LMP-évértékelő - Viharjelentés a Szív utcából

Publikálás dátuma
2017.02.12. 12:53
Szél Bernadett, az LMP társelnöke évértékelő beszédet mond a budapesti Vida rendezvényházban 2017. február 11-én. MTI Fotó: Kos
Az évértékelő eredetileg egypárti műfaj volt nálunk – a Fidesz és vezetője olyan régen csinálja, hogy már évek óta nem nagyon tud újat mondani (nem az értékelhető események fogytak el, hanem az orbáni kommunikáció paneljeiről derült ki, hogy véges számban állnak rendelkezésre). Az LMP viszont még csak most kezdte, és szombaton rögtön duplázott: a két, frissen újraválasztott pártelnök külön-külön kommentálta a közelmúltat, méghozzá a párt természetes közegéből, a romkocsma-övezetből kiszakadva, egy külső-terézvárosi rendezvényhelyszínen.

Maga a hely kicsi volt, a négyzetméter-arányos tömeg viszont jelentős, a gyorsreagálású sajtó például gyakorlatilag teljes létszámmal kivonult. A nolimpiás aláírásgyűjtésből érkező szónokok közül Szél Bernadett az emelkedettebb, világnézet-kifejtős, időben is nagyobb léptékű megközelítést választotta, Hadházy Ákos pedig a 2016-os esztendőt jellemző egyedi momentumokat elemezte az ő politikusként sajátos, de az utcai beszélgetéseket figyelve egyre általánosabb látószögéből. A női pártelnök szerint az országban a hangulat a 80-as évek elejét idézi: látszatrend van és látszatjólét, igazán jól csak azok élnek, akik időben rátették a kezüket a közösre. -Egyik kormány sem adta meg a lehetőséget, hogy az ország a legtöbbet hozza ki magából. A magyar vállalkozásokat versenyhátrányba hozták a multikkal szemben, a vidék legnagyobb problémája ma a kisgazdaságokat és kisegzisztenciákat tönkretevő Fidesz, az emberek már a rendszerváltás utáni évekért is joggal kérhetnének kárpótlást – sorolta a gondokat, arra a következtetve: teljes sorcserére van szükség a változáshoz, és közben valahogy az elveszett bizalmat is vissza kell szerezni.

Az állatgyógyász Hadházy Ákos erre receptet is kínált: szerinte a politikusokat a hazudozásért, a lopásért, az ígérgetésért és a veszekedésért utálják, vagyis ezekről kellene leszokni. A két pártvezető diagnózisa megegyezett: depressziós a társadalom (az ellenzék is) miközben mindenki tisztában van vele, hogy a magyar történelem legnagyobb, államilag szervezett lopássorozata zajlik. A kormány értékrendje elszakadt a valóságtól: tavaly év végén pár nap alatt 300 milliárd forintot szórtak ki olyan nevetséges célokra, mint a miniszterelnök dolgozószobájának bebútorozása – ennyiből meg lehetett volna duplázni az összes ápoló és orvos fizetését. -A szegénységből egyedül munkával nem lehet kitörni, jó minőségű oktatásra is szükség van. Azért az autóért fizetnek sokat, amelyik sokat tud, és ez a munkaerőre is igaz – hangsúlyozta. Az ellene is irányuló kormányzati lejáratásokról szólva igazi közönségsikert aratott egy Antall József-idézettel: a volt miniszterelnök édesapja mondta, hogy ha az Alpoktól keletre az embert nem akasztják fel, a többi részletkérdés. Félni csak Orbánéknak van okuk, és félnek is: a Várban, ahol „egy új várat építenek a miniszterelnöknek" (az árakat tekintve mindenképpen), minden talicska betonra jut három rendőr meg egy TEK-es, és mindenütt bombákat keresnek.

Zárásként idézett egy falun élő, néggyermekes polgári családanyától („a Fidesz elsődleges célcsoportjától") kapott levélből: „Elegünk van abból, hogy a gyerekeink ócska tankönyvekből tanulnak, a szüleink lerohadt kórházakban halnak meg, a rendőr pedig kirabol az utcasarkon, amikor képtelen indokokkal szab ki a kerékpárját toló emberre akkora büntetést, amiért egy közmunkás egy hónapig dolgozik". Hadházy szerint az országban most nem a bőség nyugalma, hanem vihar előtti csend érzékelhető, és minél hosszabb a várakozás, annál nagyobb lesz az égszakadás a végén. A közönség elégedett reakcióiból ítélve ezzel úgy sikerült újrakereteznie az egész ellenzéki térfelet uraló bénultságot, hogy közben – a saját maga által támasztott feltételnek megfelelve – sem hazudozásba, sem irracionális ígéretekbe nem kellett belemennie.

Szerző

Ma kezdődik a "házasság hete"

Publikálás dátuma
2017.02.12. 11:57
Thinkstock illusztráció
A kormány elképzelése szerint fogyatkozó népességünk, pontosabban e folyamat megállítására, vagy legalábbis lefékezésére  a legjobb módszer a különböző programok, kampányok indítása, hogynemondjuk a propaganda. Ami természetesen lényegesen egyszerűbb, mint az okok tudományos feltárása, a társadalmi folyamatok vizsgálata, és a hibák orvoslása. 

