Trump "gazdaságpolitikája" globális kockázat

A világgazdasági környezetet és a globális szuverén adósminőség alapmutatóit fenyegető kockázattá vált az egyre kevésbé kiszámítható amerikai gazdaságpolitika, a hirtelen, váratlan, potenciálisan globális kihatású amerikai szakpolitikai irányváltások növekvő valószínűsége, a régóta fennálló nemzetközi kommunikációs csatornák és kapcsolattartási normák háttérbe szorulása - áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A Capital Economics londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szintén pénteken bemutatott tanulmánya szerint az euróövezeti gazdaságok közül Írország és Németország lenne a legsebezhetőbb az amerikai kereskedelmi politika esetleges protekcionista fordulatától.

A Fitch Ratings elemzése szerint a szuverén adósminőséget terhelő elsődleges kockázati tényezők közé tartozik a kereskedelmi kapcsolatokban végrehajtott, súlyos fennakadásokat okozó változtatások lehetősége, a nemzetközi tőkeáramlás ebből eredő megtorpanása, a migráció olyan mértékű korlátozása, amely már érinti a hazautalt tőke mennyiségét, és a szakpolitikai döntéshozók közötti konfrontáció, amely megnövekedett vagy elhúzódó deviza- és egyéb piaci árfolyamkilengésekhez vezet.

E kockázatok valóra válása kedvezőtlen növekedési hátteret teremtene, nyomást gyakorolva egyben a közfinanszírozási rendszerekre, és ennek már következményei lehetnek egyes országok államadós-osztályzataira is. A külső finanszírozás hozzáférhetőségének nehezebbé válása, vagy költségeinek emelkedése - különösen abban az esetben, ha ez a helyi fizetőeszközök leértékelődésével is jár - szintén hatással lehet a besorolásokra.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint még sok minden változhat, de az amerikai kormány egyes retorikai fordulatainak agresszív hangneme nem arra vall, hogy könnyű tárgyalási időszak következik, és arra sem, hogy túl sok lehetőség lenne a kompromisszumra.

A hitelminősítő szerint azokat a gazdaságokat terheli leginkább adósminőségi alapmutatóik romlásának kockázata, amelyek szoros gazdasági-pénzügyi kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal, és amelyeket az amerikai kormány máris tisztességtelen eszközök alkalmazásával vádol. A Fitch ezek közül megemlíti Kanadát, Kínát, Németországot és Mexikót.

Az elemzés szerint az amerikai elnökválasztás után megnövekedett gazdasági bizonytalanságok és árfolyamkilengések is már szerepet játszottak abban, hogy a Fitch Ratings decemberben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Mexikó "BBB plusz" szintű államadós-besorolásának kilátását.

A Fitch Ratings szerint a globális beszállítói hálózatok integráltsága azt is jelenti, hogy ha az Egyesült Államok egy adott országgal szemben kereskedelmi korlátozó intézkedéseket léptet életbe, annak tovagyűrűző hatásai lesznek más országokra is. A regionális beszállítói hálózatok különösen fejlettek - és elsősorban Kínára összpontosítanak - Kelet-Ázsiában, valamint a főleg Németországot ellátó Közép-Európában - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A cég szerint azonban mindenekelőtt azok az országok vannak kitéve potenciális amerikai büntetőintézkedéseknek, amelyekben az eddig megvalósult amerikai működőtőke-beruházások legalább részben az amerikai piacra visszaexportáló helyi ágazatokat finanszírozzák. Ezeknek az országoknak a lehetséges listája hosszú, mivel amerikai vállalatoké a világgazdaságban felhalmozódott közvetlen külföldi tőkebefektetés-állomány csaknem 25 százaléka, de az ilyen amerikai beruházások legnagyobb célországai között van Kanada, az Egyesült Királyság, Hollandia, Mexikó, Németország, Kína és Brazília - hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A Capital Economics szintén pénteken ismertetett tanulmányában azt vizsgálta, hogy mely euróövezeti gazdaságok a legveszélyeztetettebbek az amerikai kereskedelmi politika esetleges protekcionista fordulatától.

A gazdasági-pénzügyi elemzőház szerint ha a kockázat mércéje az amerikai piacra irányuló exportból eredő hozzáadottérték-többlet, akkor az ír gazdaságot terheli messze a legnagyobb kockázat, Írország amerikai exportjának hozzáadottérték hozzájárulása ugyanis az ír hazai össztermék (GDP) 10,6 százalékának felel meg. A Capital Economics számításai szerint Belgium és Németország esetében ez az arány 3,2, illetve 2,9 százalék.

A ház szerint ebből az következik, hogy az Amerikába irányuló export minden 10 százaléknyi csökkenése hozzávetőleg 1 százalékkal csökkentené az ír GDP-értéket, és 0,3 százalékkal a német hazai összterméket.

Szerző

Mocsai beperli Hadházyt

Bíróságon vesz elégtételt Mocsai Lajos Hadházy Ákoson, aki korrupcióinfóján a rektor nevéhez köthető cég kamuhonlapjáról és kétes tanulmányairól beszélt - írta a hvg.hu. 

Mocsai azt írta, az LMP-társelnök valótlan állításokat tett a Testnevelési Egyetemmel és vele kapcsolatban. Hadházy ugyanis arról számolt be, hogyan költött el a Mocsaihoz kötődő Magyar Sportmenedzsment Társaság 376 millió forint TÁMOP-pénzt, amelyet "a fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása" címkével látták el. A projekt része volt egy honlap elkészítése 59 millió forintért. A Mozgásmonitor.hu 2014-ben néhány hónapig működött, majd magára hagyták. Hadházy szerint nemcsak a honlap kamu, hanem azok a tanulmányok is igen kétes értékűek, amelyeket szintén ebből a keretből finanszíroztak. Hadházy szerint számos példa mutatja, hogyan lehet a sporton keresztül lopni.

Szerző

AI: újabb mélypont a "menekültek konténerbe zárása"

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a magyar menekültügyi szabályozás újabb mélypontja a "menedékkérők konténerekbe zárása".

Demeter Áron, a szervezet emberi jogi szakértője közleményében azt írta: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése újabb rendkívül aggasztó lépése a magyar kormány hosszú ideje tartó törekvésének, hogy kiszolgáltatott embereket kriminalizáljon és démonizáljon. Hangsúlyozta, ha elfogadják a szabályozást, az teljesen nyilvánvalóan sérteni fogja az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményt.

A közlemény idézi Gauri van Gulikot, az Amnesty International európai igazgatóhelyettesét, aki azt mondta, a javaslat újabb példa arra, hogy az Európai Uniónak miért kell határozottan fellépnie a magyar kormány "uniós és nemzetközi jogot sértő botrányos intézkedéseivel szemben".

Lázár János a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol kétszáz-háromszáz ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását.

Szerző