Előfizetés

Újabb barlang rejthetett holt-tengeri tekercset

Izraeli régészek hat évtizede a legjelentősebb felfedezést tették a holt-tengeri tekercsek kutatása terén. Mindeddig azt hitték, csupán 11 barlang rejtett ilyen bibliai tárgyú tekercseket a Júdeai-sivatagban, kiderült azonban, hogy egy 12. barlangban is rejtettek el kéziratokat.

A barlangot azonban feltehetőleg beduin pásztorok feldúlták, csupán a tekercseket tartó agyagkorsókra, a hagyományos textilborításra, s bőrből készült zsinegekre bukkantak, egy 4-6 méter hosszú alagút végén.

„Mindeddig elfogadott tézis volt, hogy 11 barlangban találtak tekercseket, de semmi kétség, hogy felfedeztük a 12. barlangot” – tudatta közleményben Oren Gutfeld, a jeruzsálemi Héber Egyetem archeológus kutatója. Ahiad Ovadiával együtt dolgoztak a kutatáson, a virginiai Liberty Egyetem régészeivel együtt.

Az alagútban néhány drágakövet is találtak, s több töredéket, amely bizonyítja, hogy valaha emberek laktak ott. A barlang kirablásának teóriáját az igazolja, hogy két 20. századi baltafejet hagytak maguk után, akik elvitték az oda rejtett tekercseket.

A felbecsülhetetlen értékű holt-tengeri tekercsek az időszámítás előtti 4. századból valók, eddig több mint 800 dokumentumot találtak, héber, arameus és görög nyelven, a legértékesebb a 4. számú barlangban talált Ézsaiás-tekercs. Az első darabokat 1947-ben találták meg.

A kéziratok jórésze töredékes, pergamenre és papiruszra írták, bibliai szövegek legrégebbi ismert változatai, de az időszámítás utáni századok hétköznapi életét leíró részletek is vannak közöttük. „A tekercsek a modern nyugati zsidó-keresztény kultúra alapjait képezik” – idézte a Christian Science Monitor az Izraeli Múzeum igazgatóját, James Snydert. Az új felfedezés nyomán nőtt a remény, hogy további tekercsekre bukkanhatnak, még többszáz barlang vár átvizsgálásra a sivatagban.

Idén is Glenn Weiss rendezi az Oscart

Idén is az Emmy-díjas Glenn Weiss rendezi az Oscar-gálát - jelentették be a ceremónia producerei, emlékeztetve, hogy a rendező tavaly debütált a hollywoodi filmipar díjátadóján.

„Az élő televíziózás veteránjaként Glenn igazi mestere azoknak a technikai és kreatív fogásoknak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az erőteljes nézői élmény megteremtéséhez" - jegyezte meg Michael De Luca és Jennifer Todd. Weiss elmondta, a díjátadókat mindig az előre nem látható, kiszámíthatatlan részek, elsősorban a köszönőbeszédek teszik igazán izgalmassá éppúgy a nézők, mint a rendező számára.

Mint fogalmazott: „Nem tudjuk, hogy ki a nyertes, mint ahogy azt sem, hogy mit fog mondani. Minden egyes győztes, aki fellép a színpadra, más-más irányba terel el vagy épp más-más érzelmi hullámvasútra ültet fel bennünket." A 89. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája Jimmy Kimmel lesz, a műsort február 26-án az ABC tévécsatorna közvetíti Észak-Amerikában, és több mint kétszáz televízió veszi át világszerte.

Nem vállalják át az Alexandra adósságát

Publikálás dátuma
2017.02.10. 06:47
Forrás: Facebook
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése korábban azt javasolta, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseiket. Azzal érveltek, hogy az állam sokkal hatékonyabban be tudná hajtani a pénzt. A kormány megvizsgálta ezt a javaslatot, és Lázár János kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón elmondta: nem vállalják át az adósságot.

Ugyanakkor több mint 9 milliárd forintot követel 102 hitelező az Alexandra-boltokat korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től, ezért az ő érdekeik figyelembe vétele nélkül nem lehet jogszerűen tárgyalni a hálózat jövőjéről - közölte a Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó korábbi könyvkereskedelmi cégének felszámolását végző Kvantál Kft.

A társaság az Alexandra könyvesbolt-hálózat ügyének előzményeiről azt írta: a boltokat 2014-ig üzemeltető Pécsi Direkt Kft. ellen a Fővárosi Törvényszék 2015. március végén rendelt el - jelenleg is zajló - felszámolási eljárást. A felszámoló álláspontját úgy összegezte: „a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet miatt a Pécsi Direkt Kft. menedzsmentje a vállalat vagyonát jogellenesen, a hitelezők kárára, a kiadókat, önkormányzatokat és az adóhatóságot kijátszva átruházta más cégekre, akik nem fizették ki a vagyon ellenértékét".