Fekete-Győr: öngyilkos taktika az ellenzéki összefogás

Publikálás dátuma
2017.02.20 20:16
Fekete-Győr András múlt hét pénteken adta át a 266 ezer összegyűjtött aláírást a Fővárosi Választási Iroda épületében. FOTÓ: Tót
Fotó: /
Az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtéssel váratlanul nagy sikert arató Momentum Mozgalom hosszú távra tervez. Fekete-Győr András jogász, a párttá alakulás előtt álló civil szervezet elnöke öngyilkos taktikának tartja az ellenzéki összefogást.

- Több mint 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze az olimpia ellen. Tart még az eufória?

- Pénteken adtuk le az íveket, az eufória kábé péntek éjfélig tartott. Na, jó: kicsit azért tovább. Az aláírások megszámolására és hitelesítésére 45 nap áll rendelkezésre, addig mi országjárásra indulunk. Sok időnk nem volt pihenni, az élet nem áll meg.

- Mintha azzal már nem is kalkulálnának, hogy lesz népszavazás az olimpiáról, és akadhat dolguk a kampányban.

- Az elkövetkező hetekben arra koncentrálunk, hogy nekifogjunk egy országos közösség kiépítésének. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. Létre kell hoznunk a cselekvés helyi köreit.

- Tényként kezelik, hogy márciusban párttá alakulnak.

- Pontosabban elindítjuk a folyamatot, beadjuk az ehhez szükséges papírokat. Az már nem rajtunk múlik, hogy a bíróság mikor hozza meg a döntését.

- Nevet is változtatnak?

- Valószínű, hogy nem. A Momentum mindenképpen marad, de azt még nem tudom, hogy a "párt" szó szerepel-e majd a nevünkben. Részletkérdés.

- Tudják, mire vállalkoznak? Kiszámolták, hány aktivistára és mennyi pénzre van szükségük?

- Próbálunk alternatív megoldásokat találni. Az aláírásgyűjtéskor is néhány millió forintból sikerült nagy hírverést csapnunk. Ha a parlamenti választáson országos listát tudunk állítani, akkor nagyjából 750 millió forintos állami támogatást kapunk. Ehhez még hozzá kell tennünk valamennyit, de az biztos, hogy ma már egy új ellenzéki pártnak nincs szüksége annyi pénzre, mint tíz évvel ezelőtt volt. Jó szervezettség, koordináció, mozgósítás és hiteles üzenetek kellenek.

- Lehet más a politika?

- Nem szeretném, ha másokkal hasonlítgatnának össze: a Momentum, az Momentum. Nem véletlen, hogy a megjelenésünk ekkora örvényt keltett a magyar belpolitikában.

- Mindenkit tárt karokkal várnak, vagy lesznek összeférhetetlenségi szabályok?

- Már most is vannak. Kizáró ok, ha valaki az MSZMP tagja volt, illetve valamelyik jelenlegi pártnak a tagja. A büntetlen előélet is feltétel.

- Végképp eldöntötték, hogy a választáson senkivel nem fognak össze?

- 2014 bizonyította, hogy az ellenzéki összefogás öngyilkos taktika. Mi hosszú távra tervezünk.

2017.02.20 20:16
Frissítve: 2017.02.20 21:22

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40

Így semmisítheti meg az állam az utolsó percben kötött lakástakarék-szerződéseket

Publikálás dátuma
2018.11.17 18:53

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Megtámadhatja a véghajrában (értsd: a lakástakarékok állami támogatásának eltörléséről szóló törvény hatályba lépése előtti pillanatokban) kötött lakástakarék-szerződéseket az állam. Deák Dániel egyetemi tanár szerint ennek nincs akadálya de reméli, hogy ilyesmire nem kerül sor. Ám ha a kormány felszívja magát, két jogi lehetőség is a rendelkezésére áll írja az atv.hu. Emlékeztetőül: az említett törvény hatályba lépése előtti 48 órában 140 ezer új szerződést kötöttek - Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, lehet, hogy nem mindegyik kontraktus készült tisztességes módon. Deák Dániel ügyvéd szerint az állampolgárok természetes és jogszerű reakciója volt, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek tető alá hozni a kontraktusokat. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, mert nem biztosított átmeneti időszakot. Az állam, magyarázta Deák, megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy úgynevezett tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat. Öröm az ürömben, hogy a jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani, és Deák eleve azt feltételezi: nem is történt ilyesmi. Azt reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket. Egyes állítások szerint vannak olyan szerződések, amelyek határidőn túl kötődtek, és visszadátumozás történt. Deák Dániel erre azt mondta, ez bűncselekmény, okirathamisítás, és nyilvánvaló, hogy ilyen kockázatot nem vállal sem az ügyletkötő, sem az állampolgár.  A kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált, az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.
2018.11.17 18:53