Előfizetés

Majtényi László: amit a kormány csinál, nem valódi nemzeti politika

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.02.23. 20:55
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az Eötvös Károly Intézet felsőoktatási konferenciájának szünetében Majtényi Lászlót, a demokratikus ellenzéki pártok államfőjelöltjét kérdeztük politikai szerepvállalásáról, országjárásának tapasztalatairól.

- A hírek szerint a Fidesz csak azért engedi, hogy államfőjelöltként felszólalhasson a parlamentben, hogy önmaga bizonyítsa be: nem képes megtestesíteni azt a "nemzeti egységet", nem tud olyat mondani, amivel a jobboldali szavazók is azonosulni tudnának. Mit gondol erről?

- Ez egy gyerekes felvetés lenne a kormánypártok részéről. Vajon a Nemzeti Együttműködés Rendszere, illetve az alaptörvény, amit nem bocsátottak népszavazásra, csupán egy politikai érdekek vezérelte csoport gründolta össze, kifejezi a nemzeti egységet? Kiben testesül meg ez az egység: abban, aki azt vallja, hogy az állampolgárok szabadsága fölött elhivatott intézmények őrködjenek, vagy abban, aki számára ez nem érték?

- Abból az elgondolásból, hogy a jobboldali szavazók nem tudnak azonosulni azzal, amit ön mond, mintha az következne, hogy a Fidesz szerint szavazóik számára nem fontos a jogállamiság, az alkotmányosság.

- Nekem ezzel pontosan ellentétes tapasztalataim vannak. Persze ez attól is függ, mit tekintünk jobboldalnak. A Fidesz vezetői garnitúráját semmiképp sem sorolnám a politikai jobboldalhoz. Az alkotmányos jobboldalhoz pedig még úgy sem.

- Hogy látja, mit jelent egyáltalán a kormány számára a nemzet, a "nemzeti egység"?

- Csak egy szóvirág. Ez egy üres nemzeti retorika részükről, amiben átélt pátoszt nem, ám gyakran súlyos ismerethiányt lehet érezni. Például nem hiszem, hogy a XIX. századi magyar értekező prózát és irodalmat sokat forgatták. Viszont mindent átneveznek nemzetivé, amit egykor országosnak hívtak. Értetlenül állok az előtt, hogy az országos influenzajárványból miért nem lett nemzeti influenzajárvány. Amit a kormány csinál, nem valódi nemzeti politika.

- Nemrég országjárásba kezdett. Milyen visszajelzéseket kapott?

- Mindenhol telt ház előtt beszélek, akik eljönnek, nagyon támogatóak, változást akarnak. És nagyon sokan vannak. Mondhatom, hogy a hamu alatt izzik a parázs. Persze értek támadások is, leginkább a kormánypárti sajtó részéről. Jó idegek kellenek egy ilyen vállaláshoz.

- Többször nyilatkozta: biztos abban, most nem lesz köztársasági elnök. Akkor miért vállalta a jelölést?

- Amikor elvállaltam, abban sem voltam biztos, hogy összejön a jelölésemhez szükséges ajánlások száma. Most már szinte biztosra lehet mondani, hogy meglesz. Holott én egyetlen pártvezetővel sem beszéltem, nem tudtam, ki fog támogatni. Eddigi közéleti pályafutásom gazdag volt abban, hogy politikusok cselekedeteit bíráltam, mindkét oldalon. Ombudsmanként is úgy működtem: nincsenek jobb- vagy baloldali polgárok, mindenki egyenlő méltósággal rendelkezik, amit meg kell védeni. Ez nem egy rossz előtanulmány a nemzet egységének értelmezéséhez. Jelölésem előnye, hogy sok helyen beszélhetek a szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországról. A jelölő szervezeteknek pedig siker, hogy jelöltet tudtak állítani. Két hónappal ezelőtt még ez is lehetetlennek tűnt. De itt sem "a másik" Magyarország mutatta meg magát: csak egyetlen Magyarországról lehet beszélni.

Roma valóságvita a minisztériummal

Csúsztat, alaptalanul vádaskodik, elrugaszkodott a valóságtól – így vágott vissza Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke az Emberei Erőforrások Minisztériumának. Szerinte kicsinyes dolog azzal jönni, hogy a támogatás nagy részét bérekre költötték, hisz a minisztériumban sem ingyen dolgoznak.

