Előfizetés

"Szijjártó úr keresett meg" - Tarsoly vallott a vízumgyárról

Publikálás dátuma
2017.02.20. 17:08
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Tarsoly Csaba a Quaestor-ügy mai bírósági tárgyalásán a moszkvai vízumgyárral kapcsolatban vallott Szijjártó Péter ellen, amikor azt mondta, hogy a külügyminiszter kereste meg őt a vízumkiadás ötletével - írja a 444.

"Engem Szijjártó úr keresett meg, hogy kiszervezzék a vízumkiadást, hogy ne a követségen döntsék el, ki kaphat. Ez egy 40 ablakos központ lett, 15 eurót kerestünk vízumonként. Ez az orosz kereskedőház része lett volna" - mondta a Quaestor-botrány gyanúsítottja, aki azt is elmondta, hogy Szijjártóval szóba került az is, hogy Azerbajdzsánban, Egyiptomban és Fehéroroszországban is létesítenek hasonló központot. 

A moszkvai vízumgyárról az Index számolt be még február elején. Egy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium által eltitkolni kívánt külügyi vizsgálati anyagból az derült ki, hogy több ezer orosz állampolgár jutott schengeni vízumhoz a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán úgy, hogy valójában nem is tudták, kiknek adnak papírt. A kérelmeket villámgyorsan, 4-5 órán belül elbírálták, természetesen pozitívan. A kérelmezők 50 százalékának semmilyen vízumreferenciája nem volt, személyesen meg sem jelentek a konzulátuson, és magyar úti célt jelöltek meg, csakhogy ezek az oroszok végül nem Magyarországra jöttek, hanem tovább mentek más EU-tagállamokba.

Mint lapunk is megírta, a "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is. Szijjártó és Tarsoly 2014 novemberében – néhány hónappal a Quaestor bukása előtt – nyitották meg a moszkvai vízumközpontot - emlékeztet a 444, hozzátéve, hogy korábban már szóba került a Quaestor-ügy tárgyalásán a vízumgyár, amikor a Quaestor stratégiai irányításáért felelős Kárpáti Péter magyarázta, miért is jó üzlet ez.

"Ebben az az üzlet, hogy van az államnak egyébként egy vízumkiadási bevétele, de a vízumban eljáró közvetítő cégnek is van bevétele, és kihez mennek az ügyfelek vízumot kérni, aki jó szolgáltatást nyújt. Mi felépítettünk egy olyan online kvázi foglalási rendszert, ahol oroszok elő tudták magukat azonosítani, weben keresztül a vízumigénylésükhöz, ezeket az adatokat utána a nemzetbiztonság által jóváhagyott formulában a követségek előre fel tudták dolgozni, tehát felgyorsítottuk az egész ügyintézést, informatika segítségével és elindult az üzlet” - nyilatkozta Kárpáti, aki érezhetően átsiklott afelett, hogy ez a felgyorsított ügyintézés orosz bűnözőknek és kémeknek könnyítette meg schengeni belépést.

A vízumgyár ügyében egyébként már másfél éve nyomoz a rendőrség hivatali visszaélés gyanúja miatt, de még mindig nincsen gyanúsított.

Cáfol a KKM
A vízumkiadási szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri periódusát megelőzően a nagykövetségen történtek, ahogy ezt a 2013-as jelentés feltárta, a szabálytalanságok nem a később létrehozott vízumközpontban történtek. A vízumközpont létrehozásáról kormánydöntés született szintén Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményben Tarsoly nyilatkozatára. Mint írják: a moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott - végül sikertelen - tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyűjtését. A Quaestor tulajdonosa közreműködésével alapított cég erre be is nyújtotta pályázatát, a szerződést azonban - immár Szijjártó Péter minisztersége alatt, 2015 márciusában - a KKM felbontotta és nemzetközi pályázatot hirdetett a funkció ellátására. Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt nincsenek visszaélések a vízumokkal kapcsolatban - szögezi le a KKM. A teljes közleményt itt olvashatja!

 

Olimpia - A BOM még támogatja a budapesti rendezést

A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) változatlanul támogatja egy budapesti olimpia megrendezését. A BOM hétfői közleménye leszögezi, hogy a nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezési joga az Agenda2020 reformprogramnak köszönhetően ténylegesen elnyerhető Budapest számára, és megrendezhető úgy, hogy az Magyarország hosszú távú gazdasági érdekeit szolgálja.

A BOM szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 2014-ben bevezetett reformprogram arra teremt lehetőséget, hogy Budapest olyan olimpiát rendezzen, amely nem hasonlít semmiben az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatokkal bíró olimpiáihoz, amely nem hagy maga mögött athéni és riói romokat vagy montreali adóssághegyeket, ellenben hosszú távon az ország gazdasági felzárkózását támogatja.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a benyújtott pályázat a gazdasági fenntarthatóságra és az utóhasznosításra fókuszál, Barcelona és London példáját követve jelentős méretű "rozsdaövezetet fejlesztene és integrálna a fővárosban, miközben a közlekedési infrastruktúrát bővítené a vidéki helyszínek irányában." 

A BOM leszögezi, hogy a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága "különböző okok miatt" megbomlott, ugyanakkor véleménye szerint a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja az ehhez vezető okokat, és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással. 

Ahogy lapunk is beszámolt róla, pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Az aláírásgyűjtésben az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek. A Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése az aláírásgyűjtés után kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei arra, hogy ötkarikás játékokat rendezhessen, ezért  amíg nem derül ki, hogy az olimpia megbomlott támogatása újra egységes lehet-e, addig felfüggesztenek minden kifizetést és megrendelést.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere megállapodtak abban, hogy a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtökön - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkozik, és megvitatják a további szükséges teendőket.

A 2024-es ötkarikás játékokért Budapest mellett Párizs és Los Angeles van versenyben, a győztest szeptember 13-án hirdetik ki Limában.

Szijjártó barátja ingatlanban utazik a Rózsadombon

Saját tulajdonú ingatlanok értékesítésére alapított vállalkozást Kuna Tibor kommunikációs cége, a Trinity International Communications Kft. nemrégiben - írta az Átlátszó.

A II. kerület elegáns villanegyedében működik a Quadrum Investitio Zrt., amelyet a minap hozott létre egyedüli részvényesként Kuna Tibor kommunikációs cége, a Trinity International Communications Kft. Az új cég fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlan értékesítése lesz, de egyéb ingatlanos teendőkkel és tanácsadással is foglalkozik majd.

Szijjártó Péter barátjának cégében a Trinity az egyedüli részvényes, az ügyvezető pedig maga Kuna. Annak egyelőre nem találni nyomát, hogy beindult-e már az üzlet. A portál megjegyezte, idén még sem a Trinity, sem másik cége, a Young&Partnersnek nem nyert kormányzati megbízást, pedig 2015-ben még 25,6 milliárd forint értékű szerződést kaptak. A Trinity árbevétele 2011 és 2015 között 8,8 millió forintról 4,5 milliárdra nőtt, az osztalék 2015-ben 670 millió forint volt.