Az OTP és a Magyar Telekom húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,35 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 33 548,54 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 20,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője elmondta: az OTP és a Magyar Telekom jelentős gyengülése húzta le a BUX-ot, a vezető részvények közül ez a két papír volt a nap legnagyobb vesztese. A Mol árfolyama is csökkent, a Richter piacán azonban az egész kereskedés folyamán a vevők domináltak - tette hozzá. Az elemző szerint ugyanakkor a Mol, a Magyar Telekom és az OTP mozgása is megfelelt a nemzetközi hangulatnak.

Ballai Zoltán kiemelte: magas forgalmat bonyolított a tőzsde, ami annak köszönhető, hogy több nagy papírt érintően jelent meg fontos információ, egyebek közt a Magyar Telekom gyorsjelentése, valamint a Citi OTP-re vonatkozó elemzése, amelyben eladásra ajánlotta a bankpapírt.

Stefán Krisztián, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a nemzetközi részvénypiacokon jelentősebb elmozdulás nélkül zajlott a kereskedés, ez alól kivétel volt a magyar piac, amely 1,65 százalékos eséssel zárta a napot.

A Mol árfolyama 125 forinttal, 0,59 százalékkal 20 900 forintra csökkent, 2,0 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 351 forinttal, 3,76 százalékkal 8990 forintra esett, forgalmuk 11,1 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 20 forinttal, 3,82 százalékkal 503 forintra gyengült, forgalma 4,0 milliárd forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 74 forinttal, 1,12 százalékkal 6680 forintra erősödött, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1968,06 ponton zárt csütörtökön, ez 5,71 pontos, 0,29 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.
A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában egyik termény ára sem változott csütörtökön.
A malmi búza tonnánkénti márciusi ára 41 000 forint maradt.
A takarmánykukorica elszámoló ára márciusra változatlanul 43 300 forint.
Nem változott az olajos magvak ára sem, a napraforgó márciusra tonnánként továbbra is 107 550 forintba, a repce pedig augusztusra 109 000 forintba kerül.

Szerző
Témák
tőzsde BUX

Kiharcolták a béremelést Aszódon

Publikálás dátuma
2017.02.23. 19:24
Szakszervezeti vezetők elbocsátása ellen tiltakoztak Aszódon MTI Fotó: Balogh Zoltán
Megállapodás született a béremelésekről a Richard Fritz Kft.-nél Aszódon: jelentősen, beosztástól függően bruttó 760-980 forintra emelkedik a fizikai munkavállalók órabére.

A szakszervezet nyomására a török tulajdonos képviselőinek részvételével zajló egyeztetéseken elérték, hogy a fizikai dolgozók a korábbi 3 százalékos ajánlathoz képest jóval magasabb emelést kapjanak. Az egyezséget megelőzte egy január 24-én megtartott, több szakszervezet által is támogatott sztrájk. A fizikai munkakörökben dolgozóknak havi 20000 forint bónusz is jár, amely 2017. augusztus 31-ig jelenléti bónuszként szolgál, ezt követően pedig - a szakszervezettel közösen kidolgozott elvek alapján - selejt, minőség és jelenlét együttes figyelembe vételével dolgozzák ki a béremelések szintjét. A béren kívüli juttatás mértéke havi bruttó 22500 forint. A fenti megállapodás 2017. március 1-től érvényes.

Szerző

Adózás - Érdemes figyelni az 1 százalékra

Az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)készíti el a személyijövedelemadó-bevallást (szja-bevallás) - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészítheti az szja-bevallásokat. Hozzátette: az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét.

Utóbbi érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, addig 2016-ban már 1 millió 108 ezer volt a felajánlók száma.

A legtöbb felajánlást a római katolikus és a görögkatolikus egyház kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

Fülöp Attila, az államtitkárság helyettes államtitkára arról számolt be: ugyancsak növekedést mutat a felajánlások száma civil szervezeteknek. Míg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, tavaly több mint 2,1 millióan.

A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül regisztráció alapján 28 270 lehet kedvezményezett - mondta Fülöp Attila.

Szerző