Úgy kezdődött, hogy Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke kiállt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé, és közölte: a tárca egyik „magas beosztású munkatársa” telefonon megfenyegette. A minisztériumi ember – elmondása szerint – arra akarta rávenni, hogy ne tartson sajtótájékoztatót, mert ez nem lenne „egészséges sem rám, sem pedig az RPT-re nézve".

Újabb állami támogatások hiányában a közelmúltban bezárt az RPT fenntartásában működő csepeli Cigány Holokauszt Központ. Az intézmény szakmai és pénzügyi elszámolása a minisztérium asztalán van. „Ennek elfogadását függővé tették attól, hogy ma én itt tartok-e sajtótájékoztatót" – közölte Makai.

A tárcától kapott korábbi támogatás több mint 32 millió forint volt, szerinte ebből „pár százezer forintos visszafizetési kötelezettséget próbálnak érvényesíteni". Makai István állította, hogy minden egyes forintot a központ működtetésére, gazdálkodására fordítottak.

Mondanunk sem kell, az Emmi egész máshogyan ítélte meg a helyzetet. A Népszava megkeresésére válaszolva a tárca először is visszautasította a vádat, hogy megfenyegette volna a roma politikust.

Aztán: a minisztérium szerint az RPT további forrásokra nem pályázott, pedig megtehette volna, és a csepeli roma központba látogatók alacsony száma miatt ez indokolt is lett volna. A tárca úgy tudja, hogy 2015 szeptemberében, októberében, novemberében csupán 1-1 látogatója volt a központnak, az érdeklődők száma egy év alatt összesen is alig haladta meg a 600-at.

A támogatás nagy részét, mintegy 20 millió forintot ennek ellenére bérekre költött el az intézmény fenntartója, miközben nagyobb beruházás nem történt: felújításokra csupán 4,4 millió forintot költöttek. A tárca arra a megállapításra jutott, hogy a támogatás egy részét nem a szerződésnek megfelelően használták fel. Ezért felszólította a Roma Polgári Tömörülést a nem rendeltetésszerűen felhasznált támogatás visszafizetésére – hangsúlyozta a minisztérium.

Makai István nem hagyta annyiban, és tiltakozással reagált a minisztérium reagálására. Fenntartja, hogy megfenyegették. Továbbá: az Emmi szerinte elrugaszkodott a valóságtól.

„Tényszerűen szeretném megjegyezni, hogy 2015 októberében dokumentálhatóan 44 látogatónk volt, 2016 október 17-én a csepeli központ ezredik látogatóját is köszöntöttük” – szállt szembe a tárca adataival Makai.

Súlyos csúsztatás az Emmi részéről az is – folytatta –, hogy „szervezetünk nem tudott elszámolni a minisztériumtól kapott támogatással. Örömünkre szolgálna, ha az elszámolásunkkal kapcsolatosan is tényszerűek lennének”.

Az RPT elnöke úgy gondolja, hogy a „bérekkel kapcsolatos megjegyzés kisstílű, kicsinyes és megalapozatlan, hiszen egyes munkatársaink bére nem érte el a 230 ezer forintot. A minisztérium válaszával azt sugallja, hogy a roma intézményekben dolgozók minőségi szakmai és elkötelezett munkájáért nem jár bérezés. Nem hinném, hogy a minisztérium munkatársai társadalmi felelősségérzetből és szolidaritásból járnának be a munkahelyükre dolgozni.” A minisztérium „alaptalan vádaskodásait” a Roma Polgári Tömörülés visszautasítja.

A vitát a magunk részéről lezártnak tekintjük.

Eső, zápor, zivatar jön erős széllel

Publikálás dátuma
2017.02.23. 20:19
FOTÓ: Thinkstock
Pénteken napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként az ország déli felén valószínű eső, zápor, kis eséllyel a déli határ közelében zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél több helyen megerősödik, estétől a Dunántúlon viharos széllökésekre is számíthatunk. A szél északnyugatira, nyugatira fordul, erős, néhol viharos lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 8 és 12 fok között várható.