Húsz hónapig fizet az 1956-os emlékév

Publikálás dátuma
2017.02.25. 06:09
Felgyorsítják a pénzköltést, magyarázat nincs FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Még mindig reklámozzák a 2016-ról bő fél évvel idénre is áthúzódó 1956-os emlékévet. Ráadásul úgy tűnik, mintha az olimpiai pályázat (és az ahhoz csatlakozó kampány) visszavonásáról szóló döntés után a korábbinál nagyobb fokozatra kapcsolt volna a forradalom emlékének ápolása. Az illetékes, Schmidt Mária vezette emlékbizottság nem válaszolt a tízmilliárdos nagyságrendű közpénzköltés részleteit firtató kérdésünkre.

„Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója tavaly volt, ám az emlékévnek nevezett, valójában 21 helyett 20 hónapig tartó megemlékezéssorozat idén is folytatódik. Sőt, mintha az intenzitása is megnőtt volna; mióta döntés született az olimpiai reklámkampány leállítá­sáról, az ’56-os üzenetek újra megjelentek a médiában (döntően a kormánypárti oldalon), illetve a köztéri plakátokon. Hogy miért és milyen apropóból, azt nem tudni: az ’56-os Emlékbizottságot tegnap nem lehetett elérni. A telefonszámon, amely a testület elérhetőségeként van megadva, egy géphang csupán annyit közöl: tájékozódjunk a honlapon, illetve írjunk az ott megadott e-mail-címekre. Így is tettünk, sőt a Terror Háza sajtóosztályának is írtunk, ahogy kérték. Ám érdemi válasz helyett csupán egy emlékeztetőt kaptunk arról, hogy az emlékévet az eredeti kommunikációs elképzelés helyett is húsz hónaposra tervezték.

Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa a megjelenésekkel kapcsolatban utoljára szeptemberben adott tájékoztatást: az évforduló kapcsán épülethálókat, tűzfalfestéseket is kiraktak a fővárosban, illetve a 19 megyeszékhelyen. Emellett 245 OTP-fiókban, 295 MOL-benzinkútnál, a fővárosi 4–6-os villamoson, az M2-es metrón, a budapesti tömegközlekedés buszain, citylight posztereken, a MÁV 155 vasútállomásán is megjelentek az emlékév plakátjai. De tévé-, rádió- és on­line reklámokat is készítettek.

Mindez 1,4 milliárd forintba került, a munkát az Átlátszó korábbi írása szerint négy cég nyerte el, gyorsított eljárású közbeszerzésen tavaly augusztusban. A kampány három részből állt: az 1080 P Solution Agency Kft. félmilliárdért intézte az online és magazinhirdetéseket. Összesen 400 millió forintot kapott a Balásy Gyulához tartozó New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Lounge Design Kft., ezért online, köztéri és újsághirdetéseket vettek – utóbbi cég készítette például a „Magyarország jobban teljesít” kampányt is korábban. A nemzetközi kommunikációs kampányért a Mindshare Médiaügynökség felelt félmilliárdért – ez a cég volt az egyik befutó a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárdos tenderén is.

Ezenfelül tavaly februárban hirdettek eredményt az „Y- és Z-generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben” című tenderen, amelyet 230 millióért vitt el a Frank Digital Kft., amely Száraz István érdekeltségébe tartozik. Ő egyben az origo.hu-t és vs.hu-t is birtokló New Wave Media Kft. ügyvezetője is, a csoportot Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köti a sajtó.

Annyi biztos, hogy az emlékév végéig, idén június 16-ig nem fog kiderülni, pontosan mire fordították Schmidték a forradalom 60. évfordulójára kiutalt 14,5 milliárd forint közpénzt. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szeptemberben úgy fogalmazott: ha menet közben is bele lehetne látni a pénzügyekbe, az csak megzavarná a lebonyolítást. A kormányzati politikusokkal teletömött bizottság – egyebek között Wittner Mária, Kövér László, Lovász László és Fekete György is a testület tagja – sok kritikát kapott a titkolózásért. Schmidt az őket pénzszórással vádolóknak korábban azt mondta: a „baloldali-liberális-jobbikos mé­diatengely” összehangolt támadásáról van szó. A bizottság szerint a kritikák „a kommunista és náci diktatúra lejárató kampányait” idézik – mondta Schmidt. A tavaly október 23-i központi eseményt 4,5 milliárd forintból vezényelték le. Emellett különféle összegű támogatásokra lehetett pályázni.

A kormánybiztosnak leginkább az Orbán által felkért Desmond Child ’56-os dala miatt kellett magyarázkodnia; a „Magyarország halszagú”-ként csúfolt nóta 50 millió forintba került. Schmidt szerint a dalt azért támadták, mert a magyar származású Child meleg, de kiderült az is, a szerző újrahasznosította egy korábbi számát. Az sem könnyíti az 50 millió sorsának megismerését, hogy minden résztvevő azt állította, ingyen vett részt a dal elkészítésében, és még a közmédia is ingyen adta oda a stúdióját a zenészeknek.