Vasárnap kezdődik a házasság hete: országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják a figyelmet a házasságra, a család fontosságára - ezt Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora jelentette be az állami televízióban. Szerinte a tízéves programsorozat az új házasságkötéseknek is lendületet adhat, mivel a pozitív példák bemutatása meghatározó. 

Herjeczki Kornéltól, aki a wessi.hu oldalon vallja a következőket: Életem legfontosabb döntése az volt, hogy felismertem, hogy bűneimet egyedül Jézus Krisztus tudja megbocsátani, benne találom meg önmagamat, hiszen ő a teremtőm, életemnek ő ad értelmet, hiszen ő látja az összképet, általa lehetek Isten családjának tagja, ami által gyógyulhatnak kapcsolataim, és egyedül ő az, aki méltó arra, hogy életem végéig szolgáljam, mert ő ad örök életet -  nem tartjuk meglepőnek, hogy nincs jó véleménnyel a házassági aktus nélkül létrejött családról. 

Az adatok azt mutatják, hogy az élettársi kapcsolatok könnyebben felbomlanak, abban kevésbé születnek gyerekek - mondta a koordinátor az állami tévében. Ismertetése szerint 2016 első tíz hónapjában az előző évhez képest jelentősen, 10 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. De a kedvező statisztikai adatokon túl a házasság, a kapcsolatok tartalmassá tételének bemutatása a szervezők célja személyes történetekkel

Ami pedig a Fidesz-KDNP álláspontját illeti az óhajtott családmodellről, abban történetesen a nők, anyák, nagymamák helyzetéről: A kormány az erőszak áldozatait sem védi

Szerző

Valentin-nap - Fantáziátlan ajándékozás

Publikálás dátuma
2017.02.12. 09:45
Thinkstock illusztráció
A Bálint-, vagy Valentin-nap megítélése finoman szólva sem egyételmű, sokan csak manipulatív, pénztárca-nyitogató üzleti fogásnak tartják, másokat rosszullét kerülget a mindent elárasztó geil szivecskés motívumoktól, de sokan örülnek is, hogy létezik egy "szerelemesek napja" a - és akkor maradjunk a közhelyek területén - szürke hétköznapok sorában.  Akik azonban örülnek, és buzgón ajándékozgatnak, sok energiát nem fektetnek a meglepetések kiötlésébe- legalábbis az áruházak top-listája szerint.

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés átvétele miatt mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.(Wikipédia)

Változatlanul a desszert és virág a legnépszerűbb Valentin-napon, de az átlagosnál több fogy italokból és a szíves díszítésű ajándékokból; az ünnephez kapcsolódó termékek forgalma többszörösére nő február 14-e közeledtével az MTI által megkérdezett áruházláncok szerint.

A Tesco áruházaiban a desszerteket, a vágott és cserepes virágokat, illetve a speciális szíves dekorációval ellátott ajándéktárgyakat - párnákat, plüss figurákat, bögréket, lufikat - keresik leginkább a vásárlók. A cukrászati termékek, pezsgők, alkoholos italok és ruházati cikkek iránt is megnő a kereslet ezekben a napokban. A vásárlások nagyobb része az utolsó két-három napon történik, a legerősebb nap a február 14-e. Egy átlagos februári naphoz képest kétszeresére-háromszorosára nő a Valentin-naphoz köthető termékek forgalma. 

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. azt emelte ki válaszában, hogy a desszertek forgalma határozottan nő ilyenkor. Tájékoztatásuk szerint a roham mindig az utolsó 1-2 napra korlátozódik. Február 12-e és 14-e között nő meg a desszertek iránti kereslet, akkor egy átlagos naphoz képest csaknem négyszeres mennyiséget adnak el. Idén a Valentin-napi forgalom kétszámjegyű növekedését várja az üzletlánc a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint az élelmiszerek közül a táblás csokoládék és pralinék forgalma nő meg ebben az időszakban, sokan keresik az ismert márkák desszertjeit, illetve a speciális Valentin-napi desszerteket. Nagyon keresettek a szív alakú, illetve feliratos plüssök, ajándéktárgyak. Számottevően nő a kereslet a vágott virágok, csokrok és a cserepes virágok iránt is, a legtöbben a szálas rózsát és az orchideát választják. Az alkoholtartalmú italok közül a pezsgők és krémlikőrök forgalma nő ezekben a napokban. Ezeknél a termékeknél jelentős forgalomnövekedésre számít az Auchan, várakozásai szerint például a pralinék és a virágok közül egy-egy termék forgalma kiugróan is emelkedhet.

Valentin-nap közeledtével szintén a forgalom növekedéséről számolt be az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., a vásárlók az élelmiszerlánc üzleteiben is a csokoládékat és a virágot keresik leginkább, de a borok, pezsgők és parfümök szintén népszerűek. A csokoládéknál a magasabb minőségű, elegánsabb csomagolásban lévő termékek iránt nő a kereslet, a virágoknál pedig a vágott és a cserepes növények iránt is, a rózsa- és tulipáncsokrok, illetve a különböző virágos szobanövények és a cserepes rózsa iránt.

A Lidl Magyarország válaszában szintén a táblás és desszert csokoládékat emelte ki a Valentin-nap kapcsán, illetve a vágott és cserepes virágokat, valamint a szív alakú párnákat, képkereteket, takarókat és plüss állatokat.

Szerző