbátlövő lapunk érdeklődésére bevallotta, hogy az utóbbi két hétben nagyon várta már a magyarországi utazást, hiszen amellett, hogy több családtagja a helyszínen követte mérkőzését, vasárnap plusz egy napot szülőhazájában tölthetett szerettei körében. A Fradi ellen három gólt szerző játékos csak az első 30 perc hajráját sajnálja.

„Reménykedtem benne, hogy legalább egy játékrész erejéig tudjuk tartani a Fradit, s ha az első félidő utolsó öt perce másképpen alakul, akkor azt mondom, hogy tökéletes lett volna a kép. Amit tudtam a Ferencvárosról, azt megosztottam a társakkal a felkészülés során. A maximumot nyújtottuk, ám mindenképpen az első félidőben kellett volna őket jobban megtartanunk, abban ugyanis biztos voltam, hogy amikor kijön a Fradi a második félidőre, rögtön az elején átrobog rajtunk” – értékelt a Népszavának a 38-szoros válogatott. Planéta szerint az összességében sima vereség mégis építőleg hat a Thüringer csapatára a szerdai, számukra kiemelten fontos Bietigheim elleni bajnoki mérkőzést megelőzően.

„Maximálisan szolgálta a felkészülésünket a budapesti párharc, ugyanis úgy gondolom, hogy lövő-kvalitásban és cselező-játékosok tekintetében is hasonlóan felkészült a Bietigheim (a német pontvadászat jelenlegi éllovasa – a szerk.), mint az FTC. A felkészülés szempontjából mindenféleképpen jó volt látni azt, hogy hogyan kell védekezni ilyen típusú játékosokkal szemben.”

Amint az várható volt, tegnap a magyar bajnok Győri Audi ETO KC is érvényesítette a papírformát a BL-ben. A Nora Mörk révén vezetést szerző, majd előnyét a 30 perc alapján kétgólnyira duzzasztó ETO győzelme az első félidei helyenként szoros állás ellenére sem forgott veszélyben. Győri részről a 11 gólt szerző Görbicz Anita mellett a második félórára jelentősen feljavuló védelem teljesítménye kiemelendő.

A BL következő játéknapján a Fradira és a Győrre is éles ütközet vár. Az FTC játékosai a csoportban egy ponttal mögöttük következő Buducnost vendégei lesznek vasárnap Podgoricában, míg a Győr – szintén a hét utolsó napján – az üldöző Larvikot fogadja.

A női BL hétvégi eredményei
Középdöntő, 1. csoport
FTC Rail-Cargo Hungaria-Thüringer HC 32-24
Astrakhanochka-Buducnost 21-34
HC Vardar-Metz 23-21
Az 1. csoport állása: 1. Vardar 11 pont, 2. FTC 9, 3. Buducnost 8, 4. Metz 4 (143-143-as gólkülönbség), 5. Thüringer 4 (149-164), 6. Astrakhanochka 0.
2. csoport
RK Krim Merkator-CSM Bucuresti 21-24
Larvik-FC Midtjylland 24-22
Team Esbjerg-Győri Audi ETO KC 26-32
A 2. csoport állása: 1. Győr 9, 2. Larvik 8, 3. Midtjylland 6 (150-151), 4. Krim Merkator 6 (155-173), 5. CSM Bucuresti 5, 6. Esbjerg 2.

2017.02.06 06:50

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29