LMP-évértékelő - Viharjelentés a Szív utcából

Publikálás dátuma
2017.02.12 12:53
Szél Bernadett, az LMP társelnöke évértékelő beszédet mond a budapesti Vida rendezvényházban 2017. február 11-én. MTI Fotó: Kos
Az évértékelő eredetileg egypárti műfaj volt nálunk – a Fidesz és vezetője olyan régen csinálja, hogy már évek óta nem nagyon tud újat mondani (nem az értékelhető események fogytak el, hanem az orbáni kommunikáció paneljeiről derült ki, hogy véges számban állnak rendelkezésre). Az LMP viszont még csak most kezdte, és szombaton rögtön duplázott: a két, frissen újraválasztott pártelnök külön-külön kommentálta a közelmúltat, méghozzá a párt természetes közegéből, a romkocsma-övezetből kiszakadva, egy külső-terézvárosi rendezvényhelyszínen.

Maga a hely kicsi volt, a négyzetméter-arányos tömeg viszont jelentős, a gyorsreagálású sajtó például gyakorlatilag teljes létszámmal kivonult. A nolimpiás aláírásgyűjtésből érkező szónokok közül Szél Bernadett az emelkedettebb, világnézet-kifejtős, időben is nagyobb léptékű megközelítést választotta, Hadházy Ákos pedig a 2016-os esztendőt jellemző egyedi momentumokat elemezte az ő politikusként sajátos, de az utcai beszélgetéseket figyelve egyre általánosabb látószögéből. A női pártelnök szerint az országban a hangulat a 80-as évek elejét idézi: látszatrend van és látszatjólét, igazán jól csak azok élnek, akik időben rátették a kezüket a közösre. -Egyik kormány sem adta meg a lehetőséget, hogy az ország a legtöbbet hozza ki magából. A magyar vállalkozásokat versenyhátrányba hozták a multikkal szemben, a vidék legnagyobb problémája ma a kisgazdaságokat és kisegzisztenciákat tönkretevő Fidesz, az emberek már a rendszerváltás utáni évekért is joggal kérhetnének kárpótlást – sorolta a gondokat, arra a következtetve: teljes sorcserére van szükség a változáshoz, és közben valahogy az elveszett bizalmat is vissza kell szerezni.

Az állatgyógyász Hadházy Ákos erre receptet is kínált: szerinte a politikusokat a hazudozásért, a lopásért, az ígérgetésért és a veszekedésért utálják, vagyis ezekről kellene leszokni. A két pártvezető diagnózisa megegyezett: depressziós a társadalom (az ellenzék is) miközben mindenki tisztában van vele, hogy a magyar történelem legnagyobb, államilag szervezett lopássorozata zajlik. A kormány értékrendje elszakadt a valóságtól: tavaly év végén pár nap alatt 300 milliárd forintot szórtak ki olyan nevetséges célokra, mint a miniszterelnök dolgozószobájának bebútorozása – ennyiből meg lehetett volna duplázni az összes ápoló és orvos fizetését. -A szegénységből egyedül munkával nem lehet kitörni, jó minőségű oktatásra is szükség van. Azért az autóért fizetnek sokat, amelyik sokat tud, és ez a munkaerőre is igaz – hangsúlyozta. Az ellene is irányuló kormányzati lejáratásokról szólva igazi közönségsikert aratott egy Antall József-idézettel: a volt miniszterelnök édesapja mondta, hogy ha az Alpoktól keletre az embert nem akasztják fel, a többi részletkérdés. Félni csak Orbánéknak van okuk, és félnek is: a Várban, ahol „egy új várat építenek a miniszterelnöknek" (az árakat tekintve mindenképpen), minden talicska betonra jut három rendőr meg egy TEK-es, és mindenütt bombákat keresnek.

Zárásként idézett egy falun élő, néggyermekes polgári családanyától („a Fidesz elsődleges célcsoportjától") kapott levélből: „Elegünk van abból, hogy a gyerekeink ócska tankönyvekből tanulnak, a szüleink lerohadt kórházakban halnak meg, a rendőr pedig kirabol az utcasarkon, amikor képtelen indokokkal szab ki a kerékpárját toló emberre akkora büntetést, amiért egy közmunkás egy hónapig dolgozik". Hadházy szerint az országban most nem a bőség nyugalma, hanem vihar előtti csend érzékelhető, és minél hosszabb a várakozás, annál nagyobb lesz az égszakadás a végén. A közönség elégedett reakcióiból ítélve ezzel úgy sikerült újrakereteznie az egész ellenzéki térfelet uraló bénultságot, hogy közben – a saját maga által támasztott feltételnek megfelelve – sem hazudozásba, sem irracionális ígéretekbe nem kellett belemennie.

Szerző

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:28

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök Kazahsztánban beszélt arról, hogy Magyarország a jelenlegi, megváltozott helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket.
Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot. Orbán kiemelte: 
a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”,
mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Kormányrendelet biztosítja műemlék épületek engedély nélküli bontását, hogy elférjen a készülő Trianon-árok

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:24

Fotó: Steindl Imre Program
Emellett csökkentik a zöldterületet és visszavágják a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hatókörét a V. kerületben, és csúsztatják a Néprajzi Múzeum kiköltöztetését is.
Szinte minden szabályt elsöpört a kormány, hogy a két hete bejelentett budapesti Trianon-árok elkészülhessen, és közben nem csak hogy a Vértanúk teréről szinte teljesen eltűnnek a fák, de még az Agrárminisztérium műemlék épületét is meg kell bontani - írja a hvg.hu.
A Kossuth térre nyíló Alkotmány utcába szánt, és várhatóan a tüntetések szervezőinek igen komoly fejtörést okozó, emellett 5 milliárd forint közpénzt elégető Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy új kormányrendelet egyengeti. Azt már korábban kimondták, hogy
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • nincs helye országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek,
  • nem kérhető ki a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye,
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sincs helye,
  • és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.
Ehhez most hozzátették, hogy ugyancsak nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. Továbbá,
a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének "részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető".
Eltörölték azt a szabályt is, amely szerint az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről kötelező volt konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal.
Az új rendelettel emellett a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre emlékmű helyére szánt, eredetileg Horthy Miklós jelenlétében avatott, erősen vitatott régi-új szobor körül a kötelező minimális zöldfelület arányát 15 százalékról 4,5 százalékra csökkentették. Meghosszabbították a Néprajzi Múzeum kiköltöztetésének határidejét is, 2020. június 30-ra.
Frissítve: 2019.04.24 12:32