Fekete-Győr: öngyilkos taktika az ellenzéki összefogás

Publikálás dátuma
2017.02.20 20:16
Fekete-Győr András múlt hét pénteken adta át a 266 ezer összegyűjtött aláírást a Fővárosi Választási Iroda épületében. FOTÓ: Tót
Az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtéssel váratlanul nagy sikert arató Momentum Mozgalom hosszú távra tervez. Fekete-Győr András jogász, a párttá alakulás előtt álló civil szervezet elnöke öngyilkos taktikának tartja az ellenzéki összefogást.

- Több mint 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze az olimpia ellen. Tart még az eufória?

- Pénteken adtuk le az íveket, az eufória kábé péntek éjfélig tartott. Na, jó: kicsit azért tovább. Az aláírások megszámolására és hitelesítésére 45 nap áll rendelkezésre, addig mi országjárásra indulunk. Sok időnk nem volt pihenni, az élet nem áll meg.

- Mintha azzal már nem is kalkulálnának, hogy lesz népszavazás az olimpiáról, és akadhat dolguk a kampányban.

- Az elkövetkező hetekben arra koncentrálunk, hogy nekifogjunk egy országos közösség kiépítésének. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. Létre kell hoznunk a cselekvés helyi köreit.

- Tényként kezelik, hogy márciusban párttá alakulnak.

- Pontosabban elindítjuk a folyamatot, beadjuk az ehhez szükséges papírokat. Az már nem rajtunk múlik, hogy a bíróság mikor hozza meg a döntését.

- Nevet is változtatnak?

- Valószínű, hogy nem. A Momentum mindenképpen marad, de azt még nem tudom, hogy a "párt" szó szerepel-e majd a nevünkben. Részletkérdés.

- Tudják, mire vállalkoznak? Kiszámolták, hány aktivistára és mennyi pénzre van szükségük?

- Próbálunk alternatív megoldásokat találni. Az aláírásgyűjtéskor is néhány millió forintból sikerült nagy hírverést csapnunk. Ha a parlamenti választáson országos listát tudunk állítani, akkor nagyjából 750 millió forintos állami támogatást kapunk. Ehhez még hozzá kell tennünk valamennyit, de az biztos, hogy ma már egy új ellenzéki pártnak nincs szüksége annyi pénzre, mint tíz évvel ezelőtt volt. Jó szervezettség, koordináció, mozgósítás és hiteles üzenetek kellenek.

- Lehet más a politika?

- Nem szeretném, ha másokkal hasonlítgatnának össze: a Momentum, az Momentum. Nem véletlen, hogy a megjelenésünk ekkora örvényt keltett a magyar belpolitikában.

- Mindenkit tárt karokkal várnak, vagy lesznek összeférhetetlenségi szabályok?

- Már most is vannak. Kizáró ok, ha valaki az MSZMP tagja volt, illetve valamelyik jelenlegi pártnak a tagja. A büntetlen előélet is feltétel.

- Végképp eldöntötték, hogy a választáson senkivel nem fognak össze?

- 2014 bizonyította, hogy az ellenzéki összefogás öngyilkos taktika. Mi hosszú távra tervezünk.

Frissítve: 2017.02.20 21:22

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.