Szemezgetés a támogatásokból
- Egymilliárd forintot kapott külföldi megemlékezések szervezésére a külügyi tárca, az antikommunista hősök emlékezetének ápolására és példaként a világ elé tárására
- 100 millió forint jutott az "Itt élned, halnod kell című" rockoperára. A rendező, Koltay Gábor ugyanezt a darabot már elsütötte harminc évvel ezelőtt, április 4. alkalmából, ráadásul ugyanott, mint tavaly, a Hősök terén.
- Kétmillió forint jutott a fővárosi R56 nevű söröző '56-os arculatára. A kocsmát a korábban a Stefka István tulajdonában álló Dr. Sziget Bt. üzemelteti, amelybe mostanra a fideszes portál főszerkesztője, Huth Gergely Gerilla Press Kft.-je is beszállt.
- 68,3 millió forintot adott a bizottság a PestiSrácok portált is működtető Gerilla Press készítette Pesti Srácok Emlékparkra, a VIII. kerületi Horváth Mihály teret használhatta ingyen a cég
- 35 millió jutott a Testnevelési Egyetem két emléktúra lebonyolítására
- 15 milliót kapott a Magyar Művészeti Akadémia titkársága egy antológia kiadására és egy lengyelországi koncertre
- 200 milliót nyert a Magyar Állami Operaház különböző programokra
- Nyolcmilliót vitt el a Magyar Cserkészszövetség a cserkészet a kommunizmusban projektjére
Forrás: magyarforradalom1956.hu

Szerda estig fizetni kell, mert törlik a kötelezőt

Annak a mintegy 120 ezer személyautó-tulajdonosnak, aki év végi évfordulóval kötötte újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletét - hívja fel a figyelmet az origo.hu.

 „Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – magyarázza Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének az elnöke. Ha azonban egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi őt: már másnap törölnie kell az adott szerződést. A csekkes fizetés a néhány napos átfutás miatt hétfőtől már nem garantált megoldás. Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között immár néhány óra alatt megtörténik, szerda délig a banki átutalás a megfelelő opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó napon azonban az a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat.

Szerző

"Idős vagyok, nem hülye!"

Publikálás dátuma
2017.02.25. 06:05
A bajokhoz képest jó hangulatúnak tűnt a nyugdíjas-flashmob FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Baloldali nyugdíjasok tartottak tegnap délben villámcsődületet, valójában demonstrációt a főváros szívében, a Blaha Lujza téren, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány idős-politikája és a 2,7 milliós réteget érintő szociális intézkedések ellen.

Megalázó, szégyenteljes az idei 1,6 százalékos nyugdíjemelés – magyarázta a 60-70 nyugdíjas egyike a rendezvény után a Népszavának, miért jöttek fel vidékről az akció kedvéért. A tüntetők a legnagyobb bajnak az alacsony nyugdíjakat tartották, bár kiderült, még így is szinte mindegyikük támogatja gyerekeit, unokáit. Mire szüljenek itt gyereket a fiatalok, ha nincs biztos megélhetése senkinek – fakadtak ki többen is.

Ez az első eset, amikor a baloldali nyugdíjasok saját érdekükben léptek a nyilvánosság elé – így köszöntötte a demonstrálókat a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos elmondta, az MSZP nyugdíjas parlamenteket szervez minden megyében, a héten Pécsen jártak, az országjárás végén pedig országos találkozón foglalják össze a korosztály követeléseit. A vidéki találkozókon is központi téma a nyugdíjak összege, mindenhol követelik a svájci indexálás visszaállítását, amikor az infláció mellett az előző év béremelkedését is figyelembe veszik a nyugdíjemelés kiszámításánál.

A baloldali politikus szerint 2016 a gyalázat éve volt a jobboldali kormány idős-politikájában. Romlott a korosztály helyzete, különösen a betegeké, az egyedül élőké és a kisnyugdíjasoké – sorolta a bajokat, hozzátéve, hogy a kötelező szülőtartás bevezetésével a leggyalázatosabb törvényt fogadta el a parlament. Sok kritika hangzik el az állami idősotthonok magas „beugrói” miatt, sokallják a milliókat az emberek, hiszen közben az ellátásért is fizetnek - tavaly összesen 70 milliárdot adtak be a kasszába. Elfogadhatatlannak tartják a házi segítségnyújtás szigorítását, és azt is, hogy egyre többen kapnak milliós nyugdíjakat: akad, aki százhetvenszer többet, mint a 8 éve változatlan 28 500 forintos nyugdíjminimum.

Korózs embertelennek tartja, hogy 73 ezer idős ember nyugdíja kevesebb, mint 50 ezer forint, hogy eltörölték a segélyek nagy részét, a méltányossági ápolási díjat, a méltányossági közgyógyellátást és azt is, hogy több tízezer határon túl élő idős kap magyar nyugdíjat, így vásárol szavazatokat a Fidesz.

Az MSZP szerint a társadalmi elégedetlenség elérte azt a szintet, amikor az emberek készek elzavarni a Fideszt. A vezető kormánypárt a jól ismert feleletet adta a kritikákra: a szocialisták elvettek egy havi nyugdíjat, a magas inflációval hagyták elértéktelenedni az ellátásokat. Bezzeg a Fidesz-kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, garantálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, ráadásul karácsonyra 10 ezer forintos utalványt is adott.

A megszokott önfényezésre a Blaha Lujza téren egybegyűlt idős emberek előre válaszoltak. Egyikük tábláján csak ennyi állt: „Idős vagyok, nem hülye”.

Szerző