MoMo: mi politikai kultúrát akarunk váltani

Publikálás dátuma
2017.02.24 21:10
A szerző felvétele
Fotó: /
Már negyedórával a kezdés előtt nem lehetett beférni a Momentum Mozgalom (MoMO)szegedi bemutatkozására a Grand Café mozitermében. Évek óta nem láttunk ennyi fiatalt politikai rendezvényen. A MoMO eddigi történetét és szándékait ismertető bevezetés után provokátorok próbálták zavarba hozni Orosz Annáékat.

A Momentum Mozgalom vezetőségi tagjait is meglepte az a hatalmas érdeklődés, amely szegedi bemutatkozó rendezvényükön, a Grand Café kávézó, art mozi és kulturális központ mozitermében fogadta őket. A második emeleti helyiség előtti lépcsőházban is a földszintig álltak az emberek – köztük a legtöbben fiatalok, egyetemisták. Ahogyan Mihálik Edvin, a MoMo szegedi szervezetének elnöke megjegyezte: az aláírásgyűjtés óriási sikere mellett a szegedi nagy érdeklődés is azt bizonyítja: van egy olyan társadalmi közeg Magyarországon, amelyet évek óta nem képviselt senki, és akik most a saját gondolataikra ismertek abban, amit a mozgalom képvisel.

Orosz Anna, a MoMo elnökségi tagja azzal kezdte: ők az első szabadon született generáció, és felismerték, felelősséggel tartoznak Magyarország jövőjéért. Vállalkozók, szakemberek, egyetemisták gyűltek össze a mozgalomban. A felkészülés ideje önképzéssel, véleményformálással, önszerveződéssel telt. A mozgalomnak 140 tagja van jelenleg, de 35 ezer támogatója, és 1800 aktivista gyűjtötte Budapesten az aláírásokat hóban-fagyban. Nem valamilyen ideológia, hanem alapvető értékek kötik össze őket: a teljesítményelv, a szolidaritás és a pozitív nemzetkép. Ezek olyan értékek, amelyek az elmúlt időszakban törésvonalat képeztek, és különböző politikai táborokba kényszerítették az embereket.

A Momentum elsőként említett értéke a teljesítményelv, amit az indokol, hogy Magyarországon haveri kapcsolatok nélkül, pusztán teljesítménnyel szinte lehetetlen előre jutni. A szolidaritás egyáltalán nem ellentéte a teljesítményelvnek, ahogyan az mások politikai üzeneteiből vagy gyakorlatából látszik. A Momentum rendkívül fontosnak tartja, hogy pozitív képe legyen a nemzetnek önmagáról – ez azonban nem az az izzadságszagú, giccses nemzetkép, amelyet a jelenlegi kormánypártok sulykolnak.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

Mi politikai kultúrát akarunk váltani – jelentette ki Orosz Anna. Az alatt a 45 nap alatt, ami arra van adva, hogy megszámolják az aláírásokat, a mozgalom tagjai a vidéket járják: találkozni, beszélgetni akarnak az emberekkel. Magyarország nemcsak Budapestből áll, és nem lehet Budapestről megmondani, mi a probléma, vagy éppen a jó dolog az egyes településeken. Ahogyan a mozgalom alapítói, úgy a szervezetépítés során a helyi szimpatizánsok körében is a legfontosabb a közösség kialakítása.

Nem arról szólt az aláírásgyűjtés, hogy legyen, vagy ne legyen olimpia, hanem hogy ne az emberek feje fölött döntsenek az életüket meghatározó eseményekről. Ezért a MoMo-nak rokonszenves az LMP Paks 2 elleni népszavazási kezdeményezése is. A fővárosi aláírásgyűjtés visszaadta a hitet az embereknek – a mozgalom tagjainak és aktivistáinak is – hogy minden látszat ellenére lehet a fair play szabályai szerint is játszani a demokráciát.

Németh Ádám, a MoMo szegedi szervezetének tagja (Budapesten kívül egyelőre csak Londonban és Szegeden működik helyi szervezet) azt mondta: Szegeden 14 éve van bebetonozva egy monolit hatalom, amellyel szemben a fiatalok alternatívát akarnak mutatni.

Amikor kérdezni lehetett, felállt egy fiatalember, aki a Momentum elnökségi tagjának, Mécs Jánosnak egy 2013-as írásából idézett: „istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.” A Cink.hu-n jelent meg többek között, Szűcs Donát posztjában, Igazából ezt gondolják a budapestiek a vidékiekről címmel. A felszólaló képmutatónak nevezte a Momentum vezetőit. Nagy zaj és veszekedés támadt, a felszólalót provokátornak nevezték, ami igaz is lehetett, mert egy társa szétosztotta a teljes szöveget a teremben ülők között – az olimpiát támogató szórólappal együtt. Németh Ádám azt mondta, a felszólaló félreérti a szöveget, az éppen hogy paródia.

Egy idős férfi azt kifogásolta, hogy a kormány nemzetképét giccsesnek és izzadságszagúnak nevezték. Ő 73 éves, mondta, az édesapja „az Erdély felszabadításáért vívott keresztes háborúban halt meg”, és szerinte a MoMo tagjai nem megbeszélni, hanem hátba döfni akarták az olimpia nemzeti ügyét.

A vita kis csoportokban folytatódott. Előtte azonban még felállt egy fiatalember, aki megköszönte, hogy a Momentum Mozgalom új megközelítéseket hozott a magyar politikába, és nemcsak beszélni, hanem hatékonyan cselekedni is képes volt.

2017.02.24 21:10

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39